Ducati e-bikes – EICMA: Τρία ηλεκτρικά ποδήλατα!

Ενισχύει την παρουσία της στα ηλεκτρικά ποδήλατα
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

23/10/2019

Ένα χρόνο μετά τη συνεργασία του ιταλικού εργοστασίου από τη Bologna με την Thok Εbike, η Ducati συνεχίζει την επέκταση της γκάμας των ποδηλάτων της παρουσιάζοντας δύο νέα και μια περιορισμένης παραγωγής έκδοσης του υφιστάμενου MIG-RR, παράλληλα με την παρουσίαση των Panigale V4 και Streetfighter V4.

Η περιορισμένης παραγωγής έκδοση του MIG-RR διαθέτει πλούσιο εξοπλισμό με εξαρτήματα που προορίζονται αποκλειστικά για αυτό, όπως το πιρούνι της Ohlins RFX36 με διαδρομή 170mm και πίσω το αμορτισέρ ΤΤΧ Air της ίδιας εταιρείας με διαδρομή 160mm. Οι ζάντες HXC1200 -29 ιντσών μπροστά και 27,5 πίσω- είναι της DT Swiss και τα στεφάνια τους είναι κατασκευασμένα από carbon. Τα ελαστικά που χρησιμοποιεί είναι της 3C tires και τόσο εμπρός όσο και πίσω το προφίλ τους παραμένει ίδιο στις 2,6 ίντσες. Ακόμη, έχει 12 σχέσεις και οι τεσσάρων εμβόλων δαγκάνες είναι της Shimano Saint, ενώ οι δίσκοι είναι της Freeze Ice Tec. Παράλληλα, η Ducati μαζί με το MIG-RR Limited Edition προσφέρει στους αναβάτες του μια πρακτική τσάντα για τη μεταφορά της δεύτερης μπαταρίας χωρητικότητας 504Wh, ώστε να έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερη αυτονομία. Η μπαταρία αφαιρείται εύκολα, καθώς βρίσκεται κάτω από τον ηλεκτροκινητήρα που υπάρχει ανάμεσα στα πετάλια και είναι ο Ε8000 της Shimano Steps. Θα παραχθεί σε μόλις 50 αριθμημένα αντίτυπα και οι παραγγελίες  έχουν ήδη ξεκινήσει στο www.ebike.ducati.com ενώ οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να χαραχθεί και το όνομά τους πάνω σε αυτό μαζί με τον αριθμό του.

Το MIG-S έχει πολλά κοινά στοιχεία με το MIG-RR Limited Edition μιας και αποτέλεσε βάση της περιορισμένης έκδοσης. Έτσι, ο κινητήρας, οι διαστάσεις των ελαστικών και ζαντών, ο αριθμός των σχέσεων και η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι ίδια. Οι διαφορές εντοπίζονται στον λιγότερο premium περιφερειακό εξοπλισμό, που αντί για το πιρούνι της Ohlins έχουμε το Bomber Z2 της Marzocchi, ενώ πίσω υπάρχει το αμορτισέρ FOX FLOAT TPS. Ωστόσο, οι διαφορετικές αναρτήσεις έχουν και μικρότερη διαδρομή τόσο μπροστά όσο και πίσω που είναι μειωμένη κατά 20mm και στις δύο περιπτώσεις. Οι δαγκάνες της Sram Guide T είναι τεσσάρων εμβόλων, ενώ συνολικά η γεωμετρία του ηλεκτρικού mountain bike υπόσχεται –όπως αναφέρει η Ducati- στον αναβάτη τη δυνατότητα να πάει και στα πιο δύσβατα μονοπάτια του δάσους.

Το τρίτο και τελευταίο ποδήλατο που παρουσίασε η ιταλική εταιρεία, φέρει τη σφραγίδα της Scrambler Ducati. Το Ducati E-Scrambler είναι το πρώτο trekking ποδήλατο που δημιουργήθηκε απ’ τη συνεργασία της ιταλικής εταιρείας με την Thok Ebikes, με πλούσιο εξοπλισμό και χρώματα εμπνευσμένα απ’ τον κόσμο της Ducati Scrambler. Ειδικότερα, διαθέτει τον E7000 κινητήρα της Shimano Steps με έντεκα σχέσεις και μπαταρία χωρητικότητας 504Wh. Τα GT της Pirelli με διαστάσεις 27,5x2,35 εμπρός και πίσω προσφέρουν ευκολία χειρισμών, εξαιρετικά επίπεδα πρόσφυσης και παράλληλα βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης. Ακόμη, το E-Scrambler έχει αλουμινένια φτερά εμπρός και πίσω, φωτιστικά σώματα αλλά και σχάρα που επιτρέπει τη χρήση βαλιτσών στο πλάι. Το XCR 34 πιρούνι της Suntur ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση. Παρότι το όνομά του παραπέμπει στο χώμα, η Ducati αναφέρει πως το πεδίο δράσης του E-Scrambler είναι οι δρόμοι της πόλης, κάτι που εξάλλου είναι ξεκάθαρο και από τον εξοπλισμό που διαθέτει.

Η Ducati συνεχίζει να επενδύει στα ηλεκτρικά ποδήλατα, αφού όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται σε αυτά, είτε για Κυριακάτικες εξορμήσεις στο βουνό, είτε για τις μικρές καθημερινές μετακινήσεις.

Ετικέτες

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.