EICMA 2023: NIU - Μεγαλώνει την γκάμα της με τρεις νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες

Διευρύνει τα όριά της, ξεφεύγοντας από τα σκούτερ
motomagEICMA 2023: NIU – Μεγαλώνει την γκάμα της με τρεις νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

15/11/2023

Η NIU δείχνε να εξελίσσεται διαρκώς, παρουσιάζοντας στην EICMA 2023 τρεις νέες μοτοσυκλέτες, για off-road, σπορ και αστική χρήση, διευρύνοντας την γκάμα της μπαίνοντας και στον κόσμο της μοτοσυκλέτας, εκτός των σκούτερ με τα οποία ξεκίνησε.

Το XQi3, αποτελεί μία απρόσμενη έκπληξη από την εταιρεία, καθώς μιλάμε για μία ηλεκτρική μοτοσυκλέτα με βασικό πεδίο δράσης την εκτός δρόμου οδήγηση. Παράλληλα, έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να κινείται νόμιμα στον δημόσιο δρόμο, με τα full-LED φωτιστικά σώματα, φλας, καθρέπτες και βάση πινακίδας να μπορούν να αφαιρεθούν για off-road χρήση.

EICMA 2023: NIU – Μεγαλώνει την γκάμα της με τρεις νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες

Το XQi3 πρόκειται να έρθει σε τέσσερις χρωματικές επιλογές και δύο διαφορετικές εκδόσεις, τη Street και τη Wild, με τη βασική διαφορά να εντοπίζεται στην τελική ταχύτητα. Η συμβατή με την κατηγορία L1e (ΑΜ) Street περιορίζεται στα 45 χ.α.ω., ενώ η Wild φτάνει τα 75 χ.α.ω και όπως μας ενημερώνει η εταιρεία προορίζεται καθαρά για χρήση εκτός δρόμου. Αμφότερα τα μοντέλα έχουν ονομαστική αυτονομία 90 χιλιομέτρων με μία φόρτιση 5,3 ωρών, ενώ υπάρχει και ταχεία φόρτιση αλλά και δυνατότητα αφαίρεσης της μπαταρίας για να μπορείς να τη φορτίζεις παντού.

Ο ηλεκτροκινητήρας της NIU έχει μέγιστη ονομαστική ισχύ 8kW που μεταφράζονται σε 10,8 ίππους και μπορεί να την διατηρήσει για 30 λεπτά, ενώ η σταθερή ισχύς φτάνει τα 6kW / 8,1 ίππους. Το εντυπωσιακό όμως σε τέτοιου είδους κινητήρες είναι η ροπή, που στο XQi3 αγγίζει τα 36,4 χιλιογραμμόμετρα! Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάδοση γίνεται με αλυσίδα, αυξάνοντας τους πόντους της συμπεριφοράς της στο χώμα.

Το σφυρήλατο αλουμινένιο πλαίσιο κρατάει το βάρος χαμηλά, στα 76 κιλά με το βάρος της μπαταρίας ιόντων-λιθίου να ανέρχεται στα 15,4 κιλά. Το ύψος της σέλας είναι στα 875 χιλιοστά από το έδαφος, με το χαμηλότερο σημείο της μοτοσυκλέτας να απέχει 237 χιλιοστά από αυτό, για να μην βρίσκει εύκολα σε πέτρες και κορμούς δέντρων.

Στον τομέα της πέδησης βρίσκουμε έναν δίσκο 220 χιλιοστών μπροστά και έναν 203 χιλιοστών πίσω. Οι αναρτήσεις έρχονται από την νέα… ΚΚΕ (καμία σχέση με το γνωστό κόμμα στην ελληνική Βουλή) και αποτελούνται από ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά που ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση των ελατηρίων και την απόσβεση επαναφοράς. Πίσω, βλέπουμε ένα μονό αμορτισέρ με μοχλικό που ρυθμίζεται ως προς τις αποσβέσεις συμπίεσης και επαναφοράς. Οι ακτινωτοί τροχοί είναι 19 ιντσών, μπροστά και πίσω, με διαστάσεις ελαστικών 70/90-19 και 70/100-19, αντίστοιχα.

EICMA 2023: NIU – Μεγαλώνει την γκάμα της με τρεις νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες

Ο βασικός εξοπλισμός του XQi3 είναι σύγχρονος και πλούσιος περιλαμβάνοντας πλαϊνό σταντ, μαρσπιέ με δοντάκια χωρίς αντιολισθητικό κάλυμμα, θύρα φόρτισης USB-C, έγχρωμη TFT οθόνη με δυνατότητα συνδεσιμότητας για διαχείριση κλήσεων και λειτουργίες Lap Timer και Route Tracking, για τις εκτός δρόμου βόλτες. Η ίσια και μακριά σέλα έχει αντιολισθιτικό κάλυμμα. Δύο χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν είναι η ύπαρξη ενός Kill Switch τον οποίο δένει κάπου πάνω του ο αναβάτης και σε περίπτωση πτώσης ή έκτακτης ανάγκης αποσυνδέεται, διακόπτοντας απευθείας την παροχή ρεύματος στον κινητήρα. Ακόμη, μέσω του smartphone του ο αναβάτης μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή της NIU και μέσω Bluetooth να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει την μοτοσυκλέτα μόλις το κινητό βρεθεί στην κατάλληλη απόσταση από αυτή.

EICMA 2023: NIU – Μεγαλώνει την γκάμα της με τρεις νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες

Περνάμε τώρα στη σπορ naked πρόταση της NIU, που ακούει στο όνομα RQi, η οποία κατατάσσεται στις γυμνές street μοτοσυκλέτες μικρομεσαίου κυβισμού, με την τελική να φτάνει τα 110 χ.α.ω. Η μέγιστη ισχύς που μπορεί να διατηρήσει για 30 λεπτά αγγίζει τους 7,5kW/10,2 ίππους, ενώ η σταθερή ισχύς φτάνει τα 5kW/6,8 ίππους με τη θηριώδη ροπή να φτάνει τα… 45,88 χιλιογραμμόμετρα! Ο ηλεκτροκινητήρας της NIU είναι τοποθετημένος στο κέντρο της μοτοσυκλέτας με την μετάδοση να γίνεται και εδώ με αλυσίδα.

Οι δύο μπαταρίες ζυγίζουν 23 κιλά η κάθε μία, με το βάρος της μοτοσυκλέτας να φτάνει τα 186 κιλά. Για μία πλήρη φόρτιση χρειάζονται 4 ώρες η κάθε μία ή 7 και οι δύο μαζί, με την θεωρητική αυτονομία να κυμαίνεται μεταξύ 95 και 105 χιλιομέτρων.

EICMA 2023: NIU – Μεγαλώνει την γκάμα της με τρεις νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες

Στα φρένα συναντάμε επώνυμες λύσεις με ένα δίσκο 300 χιλιοστών μπροστά και έναν 240 χιλιοστών πίσω, με δαγκάνες της Brembo, ενώ ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει είτε σύστημα CBS, είτε ABS που συνδυάζεται με Traction Control. Οι αναρτήσεις αποτελούνται από ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και μονό αμορτισέρ πίσω, με τα ελαστικά να είναι 17 ιντσών. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης έρχονται από την Pirelli σε διαστάσεις 110/70-17 και 140/70-17.

Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει ακόμα keyless κεντρικό διακόπτη, έγχρωμη TFT οθόνη με δυνατότητα συνδεσιμότητας, full-LED φωτιστικά σώματα, τέσσερα Riding Modes (E-SAVE, Dynamic, Sport και Ultra-Boost που σου δίνει την τελική των 110 χ.α.ω.) και δύο κάμερες -μία μπροστά, μία πίσω- για να καταγράφεις τις διαδρομές σου, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης έχει ενσωματωμένο σύστημα αποθήκευσης ενός λεπτού πριν και ενός λεπτού μετά το συμβάν. Μέσω της εφαρμογής της NIU, μπορείς ακόμη να κάνεις τις ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα σου προκειμένου να τη φέρεις στα μέτρα σου, αλλά και να βλέπεις που βρίσκεται κάθε στιγμή.

EICMA 2023: NIU – Μεγαλώνει την γκάμα της με τρεις νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες

Στο περίπτερο της NIU στην EICMA 2023 είδαμε επίσης και μία ελαφριά μοτοσυκλέτα πόλης με την ονομασία SQi, η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί στην Κίνα. Ο ηλεκτροκινητήρας του βρίσκεται στο κέντρο του πίσω τροχού, μία τεχνολογία που καταργεί την ανάγκη ύπαρξης τελικής μετάδοσης -που εδώ βλέπουμε να υπάρχει, χωρίς να υπάρχουν πετάλια- με συνέπειες το χαμηλότερο κόστος χρήσης αλλά και το μεγαλύτερο μη αναρτώμενο βάρος. Η μέγιστη ισχύς του ανακοινώνεται στα 0,4kW που μεταφράζονται σε... μισό ίππο, με μέγιστη τελική ταχύτητα τα 45 χ.α.ω.

Το ενιαίο πλαίσιο είναι από ελαφρύ κράμα, κοινό με τους τροχούς των 17 ιντσών, και μέσα του περικλείει την αφαιρούμενη μπαταρία ιόντων λιθίου. Στις αναρτήσεις βρίσκουμε συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και μονό αμορτισέρ πίσω. Στα φρένα υπάρχουν ένας δίσκος 220 χιλιοστών μπροστά και ένας 180 χιλιοστών πίσω.

EICMA 2023: NIU – Μεγαλώνει την γκάμα της με τρεις νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες

Στον βασικό εξοπλισμό του SQi περιλαμβάνονται full-LED φωτιστικά σώματα, ψηφιακή LCD οθόνη με δυνατότητα συνδεσιμότητας με το smartphone του αναβάτη και θύρα φόρτισης USB. Κατεβάζοντας την εφαρμογή της NIU μπορείς να γνωρίζεις που βρίσκεται αλλά και να ξεκλειδώνεις το SQi χρησιμοποιώντας τεχνολογία NFC, όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες της εταιρείας.

Ετικέτες

Harley-Davidson Pan America 350 - Crossover entry-level μοντέλο

Με βάση το X350, παραμένει άγνωστο ακόμα αν θα το δούμε και Ευρώπη
Harley-Davidson X350RA
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/12/2023

Το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine ανακάλυψε στο εγχειρίδιο χρήσης του Harley-Davidson X350 μια επερχόμενη νέα μικρή μοτοσυκλέτα της Harley-Davidson, με τα αρχικά X350RA, ενώ όπως φαίνεται πρόκειται για ένα επερχόμενο Pan America 350, που με τροχούς 17 ιντσών θα κάνει είσοδο στην κατηγορία των μικρών Crossover.

Η Harley-Davidson λάνσαρε φέτος στην Κίνα το naked μοντέλο X350, που βασίζεται στις μικρές μοτοσυκλέτες της QJ Motor. Η μοτοσυκλέτα κατόπιν εξήχθη στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και άλλες αγορές, αποτελώντας την πιο προσιτή entry-level επιλογή για τους φαν της Harley-Davidson,

Πρόσφατα, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν ότι το εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης της X350 στην Ιαπωνία κρύβει ένα ακόμα, επερχόμενο, μοντέλο, που όπως φαίνεται ίσως είναι ένα μικρό Pan America με Crossover στιλ.

Harley-Davidson X350RA

Όπως συμβαίνει με εγχειρίδια που έχουν φτιαχτεί για δύο ή τρία μοντέλα που χρησιμοποιούν την ίδια βάση, έτσι κι εδώ, δίπλα στο X350 βλέπουμε να γίνεται αναφορά και σε ένα X350RA, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Harley-Davidson X350RA

Στο manual βλέπουμε πως τα δυο μοντέλα έχουν αρκετές διαφορές, με τη μέγιστη ιπποδύναμη του X350RA να εμφανίζεται αρκετά μειωμένη, από τους 36 hp / 9.000 rpm σε 23 hp / 7.000 rpm, με αντίστοιχη μείωση ροπής από 3,16 kgm / 7.000 rpm στα 2,9 kgm / 5.000 rpm -βλέπουμε πως έχει αλλάξει εντελώς η απόδοση, με έμφαση στη χαμηλόστροφη και πιο ροπάτη απόδοση.

Harley-Davidson X350RA

Επιπλέον, στα 200 ανακοινώισμα κιλά βάρους, η X350RA ζυγίζει 8 kg περισσότερα από την X350 (βλ. τοποθέτηση φαίρινγκ, όπως στη μεγαλύτερη Pan America), και έχει ελαστικά διαφορετικών διαστάσεων από 120/70-ZR17 και 160/60-ZR17 σε 110/70-17 και 150/60-17, με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης να είναι τα PIRELLI ANGEL GT.

Harley-Davidson X350RA

Βρισκόμαστε σε αναμονή για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το μυστηριώδες X350RA, και περιμένουμε να δούμε αν όντως θα αφορά μια μικρή Pan America, και τέλος αν μετά την έλευση του στην κινέζικη αγορά το δούμε να εξάγεται και σε άλλες αγορές, όπως σε αυτή της Ευρώπης.