Γράφτηκε από: 
το Λάζαρο Μαυράκη

Πλαίσια με carbon από την Honda

Κυκλοφορούν πατέντες με CBR600

Εδώ και πάρα πολύ καιρό κυκλοφορούν φήμες για το πότε θα παρουσιαστεί και το πώς θα είναι το καινούργιο CBR600RR από την Honda, αλλά αυτή τη φορά οι πατέντες που κατοχύρωσε η Big-H δεν αφορούν αυτή καθαυτή την μοτοσυκλέτα, αλλά ένα πλαίσιο με ενισχύσεις από ανθρακονήματα που σχεδιάζει.
Μάλιστα, αν η Honda πράγματι σχεδιάζει να επαναφέρει την αίγλη του CBR600RR, το να τοποθετήσει ενισχύσεις από carbon στο πλαίσιό του θα αποτελούσε μια χαμηλή σε κόστος λύση που δεν απαιτεί ολικό επανασχεδιασμό, προσθέτοντας παράλληλα και την απαιτούμενη ακαμψία. Πιο συγκεκριμένα, έχουν κυκλοφορήσει τρεις πατέντες που δείχνουν τα σημεία που έχουν προστεθεί αυτές οι ενισχύσεις, με το πρώτο να αφορά το ψαλίδι και τις ανθρακονημάτινες ενισχύσεις να είναι κολλημένες στο κάτω μέρος του, αυξάνοντας την ακαμψία σε όλους του άξονες.


Η δεύτερη πατέντα αφορά έναν ανθρακονημάτινο άξονα που είναι τοποθετημένος κάθετα ανάμεσα στις δοκούς του πλαισίου, ο οποίος περνά μέσα από το φιλτροκούτι και εδράζεται στο εσωτερικό των δοκών. Η τρίτη πατέντα δείχνει ανθρακονημάτινα "φιλέτα" ανάμεσα στις δοκούς του πλαισίου και το λαιμό, τόσο στο πάνω μέρος όσο και στο κάτω για αυξημένη –επίσης- ακαμψία. Μια παραλλαγή αυτής της πατέντας υπάρχει και στην αλουμινένια ραχοκοκαλιά του CB1000R, όπως και για την πατέντα των κολλημένων carbon μερών για το μονόμπρατσο ψαλίδι του μεγάλου naked.


Προφανώς η Honda θέλει να κατοχυρώσει την ιδέα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος, αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η φιγούρα του CBR600RR που χρησιμοποιήθηκε για τις τρεις βασικές πατέντες, είναι ελαφρώς διαφορετική από του προηγούμενου μοντέλου, καθώς η εισαγωγή αέρα από μπροστά μοιάζει αρκετά με αυτή του RC213V, όπως διαφορετικό είναι και το σχήμα της ουράς.


Απομένει λοιπόν να δούμε, αν πράγματι πρόκειται για μια αναβίωση του CBR6000RR, αν και τα μέχρι τώρα μηνύματα που έρχονται από την Honda δεν δίνουν ισχυρές ενδείξεις για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον στην Ευρώπη μιας και στην Αμερική το μοντέλο θα εξακολουθεί να πωλείται και το 2019.