Zongshen: Δικύλινδρος 850cc βασισμένος σε κινητήρα Norton!

Άγνωστο αν θα περάσει και στα Atlas
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

13/1/2020

Πίσω στο 2017, η Zongshen είχε αγοράσει τα δικαιώματα από τη Norton να κατασκευάσει τον δικύλινδρο εν σειρά των 650cc της αγγλικής εταιρείας. Ο κινητήρας είχε βασιστεί στον τετρακύλινδρο V-72ο των 1.200cc της V4RR της Norton και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται στις Superlight και Superlight SS, αλλά και στις δύο εκδόσεις του Atlas, τις Ragner και Nomad. Η Zognshen προχώρησε στην εξέλιξη του δικύλινδρου εν σειρά, αυξάνοντας τη χωρητικότητά του στα 850 κυβικά (849,06cc για την ακρίβεια). Η αύξηση του κυβισμού ωστόσο, δεν βοήθησε ούτε την ευστροφία του κινητήρα αλλά ούτε και την ιπποδύναμή του. Συγκεκριμένα, ο νέος κινητήρας αποδίδει 10 ίππους (στις 8.500 στροφές) λιγότερους συγκριτικά με αυτόν της  Superlight, που φτάνει του 105 στις 12.500. Ωστόσο, αυτό που έχει βελτιωθεί είναι η ροπή, που έφτασε τα 8,6 κιλά στις 7.000 (ένα χιλιογραμμόμετρο περισσότερο απ’ τον κινητήρα της Superlight). Από την άλλη, αν συγκρίνουμε τα στοιχεία του νέου κινητήρα με την έκδοση που χρησιμοποιείται στα Atlas, τότε μπορούμε να πούμε πως οι επιδόσεις αυξήθηκαν…

Οι δύο εκδόσεις του Atlas, το Nomad και το Ranger

Ο κινητήρας των 650cc της Zognshen είχε παρουσιαστεί πρώτη φορά πέρσι σε τρία μοντέλα της, το γυμνό ZS650, την adventure RX6 και την touring RK6. Τώρα, η Zongshen ανακοίνωσε τη δημιουργία της νέας έκδοσης του ZS650, το ZS850, με το νέο κινητήρα να έχει πλέον περισσότερη ιπποδύναμη και ροπή απ’ τα Atlas της Norton. Αργότερα θα περάσει και στα RX6 και RK6 λογικά. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι αν ο νέος κινητήρας των 850cc θα χρησιμοποιηθεί και στις μοτοσυκλέτες της Norton ή όχι, καθώς κάτι τέτοιο θα έκανε τα μοντέλα της αγγλικής εταιρείας πιο ανταγωνιστικά και θα ενίσχυε τη θέση της στην αγορά, ιδίως με το δεδομένο πως τα χρέη της έχουν ξεπεράσει αυτή τη στιγμή τις €300.000.

Zontes 125Χ: Η νέα γενιά με αλουμινένιο πλαίσιο έφτασε στην Ευρώπη – Ανταγωνιστικότατη τιμή στην Ισπανία

Στην EICMA η Zontes είχε αποκαλύψει το δίδυμο των 125Χ και 125V
Zontes_125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/6/2026

Η Zontes συνεχίζει να διευρύνει τη γκάμα της με πολύ ενδιαφέροντα μοντέλα και δύο εξ αυτών έκαναν το παγκόσμιο ντεμπούτο τους στην EICMA 2025 πριν μερικούς μήνες.

Τα 125Χ και 125V έρχονται για να τα βάλουν με τα ορόσημα της κατηγορίας τους, Honda PCX και Yamaha NMAX, φέρνοντας τον συνήθη πλουσιότατο εξοπλισμό που χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα της Zontes, αλλά και μια ουσιώδη καινοτομία: αλουμινένιο πλαίσιο!

Zontes_125X

Χάρη σε αυτό δηλώνουν στεγνό βάρος 108 κιλών, κάτι που με τα 11 λίτρα βενζίνης, ή περίπου 8 κιλά, μας κάνουν ένα τελικό ζύγι της τάξης των 116 κιλών, διατηρώντας μια χορταστική απόσταση από τα 130+ που ζυγίζει ο ανταγωνισμός τους.

Στην Ισπανία κάνει αυτόν τον καιρό το ντεμπούτο του το 125Χ, το πρώτο εκ των δύο μοντέλων που πατάει επί ευρωπαϊκού εδάφους και δη το πιο πλούσια εξοπλισμένο εκ των δύο.

Zontes_125X

Ο υγρόψυκτος τετραβάλβιδος μονοκύλινδρος κινητήρας αποδίδει αναμενόμενα 15 ίππους στις 8.700 σ.α.λ. και ροπή 1,3 kgm στις 6.500 σ.α.λ., ενώ κυλούν σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω.

Η λίστα του βασικού εξοπλισμού του 125Χ πάντως είναι αυτή που κλέβει την παράσταση, καθώς περιλαμβάνει:

  • Έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth και δυνατότητα πλοήγησης και mirroring του κινητού τηλεφώνου του αναβάτη
  • Traction control με επιλογή απενεργοποίησης
  • Αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας ελαστικών
  • Keyless κεντρικό διακόπτη
  • Σύστημα start-stop
  • Χώρο για δύο full-face κράνη κάτω από τη σέλα
  • Δύο ντουλαπάκια στην ποδιά
  • Πλαϊνό και κεντρικό σταντ
  • LED φωτιστικά σώματα
  • Φώτα ημέρας DRL
  • Φώτα ειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος
  • Παροχή φόρτισης USB
  • Προεγκατάσταση για τοποθέτηση καμερών (dash cam).
Zontes 125X

Εξίσου γευστική είναι και η τιμή με την οποία λανσάρεται στην Ισπανία το νέο 125Χ: στα 2.688 ευρώ προτάσσει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των βαριών χαρτιών της κατηγορίας αυτής, που στη χώρα μας παίζουν αρκετά πάνω από τα 3.000.

Γνωρίζοντας ήδη πως και στην Ελλάδα αναμένονται σύντομα τα νέα αλουμινένια 125άρια σκούτερ της Zontes, πλέον περιμένουμε να μάθουμε την τιμή τους στην αγορά μας.

Ετικέτες