Νέο Benelli Imperiale 400 2019 στην EICMA

Ένας φόρος τιμής προς την Motobi
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

12/11/2018
Η Benelli QJ, θέλοντας να τιμήσει την μνήμη των ιδρυτικών μελών της αλλά και ένα κομμάτι της ιστορίας της που περιλαμβάνει το όνομα Motobi, παρουσίασε το ολοκαίνουργιο Imperiale 400, που είχαμε πρωτοδεί πέρυσι στην EICMA ως concept. Το μοντέλο αντλεί το σχεδιασμό του από τη δεκαετία του ’50 και συγκεκριμένα απ’ τις μοτοσυκλέτες τις εταιρείας Moto "B". Η εταιρεία δημιουργήθηκε απ’ τον Giuseppe Benelli που ήταν μηχανικός και ιδρυτικό μέλος της Benelli αφότου τσακώθηκε με τα υπόλοιπα αδέρφια το 1948. Έτσι, παρέα με τους δύο του γιους αποφάσισε να συνεχίσει σε ξεχωριστή πορεία, δημιουργώντας τη δική του φίρμα το 1949. Η εταιρεία άλλαξε όνομα έναν χρόνο μετά και μετονομάστηκε σε Motobi για συντομία, ενώ τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της κατασκεύαζε μικρές μοτοσυκλέτες και scooter. Κατά τη διάρκεια της πορείας της παρουσίασε διάφορα μοντέλα δίχρονα και τετράχρονα, όμως λίγα χρόνια μετά το θάνατο του Giuseppe αγοράστηκε απ’ την Benelli το 1962, με τους γιούς του να επιστρέφουν στην αρχική οικογενειακή επιχείρηση.

Το νέο Imperiale 400, αποτελεί έναν φόρο τιμής για εκείνη την εποχή και το αποδεικνύει με την κλασσική του σχεδίαση, ενώ ο κινητήρας του είναι ολοκαίνουργιος και δεν χρησιμοποιείται από κάποιο άλλο μοντέλο, όπως συνηθίζει να κάνει η Benelli QJ. Ο κινητήρας 373,5 κυβικών με 1ΕΕΚ παράγει 20,5 ίππους στις 5.000 στροφές και η ροπή του φτάνει τα 2,95 χιλιογραμμόμετρα στις 3.500. Η αρχιτεκτονική του είναι άκρως κλασσική με το έμβολο να είναι κάθετο με τη νοητή γραμμή του εδάφους και με τις ψήκτρες να είναι όμορφα γυαλισμένες, κάνοντας την αντίθεση στο μαύρο χρώμα που κυριαρχεί. Παράλληλα η μονάδα ABS είναι έξυπνα τοποθετημένη κάτω απ’ τον καλά καμουφλαρισμένο ηλεκτρονικό ψεκασμό. Μηχανολογικά, η εξάτμιση ολοκληρώνει πλήρως την κλασσική αρχιτεκτονική του κινητήρα με το θάλαμο διαστολής των καυσαερίων να καταλήγει στον μικρής διαμέτρου σωλήνα. Οι ακτινωτές ζάντες με τις διαστάσεις τους -19 ιντσών μπροστά και 18 πίσω- προσφέρουν στον αναβάτη την συμπεριφορά των κλασσικών μοτοσυκλετών εκείνης της εποχής.

Όσον αφορά τις αναρτήσεις, τα δύο αμορτισέρ πίσω έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης της προφόρτισης, ενώ μπροστά το τηλεσκοπικό πιρούνι δεν ρυθμίζεται. Τα φωτιστικά σώματα μοιράζονται τον ίδιο σχεδιασμό προσφέροντας έτσι μια ομοιομορφία στο σύνολο και μόνο το πίσω φανάρι ξεφεύγει απ’ το στρογγυλό σχήμα, διατηρώντας όμως τις κλασσικές γραμμές αναλλοίωτες. Ακόμη, η σέλα αποτελείται από δύο τμήματα ξεχωρίζοντας το χώρο του αναβάτη και του συνεπιβάτη, ολοκληρώνοντας τη κλασσική γραμμή που προσφέρει το ρεζερβουάρ τύπου δάκρυ. Ο πίνακας οργάνων, παραδοσιακά, δεν θα μπορούσε να αποτελείται από κάτι άλλο εκτός απ’ τα δύο αναλογικά όργανα που φέρουν όλες τις απαραίτητες ενδείξεις με το στροφόμετρο και το ταχύμετρο να είναι σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το νέο μοντέλο θα είναι διαθέσιμο το 2019 σε κόκκινο, ασημί και μαύρο, ενώ η εταιρεία δεν αναφέρει πότε ακριβώς θα φτάσει στις αντιπροσωπείες και ποια θα είναι η τιμή, γεγονός απόλυτα λογικό καθώς η Benelli για το 2019 έχει ανοίξει πολλά μέτωπα τόσο στην μικρή κατηγορία με τα νέα μοντέλα των 125 κυβικών, όσο στην μεσαία κατηγορία με τη νέα της ναυαρχίδα το 752S.

 

Δείτε το gallery φωτογραφιών που συνοδεύει το άρθρο

 

 

 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ         Imperiale 400                   

Αντιπρόσωπος:

MOTOWAY A.E.

Τιμή:

Αναμένεται

 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μήκος (mm):

2.170

Ύψος (mm):

1.140 (χωρίς καθρέπτες)

Μεταξόνιο (mm):

1.450

Απόσταση από το έδαφος (mm):

170

Ύψος σέλας (mm):

780

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος:

Ατσάλινο σωληνωτό δύο δοκών

Πλάτος (mm):

815 (χωρίς καθρέπτες)

Βάρος κατασκευαστή, κενή / γεμάτη (kg):

200/-

Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα: (L)

12/2

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος:

Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, αερόψυκτος, με 1 ΕΕΚ και 4Β/Κ

Διάμετρος επί διαδρομή (mm):

72,7 x 90

Χωρητικότητα (cc):

373,5

Σχέση συμπίεσης:

8,5:1

Ισχύς (ΗΡ/rpm):

20,4/5.500

Ροπή (kg.m/rpm):

2,95/3.500

Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):

54,6

Τροφοδοσία:

Ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής:

1 σε 1

Σύστημα λίπανσης:

Υγρό κάρτερ

Σύστημα εκκίνησης:

Μίζα

 

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Συμπλέκτης:

Υγρός πολύδισκος

Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:

Με γρανάζια

Τελική μετάδοση / σχέση:

Με αλυσίδα

ΠΙΣΩ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή (mm):

65

Ρυθμίσεις:

Προφόρτιση

ΤΡΟΧΟΣ

Ζάντα:

18 ιντσών

Ελαστικό:

130/80-18

ΦΡΕΝΟ

Ένας δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αναλογικό στροφόμετρο και ταχύμετρο και μια LCD οθόνη. Ενδεικτικές λυχνίες για φλας, μεγάλη σκάλα φωτών, βλάβη κινητήρα, ABS, έλεγχο λαδιών

 

ΕΜΠΡΟΣ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Τηλεσκοπικό πιρούνι

Διαδρομή/Διάμετρος (mm):

110/41

Ρυθμίσεις:

 

ΤΡΟΧΟΣ

Ζάντα:

19 ιντσών

Ελαστικό:

110/90-19

ΦΡΕΝΟ

Ένας δίσκος 300mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS

 

   

 

 

 

 

Ετικέτες

UM Renegade 300 - Έφτασε στην Ελλάδα

Σε δυο εκδόσεις: Commando και Freeedom
UM Renegade Freedom 300
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/9/2023

Η ΤΕΟΡΕΝ ΜΟΤΟΡΣ Α.Ε., επίσημος εισαγωγέας της UM Motorcycles, καλωσορίζει και στη χώρα μας το μεγάλο μοντέλο της cruiser σειράς Renegade, στα 300 κυβικά και σε δύο εκδόσεις: Commando και Freedom, που έρχεται να προστεθεί σε 3 ακόμα εκδόσεις 125 κυβικών.

Τη γκάμα Renegade αποτελούν τα μοντέλα Sport, Commando και Freedom, που όλα τους εξοπλίζονται με κινητήρα 125 cc, ενώ μπορούν να οδηγηθούν ακόμα και με δίπλωμα αυτοκινήτου. Προσφάτως, έφτασαν και στην ελληνική αγορά οι κορυφαίες εκδόσεις των Commando και Freedom, οι οποίες εξοπλίζονται με τον ισχυρό κινητήρα των 300 cc.

Το Renegade Sport είναι η βασική μοτοσυκλέτα της γκάμας, ένα ελαφρύ (145 kg) cruiser για την Α1 κατηγορία, ενώ στην εμφάνισή του ξεχωρίζει ο κλασσικός στρογγυλός προβολέας, το ρεζερβουάρ σε σχήμα “δάκρυ”, η σέλα δυο επιπέδων και με sissy bar για τον συνεπιβάτη, οι φυσούνες στα καλάμια του πιρουνιού, τα πίσω αμορτισέρ με τα ξεχωριστά δοχεία τους, και τα μεγάλα καπάκια κάτω από το ρεζερβουάρ που θυμίζουν… Harley-Davidson.

UM Renegade

Όπως αρμόζει σε cruiser μοντέλο η σέλα είναι χαμηλή, στα 735 mm, βολεύοντας και τα χαμηλότερα ύψη αναβατών, ενώ ο αερόψυκτος τετράχρονος και μονοκύλινδρος κινητήρας 125 κ.εκ με το 5τάχυτο κιβώτιο, αποδίδει 9.4 hp / 8.500 rpm. Οι τροχοί είναι 17 ιντσών μπροστά και 15 πίσω, με τη μοτοσυκλέτα να έχει δισκόφρενα εμπρός-πίσω.

UM Renegade

Με το Renegade Commando αλλάζουμε εμφάνιση αλλά και επίπεδο εξοπλισμού (υγρόψυκτος κινητήρας, κ.α.), με τη μοτοσυκλέτα να έχει σαφείς στρατιωτικές στιλιστικές καταβολές. Σε χακί χρώμα, με ένα τεράστιο αστέρι στο ρεζερβουάρ, με πιο μυώδη σχεδιασμό από το Sport και με φαρδιά φτερά, προστατευτικά στα καλάμια που δίνουν μια πιο “chunky” εμφάνιση στο πιρούνι, και με τη στρογγυλή ψηφιακή οθόνη οργάνων στο ρεζερβουάρ, η μοτοσυκλέτα ξεχωρίζει και από το έξυπνο σχήμα “R” (Renegade) του DRL LED φωτιστικού σώματος μέσα στον στρογγυλό προβολέα μπροστά! Διατίθεται με δύο μονοκύλινδρους κινητήρες που συνδυάζονται με κιβώτιο 6 σχέσεων: τον υγρόψυκτο 4βάλβιδο των 125 cc (Bosch EFI) με 12 hp και φρένα με CBS και τον υγρόψυκτο 4βάλβιδο των 292 cc (Bosch EFI) με 27,2 ίππους και φρένα με ABS.

UM Renegade

Στην κορυφή της γκάμας μοτοσυκλετών Renegade στέκεται το Freedom, με sport cruiser σχεδιασμό, LED φώτα, όργανα στο ρεζερβουάρ, όπως τα Commando, δερμάτινες καπιτονέ σέλες, και με μεγάλο ρεζερβουάρ 21 λίτρων. Όπως και το Commando, διατίθεται με δύο κινητήρες που συνδυάζονται με κιβώτιο 6 σχέσεων: τον υγρόψυκτο 4βάλβιδο των 125 cc (Bosch EFI) με 12 hp και φρένα με CBS, και τον υγρόψυκτο 4βάλβιδο των 292 cc (Bosch EFI) με 27,2 hp και φρένα με ABS.

Οι τιμές των μοτοσυκλετών Renegade της UM, εκκινούν από τα 3.000€ (Sport), τα 3.900€ (Commando) και τα 4.200€ (Freedom), ενώ όλα τα μοντέλα συνοδεύονται από εργοστασιακή εγγύηση 2 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα της UM Motorcycles στην Ελλάδα, ΕΔΩ.

Ετικέτες