Brixton: Στην παραγωγή το 1200!

Μπαίνει στα μεγάλα σαλόνια με τον άγνωστο Χ
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

24/4/2020

Η Brixton ίσως να έχει ένα μικρό θέμα με τα ονόματα των μοντέλων της, καθώς μετονόμασε τα BX 125 σε… Felsberg για να στραμπουλάμε τη γλώσσα μας, όμως με την απόφασή της να βάλει κανονικά στην παραγωγή την δικύλινδρη Scrambler των 1200 κυβικών, μάλλον το πρόβλημα θα το έχει ο ανταγωνισμός. Διότι όπως είχαμε γράψει στο ρεπορτάζ μας από την EICMA, το αυστριακό KSR Group στο οποίο ανήκει η Brixton έχει κάνει μια μεγάλη επένδυση στα τμήματα R&D και σχεδιασμού στο Krems της Αυστρίας. Εκεί σχεδίασαν δύο νέες γενιές δικύλινδρων εν σειρά κινητήρων, όπου η μία έχει 500 κυβικά με 48 ίππους και απευθύνεται στην δημοφιλή Α2 κατηγορία διπλωμάτων και άλλη είναι μεγάλου κυβισμού. Οι μοτοσυκλέτες που θα έχουν (αρχικά…) τον κινητήρα των 500 κυβικών, ονομάζονται Crossfire και τις είδαμε στην EICMA στην τελική μορφή παραγωγής τους.

Όμως ο μεγάλος δικύλινδρος ήταν εκεί ως πρωτότυπο, μέσα στο πλαίσιο ενός Scrambler που θύμιζε πάρα πολύ τα Triumph Bonneville. Η μοτοσυκλέτα δεν είχε όνομα, ούτε η Brixton έδινε επίσημα στοιχεία σχετικά με τον ακριβή κυβισμό και την ιπποδύναμη. Άφηναν να εννοηθεί πως είναι κάπου μεταξύ 900 και 1200 κυβικά (σ.σ. αυτούς τους δύο κυβισμούς χρησιμοποιεί και η Triumph για τα Bonneville). Η μυστικότητα γύρω από αυτό το πρωτότυπο έφτανε έως και στο σημείο να μην έχει καν… όνομα!

Στη συνέντευξή μας με τους ανθρώπους της Brixton, μας άφησαν να καταλάβουμε πως ο κινητήρας αυτός είναι 1200 κυβικά και τα τελευταία νέα έρχονται να το επιβεβαιώσουν, καθώς μιλούν να για την έναρξη παραγωγής αυτής της μοτοσυκλέτας. Λόγω των όσων συμβαίνουν στον κόσμο τους τελευταίους μήνες, ακόμα δεν είναι βέβαιο αν θα προλάβει το εργοστάσιο στην Κίνα να ετοιμάσει την μοτοσυκλέτα ως μοντέλο του 2020 ή αν τελικά έρθει στην Ευρώπη ως μοντέλο του 2021.

Άλλωστε ακόμα δεν έχει γίνει η επίσημη παρουσίασή του και όπως φαίνεται η EICMA είναι πιθανόν να μην γίνει το φθινόπωρο, αφού ήδη μεγάλα ονόματα όπως η BMW και η KTM έχουν πει πως δεν θα λάβουν μέρος. Όπως κι αν έχει, η Brixton αποκτά μια ολοκληρωμένη γκάμα κινητήρων για να έχει παρουσία σε όλες της κατηγορίες. Ίσως να μην μοιάζει ακόμα ως άμεσος ανταγωνιστής των ιαπωνικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, όμως ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα της Benelli, δηλαδή σχεδιάζοντας τις μοτοσυκλέτες στην Ευρώπη και κατασκευάζοντάς τις στην Κίνα, συνδυάζει την ελκυστική εμφάνιση με την προσιτή τιμή. Μπαίνοντας τώρα στη μεγάλη κατηγορία κυβισμού, αυτομάτως αποκτά διαφορετική υπόσταση ως εταιρεία και νέες προοπτικές.           

Suzuki GSX250R-F: Νέα γενιά με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων

Παρουσιάστηκε στην Κίνα μια ολοκαίνουργια GSX-250R-F με νέο δικύλινδρο κινητήρα VVL και πλουσιότατο εξοπλισμό
suz-gsx250rf
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/8/2026

Κατασκευασμένη από τη συνεργάτιδα της Suzuki στην Κίνα, Haojue, η GSX250R θήτευσε και στην ελληνική αγορά την περασμένη δεκαετία παράλληλα με τη γυμνή παραλλαγή της, GW250 Inazuma, αλλά και τη V-Strom 250 που φορούσε το ίδιο μοτέρ. Αν και στην πορεία τα μοντέλα που βασίζονταν σε αυτόν τον δικύλινδρο κινητήρα εξαφανίστηκαν από τις ευρωπαϊκές αγορές, στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες συνέχισαν να κυκλοφορούν, για να φτάσουμε στη νέα εξέλιξη που φέρνει έναν ολοκαίνουργιο κινητήρα.

​  suz-gsx250rf

Το κεντρικό του χαρακτηριστικό είναι το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων VVL. Αυτό χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρομαγνητικό μηχανισμό που αλλάζει τη θέση του εκκεντροφόρου εισαγωγής για να φέρει τις βαλβίδες σε επαφή με διαφορετικού μεγέθους έκκεντρα, μεταβάλλοντας έτσι το βύθισμά τους, άρα και τον χρονισμό τους.

suz-gsx250rf
Η συγκριτική απεικόνιση των καμπύλων απόδοσης του νέου GSX250R-F ως προς το προηγούμενο GSX250R (που κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα) αποτυπώνει τα οφέλη του συστήματος VVL

Το αποτέλεσμα δεν αποτυπώνεται σε απόλυτες τιμές, καθώς η ισχύς κορυφώνεται σε 29 ίππους και η ροπή σε 2,4 χιλιογραμμόμετρα, τιμές πολύ κοντινές σε αυτές της προκατόχου GSX250R. Τα οφέλη από το σύστημα VVL εντοπίζονται στο γέμισμα των καμπύλων απόδοσης, προσφέροντας ανώτερες τιμές σε όλο σχεδόν το φάσμα λειτουργίας του κινητήρα.

suz-gsx250rf

Οι Haojue και Suzuki επανασχεδίασαν την όψη της GSX250R-F με νέα LED φωτιστικά σώματα και αεροδυναμικά φτερά εκατέρωθεν του μούτρου, ενώ εμπλούτισαν και τον εξοπλισμό με μερικά νοστιμότατα δωράκια, όπως μονόδρομο συμπλέκτη της F.C.C. και δικάναλο ABS της Bosch.

​  suz-gsx250rf

Παράλληλα, φόρεσαν μια νέα έγχρωμη οθόνη που διαθέτει συνδεσιμότητα Bluetooth και δυνατότητα mirroring του κινητού τηλεφώνου, προσέθεσαν μια παροχή φόρτισης 18W USB Type-C, καθώς και πρακτικές ευκολίες όπως οι αισθητήρες πίεσης ελαστικών που προβάλουν τις τιμές τους στην οθόνη.

​  suz-gsx250rf

Με υγρό βάρος 178 κιλών, που περιλαμβάνει 14,5 λίτρα βενζίνης στο ρεζερβουάρ, το νέο GSX250R-F διατίθεται ήδη στην κινέζικη αγορά σε δύο χρώματα, λευκό και μαύρο, προς 18.980 γιουάν ή περίπου 2.400 ευρώ (ισοτιμία 12/8/2026).

Ενδεχόμενο ευρωπαϊκό μέλλον για το νέο μικρό Suzuki δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν.

Ετικέτες