Brixton: Στην παραγωγή το 1200!

Μπαίνει στα μεγάλα σαλόνια με τον άγνωστο Χ
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

24/4/2020

Η Brixton ίσως να έχει ένα μικρό θέμα με τα ονόματα των μοντέλων της, καθώς μετονόμασε τα BX 125 σε… Felsberg για να στραμπουλάμε τη γλώσσα μας, όμως με την απόφασή της να βάλει κανονικά στην παραγωγή την δικύλινδρη Scrambler των 1200 κυβικών, μάλλον το πρόβλημα θα το έχει ο ανταγωνισμός. Διότι όπως είχαμε γράψει στο ρεπορτάζ μας από την EICMA, το αυστριακό KSR Group στο οποίο ανήκει η Brixton έχει κάνει μια μεγάλη επένδυση στα τμήματα R&D και σχεδιασμού στο Krems της Αυστρίας. Εκεί σχεδίασαν δύο νέες γενιές δικύλινδρων εν σειρά κινητήρων, όπου η μία έχει 500 κυβικά με 48 ίππους και απευθύνεται στην δημοφιλή Α2 κατηγορία διπλωμάτων και άλλη είναι μεγάλου κυβισμού. Οι μοτοσυκλέτες που θα έχουν (αρχικά…) τον κινητήρα των 500 κυβικών, ονομάζονται Crossfire και τις είδαμε στην EICMA στην τελική μορφή παραγωγής τους.

Όμως ο μεγάλος δικύλινδρος ήταν εκεί ως πρωτότυπο, μέσα στο πλαίσιο ενός Scrambler που θύμιζε πάρα πολύ τα Triumph Bonneville. Η μοτοσυκλέτα δεν είχε όνομα, ούτε η Brixton έδινε επίσημα στοιχεία σχετικά με τον ακριβή κυβισμό και την ιπποδύναμη. Άφηναν να εννοηθεί πως είναι κάπου μεταξύ 900 και 1200 κυβικά (σ.σ. αυτούς τους δύο κυβισμούς χρησιμοποιεί και η Triumph για τα Bonneville). Η μυστικότητα γύρω από αυτό το πρωτότυπο έφτανε έως και στο σημείο να μην έχει καν… όνομα!

Στη συνέντευξή μας με τους ανθρώπους της Brixton, μας άφησαν να καταλάβουμε πως ο κινητήρας αυτός είναι 1200 κυβικά και τα τελευταία νέα έρχονται να το επιβεβαιώσουν, καθώς μιλούν να για την έναρξη παραγωγής αυτής της μοτοσυκλέτας. Λόγω των όσων συμβαίνουν στον κόσμο τους τελευταίους μήνες, ακόμα δεν είναι βέβαιο αν θα προλάβει το εργοστάσιο στην Κίνα να ετοιμάσει την μοτοσυκλέτα ως μοντέλο του 2020 ή αν τελικά έρθει στην Ευρώπη ως μοντέλο του 2021.

Άλλωστε ακόμα δεν έχει γίνει η επίσημη παρουσίασή του και όπως φαίνεται η EICMA είναι πιθανόν να μην γίνει το φθινόπωρο, αφού ήδη μεγάλα ονόματα όπως η BMW και η KTM έχουν πει πως δεν θα λάβουν μέρος. Όπως κι αν έχει, η Brixton αποκτά μια ολοκληρωμένη γκάμα κινητήρων για να έχει παρουσία σε όλες της κατηγορίες. Ίσως να μην μοιάζει ακόμα ως άμεσος ανταγωνιστής των ιαπωνικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, όμως ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα της Benelli, δηλαδή σχεδιάζοντας τις μοτοσυκλέτες στην Ευρώπη και κατασκευάζοντάς τις στην Κίνα, συνδυάζει την ελκυστική εμφάνιση με την προσιτή τιμή. Μπαίνοντας τώρα στη μεγάλη κατηγορία κυβισμού, αυτομάτως αποκτά διαφορετική υπόσταση ως εταιρεία και νέες προοπτικές.           

Cyclone RT400 – Νέο σκούτερ με τον δικύλινδρο κινητήρα του Voge SR450X

Η Cyclone προαναγγέλλει στην Κίνα ένα GT σκούτερ 43 ίππων με τροχούς 14 ιντσών
cyclone-rt400
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/7/2026

Η εταιρεία που ήρθε στα τέλη της περασμένης χρονιάς στην Ελλάδα μέσω της Mototrend (KYMCO, Voge, Yadea, TGB, Gemini) ετοιμάζεται να λανσάρει στην Κίνα ένα ολοκαίνουργιο σκούτερ, το μεγαλύτερο σε κυβισμό ως τώρα στη γκάμα της.

Το νέο της μοντέλο ονομάζεται RT400 και χτίζεται γύρω από τον υγρόψυκτο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα της Loncin με χωρητικότητα 398cc που χρησιμοποιείται και στο Voge SR450X με μέγιστη απόδοση 43 ίππων.

Σε αντίθεση με το σκούτερ της Voge ωστόσο, που στρέφεται σε μια on-off/adventure σχεδίαση και φορά μεγάλο μπροστινό τροχό 17 ιντσών, η υλοποίηση της Cyclone προτιμά μια καθαρά ασφάλτινη λογική και βάζει στο στόχαστρο τη GT κατηγορία και μοντέλα όπως το Honda Forza 350.

Με σχετικά μακρύ (για την κατηγορία του) μεταξόνιο 1.410 χιλιοστών και υγρό βάρος 215 kg (220 δηλώνει το Voge SR450X), το σκούτερ της Cyclone απολαμβάνει ένα μεγάλο ρεζερβουάρ βενζίνης 20.5 λίτρων για αχόρταγα ταξίδια και επενδύεται με πλουσιότατο εξοπλισμό: ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας, αλλά και σταντ και καθρέπτες που ανοίγουν μέσω κουμπιών με ηλεκτρικά μοτέρ, κάμερα (dash cam) μπροστά και θερμαινόμενα γκριπ μας δίνουν μια ιδέα των ανέσεων που προτείνει η κινέζικη εταιρεία.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει ακόμη ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα στο μπροστινό φρένο, δικάναλο ABS και σύστημα ραντάρ, για το οποίο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν αφορά και τις δύο άκρες του σκούτερ, μπροστά και πίσω, ή μόνο μπροστά - πάντως η ύπαρξή του προδιαθέτει και για άλλες ανέσεις, όπως το adaptive cruise control που μένει να επιβεβαιωθεί.

Το σκούτερ έχει ήδη κατατεθεί και εγκριθεί από το κινέζικο υπουργείο Βιομηχανίας, κάτι που σημαίνει πως η επίσημη παρουσίασή του είναι προ των πυλών και τότε θα μάθουμε περισσότερα για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και τον εξοπλισμό του.

Προφανώς πρόκειται για ένα σκούτερ με πολλές πιθανότητες να το δούμε και στη χώρα μας, όπου η Cyclone φέρνει ήδη τον βενιαμίν της οικογένειας σκούτερ της, RT1 με κινητήρα 125 κυβικών εκατοστών.