Συνεργασία Piaggio Zongshen για νέο κινητήρα!

Στα 150 κυβικά για Ευρώπη και Ασία
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

30/12/2021

Οι μικροί κυβισμού κινητήρες (έως 200cc) κατέχουν την μερίδα του λέοντος στις ασιατικές, αλλά και πολλές από τις ευρωπαϊκές αγορές. Ειδικά στις χώρες τις νοτιοανατολικής Ασίας, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα μικρά scooters είναι η βασική πηγή της οικονομίας ως το κύριο μεταφορικό μέσο.

Λογικό και επόμενο λοιπόν, οι πωλήσεις των μικρών scooter και μοτοσυκλετών να καταγράφουν νούμερα ρεκόρ σε σχέση με τις αντίστοιχες των αυτοκινήτων, όπως είναι φυσικό και το να πέφτει εκεί το μεγαλύτερο βάρος της εξέλιξης αλλά και να παρουσιάζονται περισσότερες τεχνολογικές καινοτομίες.

Στο ρεπορτάζ, λοιπόν, ενός από τα μεγαλύτερα μοτοσυκλετιστικά sites της Κίνας, του Mega China Motor, αναφέρεται πως η Piagio και η Zongshen συνεργάστηκαν για την δημιουργία ενός νέου κινητήρα μικρού κυβισμού για scooter, ο οποίος πολύ σύντομα θα τοποθετηθεί σε μοντέλα που θα προορίζονται τόσο για τις ασιατικές όσο και για τις ευρωπαϊκές αγορές. Η ονομασία που το έχει δοθεί είναι G150S και δεν θα διαφέρει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά από τους αντίστοιχους κινητήρες που διαθέτουν αρκετά από τα δημοφιλή μοντέλα της αγοράς, όπως το Yamaha NMAX, το Honda ADV150 και άλλα. Θα έχει έναν επικεφαλής εκκεντροφόρο και τέσσερις βαλβίδες, ενώ η ισχύς του ανακοινώνεται στους 15,6 ίππους και η ροπή στα 1,5 χιλιογραμμόμετρα. Η τροφοδοσία θα γίνεται φυσικά με ψεκασμό, ενώ θα είναι και υγρόψυκτος!

Όπως συμβαίνει και στα περισσότερα scooter του ανταγωνισμού, ο νέος κινητήρας θα διαθέτει τα… must των σύγχρονων τάσεων, όπως τεχνολογία keyless, και λειτουργία start/stop. Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα, θα δούμε τον νέο κινητήρα σε αρκετά μοντέλα των δύο εργοστασίων μέσα στο 2022.

Honda ADV160: Το πρώτο σκούτερ συμβατό με βενζίνη E85 παρουσιάστηκε στην Ινδία με απίστευτη τιμή

Οι παραδόσεις ξεκινούν τον Οκτώβριο
adv
Από τον

Παύλο Καρατζά

25/8/2026

Η Honda της Ινδίας παρουσίασε το ADV160 στην τιμή των 1.500 ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο από τα δέκα μοντέλα της Honda που παρουσιάστηκε στην Ινδία τον Ιούλιο του 2026 και για το οποίο ανακοινώθηκε επίσημη τιμή.

Οι προκρατήσεις έχουν ξεκινήσει μέσω της ιστοσελίδας της Honda και των εξουσιοδοτημένων αντιπροσωπειών, ενώ οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν από τα μέσα Οκτωβρίου 2026.

Το Honda ADV160 θεωρείται το πρώτο σκούτερ στην Ινδία που είναι συμβατό με καύσιμα E85, μίγμα βενζίνης και αιθανόλης. Η ισχύς προέρχεται από έναν υγρόψυκτο κινητήρα 156,93 κυβικών που παράγει 16,3 ίππους και 1,5 kg.m ροπήςΗ συμβατότητα με το E85 σημαίνει ότι ο κινητήρας μπορεί να λειτουργεί με καύσιμο που περιέχει έως και 85% αιθανόλη, όταν στην χώρα μας η αιθανόλη δεν πρέπει να ξεπερνά το 10%. Η διαθεσιμότητα αυτού του καυσίμου θα εξαρτηθεί από την τοπική υποδομή λιανικής πώλησης, αν και το ευέλικτο σύστημα επιτρέπει στο σκούτερ να λειτουργεί εννοείται και με μίγματα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αιθανόλη.

adv

Ο μπροστινός τροχός είναι 14 ιντσών και 13 είναι ο πίσω. Το βάρος του σκούτερ ανέρχεται στα 133 κιλά με γεμάτο το ρεζερβουάρ των 8 λίτρων, ενώ το ύψος της σέλας ορίζεται στα 780 mm και η απόσταση από το έδαφος στα 165 mm.

Το ADV παρά το όνομά του είναι φτιαγμένο για αστική μετακίνηση και κάτω από την σέλα του διαθέτει χώρο αποθήκευσης 27 λίτρων, ενώ ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει οθόνη TFT με συνδεσιμότητα, θύρα USB, Traction Control (Honda Selectable Torque Control) και ABS στον πίσω τροχό.

Με τιμή στα 1.500 ευρώ και με το σκούτερ να είναι συμβατό με βενζίνη E85, όλα δείχνουν πως θα είναι μία εξαιρετικά ανταγωνιστική επιλογή μεταξύ των σκούτερ της κατηγορίας, όπως τα Yamaha Aerox και Hero Xoom 160.

Ετικέτες