Suzuki GSX-8R - Αναμένεται μέσα στο 2024

Με το βλέμμα στις Yamaha YZF-R7 και Aprilia RS660
Suzuki GSX-8R
Από το

motomag

7/9/2023

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε η Suzuki στην Ελβετία, για την απαραίτητη έγκριση τύπου UN-ECE για πώληση μοτοσυκλετών στην ευρωπαϊκή και βρετανική αγορά, φαίνεται ότι εργοστάσιο του Hamamatsu σκοπεύει μέσα στο 2024 να παρουσιάσει το δικύλινδρο supersport μοντέλο GSX-8R, θέλοντας να βρεθεί απέναντι στα YZF-R7 και RS660.

Η χρήση της ίδιας μηχανικής πλατφόρμας σε μοντέλα διαφορετικών κατηγοριών, αποτελεί -ειδικά τα τελευταία χρόνια- μία συχνή πρακτική για τους κατασκευαστές μοτοσυκλετών. Έτσι, μετά τα V-Strom 800 DE και GSX-8S, η Suzuki φαίνεται πως θέλει να διευρύνει την γκάμα με τη συγκεκριμένη βάση. Πριν λίγο καιρό σας είχαμε ενημερώσει για την επερχόμενη έκδοση του V-Strom 800 χωρίς το DE δίπλα και με μπροστινό τροχό 19 ιντσών, μοντέλο το οποίο είχε γίνει γνωστό με τον ίδιο τρόπο.

Αυτή τη φορά στα έγγραφα που κατατέθηκαν, βρίσκουμε την ονομασία “GSX800 (8R)”, ενώ δίπλα της υπάρχει και η “GSX800U (8R)”, η οποία αφορά την έκδοση για την Α2 κατηγορία διπλωμάτων. Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που βλέπουμε, ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 776 κυβικών διατηρεί την απόδοση των 84 ίππων στις 8.500 στροφές και τα 7,95 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.800. Όσον αφορά την Α2 έκδοση η ισχύς περιορίζεται στους 47 ίππους στις 6.800 στροφές και τα 6,5 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 4.600.

Αυτό σημαίνει ότι το GSX-8R είναι ελαφρώς ισχυρότερο από το γυμνό αδελφάκι του, GSX-8S των 81 ίππων, διατηρώντας την ονομαστική απόδοση του V-Strom 800 DE. Βέβαια, και χωρίς αυτή την αύξηση, η χρήση του φαίρινγκ θα πρόσδιδε μεγαλύτερη τελική στο supersport μοντέλο. Σύμφωνα με τα έγγραφα, η τελική θα φτάνει τα 215 χ.α.ω., ενώ για την περιορισμένη Α2 έκδοση τα 174 χ.α.ω.

Οι διαστάσεις παραμένουν ίδιες με του GSX-8S, με το μήκος στα 2.115mm και το μεταξόνιο στα 1.465mm, δείχνοντάς μας έτσι ότι δεν έχουμε αλλαγές στο πλαίσιο από το γυμνό μοντέλο. Αυτό που μειώνεται κατά 5mm είναι το συνολικό πλάτος, φτάνοντας στα 770mm, κάτι λογικό αν σκεφτούμε ότι τα clip-on είναι στενότερα και πιο χαμηλά από το ίσιο τιμόνι. Από την άλλη, το ύψος αυξάνεται από τα 1.105mm στα 1.135mm, χάρη στην προσθήκη του φαίρινγκ και της ζελατίνας. Αυτά είναι που μεγαλώνουν και το νούμερο της ζυγαριάς κατά 3 κιλά, φτάνοντας στα 205 από τα 202 κιλά. Να σημειώσουμε ότι στα έγγραφα που κατατέθηκαν το βάρος για το GSX-8S είναι 277 κιλά και για το GSX-8R 280, όμως συνυπολογίζουν και έναν αναβάτη 75 κιλών.

Suzuki GSX-8F

Η εμφάνιση του GSX-8R θα κρατήσει πιθανότατα τους δύο κάθετους προβολείς. Το αν θα αποφασίσει η Suzuki να χρησιμοποιήσει μισό φαίρινγκ ή ολόκληρο όπως τα υπόλοιπα GSX-R μένει να απαντηθεί.

Με τις Yamaha και Aprilia να έχουν ήδη μπει στον χορό και με τις HondaTriumph και Suzuki να ετοιμάζουν τις δικές τους προτάσεις για την κατηγορία, τα supersport μεσαίου κυβισμού αφήνουν για τα καλά πίσω τους την προηγούμενη εποχή, όπου κυριαρχούσε ο τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας στα 600 κυβικά εκατοστά.

Ετικέτες

Zontes 703RR - Το τρικύλινδρο supersport μπαίνει στην παραγωγή

Το είχαμε δει στην EICMA 2023 σε μορφή πρωτότυπου, ενώ τώρα ετοιμάζεται να βγει στους δρόμους
motomagZontes 703RR – Το τρικύλινδρο supersport μπαίνει στην παραγωγή
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

15/5/2024

Αν και η Zontes δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποια ανακοίνωση, τα έγγραφα έγκρισης τύπου είναι ήδη έτοιμα για το 703RR, προδίδοντας ότι το τρικύλινδρο supersport μοντέλο είναι έτοιμο να μπει στις γραμμές παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα μας αποκαλύπτουν μερικές σημαντικές διαφορές, σε σχέση με το adventure μοντέλο 703F.

Τη νέα τρικύλινδρη πλατφόρμα την είχαμε δει σε μορφή πρωτότυπου στην EICMA 2023, όπου τα πλαστικά ήταν από 3D εκτυπωτή και πηλό, με μόνο τα μηχανικά μέρη να είναι “αληθινά”. Ήδη από τότε, τα στοιχεία ήθελαν τα δύο μοντέλα που εξοπλίζονται με τον ίδιο κινητήρα να έχουν διαφορετική απόδοση μεταξύ τους, καθώς καλούνται να εκπληρώσουν διαφορετικούς ρόλους και να καλύψουν ξεχωριστές ανάγκες. Τώρα έρχονται τα έγγραφα έγκρισης τύπου, που επιβεβαιώνουν ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του 703RR είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά του 703F, με το δεύτερο να είναι ήδη διαθέσιμο στην κινεζική αγορά, ενώ αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν και οι εξαγωγές του.

Zontes 703RR – Το τρικύλινδρο supersport μπαίνει στην παραγωγή

Αν και αρχικά η Zontes έκανε λόγο για σχεδόν 110 ίππους στις 11.000 στροφές, όσον αφορά το 703RR, φαίνεται ότι τα νούμερα ήταν λίγο φιλόδοξα. Σύμφωνα με τα έγγραφα, αντί για τους 108 ίππους στις 11.000 στροφές, έχουμε τελικώς 101 στις ίδιες στροφές. Βέβαια, τα νούμερα αυτά μπορεί να διαφέρουν στα μοντέλα που προορίζονται για χώρες εκτός Κίνας, με τους κανονισμούς των ρύπων να παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι. Ο υγρόψυκτος τρικύλινδρος κινητήρας παραμένει στα 699 κυβικά και σχέση συμπίεσης στο 13:1, με τα έμβολα να έχουν υπερτετράγωνες διαστάσεις, 70 χιλιοστά για την διάμετρο και 60,6 χιλιοστά για την διαδρομή. Στην περίπτωση του adventure μοντέλου, 703F, η απόδοση είναι ελαφρώς χαμηλότερη φτάνοντας τους 97,2 ίππους στις 10.000 στροφές.

Στα έγγραφα βρίσκουμε ακόμη την ονομαστική τελική ταχύτητα του 703RR, η οποία ανακοινώνεται στα 230 χ.α.ω., αριθμός που τοποθετεί το supersport μοντέλο της Zontes στον μέσο όρο της κατηγορίας. Όσον αφορά την ισχύ και τον τρόπο που αυτή θα αποδίδεται, το μοντέλο της Zontes θα είναι σίγουρα πιο δυνατό από το YZF-R7 της Yamaha και κοντά στο Aprilia RS 660, αλλά και από το έτερο μοναδικό τρικύλινδρο -τουλάχιστον μέχρι να δούμε και το 675SR της CFMOTO στην παραγωγή- το Daytona 660 της Triumph.

Zontes 703RR – Το τρικύλινδρο supersport μπαίνει στην παραγωγή

Το πλαίσιο είναι αλουμινένιο δύο δοκών, με το ψαλίδι να κατασκευάζεται από το ίδιο υλικό. Η πιο πιθανή επιλογή για τον τομέα των αναρτήσεων είναι η Marzzocchi, η οποία ήδη εξοπλίζει το 703F. Το μεταξόνιο φτάνει τα 1.448 χιλιοστά, με το βάρος να ανακοινώνεται αρκετά χαμηλά στα 195 κιλά! Στα έγγραφα απεικονίζονται δύο μοντέλα, με μόνη διαφορά μεταξύ τους να είναι όπως φαίνεται οι δαγκάνες των φρένων, ενώ και οι δύο μοιάζουν να είναι εκδόσεις για την Κίνα.

Zontes 703RR – Το τρικύλινδρο supersport μπαίνει στην παραγωγή

Οπτικά, η μοτοσυκλέτα έχει ελάχιστες διαφορές από την έκδοση προπαραγωγής που είχαμε δει στην EICMA 2023. Η πιο εμφανής αλλαγή έχει να κάνει με τους τέσσερις προβολείς μπροστά, οι οποίοι παραμένουν σε μία ασυνήθιστη θέση στα πλαϊνά του φαίρινγκ, αντί για το πιο σύνηθες που είναι στο κέντρο. Στο μοντέλο παραγωγής, ωστόσο, τα τέσσερα προβολάκια τύπου προτζέκτορα είναι πιο διακριτικά, καθώς κρύβονται από τις εξωτερικές πτυχώσεις του φαίρινγκ. Φωτιστικά σώματα βρίσκουμε όμως και κεντρικά, με μία λωρίδα LED σε σχήμα V να διατρέχει όλο το μπροστινό κομμάτι και πρόσθετους προβολείς, χωμένους από κάτω. Γενικότερα, το 703RR ακολουθεί τον επιθετικό, γεμάτο γωνίες, σχεδιασμό που έχουμε δει. Το ίδιο ισχύει και για τη βαφή που έχει επιλεγεί για τη φωτογράφηση της έγκρισης τύπου, η οποία δεν έχει γραφικά και θυμίζει αρκετά αυτή που είχε το πρωτότυπο στην ECMA. Αλλαγή έχουμε στα βαμμένα πλαστικά και τους τροχούς, ότου αντί για το κόκκινο στο Μιλάνο, εδώ έχει επιλεγεί το μπλε χρώμα.

Zontes 703RR – Το τρικύλινδρο supersport μπαίνει στην παραγωγή

Η νέα τρικύλινδρη πλατφόρμα αποτελεί ένα κυριολεκτικό άλμα εξέλιξης για την Zontes, η οποία μέχρι τώρα είχε περιοριστεί σε μονοκύλινδρα μοντέλα. Από την άλλη, έρχεται να προσφέρει κάτι που οι υπόλοιποι κατασκευαστές της Κίνας δεν έχουν ακόμη καταφέρει, θέλοντας να βρεθεί ακριβώς απέναντι από την CFMOTO, η οποία γνωρίζουμε ήδη ότι ετοιμάζει ένα τρικύλινδρο supersport, με το 675SR να υπολογίζεται ότι σύντομα θα μπει στην παραγωγή.

Ετικέτες