Brixton: Στην παραγωγή το 1200!

Μπαίνει στα μεγάλα σαλόνια με τον άγνωστο Χ
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

24/4/2020

Η Brixton ίσως να έχει ένα μικρό θέμα με τα ονόματα των μοντέλων της, καθώς μετονόμασε τα BX 125 σε… Felsberg για να στραμπουλάμε τη γλώσσα μας, όμως με την απόφασή της να βάλει κανονικά στην παραγωγή την δικύλινδρη Scrambler των 1200 κυβικών, μάλλον το πρόβλημα θα το έχει ο ανταγωνισμός. Διότι όπως είχαμε γράψει στο ρεπορτάζ μας από την EICMA, το αυστριακό KSR Group στο οποίο ανήκει η Brixton έχει κάνει μια μεγάλη επένδυση στα τμήματα R&D και σχεδιασμού στο Krems της Αυστρίας. Εκεί σχεδίασαν δύο νέες γενιές δικύλινδρων εν σειρά κινητήρων, όπου η μία έχει 500 κυβικά με 48 ίππους και απευθύνεται στην δημοφιλή Α2 κατηγορία διπλωμάτων και άλλη είναι μεγάλου κυβισμού. Οι μοτοσυκλέτες που θα έχουν (αρχικά…) τον κινητήρα των 500 κυβικών, ονομάζονται Crossfire και τις είδαμε στην EICMA στην τελική μορφή παραγωγής τους.

Όμως ο μεγάλος δικύλινδρος ήταν εκεί ως πρωτότυπο, μέσα στο πλαίσιο ενός Scrambler που θύμιζε πάρα πολύ τα Triumph Bonneville. Η μοτοσυκλέτα δεν είχε όνομα, ούτε η Brixton έδινε επίσημα στοιχεία σχετικά με τον ακριβή κυβισμό και την ιπποδύναμη. Άφηναν να εννοηθεί πως είναι κάπου μεταξύ 900 και 1200 κυβικά (σ.σ. αυτούς τους δύο κυβισμούς χρησιμοποιεί και η Triumph για τα Bonneville). Η μυστικότητα γύρω από αυτό το πρωτότυπο έφτανε έως και στο σημείο να μην έχει καν… όνομα!

Στη συνέντευξή μας με τους ανθρώπους της Brixton, μας άφησαν να καταλάβουμε πως ο κινητήρας αυτός είναι 1200 κυβικά και τα τελευταία νέα έρχονται να το επιβεβαιώσουν, καθώς μιλούν να για την έναρξη παραγωγής αυτής της μοτοσυκλέτας. Λόγω των όσων συμβαίνουν στον κόσμο τους τελευταίους μήνες, ακόμα δεν είναι βέβαιο αν θα προλάβει το εργοστάσιο στην Κίνα να ετοιμάσει την μοτοσυκλέτα ως μοντέλο του 2020 ή αν τελικά έρθει στην Ευρώπη ως μοντέλο του 2021.

Άλλωστε ακόμα δεν έχει γίνει η επίσημη παρουσίασή του και όπως φαίνεται η EICMA είναι πιθανόν να μην γίνει το φθινόπωρο, αφού ήδη μεγάλα ονόματα όπως η BMW και η KTM έχουν πει πως δεν θα λάβουν μέρος. Όπως κι αν έχει, η Brixton αποκτά μια ολοκληρωμένη γκάμα κινητήρων για να έχει παρουσία σε όλες της κατηγορίες. Ίσως να μην μοιάζει ακόμα ως άμεσος ανταγωνιστής των ιαπωνικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, όμως ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα της Benelli, δηλαδή σχεδιάζοντας τις μοτοσυκλέτες στην Ευρώπη και κατασκευάζοντάς τις στην Κίνα, συνδυάζει την ελκυστική εμφάνιση με την προσιτή τιμή. Μπαίνοντας τώρα στη μεγάλη κατηγορία κυβισμού, αυτομάτως αποκτά διαφορετική υπόσταση ως εταιρεία και νέες προοπτικές.           

Yamaha YZF-R2: Γεννητούρια στη supersport οικογένεια τον Αύγουστο

Στην Ινδία η Yamaha έχει προαναγγείλει μια νέα μοτοσυκλέτα για τα τέλη Αυγούστου
yamaha
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Η πληροφορία κυκλοφορούσε ως είδηση εδώ και πολύ καιρό, ενώ απέκτησε επισημότερη υπόσταση άπαξ και δημοσιεύτηκε στην Ινδία η κατοχύρωση του ονόματος YZF-R2 από τη Yamaha τον περασμένο Χειμώνα.

Πρόκειται για ένα όνομα που είχαμε πρωτοακούσει το 2021, όταν η Yamaha είχε κατοχυρώσει μια μεγάλη σειρά ονομάτων που πρακτικά περιλάμβαναν όλα τα πιθανά YZF-R, από το 1 ως το 9 και επιπλέον τα R15, R20 και R25. Τότε δεν υπήρχαν ακόμη τα R7 και R9 ενώ, πλην αυτών των δύο και των R15, R1, R3 και R6 (για έναν χρόνο ακόμη), τα υπόλοιπα ονόματα εκείνης της λίστας δεν έχουν εμφανιστεί ως σήμερα.

Η αναζωπύρωση της είδησης οφείλεται στο γεγονός πως η Yamaha έχει προαναγγείλει στην Ινδία μια παρουσίαση νέου μοντέλου για τις 27 Αυγούστου. Οι Ινδοί συνάδελφοι ομόφωνα έχουν πειστεί πως εκείνη τη μέρα θα σκάσει μύτη επιτέλους το R2.

Επίσημες πληροφορίες προφανώς δεν υπάρχουν για τη μοτοσυκλέτα, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για μια υπερκυβισμένη εκδοχή του R15, δηλαδή του αντίστοιχου μοντέλου με το R125 με κινητήρα 155cc που κυκλοφορεί σε πολλές αγορές που δεν έχουν Α1 κατηγορία διπλωμάτων – γύρω στα 200 κυβικά εκατοστά και απόδοση περί τους 25 ίππους.

Εφόσον αυτό που θα παρουσιαστεί στην Ινδία είναι όντως το R2, είναι πολύ λογικό να το περιμένουμε με μονοκύλινδρο κινητήρα ώστε να μπορεί να έχει ανταγωνιστική τιμή στις ασιατικές αγορές – γι’ αυτό άλλωστε το ντεμπούτο του θα γίνει εκεί.

Στόχος του R2 είναι να προσφέρει το κάτι παραπάνω σε απόδοση από το μικρό R125/R15, μένοντας αρκετά πιο χαμηλά από την τιμή του δικύλινδρου R3 που είναι το επόμενο βήμα στην οικογένεια.

Το R2 ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ενδιαφέρον και για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς στην πορεία του τελευταίου έτους η Yamaha έχει κατοχυρώσει το όνομα αυτό ξεχωριστά σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως δείγμα των προθέσεών της.

Ετικέτες