Zongshen - Νέο μοντέλο με τον κινητήρα 650 κυβικών της Norton

Roadster μοτοσυκλέτα, με βάση το adventure RX650
Zongshen Cyclone RE650
Από το

motomag

31/8/2023

Σύμφωνα με σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας, η κινέζικη Zongshen σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα 650 κυβικών της Norton και σε ένα roadster μοντέλο, το οποίο πιθανόν να ονομάζεται RE650.

Η Zongshen ανήκει στους τρεις μεγαλύτερους Κινέζους κατασκευαστές, μαζί με τις Qianjiang (QJ) και CFMOTO. Πριν από δύο χρόνια μάλιστα υπέγραψε συμφωνία με τον Όμιλο Piaggio για την δημιουργία ενός κινητήρα μικρού κυβισμού για scooter, τόσο για τις αγορές της Ασίας όσο και για αυτές της Ευρώπης.

Πέραν αυτής της εμπορικής συνεργασίας με τον μεγάλο ιταλικό όμιλο, η Zongshen κατέχει τα δικαιώματα χρήσης του κινητήρα 650 κυβικών της Norton που είχε παρουσιαστεί προτού η βρετανική εταιρεία χρεοκοπήσει το 2019, λόγω κακοδιαχείρισης. Μετά την απόκτηση της Norton από την ινδική TVS, ο κινητήρας αυτός μαζί με το μοντέλο Atlas όπου σχεδιαζόταν να τοποθετηθεί, βγήκαν εκτός πλάνων από τη Norton.

Zongshen Cyclone RX650

Αντίθετα, η Zongshen αποφάσισε να συνεχίσει με την παραγωγή του κινητήρα. Επομένως, ο δικύλινδρος εν σειρά 650 κυβικών της Norton, ο οποίος αποτελεί το μπροστινό μπλοκ του V4 κινητήρα των 1.200 κυβικών του βρετανικού κατασκευαστή (κινητήρας που έβριθε από προβλήματα στην αρχική, προ-TVS έκδοση), βρήκε εφαρμογή στο RX650, ένα adventure μοντέλο το οποίο πριν είχε παρουσιαστεί το 2020 ενώ πριν λίγους μήνες έφτασε στους dealer στην Κίνα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στα σκαριά βρίσκεται και έκδοση με 850 κ.εκ.. Η μέγιστη απόδοσή του κινητήρα στην έκδοση 650 αγγίζει τους 71 ίππους στις 8.500 στροφές και τα 5,8 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 7.000 στροφές.

Τώρα, ο κινεζικός κολοσσός φαίνεται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μηχανική πλατφόρμα σε ένα roadster μοντέλο, διευρύνοντας έτσι το πεδίο χρήσης του συγκεκριμένου κινητήρα. Η ονομασία του νέου μοντέλου δεν είναι γνωστή, ωστόσο ως πιο πιθανή φαίνεται η RE650, καθώς η κινεζική εταιρεία έχει συνδυάσει τα γράμματα RE με τη street γκάμα των naked / roadster μοντέλων της (RE3 - RE560).

Zongshen Cyclone RE650

Όπως δείχνουν τα σχέδια, το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο παραμένει ίδιο με αυτό που χρησιμοποιεί και το RX650. Το ίδιο ισχύει και για το αλουμινένιο ψαλίδι, στο οποίο εδράζεται η βάση της πινακίδας. Το αμορτισέρ φαίνεται να έχει κοινό σημείο έδρασης και παρόμοια επικλινή διάταξή, όπως το adventure μοντέλο. Οι αναρτήσεις πιθανότατα θα ανήκουν στην KYB, όπως συμβαίνει και στο RX650, πιθανώς με μικρότερη διαδρομή λόγω του ασφάλτινου προσανατολισμού του μοντέλου.

Όσον αφορά τον σχεδιασμό του αυτός έχει ρετρό στοιχεία, με την αριστερή πλευρά να έχει μία εισαγωγή αέρα και ένα πλαϊνό καπάκι κάτω από την σέλα που θυμίζει number plate, το οποίο απουσιάζει από την δεξιά αφήνοντας το αμορτισέρ σε κοινή θέα. Τα φωτιστικά σώματα αναμένεται να είναι όλα τεχνολογίας LED.

Ενδιαφέρον στα σχέδια που βλέπουμε παρουσιάζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει τελικό εξάτμισης, το οποίος φαίνεται ότι θα είναι ένα και θα βγαίνει από τα δεξιά της μοτοσυκλέτας. Βλέπουμε, ωστόσο έναν ευμεγέθη συλλέκτη, κάτω από την μοτοσυκλέτα, κάτι που σημαίνει ότι ίσως να συμμορφώνεται με τις Euro5 προδιαγραφές, αν και μέχρι στιγμής το RX650, που έχει τον ίδιο κινητήρα, δεν έχει έρθει στην Ευρώπη.

Ετικέτες

Italjet Dragster 300 Black Edition 2026 – Η γοητεία του σκότους

Νέος σκοτεινός χρωματισμός για το 300άρι Dragster της Italjet.
Italjer Dragster 300 Black Edition
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/2/2026

Η Italjet εμπλουτίζει τη γκάμα των Dragster με μια νέα Black Edition, η οποία διαφοροποιείται από αυτή που είχαμε δει στην έκθεση EICMA 2025 στο Μιλάνο πριν λίγο καιρό, «σβήνοντας» από το Dragster κάθε ίχνος άλλου χρώματος.

Απαλλαγμένο από κάθε λογής γραφικά και με το πλαίσιό του σε μαύρο φινίρισμα, το Dragster 300 Black Edition δεν διαφέρει σε τίποτε άλλο όσον αφορά στην τεχνική του βάση και εξοπλισμό.

Ο μονοκύλινδρος κινητήρας των 278 cc αποδίδει 24 hp και 2.7 kgm για 128 κιλά σε ένα σπορ σκούτερ που κυλά σε τροχούς 12 ιντσών μπροστά και 13 πίσω, ενώ ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό ατσάλινο χωροδικτύωμα γύρω από το οποίο κτίζεται, κρατώντας το σε κοινή θέα, καθώς και για την πρωτότυπη μπροστινή ανάρτηση με το μονόμπρατσο S.I.S..

Επί του παρόντος η νέα Black Edition δεν έχει προστεθεί στην ιστοσελίδα της Italjet δίπλα στους άλλους διαθέσιμους χρωματισμούς που περιλαμβάνουν τους χρωματικούς συνδυασμούς μαύρο-κόκκινο και λευκό-κίτρινο, καθώς και τις δύο ειδικές εκδόσεις Malossi Edition και Gresini Edition.

Ετικέτες