Suzuki GSX-8R CUP - Ο αθλητής της οικογένειας

Η νέα έκδοση έρχεται εξοπλισμένη με διάφορα καλούδια στα περιφερειακά, με στόχο τους χρόνους στην πίστα
Suzuki GSX-8R Cup
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

20/5/2024

Στα πλαίσια της έκθεσης Suzuki Motor Fest, που φέτος διοργανώθηκε στην πίστα του Misano, το εργοστάσιο του Hamamatsu παρουσίασε μία αγωνιστική έκδοση του GSX-8R, η οποία εξοπλίζεται με μπόλικα καλούδια στα περιφερειακά όπως αναρτήσεις της Ohlins, έχοντας αποκλειστικό στόχο τις πίστες.

Πριν καλά-καλά το GSX-8R πατήσει τις ρόδες του στις αγορές του κόσμου, ήδη από τον Γενάρη, η Suzuki είχε καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου η μοτοσυκλέτα της να ομολογκαριστεί για το Πρωτάθλημα MotoAmerica Twins Cup 2024. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έχει καταφέρει μάλιστα να σημειώσει νίκη στον εναρκτήριο αγώνα της κατηγορίας, έχοντας δεχθεί τις κατάλληλες αλλαγές για αγωνιστική οδήγηση.

Suzuki GSX-8R CUP – Ο αθλητής της οικογένειας

Τώρα, το εργοστάσιο του Hamamatsu παρουσιάζει την έκδοση CUP, η οποία εξοπλίζεται με σημαντικές αναβαθμίσεις σε σχέση με τη μοτοσυκλέτα παραγωγήγς, ενώ το πολυεστερικό κοστούμι με την έλλειψη φωτιστικών σωμάτων και βάσης πινακίδας, τονίζει τον προσανατολισμό της μοτοσυκλέτας. Ο υγρόψυκτος, δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 776 κυβικών παραμένει ως έχει, κρατώντας από τα γκέμια σχεδόν 82 άλογα στις 8.500 στροφές και 8 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.800 στροφές. Ίδιο είναι το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, όπως και το υποπλαίσιο, όμως κάπου εκεί σταματούν οι ομοιότητες.

Suzuki GSX-8R CUP – Ο αθλητής της οικογένειας

Όπως βλέπουμε, οι ρυθμιζόμνες αναρτήσεις μπροστά και πίσω έρχονται από την Ohlins, αφήνοντας στην άκρη το μη ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι και το μονό αμορτισέρ που ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση της Showa. Η εξάτμιση είναι της Akrapovic, χωρίς καταλύτη ενώ πιθανότατα υπάρχει και πρόγραμμα, το οποίο αλλάζει ελαφρώς την απόδοση, ενώ ίσως προσθέτει και μερικούς ίππους, όμως η Suzuki δεν ανακοινώνει αλλαγές.

Suzuki GSX-8R CUP – Ο αθλητής της οικογένειας

Τα κλιπ-ον είναι νέα και έχουν τοποθετηθεί πλέον κάτω από την άνω τιμονόπλακα, φορτίζοντας περισσότερο των μπροστινό τροχό με το βάρος του αναβάτη. Στο αριστερό γκριπ βρίσκουμε και τα κουμπιά, τα οποία έχουμε δει μέχρι και στα MotoGP και βασική τους δουλειά είναι κυρίως η ρύθμιση “on the fly” των ηλεκτρονικών. Τα ρυθμιζόμενα μαρσπιέ είναι από billet αλουμίνιο, ενώ έχουν έρθει πιο ψηλά και πιο πίσω ώστε να μην βρίσκουν εύκολα κάτω. Όπως φαντάζεστε, σέλα και μαρσπιέ συνεπιβάτη μας έχουν αποχαιρετίσει, ενώ η σέλα του οδηγού έχει αντικατασταθεί από ένα κάλυμμα neoprene, αφήνοντας πίσω την άνεση της πολιτικής έκδοσης, για χάρη των χρόνων.

Suzuki GSX-8R CUP – Ο αθλητής της οικογένειας

Μεταλλικά σωληνάκια φρένων -που συνεργάζονται με τις ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες τις Nissin, που έχει και η έκδοση παραγωγής-, οδηγός αλυσίδας, αγωνιστικού τύπου τάπα ρεζερβουάρ, προστατευτικό φρένου και προστατευτικά κινητήρα βρίσκονται επίσης στο μενού. Το “κοστούμι” της μοτοσυκλέτας είναι πλέον πολυεστερικό για χαμηλότερο βάρος, αλλά και χαμηλότερο κόστος σε περίπτωση πτώσης. Πίσω έχει τοποθετηθεί ένα LED φως για βρόχινους αγώνες και συνθήκες χαμηλής ορατότητας.

Suzuki GSX-8R CUP – Ο αθλητής της οικογένειας

Τα ελαστικά της Dunlop, είναι ίδια με αυτά της πρώτης τοποθέτησης στις φωτογραφίες, όμως είμαστε σίγουροι πως όταν εάν και εφόσον βρει τον δρόμο του για τους αγώνες, θα αλλαχτούν με slick γόμες. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της συγκεκριμένης έκδοσης για τη Suzuki, να επιστρέψει στους αγώνες και γιατί όχι να σχηματίσει ένα ενιαίο πρωτάθλημα χαμηλού budget αντίστοιχο με το R7 Cup της Yamaha. Με τη διακοπή παραγωγής του GSX-R, οι ομάδες της Suzuki στα διάφορα τοπικά πρωταθλήματα έχουν είτε αλλάξει κατασκευαστή, είτε μείνει με παλαιότερης τεχνολογίας αγωνιστικά, τα οποία δεν μπορούν να ανταγωνιστούν εύκολα τον πιο σύγχρονο ανταγωνισμό.

Ένα σημείο που προσέξαμε ότι δεν έχει αλλαχθεί είναι η ζελατίνα. Στην έκδοση παραγωγής είναι αρκετά κοντή και στενή, θυσιάζοντας κομμάτι της προστασίας για την άνεση. Όταν όμως μιλάμε για αγώνες, η ομορφιά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, με τα χρονόμετρα να έχουν την πρωτοκαθεδρία. Όπως διαπιστώσαμε στην δική μας δοκιμή του GSX-8R, που θα δημοσιευθεί στο τ.655, η ζελατίνα δεν είναι αρκετή για να κρύψει από πίσω της τον αναβάτη, χάνοντας πόντους στην αεροδυναμική. Αναμφίβολα η πιο επιθετική θέση των κλιπ-ον στην έκδοση CUP επιτρέπει καλύτερη προστασία, όμως και πάλι αμφιβάλουμε ότι είναι η ιδανική, ιδιαίτερα για πίστα όπου στις ευθείες μαζεύεις πολλά χιλιόμετρα.

Suzuki GSX-8R CUP – Ο αθλητής της οικογένειας

Όπως, όμως, μας ενημέρωσαν και οι Ιταλοί δημοσιογράφοι, που είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αυτή την πρώτη έκδοση, καθώς φέτος το Suzuki Motor Fest διεξήχθη στην χώρα τους, το GSX-8R CUP βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εξέλιξης, οπότε περιμένουμε να δούμε αν και ποιες αλλαγές θα ακολουθήσουν. Δυστυχώς, εμείς θα πρέπει να περιμένουμε, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή η έκδοση CUP θα βρει τον δρόμο της προς την παραγωγή, φτάνοντας ίσως και στην χώρα μας. Τυχεροί Ιταλοί…

Ετικέτες

Triumph Street Triple 765 R A2 - Έκδοση περιορισμένης ισχύος [VIDEO]

Κοντά μας από τον Σεπτέμβριο, σε δυο χρωματισμούς
Triumph Street Triple 765 R A2
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/7/2024

H Triumph παρουσίασε μια νέα Α2 έκδοση για την τρικύλινδρη Street Triple 765 R, με μειωμένη απόδοση 70 kW (93,87 hp) η οποία μπορεί να περιοριστεί περαιτέρω στα 35 Kw (46,93 hp) για τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου διπλώματος οδήγησης.

Το κιτ περιορισμού μπορεί να αφαιρεθεί από έναν αντιπρόσωπο της Triumph μόλις αποκτηθεί το δίπλωμα οδήγησης “Α”, επαναφέροντας τη μοτοσυκλέτα στην ισχύ των 70 kW. Δυστυχώς δεν φαίνεται η μοτοσυκλέτα να μπορεί να ανέβει το ίδιο εύκολα και στους 118,3 hp της έκδοσης χωρίς κανένα περιορισμό.

Κατά τα άλλα, η A2 έκδοση είναι ίδια με την Street Triple 765 R χωρίς περιορισμό, με ίδιο πλαίσιο, ίδιες αναρτήσεις, ίδια φρένα, ίδια ηλεκτρονικά και ίδια οθόνη οργάνων.

Triumph Street Triple 765 R A2

Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται: πλαίσιο αλουμινίου δυο δοκών, πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις που αποτελούνται από ανεστραμμένο πιρούνι Showa 41 mm και Showa piggyback μονό πίσω αμορτισέρ, ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες Brembo M4.32, δικάναλο Cornering ABS, Wheelie Control, Cornering Traction Control, 4 Riding Modes, shifter στον στάνταρ εξοπλισμό, συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, ρεζερβουάρ 15 λίτρων, full-LED φώτα και TFT οθόνη οργάνων.

Η Street Triple 765 R A2 θα διατίθεται από τον Σεπτέμβριο σε δυο χρώματα, πορτοκαλί και λευκό, ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή της στην Ελλάδα.

Ετικέτες