Πατέντες Suzuki για υβριδική μοτοσυκλέτα

Με βενζίνη και ρεύμα ο κινητήρας!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

6/7/2020

Ο Ιούλιος συνεχίζει να μας τροφοδοτεί με νέες πατέντες που καταθέτουν τα εργοστάσια με τα μελλοντικά τους πλάνα. Αυτή τη φορά είναι η σειρά της Suzuki να μας ανοίξει ένα παράθυρο στο αύριο με πατέντες για έναν επαναστατικό υβριδικό κινητήρα που χρησιμοποιεί βενζίνη και ρεύμα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η Kawasaki που τάραξε τα νερά με τις πατέντες για το δίχρονο, τετρακύλινδρο με υπερσυμπιεστή και τώρα έρχεται η Suzuki να κατοχυρώσει τo "υβριδικό" της μέλλον. Το πιο ενδιαφέρον στα σχέδια της Suzuki είναι η μέθοδος που χρησιμοποίησε για την δημιουργία της μοτοσυκλέτας. Στην πλήρως ηλεκτροκίνητη μορφή της, χρησιμοποιεί μια μεγάλη συστοιχία μπαταριών που είναι τοποθετημένη στη θέση που κανονικά θα ήταν ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης. Σε αυτή την εκδοχή πρόκειται για μια πλήρως ηλεκτροκίνητη μοτοσυκλέτα. Μια εναλλακτική όμως μέθοδος κατασκευής που φαίνεται στις πατέντες, δείχνει έναν μικρό κινητήρα εσωτερικής καύσης, στο ίδιο σημείο που είχε σχεδιαστεί να φιλοξενήσει τις μπαταρίες. Σε αυτό τον σχεδιασμό, η μοτοσυκλέτα είναι υβριδική (βενζίνη-ρεύμα), με τον βενζινοκινητήρα να παίζει ουσιαστικά το ρόλο της γεννήτριας για τον ηλεκτρικό κινητήρα κι όχι να μεταφέρει κίνηση απευθείας στους τροχούς.

Αν και οι πατέντες δεν μας δείχνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το αν μπορεί να γίνει η μετατροπή από την μία εκδοχή στην άλλη με απλό τρόπο, ώστε να το κάνει ο κάθε ιδιοκτήτης μόνος του στο γκαράζ του, από τα σχέδια μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Suzuki σχεδιάζει να έχει στην παραγωγή και τις δύο εκδόσεις.

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, πολλές πατέντες χρησιμοποιούν πολύ απλά σκίτσα (μερικές φορές είναι σαν να τα έχει φωτογραφίσει ένα παιδί του δημοτικού…) και ο λόγος είναι σ' αυτές τις πατέντες αναδεικνύονται τα τεχνολογικά στοιχεία των μοτοσυκλετών κι όχι η τελική τους μορφή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως της Suzuki, η μοτοσυκλέτα έχει ένα ιδιαίτερο στιλιστικό σχεδιασμό ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το Crosscage concept που είχαμε δει πριν μερικά χρόνια. Παρότι το Crosscage χρησιμοποιούσε κυψέλες υδρογόνου και ήταν περισσότερο μια σχεδιαστική άσκηση, ο χρόνος και οι πόροι που επενδύθηκαν από την Suzuki για να φτιαχτεί το αποτέλεσμα αυτής της υβριδικής μοτοσυκλέτας, μαρτυρούν ότι το εργοστάσιο έχει κάπου κρυμμένα μερικά πρωτότυπα από αυτό το project. Το επίπεδο των λεπτομερειών στα σχέδια των πατεντών είναι τόσο υψηλό, που μπορούμε να δούμε μέχρι και το πώς ενώνονται τα δύο κομμάτια του πλαισίου, με μερικές βίδες μπροστά από εκεί που βρίσκονται τα μαρσπιέ.

Δυστυχλως, θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά μέχρι να δούμε τα σκίτσα να παίρνουν "σάρκα και οστά", καθώς όλες οι μεγάλες εκθέσεις (Intermot, EICMA, NEC και Tokyo Motor Show) έχουν ακυρωθεί και η Suzuki θα έχει έτοιμο το πρωτότυπο για τα μοτοσυκλετιστικά Σαλόνια του 2021.

Zontes 125X και 125V με αλουμινένιο πλαίσιο – Πότε έρχονται στην Ελλάδα

Δύο καινοτόμα σκούτερ προδιαγραφών Α1 που πρωτοεμφανίστηκαν στην EICMA θα έρθουν στη χώρα μας
Zontes 125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/3/2026

Η Zontes συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό και, πέραν της τρικύλιδρης γενιάς των μοτοσυκλετών 703 που αναμενόμενα έχει πρωταγωνιστήσει στη δημοσιότητα, στην πρόσφατη έκθεση EICMA είχε αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα.

Ήδη αυτές τις μέρες καταφτάνει στη χώρα μας το ανανεωμένο best seller G368 ETC, ενώ ακόμη περιμένουμε να έρθει η ασφάλτινη adventure 703T και η νέα δικύλινδρη σειρά σκούτερ 552 με τέσσερα μοντέλα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Δεν μένουμε μόνο στους μεσαίους και μεγάλους κυβισμούς ωστόσο, καθώς οι Κινέζοι είχαν μια νοστιμότατη έκπληξη και για την Α1 κατηγορία. Ο λόγος για τα δύο σκούτερ που παρουσίασαν στην έκθεση του Μιλάνου, 125Χ και 125V.

Εκ πρώτη όψεως είναι δύο τυπικά μοντέλα της κατηγορίας τους, με τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω. Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας τους τροδοφοτείται από ψεκασμό Bosch και αποδίδει μέγιστη ισχύ 15 ίππων και ροπή 1.3 χιλιογραμμόμετρων, δηλώνοντας πολύ χαμηλή ονομαστική κατανάλωση 1.8 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Zontes 125V
Zontes 125V

Μοιράζονται εν πολλοίς τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό και οι διαφορές τους εστιάζουν στη σχεδίαση, με το 125Χ σε πιο GT κατεύθυνση και το 125V σε μια πιο λιτή και σπορ σιλουέτα.

Κατά τον κατασκευαστή τους τα δύο σκούτερ επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 99 km/h με δυνατή επιτάχυνση, ενώ διακρίνονται επίσης για τον άφθονο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που, κατά τη Zontes, δέχεται δύο full-face κράνη!

Zontes 125X

Αυτά ωστόσο είναι τα τετριμμένα, σε πλήρη αντίθεση με το κρυφό τους όπλο που παραμένει αθέατο και κρυμμένο κάτω από τα πλαστικά τους: αλουμινένιο πλαίσιο!

Χάρη σε αυτό, η Zontes μας λέει πως τα 125Χ και 125V ζυγίζουν 108 στεγνά κιλά ή περίπου 117 όταν τα 11λιτρα ρεζερβουάρ τους είναι γεμάτα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Η Zontes πρωτοπορεί εδώ, αν και δεν πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή αλουμινένιου σκελετού σε σκούτερ. Το Yamaha TMAX είναι ένα πασίγνωστο μοντέλο με πλαίσιο από αλουμίνιο, όπως ήταν και πριν αρκετά χρόνια το GP1 250 της Derbi.

Ακόμη και στα 125άρια σκούτερ δεν είναι η πρώτη τέτοια εφαρμογή, καθώς είχε προηγηθεί πριν περίπου είκοσι χρόνια το Peugeot Jet Force 125, που κυκλοφορούσε και σε μια θεοπάλαβη έκδοση Compressor. Ναι, με κομπρέσορα, όπως ακριβώς τα Kawasaki H2.

Zontes 125X

Ωστόσο έκτοτε δύσκολα θα έβλεπε κανείς τις λέξεις “αλουμινένια πλαίσια” και “μικρά σκούτερ” στην ίδια πρόταση, γεγονός που θα αλλάξει με την έλευση των δύο νέων Zontes, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2026, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

Ετικέτες