ZΕΕΗΟ C!ty Play και C!ty Fun - Οι 2 πρώτες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της εταιρείας

Εντυπωσιακό design, αλουμινένιο πλαίσιο, και χρήση του smartphone του αναβάτη ως οθόνη οργάνων
Zeeho C!tyPlay και C!tyFun
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/5/2023

Η ΖΕΕΗΟ μετά τα AE8, ΑΕ6 και ΑΕ6+ που βρίσκονται ήδη στις αγορές Ασίας και Ευρώπης, παρουσιάζει στην Κίνα τη νέα της σειρά με την ονομασία C!ty. Σε αυτή περιλαμβάνονται δύο ελαφριές ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, η C!ty Play και C!ty Fun.

Η ZEEHO, που αποτελεί την εταιρεία ηλεκτρικών δικύκλων της CFMOTO, βρίσκεται ήδη μέσα στο παιχνίδι του ανταγωνισμού στα μικρομεσαία ηλεκτρικά scooter από το 2022. Τα δύο της μοντέλα που βρίσκονται ήδη στις αγορές (AE8, ΑΕ6 και ΑΕ6+) διαθέτουν φουτουριστική σχεδίαση και αξιόλογες επιδόσεις.

Στα τέλη Απριλίου 2023, η ZEEHO παρουσίασε στη Κίνα τη νέα καινοτόμο σειρά της με την ονομασία C!ty που όπως λέει και το παιχνιδιάρικο όνομα (City / Πόλη με ένα θαυμαστικό να έχει αντικαταστήσει το “i”) αφορά σε ελαφριά μοτοσυκλετάκια για αστικό παιχνίδι. Και τα δύο μοντέλα της σειράς βασίζονται στο ίδιο πλαίσιο, το οποίο είναι από αλουμίνιο, και ανάλογα την έκδοση έρχεται σε ασημί ή χρυσό χρώμα, ενώ αλουμινένιο είναι και το ψαλίδι!

Zeeho

Κοινές είναι και οι αναρτήσεις με ανεστραμμένο πιρούνι και μονό αμορτισέρ πίσω, ίδιοι σε διαστάσεις και οι τροχοί των 17 ιντσών -με μπράτσα στο Play και με ακτίνες στο Fun. Τα ελαστικά έχουν διαστάσεις 90/90-17 μπροστά και 120/70-17, ενώ διαφέρουν στο πέλμα. Περιέργως το Fun με τις ακτίνες έχει… street ελαστικά, ενώ το Play με τα μπράτσα έχει ελαστικά για On-Off χρήση! Όσον αφορά στην πέδηση, βλέπουμε πως υπάρχει ένα δισκόφρενο “μαργαρίτα” για κάθε τροχό με διπίστονη δαγκάνα, χωρίς ABS -τουλάχιστον για την ώρα και τις αγορές της Ασίας. Στα θετικά της εν λόγω σειράς είναι το χαμηλό ύψος της σέλας από ότι μπορούμε να διακρίνουμε και το βάρος το οποίο βρίσκεται στα μόλις 70 κιλά!

Zeeho

Όσον αφορά τη μέγιστη (peak power) ισχύ του ηλεκτροκινητήρα των C!ty Play και C!ty Fun αυτή βρίσκεται στα 1,8 kW (περίπου 2,5 ίπποι), με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 50 χλμ./ώρα. Με 48 βολτ και 25 αμπέρ, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (δεν διευκρινίζεται αν είναι αφαιρούμενες) σύμφωνα με την εταιρεία θα προσφέρουν αυτονομία έως και 70 χιλιόμετρα, ενώ υπάρχει και σύστημα ανάκτησης ενέργειας τριών επιπέδων από το φρένο του κινητήρα. Μια φόρτιση 0-80% διαρκεί περίπου πέντε ώρες.

Zeeho

Στον εξοπλισμό των 2 ηλεκτρικών μικρών μοτοσυκλετών περιλαμβάνεται αναβάθμιση Over the Air (OTA), LED φώτα (ιδιαίτερης σχεδίασης ο… τριπλός τετράγωνος προβολέας μπροστά με το ένα τμήμα του να πετάγεται “ξεκάρφωτο” από πάνω, θυμίζοντας το smartphone Xiaomi MI 9T, που μπορεί να δεχθεί και προστατευτική… adventure γρίλια), NFC κλείδωμα, USB θύρα, αναδιπλούμενα μαρσπιέ, και δυο οθόνες οργάνων, με τη μία να βρίσκεται στο πάνω μέρος του πλαισίου, πίσω από το κλειδί, και με την άλλη να είναι το… smartphone του αναβάτη, για το οποίο υπάρχει βάση στο τιμόνι!

Zeeho

Για το λανσάρισμα στην αγορά της Κίνας την άνοιξη του 2023, το C!ty Play θα κοστίζει 10.980 γουάν (περίπου 1.500 ευρώ), ενώ το C!ty Fun θα κοστίζει 8.980 γουάν (περίπου 1.200 ευρώ). Δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτά τα νέα μοντέλα θα έρθουν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ετικέτες

Zontes 703T – Πότε φτάνει στην Ελλάδα η ασφάλτινη και ισχυρότερη έκδοση

Μετά το 703F, η Zontes ξεκινά μέσα στο 2026 και την εμπορική διάθεση της έκδοσης Τ(ouring) με 17άρες ζάντες
Zontes 703T
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

5/3/2026

Αν και η ύπαρξή της πιο ασφάλτινης εναλλακτικής 703T στη γκάμα των τρικύλινδρων crossover μοντέλων της Zontes μας ήταν γνωστή εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, από το ντεμπούτο της EICMA 2024 συγκεκριμένα, ήταν η επανεμφάνιση στην έκθεση του Μιλάνου πριν μερικούς μήνες αυτή που σφράγισε την έλευσή του στην Ευρώπη.

Έχοντας πια παρουσιαστεί με προδιαγραφές Euro 5+ και με το 703F να έχει ήδη έναν χρόνο παρουσίας στις ευρωπαϊκές αγορές, το 703Τ πλησιάζει στα μέρη μας με αρκετές διαφορές από το on-off μοντέλο.

Η τρέχουσα εκτίμηση είναι πως θα καταφτάσει στην ελληνική αγορά μέσα στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, δηλαδή από το Καλοκαίρι και μετά.

Σχεδιαστικά υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις στο μοντέλο με τις 17άρες ζάντες, με κυριότερη αυτή στα πλευρικά του φέρινγκ και του ρεζερβουάρ με διαφορετικά πλαστικά, άλλο σχήμα για το κάλυμμα του ρεζερβουάρ και αρκετά ψηλότερο ανεμοθώρακα, ωστόσο κοιτώντας προσεκτικότερα εντοπίζουμε ακόμη πιο σημαντικές αλλαγές.

Zontes 703T

Η Zontes φορά στο 703Τ ένα νέο αλουμινένιο ψαλίδι και αλλάζει την εξάτμιση με μια εμφανώς μικρότερη που καταλήγει χαμηλά δίπλα στο ψαλίδι.

Η αλουμινένια προστατευτική ποδιά του F έχει δώσει τη θέση της σε μια πλαστική καρίνα που γεμίζει οπτικά το υπογάστριο της μοτοσυκλέτας, διαφορές έχουμε και στη θέση οδήγησης, με τιμόνι που έρχεται πιο κοντά στον αναβάτη και λίγο πιο χαμηλά από το on-off αδελφάκι, ενώ τα προστατευτικά κάγκελα μπροστά είναι κοντύτερα από αυτά του 703F φτάνοντας ως το ύψος των κυλίνδρων.

Αυτές οι διαφορές πολλαπλασιάζονται όταν μετατραπούν σε αριθμούς στα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο μοντέλων, καθώς το 703Τ δηλώνει υγρό βάρος 206 κιλών με το 20λιτρο ρεζερβουάρ του γεμάτο. Μιλάμε δηλαδή για πολύ μεγάλη διαφορά από τα 241 του 703F με το 22λιτρο δοχείο καυσίμου.

Αλλαγμένος είναι ο τρικύλινδρος κινητήρας των 699 cc, ο οποίος στην ασφάλτινη παραλλαγή έχει εξοπλιστεί με νέο σύστημα ψεκασμού, στροφάρει ψηλότερα ως τις 11.200 rpm (10.000 στο 703F) και αποδίδει μέγιστη ονομαστική ισχύ 102 ίππων (95 το 703F) με παρόμοια μέγιστη ονομαστική ροπή 7.6 kgm, αλλά επίσης ψηλότερα στις 8.500 rpm, αντί των 7.500 του 703F.

Zontes 703T

Από πλευράς εξοπλισμού το 703Τ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το F, με αδρανειακά ηλεκτρονικά που χαρίζουν cornering ικανότητες σε ABS και traction control, τέσσερις ride modes, quickshifter δύο δρόμων, αλλά και έναν πλούτο ανέσεων και πρακτικότητας που περιλαμβάνει οθόνη έγχρωμη TFT 8 ιντσών με συνδεσιμότητα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα, θερμαινόμενα γκριπ και σέλα, αλουμινένια σχάρα με χειρολαβές συνεπιβάτη, ρυθμιζόμενο κατά μήκος λεβιέ ταχυτήτων στο πόδι – μα ανεξήγητα δεν φαίνεται ούτε αυτό να έχει cruise control, όπως και το 703F.

Οι αναρτήσεις φέρουν την υπογραφή της Marzocchi και είναι ρυθμιζόμενες, ενώ στα φρένα επικρατεί ένα μικρό μυστήριο, μιας και η κινέζικη ιστοσελίδα της Zontes επικεντρώνει στις νέες ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες της Nissin (στη θέση των J.Juan που φορά το 703F ως έρχεται φέτος στην Ευρώπη), αλλά στην EICMA υπήρχε και μια μοτοσυκλέτα με δαγκάνες της Brembo – υπονοώντας ενδεχόμενη διαφορετική έκδοση του 703Τ ίσως;

Όλες οι απορίες μας θα λυθούν όταν με το καλό το νέο Zontes 703T πατήσει τους τροχούς του στην Ελλάδα, όταν και θα βρεθεί αντιμέτωπο με το δυναμόμετρο και τις ζυγαριές μας.

 

Ετικέτες