Γράφτηκε από: 

Νέο Aprilia RSV4 1100 Factory 2019 στην EICMA

Με 217 ίππους και βελτιώσεις σε πλαίσιο, αεροδυναμική, αναρτήσεις και φρένα

Το νέο RSV4 Factory είναι το πιο δυνατό και το πιο ελαφρύ superbike που έχει φτιάξει ποτέ η Aprilia, καθώς η διάμετρος των εμβόλων μεγάλωσε από τα 78 στα 81mm και τα κυβικά ανέβηκαν στα 1.078. Για πρώτη φορά η Aprilia τοποθετεί και αεροδυναμικά βοηθήματα στο πλάι του φαίρινγκ, τα φτεράκια που έχουμε δει και στα MotoGP. Όπως κι εκεί, το όφελος εδώ είναι αυξημένη σταθερότητα στην ευθεία αλλά και στα φρένα στο τέλος της, όπως και μειωμένη τάση για σούζες στις εξόδους των στροφών. Το μαύρο ματ χρώμα κάνει αντίθεση με το πλαίσιο και το ψαλίδι, ενώ κομμάτια carbon (τα φτεράκια, το εμπρός φτερό, τα πλαϊνά και το προστατευτικό της εξάτμισης) βοηθούν να μειωθεί το βάρος στα 199 κιλά με γεμάτο το ρεζερβουάρ.   

Η βασική αρχιτεκτονική και οι διαστάσεις του κινητήρα έχουν μείνει ίδιες. Για το 2019 υπάρχει νέα αντλία λαδιού μεγαλύτερης παροχής και δύο ακροφύσια ψεκασμού λαδιού στο κάτω μέρος των πιστονιών για να μειωθεί η θερμοκρασία τους. Για την αύξηση της ισχύος, οι εκκεντροφόροι εισαγωγής έχουν νέο χρονισμό, ενώ νέα είναι και η πεταλούδα στο σώμα του ψεκασμού για καλύτερη ροή.  Φυσικά, νέα είναι και η χαρτογράφηση, με τον κόφτη να ανεβαίνει στις 13.600 στροφές, ενώ η μέγιστη ισχύς των 217 ίππων αποδίδεται στις 13.200. Οφέλη υπάρχουν και στη ροπή, της τάξης του 10% σε όλη την κλίμακα των στροφών, και μια αυξημένη μέγιστη τιμή των 12,4kgm στις 11.000 στροφές. Η στάνταρ εξάτμιση είναι μια νόμιμη για το δρόμο Akrapovic από τιτάνιο, που έχει συμβάλλει κι αυτή στην αύξηση της απόδοσης και της μείωσης του βάρους.

Το ίδιο το πλαίσιο δεν έχει αλλάξει, χάρη όμως στην ρυθμισιμότητά του, το στήσιμο της μοτοσυκλέτας είναι πολύ διαφορετικό, αλλάζοντας και την κατανομή του βάρους. Μικρότερη είναι η γωνία κάστερ, όπως και το offset στις πλάκες του πιρουνιού, ενώ μεγαλύτερο είναι το ίχνος. Ελάχιστα, μόλις 4mm, έχει μειωθεί το μεταξόνιο. Με τις αλλαγές αυτές ο εμπρός τροχός έρχεται λίγο πιο κοντά στον αναβάτη, ενώ φορτίζεται και περισσότερο, με οφέλη στην σταθερότητα χωρίς να χαθεί ευελιξία.

Η διαδρομή του πιρουνιού της Ohlins έχει αυξηθεί κατά 5mm στα 125, ενώ της ίδιας εταιρίας είναι και το αμορτισέρ και το σταμπιλιζατέρ. Το ψαλίδι ενισχύθηκε για μεγαλύτερη στρεπτική ακαμψία, κάτι που σύμφωνα με την Aprilia δίνει ακρίβεια στις εξόδους των στροφών.
Αναβαθμισμένα είναι και τα φρένα, με δαγκάνες Brembo Stylema, που διαθέτουν και αεραγωγούς carbon για καλύτερη ψύξη τους.

Το πακέτο των ηλεκτρονικών είναι υπερπλήρες, με traction control, wheelie control, launch control, up/down quickshifter, pit limiter και… cruise control. Φυσικά υπάρχει και cornering ABS της Bosch με τρία επίπεδα ρύθμισης, που συνεργάζεται με το σύστημα αντι-endo της Aprilia αλλά και με τα τρία mode απόδοσης του κινητήρα (Sport, Track & Race). Και τα τρία mode είναι full power, με τις διαφορές τους να βρίσκονται στην απόκριση. Αυξημένη φωτεινότητα έχει και η οθόνη των οργάνων, με επιλογές ανάμεσα σε εμφάνιση road ή race. Ως έξτρα, υπάρχει η πλατφόρμα multimedia της Aprilia, που μπορεί να λειτουργήσει μέσω smartphone καταγράφοντας πλήρη δεδομένα τηλεμετρίας, δίνοντας την δυνατότητα για ρύθμιση των ηλεκτρονικών ανεξάρτητα για κάθε στροφή της πίστας, ενώ ήδη έχει καταγεγραμμένες τις περισσότερες πίστες, αλλά μπορεί να μάθει κι άλλες.

Βασίλης Καραχάλιος