Δοκιμή: Harley Davidson Roadster 1200 Screamin’ Eagle Stage VI

Με “αγωνιστικές” διαθέσεις
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/11/2018

Η Harley Davidson Athena δεν είναι ένα τυπικό κατάστημα πώλησης μοτοσυκλετών, αξεσουάρ και service. Ζουν με τις μοτοσυκλέτες που πουλάνε και είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσεις μέσα στο κατάστημα της Πειραιώς ποιος είναι ο πελάτης και ποιος είναι ο πωλητής. Από εκεί παίρνουμε για δοκιμή τα νέα μοντέλα της Harley Davidson και αυτοί είναι που έφεραν τις δικές τους μοτοσυκλέτες στο φετινό test Ride Event στην πίστα των Μεγάρων για να τις οδηγήσουν οι αναγνώστες μας.

Πέρα όμως από τις εμπορικές δραστηριότητες, οι άνθρωποι αυτοί έχουν μεγάλο πάθος για το customizing και ήδη μετράνε διεθνής επιτυχίες με την συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς όπως το Wheels and Waves, όπου η custom μοτοσυκλέτα με την ονομασία ΝΥΧΤΑ κέρδισε πανηγυρικά την κατηγορία της. Αυτή την φορά, το τηλέφωνό μας χτύπησε για να μας ενημερώσουν πως έχουν βάλει το χεράκι τους σε ένα Roadster 1200 και μας ρώτησαν αν θέλουμε να το κάνουμε μια σύντομη δοκιμή. Προφανώς έχετε ήδη καταλάβει τι απαντήσαμε…

Πάμε πίστα!

Το Roadster 1200 είναι η πιο σπορ έκδοση της οικογένειας των Sportster. Πέρα από το Upside-Down πιρούνι, τα ισχυρά δύο δισκόφρενα εμπρός και τα ρυθμιζόμενα πίσω αμορτισέρ, έχει ταυτόχρονα και τα μεγαλύτερα περιθώρια κλίσης από οποιαδήποτε άλλη Harley Davidson, χάρη στον σχεδιασμό των εξατμίσεών του. Είναι χωρίς αμφιβολία η πιο “ευρωπαϊκή” σε στήσιμο και συμπεριφορά αμερικάνικη μοτοσυκλέτα που έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Πάνω σε αυτή την μοτοσυκλέτα δούλεψαν, με στόχο τις ακόμα καλύτερες επιδόσεις στις ευθείες και στις στροφές. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα έχει περάσει από αρκετά στάδια αλλαγών και όπως μας πληροφόρησαν, θα ακολουθήσουν ακόμα περισσότερα.

Στο σημείο που βρίσκεται τώρα το Project, έχει τοποθετηθεί το κιτ Screamin’ Eagle τέταρτου σταδίου στον κινητήρα, που περιλαμβάνει εκτός των άλλων, ολόκληρες κεφαλές, εκκεντροφόρους, φίλτρο ελευθέρας ροής και ηλεκτρονική με κόφτη στροφών στις 8.000rpm.

Η εξάτμιση είναι από την RSD (Ronald Sands Desing) όπως και η billet τάπα της βενζίνης και οι ρυθμιζόμενες μανέτες. Το τιμόνι του Roadster 1200 έχει αλλάξει με την τοποθέτηση clip-on στα καλάμια του πιρουνιού και τα μαρσπιέ έχουν φύγει από το κέντρο του πλαισίου και έχουν πάει πίσω, κοντά στον άξονα του ψαλιδιού. Εκεί πίσω συναντάμε και τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ της σειράς Screamin’Eagle (κατασκευής FOX).

Οδηγώντας την μοτοσυκλέτα μέσα στους δρόμους της Αθήνας, σε εντυπωσιάζουν δύο πράγματα. Το ένα είναι το μικρό πλάτος της που την βοηθάει να τρυπώνει ανάμεσα στα αυτοκίνητα, προκαλώντας την έκπληξη των ντελιβεράδων που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι τους ακολουθεί μια Harley μέσα στην πυκνή κίνηση. Το άλλο που σε εντυπωσιάζει είναι πως ο δυνατός ήχος της εξάτμισης σε προστατεύει από τους πεζούς και οδηγούς-ζόμπι!

Τα μπάπα-μπούπα και οι πυροβολισμοί τους αναγκάζουν να ξεκολλήσουν το smartphone από το αυτί και να κοιτάξουν γύρο τους πριν περάσουν τον δρόμο ή πριν αλλάξουν λωρίδα… Safety Feature!

Δυστυχώς τα μαρπιέ είναι τα ίδια με αυτά που έχει η Roadster 1200 από το εργοστάσιο και είναι υπερβολικά μεγάλα σε μήκος, με αποτέλεσμα να σε δυσκολεύουν να βάλεις και να βγάλεις τα πόδια σου από πάνω τους όταν σταματά και ξεκινάς από τα φανάρια.

Αυτά τα μαρσπιέ ήταν και το μόνο πρόβλημα που είχαμε μέσα στην πίστα των Μεγάρων, καθώς έβρισκαν εύκολα στην άσφαλτο και περιόριζαν την κλίση της μοτοσυκλέτας. Το πλαίσιο, τα φρένα και ο κινητήρας έχουν πραγματικά πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες!

Σαφώς δεν είναι supersport μοτοσυκλέτα, όμως οι ικανότητές της στις στροφές είναι πολύ παραπάνω από αυτές που φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος και η γενική αίσθηση είναι αυτή μιας γεροδεμένης μοτοσυκλέτας. Προφανώς δεν είναι η γρηγορότερη μοτοσυκλέτα που έχουμε οδηγήσει στην πίστα, όμως ήταν σίγουρα μια από τις πιο διασκεδαστικές εμπειρίες που είχαμε μέσα στην πίστα των Μεγάρων. Προσωπικά πέρασα καλύτερα πάνω στην σέλα αυτής της Harley, παρά πάνω στη σέλα του GSX-R 1000R που δεινοπαθούσε να βγάλει την δύναμή του στα σαμαράκια και στα μπαλώματα των Μεγάρων και με παρακάλαγε να πάμε στις Σέρρες…    

  

QJMOTOR SRT 450 RX – Έρχεται στην Ελλάδα η δικύλινδρη adventure για την Α2

Η οικογένεια των SRT υποδέχεται το τέταρτο νέο μέλος της για το 2026
QJMOTOR SRT 450 RX
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/3/2026

Ανοιξιάτικη ομοβροντία νέων μοντέλων αναμένεται στην ελληνική αγορά από την QJMOTOR, καθώς οι πληροφορίες για τις μοτοσυκλέτες που θα έρθουν φέτος στη χώρα μας περιλαμβάνουν και το SRT 450 RX, που επίσης αναμένεται να καταφτάσει στο δίκτυο της εταιρείας από τον Απρίλιο του 2026.

Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα με τροχούς 21 και 18 ιντσών που είχε εμφανιστεί στην EICMA πριν μερικούς μήνες ως SRT 500 RX, ενώ στην Ελλάδα θα έρθει ως SRT 450 RX, αντανακλώντας με ακρίβεια τον κυβισμό του δικύλινδρου κινητήρα της που μετρά 449.5 cc. Ενδεχομένως σε κάποιες χώρες να εμφανιστεί με το 500 στο λογότυπό της, ωστόσο θα πρόκειται για την ίδια ακριβώς μοτοσυκλέτα, χωρίς την παραμικρή διαφορά στα τεχνικά της χαρακτηριστικά.

QJMOTOR SRT 450 RX

Ο δικύλινδρος κινητήρας αποδίδει 47 hp στις 9.500 rpm και 4,2 kgm στις 8.000 rpm, φιλτραρισμένος μέσω δύο ride modes, Standard και Sport και δηλώνει υγρό βάρος 192 κιλών, συνυπολογίζοντας τα 18 λίτρα βενζίνης που χωρά στο ρεζερβουάρ του.

Στον εξοπλισμό του SRT 450 RX θα συναντήσουμε αναρτήσεις της Marzocchi, φρένα της Brembo, οθόνη έγχρωμη TFT με συνδεσιμότητα Bluetooth και ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης, καθώς και δύο παροχές φόρτισης USB-A και USB-C.

QJMOTOR SRT 450 RX

Η νέα μοτοσυκλέτα έρχεται να γεμίσει το μέσο της γκάμας adventure της QJMOTOR, καθώς πρόσφατα μάθαμε και ενημερώσαμε για τις αφίξεις τριών ακόμη μοντέλων: SRT 800 RX, SRT 300 DX και SRT 125 DX. Όλα αυτά εισέρχονται σε μια οικογένεια που ως τώρα απλωνόταν από το SRT 900 SX ως το SRT 600 SX και η οποία πλέον γεμίζει σε όλους τους κυβισμούς ως το Α1 άκρο των 125 cc.

Παράλληλα ωστόσο, τα τρία προαναφερθέντα νέα μοντέλο και το SRT 450 RX εμπλουτίζουν την οικογένεια αυτή, όχι μόνο σε επιλογές κυβισμών, αλλά και με τροχούς πιο χωμάτινων διαστάσεων, 21 και 18 ίντσες μπροστά και πίσω αντίστοιχα, οι οποίες δεν υπήρχαν σε κανένα εκ των μεγαλύτερων μοντέλων.

QJMOTOR SRT 450 RX

Στη γαλλική έκθεση μάθαμε επίσης πως η QJMOTOR θα διαθέσει το SRT 450 RX στην Ευρώπη σε τρία χρώματα – κόκκινο, λευκό και γκρίζο – και έχουμε πλέον πολλές ελπίδες να το δούμε και στην ελληνική Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026 τον Απρίλιο, να μάθουμε να αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του και, όπως και για όλα τα νέα μοντέλα της QJMOTOR, τις ελληνικές τους τιμές.

Για την ιστορία πάντως, στη Γαλλία η τιμή του QJMOTOR SRT 450 RX έχει ανακοινωθεί στα 6.299 ευρώ.

Ετικέτες