Ducati Diavel 1260 Lamborghini - Νέα έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Επειδή το Diavel δεν ήταν ήδη μοναδικό…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

26/11/2020

Μία εσωτερική συνεργασία, από το διπλανό γραφείο, είναι τα 630 αριθμημένα Diavel που θα παραχθούν σε συνεργασία με την Lamborghini καθώς αμφότερες οι Ιταλικές εταιρείες βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Audi.

Είναι η πρώτη τους συνεργασία σε αυτό το επίπεδο, αν και θα περίμενε κανείς να έχουν δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο εδώ και χρόνια οι ιταλικές σπορ εταιρείες, μιας και η Ducati ακροβατεί με ένα μέρος της γκάμας της στα μοτοσυκλετιστικά επίπεδα της Lamborghini. Το Diavel είναι έτσι κι αλλιώς μία μοναδική μοτοσυκλέτα που έχει στο παρελθόν δει πολλές ειδικές εκδόσεις αφιερωμένες σε αυτό, κάθε μία ολότελα ξεχωριστή, όπως και τώρα.

Η νέα ειδική έκδοση του Diavel είναι εμπνευσμένη από την Lamborghini Siàn FKP 37, μία από τις πιο περίβλεπτες Lamborghini που έχουν φτιαχτεί ποτέ μόλις σε 63 μονάδες κι έτσι προκύπτουν και τα 630 Diavel που θα παραχθούν. Η Siàn FKP 37 είναι ένα κόσμημα της λεγόμενης Motor Valley της περιοχής Emilia-Romagna δηλαδή που είναι γεμάτη από βιομηχανίες που εξυπηρετούν την αυτοκίνηση. Εδώ υπάρχουν ένα σωρό κατασκευαστές που τα εξαρτήματα που παράγουν τροφοδοτούν τις γραμμές παραγωγής σε Αυστρία (KTM), Γερμανία (VW κ.α.) κι ένα σωρό άλλες χώρες, πέρα από την Ιταλική παραγωγή.

Άξιος εκφραστής της δουλειάς που γίνεται στην Motor Valley είναι η Siàn FKP 37, ένα μηχανολογικό αριστοτέχνημα, εμπνευσμένο με την σειρά του από την Countach με έντονες γραμμές για το αεροδυναμικό του σχήμα που του προσδίδουν ξεχωριστή εμφάνιση που δεν μπορείς να λαθέψεις με κάτι άλλο. Παράγει 819 ίππους έχοντας κινητήρα εσωτερικής καύσης αλλά και ηλεκτροκινητήρα, και γίνεται έτσι η ισχυρότερη Lamborghini που έχει παραχθεί.

«Με την δημιουργία αυτής της έκδοσης του Diavel τονίζουμε τις αξίες που μοιραζόμαστε με την Lamborghini: Είμαστε Ιταλοί, είμαστε σπορ, και σχεδιάζουμε με συγκεκριμένη φιλοσοφία» λέει ο Andrea Ferraresi, διευθυντής του κέντρου σχεδιασμού της Ducati και συνεχίζει:

«Η Diavel 1260 Lamborghini έχει σχεδιαστεί με τις ίδιες στιλιστικές αξίες του σπορ αυτοκινήτου της Lamborghini, τονίζοντας παράλληλα τα δυναμικά στοιχεία του Diavel. Για παράδειγμα οι ζάντες, που είναι ένα σημαντικό στοιχείο για μία τέτοια μοτοσυκλέτα είναι επανασχεδιασμένες και σφυρήλατες και αμέσως φέρνουν την μοτοσυκλέτα πιο κοντά στο αυτοκίνητο. Το φαίρινγκ είναι ολόκληρο φτιαγμένο από carbon και το οπτικό αποτέλεσμα είναι ολότελα ξεχωριστό, πραγματικά συλλεκτικής αξίας και 100% Diavel όταν το οδηγείς».

«Είμαστε πεπεισμένοι πως σχεδιαστικά το αυτοκίνητό μας ξεχωρίζει και είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα στην αυτοκινητοβιομηχανία» λέει ο Mitja Borkert, , διευθυντής του κέντρου σχεδιασμού της Automobili Lamborghini και συνεχίζει: «Η μοναδική σιλουέτα, με ξεκάθαρες γραμμές αλλά μοναδικές συνάμα, είναι η βάση κάθε σχεδίου μας. Το DNA αυτής της φιλοσοφίας μπορεί να μεταφερθεί σε άλλα προϊόντα, μέσα από ομαδική δουλειά και με συγκολλητικό υλικό το γεγονός πως είμαστε δύο μάρκες που εμπνέονται από τις ίδιες αξίες και την δέσμευση πως ό,τι κάνουν είναι «ωραίο να το οδηγείς».

Ξεκάθαρα λοιπόν η νέα Ducati Diavel 1260 Lamborghini είναι η επιτομή της συνεργασίας των δύο σχεδιαστικών κέντρων Ducati και Lamborghini μεταφέροντας τα δυναμικά στοιχεία της μίας, στην άλλη. Πρώτα από όλα με τους σφυρήλατους, ελαφριούς και επανασχεδιασμένους τροχούς. Έπειτα με τις εισαγωγές και τα καλύμματα του ψυγείου που σχεδιάστηκαν όχι για να κρύβονται αλλά αντίθετα να ξεχωρίζουν και να τραβούν το μάτι ακόμη περισσότερο.

Η βαφή είναι ίδια με την Siàn FKP 37 με την συγκεκριμένη πράσινη / λαδί απόχρωση ενώ το υποπλαίσιο και οι τροχοί τονίζονται ιδιαίτερα από τον μπορύτζινο χρωματισμό τους. Δεν λείπουν βέβαια και οι λεπτομέρειες σε Ducati Red όπως στις ακτινικά τοποθετημένες M50 δαγκάνες της Brembo.

Οι πιο παρατηρητικοί θα αντιληφθούν το μοτίβο σε «Υ» και τα εξάγωνα που είναι χαρακτηριστικά σε κάθε Lamborghini, στο τελικό της εξάτμισης και την σέλα.

Δίνοντας περεταίρω αξία στην χρήση του carbon η Ducati δεν έμεινε μόνο στα στοιχεία του φαίρινγκ που άλλαξαν για την συγκεκριμένη έκδοση με την βοήθεια της Lamborghini. Carbon είναι το κάλυμμα του τελικού της εξάμτισης, η ποδιά, το κεντρικό κάλυμμα του ρεζερβουάρ, ο κοκκοβιός, το πλαίσιο της οθόνης των οργάνων, το πλαίσιο του προβολέα αλλά και οι χούφτες.

Ο αριθμός 63 δεν είναι τυχαίος αλλά σηματοδοτεί το έτος ίδρυσης του Sant'Agata Bolognese κατασκευαστή, και δεν θα μπορούσε το Diavel να μην τονίσει αυτό το νούμερο με την σειρά του. Κάθε ένα θα φέρει σειριακό αριθμό και αλουμινένια αριθμημένη πλακέτα στο πλαίσιο.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να αγοράσουν και ένα ξεχωριστό κράνος με γραφικά που ακολουθούν την σχεδίαση της μοτοσυκλέτας και επίσης έχουν σχεδιαστεί από την Ducati.

Παραμένουν φυσικά αναλλοίωτα όλα τα δυναμικά στοιχεία του Diavel που παράγει 162 ίππους στις 9.500 στροφές με 13,2 kg.m στις 7.500 στροφές από τον Euro5 κινητήρα του ζυγίζοντας τώρα, μετά από τόσο carbon, 220 κιλά. Θυμίζουμε πως το Diavel χρησιμοποιεί ένα ειδικά σχεδιασμένο για αυτό ελαστικό της Pirelli και είναι εφοδιασμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα ηλεκτρονικά βοηθήματα τα οποία τροφοδοτούνται με πληροφορίες από IMU 6 αξόνων. Το πακέτο ηλεκτρονικών περιλαμβάνει: Cornering ABS EVO, Ducati Traction Control EVO (DTC), Ducati Wheelie Control EVO (DWC), Ducati Power Launch EVO (DPL) and Cruise Control.

Το εργοστασιακό αυτό “customizing” επεκτείνεται και στο μενού της οθόνης που πλέον έχει τα λογότυπα και των δύο χωρίς όμως άλλες διαφορές.

Ετικέτες

Honda CB1000 Hornet - Ταράζει τα νερά με την τιμή του στην Ευρώπη, χτυπώντας τους Κινέζους!

Ανακοίνωση θεαματικά χαμηλών τιμών σε Γερμανία / Βρετανία, υπολογίζουμε τιμές για Ελλάδα
Honda CB1000 Hornet - Εντυπωσιακά χαμηλή τιμή!
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/12/2024

Στην παρουσίαση του Honda CB1000 Hornet πολλά ήταν τα παράπονα για την ποιότητα κατασκευής και τον εξοπλισμό του, που απείχαν παρασάγγας από αυτά που έχουμε συνηθίσει να προσφέρει η ιαπωνική εταιρεία. Αμέσως σκεφτήκαμε πως εδώ θα είχαμε την απάντηση των Ιαπώνων στους Κινέζους όσον αφορά στην τελική τιμή της μοτοσυκλέτας, και οι πρώτες ανακοινώσεις θεαματικά χαμηλών τιμών από τις αντιπροσωπείες της Honda σε Γερμανία δείχνουν πως η Honda πετυχαίνει αυτό τον στόχο και με το παραπάνω!

Ατσάλινο πλαίσιο, μη αφαιρούμενο υποπλαίσιο, απουσία ρυθμίσεων στις αναρτήσεις της βασικής έκδοσης (το SP έχει ρυθμίσεις), μετριοπαθής απόδοση (147,5 hp στη βασική έκδοση απέναντι σε αποδόσεις που πολλές φορές φλερτάρουν με τους 200 ίππους), βασικά ηλεκτρονικά βοηθήματα και εμφάνιση που θυμίζει πολύ Kawasaki Z 1000 R.

Όπως γράφαμε στην παρουσίαση της μοτοσυκλέτας στο Μιλάνο: “αναμένουμε να δούμε τουλάχιστον αν έπιασαν τόπο οι κόποι της Honda, και αν η μοτοσυκλέτα θα έχει εντυπωσιακά χαμηλότερη τιμή από το Neo Sports Café”.

Και η τιμή είναι όντως εντυπωσιακά χαμηλότερη, από το Neo Sports Cafe το οποίο στη χώρα μας κόστιζε 15.840 ευρώ στη βασική έκδοση και 17.380 ευρώ στην κορυφαία.

Ακολουθεί ένας πίνακας με τις τιμές του Hornet σε Γερμανία και Βρετανία:

HONDA CB 1000 HORNET 2025

  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ 10.290 ΕΥΡΩ
  • ΒΡΕΤΑΝΙΑ 8.999 ΛΙΡΕΣ (10.919 ΕΥΡΩ) – Πιο ακριβό από τη Γερμανία κατά 6,1%
  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ 12.090 ΕΥΡΩ -ΕΚΔΟΣΗ SP
  • ΒΡΕΤΑΝΙΑ 9.999 ΛΙΡΕΣ - ΕΚΔΟΣΗ SP (12.131 ΕΥΡΩ) – Πιο ακριβό από τη Γερμανία κατά 0,33%

Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα στις τιμές του Kawasaki Z900 2024 -ενός  από τους κυριότερους ανταγωνιστές της μοτοσυκλέτας της Honda- στις ίδιες αυτές χώρες, αλλά και στην Ελλάδα.

KAWASAKI Z900 2024

  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ 10.795 ΕΥΡΩ
  • ΒΡΕΤΑΝΙΑ 9.799 ΛΙΡΕΣ (11.888 ΕΥΡΩ)
  • ΕΛΛΑΔΑ 11.195 ΕΥΡΩ (3,7% Ακριβότερο από Γερμανία και 5,8% φθηνότερο από τη Βρετανία)

Όπως βλέπουμε η Βρετανία είναι η ακριβότερη χώρα σε τελική τιμή για το Z900 τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη Γερμανία. Αν τώρα η Honda Ελλάδας ακολουθήσει αντίστοιχη τιμολογιακή πολιτική με της Kawasaki -ακριβώς για να χτυπήσει το Ζ900 στην εξαιρετικά μικρή ομολογουμένως ελληνική αγορά των μεγάλων Naked-, θα περιμέναμε το CB1000 Hornet να κοστίζει στη χώρα μας χονδρικά ανάμεσα στα 10.670 - 11.198 ευρώ. Αντίστοιχα για την έκδοση SP με τους λίγους παραπάνω ίππους και τον ακριβότερο εξοπλισμό (αναρτήσεις, φρένα, κ.α.) θα περιμέναμε μια τιμή ανάμεσα σε 11.427 - 12.537 ευρώ

Φυσικά η παραπάνω πρόβλεψη της Πυθίας του ΜΟΤΟ είναι μια ιδιαίτερα χονδροειδής προσέγγιση, καθώς στον καθορισμό της τιμής μιας μοτοσυκλέτας στη χώρα μας παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, και καθώς η συγκεκριμένη αφορά σε κατηγορία με ελάχιστες πωλήσεις σε ετήσια βάση, η ελληνική αντιπροσωπεία δεν θα μπορούσε να ζητήσει την ίδια χαμηλή τιμή από τη Honda συγκριτικά με άλλες αγορές (Βρετανία, Γερμανία) στις οποίες πωλούνται χιλιάδες μεγάλα Naked κάθε χρόνο.

Όπως και να έχει, η τιμή του CB1000 αναμένεται εντυπωσιακά χαμηλότερη από ότι του προκατόχου του, και επίσης εξαιρετικά χαμηλότερη απέναντι στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό των ακριβών, σούπερ-εξοπλισμένων και εξωφρενικά δυνατών Hyper-Naked όπως είναι τα Aprilia Tuono V4 1100 (17.590 ευρώ) & V4 1100 Factory (20.190 ευρώ), BMW S 1000 R (17.450 ευρώ) & M 1000 R (25.000 ευρώ), Ducati Streetfighter V4 (27.200 για το μοντέλο 2024 έως ακόμα και… 42.000 ευρώ για το SP2 24), και KTM 1390 Super Duke R (24.350 ευρώ) & R EVO (26.450 ευρώ).

Τώρα μένει να δούμε αντίστοιχο μοντέλο της Honda που να πολεμά τις τιμές των κινέζικων εργοστασίων και στα μεγάλα Adventure (στα μεσαία κάτι πήγε να κάνει το Transalp), για να δέσει το γλυκό και στην Ελλάδα.

Ετικέτες