Συνεργασία Piaggio Zongshen για νέο κινητήρα!

Στα 150 κυβικά για Ευρώπη και Ασία
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

30/12/2021

Οι μικροί κυβισμού κινητήρες (έως 200cc) κατέχουν την μερίδα του λέοντος στις ασιατικές, αλλά και πολλές από τις ευρωπαϊκές αγορές. Ειδικά στις χώρες τις νοτιοανατολικής Ασίας, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα μικρά scooters είναι η βασική πηγή της οικονομίας ως το κύριο μεταφορικό μέσο.

Λογικό και επόμενο λοιπόν, οι πωλήσεις των μικρών scooter και μοτοσυκλετών να καταγράφουν νούμερα ρεκόρ σε σχέση με τις αντίστοιχες των αυτοκινήτων, όπως είναι φυσικό και το να πέφτει εκεί το μεγαλύτερο βάρος της εξέλιξης αλλά και να παρουσιάζονται περισσότερες τεχνολογικές καινοτομίες.

Στο ρεπορτάζ, λοιπόν, ενός από τα μεγαλύτερα μοτοσυκλετιστικά sites της Κίνας, του Mega China Motor, αναφέρεται πως η Piagio και η Zongshen συνεργάστηκαν για την δημιουργία ενός νέου κινητήρα μικρού κυβισμού για scooter, ο οποίος πολύ σύντομα θα τοποθετηθεί σε μοντέλα που θα προορίζονται τόσο για τις ασιατικές όσο και για τις ευρωπαϊκές αγορές. Η ονομασία που το έχει δοθεί είναι G150S και δεν θα διαφέρει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά από τους αντίστοιχους κινητήρες που διαθέτουν αρκετά από τα δημοφιλή μοντέλα της αγοράς, όπως το Yamaha NMAX, το Honda ADV150 και άλλα. Θα έχει έναν επικεφαλής εκκεντροφόρο και τέσσερις βαλβίδες, ενώ η ισχύς του ανακοινώνεται στους 15,6 ίππους και η ροπή στα 1,5 χιλιογραμμόμετρα. Η τροφοδοσία θα γίνεται φυσικά με ψεκασμό, ενώ θα είναι και υγρόψυκτος!

Όπως συμβαίνει και στα περισσότερα scooter του ανταγωνισμού, ο νέος κινητήρας θα διαθέτει τα… must των σύγχρονων τάσεων, όπως τεχνολογία keyless, και λειτουργία start/stop. Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα, θα δούμε τον νέο κινητήρα σε αρκετά μοντέλα των δύο εργοστασίων μέσα στο 2022.

KTM 490 Duke: Νέες φωτογραφίες του πρωτοτύπου – Πιο κοντά στην τελική του μορφή

Η νέα δικύλινδρη πλατφόρμα αναμένεται στη γκάμα του 2028
KTM_490_Duke
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

28/8/2026

Πάει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που αρχίσαμε να βλέπουμε φωτογραφίες από πρωτότυπα της ΚΤΜ σε δοκιμές σε δημόσιους δρόμους, καθώς έχουμε ήδη δει τα 490 RC, 490 Adventure και 490 Duke σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Η νέα εμφάνιση μας έρχεται από την Αυστρία και αφορά το 490 Duke, το οποίο είχαμε ξαναδεί τον περασμένο Μάιο σε αρκετά πιο πρωτόλεια κατάσταση. Αυτή τη φορά η μοτοσυκλέτα δείχνει πιο κοντά στη μορφή παραγωγής που θα έχει, αν και η απουσία των πλαστικών στα πέριξ του ρεζερβουάρ φροντίζουν να δίνουν την εικόνα μιας ατελούς μοτοσυκλέτας, ωστόσο αν συγκρίνουμε με την προηγούμενη εμφάνισή της η εξέλιξη έχει προχωρήσει εμφανώς πολύ.

KTM_490_Duke

Στην καρδιά της νέας οικογένειας η ΚΤΜ φορά έναν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα με στρόφαλο χρονισμένο στους 270 μοίρες, κυβισμό κοντά στα 500 κυβικά και απόδοση που εκτιμάται μεταξύ 55 και 65 ίππων, ώστε να έχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα Α2 της οικογένειας 390 και τα πολύ δυνατότερα δικύλινδρα 790. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τα 490 θα έχουν και πρόβλεψη περιορισμού για τα διπλώματα Α2 πάντως.

KTM_490_Duke

Στα περιφερειακά της μοτοσυκλέτας δεν προκύπτει κάποια νέα είδηση ή πληροφορία, με τη δαγκάνα της WP να έχει πλέον πάρει την αναμενόμενη θέση της στο μπροστινό.

KTM_490_Duke

Σύμφωνα με τον αυστριακό Τύπο, η νέα σειρά των 490 αναμένεται να αρχίσει να εμφανίζεται μέσα στο 2027, με στόχο να είναι στη γκάμα της εταιρείας το 2028, γεγονός που πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί αν κανένα από τα τρία μοντέλα που έχουμε δει ως τώρα δε είναι παρόν στις επερχόμενες εκθέσεις, EICMA και Intermot, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντιστοίχως.

Φωτογραφίες: Bernhard Höhne / Motorrad Magazin

Ετικέτες