EICMA 2023: NIU F600, F650 Sport & F650 Pro – Νέα ηλεκτρικά σκούτερ που καταργούν το άγχος της αυτονομίας

Αξιοποιώντας το δίκτυο ανταλλαγής μπαταριών NIU SWAP
motomagEICMA 2023: NIU F600, F650 Sport & F650 Pro – Νέα ηλεκτρικά σκούτερ που καταργούν το άγχος της αυτονομίας
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

15/11/2023

Η NIU παρουσίασε στην EICMA 2023 τρία νέα ηλεκτρικά σκούτερ, τα οποία σε απαλλάσσουν από το άγχος της αυτονομίας αλλά και το να βρεις χρόνο που απαιτείται για την φόρτιση των μπαταριών, αξιοποιώντας το δικό της δίκτυο ανταλλαγής μπαταριών, ενώ κάθε ένα διαφέρει ως προς την ισχύ του ηλεκτροκινητήρα και την αυτονομία της μπαταρίας.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές η ηλεκτροκίνηση δεν είναι η μοναδική λύση μετακίνησης που θα υπάρχει στο μέλλον. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι δεν επιλύει σημαντικά προβλήματα, ειδικά όσον αφορά την αστική μετακίνηση. Μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη τεχνολογία αντιμετωπίζει σκόπελους που αναχαιτίζουν την εξάπλωσή της σε μεγαλύτερο βαθμό. Τα βασικότερα ζητήματα γύρω από την ηλεκτροκίνηση είναι η αυτονομία και ο χρόνος που απαιτούν οι μπαταρίες για να φορτίσουν που είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με την ενέργεια που προσφέρουν. Στον χώρο της μοτοσυκλέτας αυτά μεγεθύνονται, καθώς το μικρό μέγεθος και η ανάγκη για χαμηλό βάρος δεν επιτρέπει την εγκατάσταση μεγάλων μπαταριών. Με τη σειρά του αυτό έχει συνέπεια στην αυτονομία, η οποία παραμένει περιορισμένη.

EICMA 2023: NIU F600, F650 Sport & F650 Pro – Νέα ηλεκτρικά σκούτερ που καταργούν το άγχος της αυτονομίας

Αυτό το πρόβλημα επιχειρεί τώρα να λύσει η NIU με την παρουσίαση των F600, F650 Sport και F650 Pro, τα οποία θα μπορούν να ανταλλάξουν τις μπαταρίες τους στους σταθμούς που έχει δημιουργήσει η NIU. Μέσω του δικτύου της η εταιρεία ηλεκτρικών δικύκλων θέλει να δώσει την δυνατότητα στους χρήστες των σκούτερ της να αφήνουν την άδεια μπαταρία τους σε μία θυρίδα φόρτισης και με το κατάλληλο αντίτιμο να παίρνουν μία φορτισμένη για να συνεχίσουν την πορεία τους. Έτσι, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σηκώσεις την σέλα, να αφαιρέσεις την άδεια μπαταρία και με το κατάλληλο αντίτιμο (δεν ανακοινώνεται ακριβές ποσό) να πάρεις μία πλήρως φορτισμένη. Σε αντάλλαγμα, αυτό που ζητάει η NIU είναι μία συνδρομή, η οποία καλύπτει απεριόριστο αριθμό εναλλάξιμων μπαταριών.

Τα τρία σκούτερ μοιράζονται το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο με την απόσταση από το έδαφος να αγγίζει τα 250 χιλιοστά. Κοινά είναι επίσης τα φρένα με ένα δίσκο 220 χιλιοστών μπροστά και έναν 180 χιλιοστών πίσω που συνεργάζονται με σύστημα CBS, το βάρος στα 118 κιλά αλλά και μέγιστο αναρτώμενο φορτίο που ανέρχεται στα 150 κιλά.

Το ίδιο βλέπουμε να ισχύει και με τον βασικό εξοπλισμό, ο οποίος περιλαμβάνει χώρο για δύο full-face κράνη κάτω από τη σέλα – κάτι όχι τόσο σύνηθες στα ηλεκτρικά σκούτερ –, σύστημα ανάκτησης ενέργειας που φορτίζει ελαφρώς την μπαταρία κατά το φρενάρισμα, full-LED φωτιστικά σώματα με φλας που απενεργοποιούνται αυτόματα, GPS για τον εντοπισμό του οχήματος (μέσω της εφαρμογής) και ψηφιακή LCD οθόνη. Η ECU που χρησιμοποιείται στα F600, F650 Sport και F650 Pro δίνει την δυνατότητα για over-the-air ενημερώσεις λογισμικού, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να επισκεφτείς κάποιο σημείο service για να τις κάνεις. Τέλος, η εφαρμογή της NIU σου δίνει την δυνατότητα, εκτός από τον εντοπισμό της θέσης του σκούτερ, να το κλειδώνεις και ξεκλειδώνεις ασύρματα, να ενεργοποιήσεις επίσης ασύρματα τον συναγερμό, να δεις τα δεδομένα για κάθε βόλτα σου, την κατάσταση της μπαταρίας αλλά και πόση ενέργεια κατανάλωσες.

EICMA 2023: NIU F600, F650 Sport & F650 Pro – Νέα ηλεκτρικά σκούτερ που καταργούν το άγχος της αυτονομίας

Βασική διαφορά μεταξύ των τριών όπως αναφέραμε είναι η ισχύς του τοποθετημένου στον πίσω τροχό ηλεκτροκινητήρα, το βάρος των δύο μπαταριών και μαζί και η αυτονομία που προσφέρουν. Έτσι, το F600 έχει δύο μπαταρίες 13,3 κιλών η κάθε μία, με την αυτονομία του να ανακοινώνεται στα 87 χιλιόμετρα. Η σταθερή ισχύς του ηλεκτροκινητήρα είναι 3kW (4 ίπποι). Για το F650 Sport οι δύο μπαταρίες σταματάνε την ζυγαριά στα 15,8 κιλά η κάθε μία με την αυτονομία εδώ να αυξάνεται στα 113 χιλιόμετρα, ενώ η σταθερή ισχύς παραμένει στα 3kW ή 4 ίππους. Τέλος, στο F650 Pro έχουμε δύο μπαταρίες 16 κιλών η κάθε μία, με την αυτονομία να κυμαίνεται ανάμεσα στα δύο προηγούμενα φτάνοντας τα 108 χιλιόμετρα. Η έκδοση Pro έχει την υψηλότερη απόδοση του ηλεκτροκινητήρα στα 5kW (6,8 ίπποι), που έχει αντίκρισμα και στην τελική του των 95 χ.α.ω, απέναντι στα 80 χ.α.ω και 70 χ.α.ω. για το F650 Sport και F600, αντίστοιχα.

EICMA 2023: NIU F600, F650 Sport & F650 Pro – Νέα ηλεκτρικά σκούτερ που καταργούν το άγχος της αυτονομίας

 

Ετικέτες

Husqvarna γκάμα Enduro 2025 - Οκτώ μοντέλα από 125 έως 501 κυβικά [VIDEO]

Τέσσερις δίχρονες και τέσσερις τετράχρονες μοτοσυκλέτες - Συντηρητική αναβάθμιση για τη νέα χρονιά
TE 300
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/6/2024

Η Husqvarna (που πλέον ονομάζεται Husqvarna Mobility) παρουσιάζει την γκάμα Enduro της για το 2025, η οποία αποτελείται από 8 μοντέλα, μέσα στα οποία επανέρχεται και το TE 125, που απουσίαζε την προηγούμενη χρονιά.

Το νέο TE 125 είναι πλήρως ανανεωμένο για το 2025, ενώ φέρει αρκετά χαρακτηριστικά που βρίσκονται στα μεγαλύτερα δίχρονα μοντέλα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του ψεκασμού Throttle Body Injection (TBI) και του διακόπτη με τον οποίο ο αναβάτης επιλέγει διαφορετικούς χάρτες ανάφλεξης. Στον εξοπλισμό του TE 125 έχουμε και close-ratio κιβώτιο 6 σχέσεων, αναρτήσεις WP XACT, και συμπλέκτη και φρένα της Brembo.

Τα εξαρτήματα της Brembo κάνουν πλέον την εμφάνισή τους σε όλα τα Enduro μοντέλα της Husqvarna, ενώ στις -συντηρητικές- αναβαθμίσεις για το 2025 περιλαμβάνονται ένα βελτιωμένο ψαλίδι για μεγαλύτερη αντοχή της γλίστρας της αλυσίδας, και νέα γραφικά.

Τα δίχρονα μοντέλα είναι τα TE 125, TE 150, TE 250, και TE 300, και η τετράχρονη γκάμα αποτελείται από τα FE 250, FE 350, FE 450, και FE 501.

Husqvarna Enduro 2025

Στα δυνατά σημεία των Enduro μοντέλων 2025 της Husqvarna βρίσκονται και τα κάτωθι:

 • Νέα συστήματα φρένων και υδραυλικός συμπλέκτης Brembo.
 • Νέα γραφικά
 • Αναθεωρημένο αλουμινένιο ψαλίδι με βελτιωμένη ακαμψία και βελτίωση στην γλίστρα της αλυσίδας
 • Μίζα
 • Chro-moly ατσάλινο πλαίσιο με anti-squat χαρακτηριστικά
 • GSK δίσκοι
 • TBI ψεκασμός στα δίχρονα
 • Δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής στα FE 250 & FE 350 για βέλτιστη ροπή και δύναμη
 • Quickshifter (μόνο για ανεβάσματα) στα τετράχρονα μοντέλα
 • Υβριδικό υποπλαίσιο από αλουμίνιο και πολυαμίδιο
 • WP XACT ανεστραμμένο πιρούνι κλειστού φυσιγγίου
 • WP XACT πίσω αμορτισέρ με ρυθμίσεις χωρίς εργαλεία
 • Πολύ-λειτουργικός διακόπτης για χάρτες, quickshifter και Traction Control στα τετράχρονα
 • Offroad Control Unit (OCU)
 • LED προβολέας
 • ProTaper τιμόνι και ODI γκριπ
 • Μπαταρία ιόντων λιθίου