ZΕΕΗΟ C!ty Play και C!ty Fun - Οι 2 πρώτες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της εταιρείας

Εντυπωσιακό design, αλουμινένιο πλαίσιο, και χρήση του smartphone του αναβάτη ως οθόνη οργάνων
Zeeho C!tyPlay και C!tyFun
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/5/2023

Η ΖΕΕΗΟ μετά τα AE8, ΑΕ6 και ΑΕ6+ που βρίσκονται ήδη στις αγορές Ασίας και Ευρώπης, παρουσιάζει στην Κίνα τη νέα της σειρά με την ονομασία C!ty. Σε αυτή περιλαμβάνονται δύο ελαφριές ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, η C!ty Play και C!ty Fun.

Η ZEEHO, που αποτελεί την εταιρεία ηλεκτρικών δικύκλων της CFMOTO, βρίσκεται ήδη μέσα στο παιχνίδι του ανταγωνισμού στα μικρομεσαία ηλεκτρικά scooter από το 2022. Τα δύο της μοντέλα που βρίσκονται ήδη στις αγορές (AE8, ΑΕ6 και ΑΕ6+) διαθέτουν φουτουριστική σχεδίαση και αξιόλογες επιδόσεις.

Στα τέλη Απριλίου 2023, η ZEEHO παρουσίασε στη Κίνα τη νέα καινοτόμο σειρά της με την ονομασία C!ty που όπως λέει και το παιχνιδιάρικο όνομα (City / Πόλη με ένα θαυμαστικό να έχει αντικαταστήσει το “i”) αφορά σε ελαφριά μοτοσυκλετάκια για αστικό παιχνίδι. Και τα δύο μοντέλα της σειράς βασίζονται στο ίδιο πλαίσιο, το οποίο είναι από αλουμίνιο, και ανάλογα την έκδοση έρχεται σε ασημί ή χρυσό χρώμα, ενώ αλουμινένιο είναι και το ψαλίδι!

Zeeho

Κοινές είναι και οι αναρτήσεις με ανεστραμμένο πιρούνι και μονό αμορτισέρ πίσω, ίδιοι σε διαστάσεις και οι τροχοί των 17 ιντσών -με μπράτσα στο Play και με ακτίνες στο Fun. Τα ελαστικά έχουν διαστάσεις 90/90-17 μπροστά και 120/70-17, ενώ διαφέρουν στο πέλμα. Περιέργως το Fun με τις ακτίνες έχει… street ελαστικά, ενώ το Play με τα μπράτσα έχει ελαστικά για On-Off χρήση! Όσον αφορά στην πέδηση, βλέπουμε πως υπάρχει ένα δισκόφρενο “μαργαρίτα” για κάθε τροχό με διπίστονη δαγκάνα, χωρίς ABS -τουλάχιστον για την ώρα και τις αγορές της Ασίας. Στα θετικά της εν λόγω σειράς είναι το χαμηλό ύψος της σέλας από ότι μπορούμε να διακρίνουμε και το βάρος το οποίο βρίσκεται στα μόλις 70 κιλά!

Zeeho

Όσον αφορά τη μέγιστη (peak power) ισχύ του ηλεκτροκινητήρα των C!ty Play και C!ty Fun αυτή βρίσκεται στα 1,8 kW (περίπου 2,5 ίπποι), με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 50 χλμ./ώρα. Με 48 βολτ και 25 αμπέρ, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (δεν διευκρινίζεται αν είναι αφαιρούμενες) σύμφωνα με την εταιρεία θα προσφέρουν αυτονομία έως και 70 χιλιόμετρα, ενώ υπάρχει και σύστημα ανάκτησης ενέργειας τριών επιπέδων από το φρένο του κινητήρα. Μια φόρτιση 0-80% διαρκεί περίπου πέντε ώρες.

Zeeho

Στον εξοπλισμό των 2 ηλεκτρικών μικρών μοτοσυκλετών περιλαμβάνεται αναβάθμιση Over the Air (OTA), LED φώτα (ιδιαίτερης σχεδίασης ο… τριπλός τετράγωνος προβολέας μπροστά με το ένα τμήμα του να πετάγεται “ξεκάρφωτο” από πάνω, θυμίζοντας το smartphone Xiaomi MI 9T, που μπορεί να δεχθεί και προστατευτική… adventure γρίλια), NFC κλείδωμα, USB θύρα, αναδιπλούμενα μαρσπιέ, και δυο οθόνες οργάνων, με τη μία να βρίσκεται στο πάνω μέρος του πλαισίου, πίσω από το κλειδί, και με την άλλη να είναι το… smartphone του αναβάτη, για το οποίο υπάρχει βάση στο τιμόνι!

Zeeho

Για το λανσάρισμα στην αγορά της Κίνας την άνοιξη του 2023, το C!ty Play θα κοστίζει 10.980 γουάν (περίπου 1.500 ευρώ), ενώ το C!ty Fun θα κοστίζει 8.980 γουάν (περίπου 1.200 ευρώ). Δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτά τα νέα μοντέλα θα έρθουν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ετικέτες

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.