QJMOTOR SRK 550 – Το νέο μέλος της γυμνής οικογένειας

Εμφανίστηκε στο κινεζικό site της εταιρείας, με εντελώς διαφορετική εμφάνιση από τα SRK που γνωρίζουμε εμείς
motomagQJMOTOR SRK 550 – Το νέο μέλος της γυμνής οικογένειας
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

1/3/2024

Στις αρχές Φεβρουαρίου, έκανε την εμφάνισή του στο κινεζικό site της QJMOTOR, το νέο SRK 550, το οποίο όπως βλέπουμε αφήνει πίσω του την σχεδιαστική ταυτότητα που ακολουθεί έως σήμερα η οικογένεια των SRK και η ισχύς που ανακοινώνεται ξεπερνάει τα όρια της Α2 κατηγορίας, πλησιάζοντας αυτή του SRK 700.

Το νέο SRK 550, αφορά αυτή την στιγμή την αγορά της Κίνας, όπου και εμφανίστηκε αρχικά. Αν και στην ιστοσελίδα της QJMOTOR ονομάζεται Chasing 550, μπορούμε να διακρίνουμε πάνω του τα αυτοκόλλητα, τα οποία γράφουν SRK 550. Ο κινητήρας που χρησιμοποιεί είναι φυσικά τετράχρονος, υγρόψυκτος δικύλινδρος εν σειρά με 549 κυβικά. Η μέγιστη απόδοσή του φτάνει τα 45kW (61,1 ίπποι) στις 8.500 στροφές, με την ροπή των 5,6 χιλιογραμμόμετρων να κορυφώνεται στις 6.600 στροφές.

QJMOTOR SRK 550 – Το νέο μέλος της γυμνής οικογένειας

Οι τιμές αυτές είναι παρόμοιες με του νέου TRK 552 της Benelli, η οποία αποτελεί θυγατρική της QJMOTOR, ενώ οι δύο κινητήρες μοιάζουν αρκετά και εξωτερικά. Η ονομαστική αυτή απόδοση κάνει το SRK 550 να ξεπερνά κατά πολύ τις προδιαγραφές της Α2 κατηγορίας που έχουμε εδώ στην Ευρώπη, στην οποία απευθύνονται κατά κύριο λόγο τα 300-500 κυβικά, μπαίνοντας στα χωράφια μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλετών. Βέβαια, στην περίπτωση που πατήσει τις ρόδες του προς τα μέρη μας, τότε ίσως να δούμε και μία έκδοση η οποία δεν θα ξεπερνά τους 47 ίππους, με στόχο να συμπεριλάβει τους κατόχους Α2 κατηγορίας διπλωμάτων.

Το βάρος του ανακοινώνεται στα 180 κιλά, με το ρεζερβουάρ των 15 λίτρων γεμάτο, κάτι που σημαίνει πως είναι ελαφρύτερο από το αντίστοιχο Honda CB 500 F των 189 κιλ΄΄ων, τουλάχιστον στα χαρτιά. Το ύψος της σέλας είναι σχετικά χαμηλό στα 810 χιλιοστά από το έδαφος, κάτι που θα βολέψει και τα μικρότερα αναστήματα, με την ελάχιστη απόσταση να φτάνει τα 160 χιλιοστά. Γενικότερα, οι διαστάσεις της μοτοσυκλέτας υποδηλώνουν αρκετό όγκο, με το μεταξόνιο να σταματά στα 1.420 χιλιοστά, ενώ το συνολικό μήκος του SRK 550 φτάνει τα 2.090 χιλιοστά.

QJMOTOR SRK 550 – Το νέο μέλος της γυμνής οικογένειας

Στις αναρτήσεις συναντάμε ένα ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά της Marzocchi. Πίσω, βρίσκουμε ένα ρυθμιζόμενο αμορτισέρ. Από το πάνω ράφι είναι και τα φρένα, με τους δύο δίσκους 320 χιλιοστών μπροστά να συνεργάζονται με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo, ενώ πίσω υπάρχει μονός δίσκος 260 χιλιοστών της ιταλικής εταιρείας. Για μέγιστη ασφάλεια, το SRK 550 εξοπλίζεται με ABS. Οι χυτοί τροχοί με μπράτσα των 17 ιντσών πατάνε πάνω σε ελαστικά διαστάσεων 120/70-ZR17 και 160/60-ZR17 μπροστά και πίσω, αντίστοιχα.

QJMOTOR SRK 550 – Το νέο μέλος της γυμνής οικογένειας

Στον βασικό εξοπλισμό του SRK 550 περιλαμβάνονται ακόμη full LED φωτιστικά σώματα και έγχρωμη TFT οθόνη 5 ιντσών. Μέσω αυτής, ο αναβάτης μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο την πίεση και την θερμοκρασία των ελαστικών, χάρη στο σύστημα TPMS. Όπως βλέπουμε από τις ενδείξεις της TFT οθόνης, στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται και το traction control.

Μαζί με το SRK 550, την εμφάνισή του έκανε και μια μικρή supersport παραλλαγή με τον ίδιο κινητήρα, η οποία στην αγορά της Κίνας ονομάζεται Race 550 S.

QJMOTOR SRK 550 – Το νέο μέλος της γυμνής οικογένειαςQJMOTOR SRK 550 – Το νέο μέλος της γυμνής οικογένειας​QJMOTOR SRK 550 – Το νέο μέλος της γυμνής οικογένειαςQJMOTOR SRK 550 – Το νέο μέλος της γυμνής οικογένειαςQJMOTOR SRK 550 – Το νέο μέλος της γυμνής οικογένειαςQJMOTOR SRK 550 – Το νέο μέλος της γυμνής οικογένειας

 

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες