QJ SRK 1000 RR: Το πρώτο κινέζικο Superbike είναι γεγονός

Με ιταλική καρδιά και τεχνολογία
QJ1000RR
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

26/1/2023

Η πρώτη πραγματική Superbike από την Κίνα είναι γεγονός και έχει γνήσια ιταλικά γονίδια. Στις φωτογραφίες που βλέπετε είναι η ολοκαίνουρια QJ SRK 1000 RR και αν σε κάποια σημεία σας θυμίζει MV Agusta Brutale 1000 RR είναι γιατί πράγματι χρησιμοποιεί τα περισσότερα από τα μηχανικά μέρη της ιταλικής μοτοσυκλέτας.

Μάλιστα στα κάρτερ του κινητήρα υπάρχει ανάγλυφο το λογότυπο της MV Agusta, ενώ και ο σχεδιασμός των τεσσάρων εξατμίσεων είναι πανομοιότυπος με του Brutale 1000 RR.

qj1000rr

Το παράξενο σε όλη αυτή την ιστορία δεν είναι πως η QJ χρησιμοποιεί τα μηχανικά μέρη της MV Agusta για την πρώτη της Superbike. Θυμίζουμε πως η MV Agusta έχει ήδη παρουσιάσει την Lucky Explorer 5.5 που είναι στην πραγματικότητα 100% ένα Benelli TRK 502 X με κουστούμι της MV Agusta και όπως ξέρουμε, η Benelli είναι μια εταιρεία του ομίλου της QJ.

qj1000rr

Εκείνο που είναι πραγματικά παράξενο ή μάλλον έχει τεράστιο ενδιαφέρον, είναι πως η MV Agusta αποτελεί πλέον μέλος της KTM με τους Αυστριακούς να έχουν βάλει πολύ γερά το πόδι τους μέσα στη διοίκηση της ιταλικής εταιρείας (πολύ πιο βαθιά από το ποσοστό που ανακοίνωσαν επίσημα πως αγόρασαν).

qj1000rr

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα, αν λάβουμε υπόψη μας πως η KTM έχει πολύ στενή σχέση με την CFMOTO που είναι ανταγωνιστής της QJ και για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο πιπεράτα, η QJ κατέθεσε πριν λίγο καιρό σχέδια/πατέντες για έναν δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα που είναι ολόιδιος με τον κινητήρα του 790 Duke, δηλαδή τον κινητήρα που χρησιμοποιεί η CFMOTO στα 800MT και στο επερχόμενο 800ΝΚ…

qj1000rr

Πραγματικά έχει χαθεί εντελώς η μπάλα με τις συμφωνίες και τις ανταλλαγές τεχνολογίας μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών και των κινέζικων ομίλων, αν και τα ιαπωνικά εργοστάσια ήταν εκείνα που ξεκίνησαν εδώ και πολλά χρόνια αυτή την ιστορία, με τους κινητήρες των Kawasaki ER-5 και του Honda CB 500 να έχουν δεκάδες κλώνους σε διάφορες παραλλαγές.

qj1000rr

Όπως κι αν έχει και όποιο κι αν είναι το μέλλον του SRK 1000 RR, το γεγονός είναι πως η QJ  έφτιαξε το πρώτη κινέζικο superbike με 208 ίππους, μονόμπρατσο, ακτινικά φρένα Brembo και πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών βοημάτων.

Την ίδια στιγμή η CFMOTO κατέθεσε σχέδια/πατέντες για ένα V4 1000 κυβικών, κάνοντάς μας όλους να αναρωτιόμαστε γιατί δεν βλέπουμε την ίδια κινητικότητα στην κατηγορία από τις παραδοσιακές δυνάμεις, δηλαδή τους Ιάπωνες…

Felo M-1 - E-Scooter που διπλώνει και μεταφέρεται

Στα χνάρια του θρυλικού Honda Motocompo
Felo M-1
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/3/2023

Στο Tokyo Motorcycle Show του 2023 η κινέζικη Felo παρουσίασε ένα ηλεκτρικό μικρό scooter με design που θυμίζει το παλαιότερο βενζινοκίνητο Honda Motocompo. Το M-1 είναι αναδιπλούμενο, ζυγίζει μόλις 37 κιλά και στόχο έχει τη last mile mobility.

Όπου last mile mobility βάλτε το τελευταίο στάδιο ενός ταξιδιού. Για παράδειγμα, ένας χρήστης μπορεί να οδηγήσει το αυτοκίνητο του μέχρι λίγο έξω από το κέντρο, να παρκάρει και να κάνει τις δουλειές του με το M-1, το οποίο διπλωμένο χωρά στο πορτ-μπαγκάζ.

Το design του Μ-1 θυμίζει πολύ εκείνο του Motocompo, αλλά το e-scooter της Felo δείχνει σαφώς πιο εξεζητημένο, πιο στιλάτο και πιο σύγχρονο, με προβολέα που θυμίζει παλαιότερα φώτα από… BMW, μια όμορφη “πλάκα” -πιθανώς από πλαστικό- που κρύβει τον σωλήνα του τιμονιού, δισκόφρενο μπροστά και ταμπούρο πίσω, και χειρολαβές μπροστά και πίσω για να το σηκώνετε εύκολα.

Felo M-1

Οι διαστάσεις του M-1 είναι ιδιαίτερα μικρές, με μήκος 1.160 mm, πλάτος 560 mm και ύψος 860 mm, ενώ το μεταξόνιο του βρίσκεται μόλις στα 800 mm, το ύψος σέλας στα 590 mm και το βάρος του στα 37 κιλά. Οι ζάντες του είναι 8 ιντσών μπροστά και 7 πίσω.

Ο ηλεκτροκινητήρας που βρίσκεται στο κέντρο του πίσω τροχού έχει απόδοση 400W (0,53 hp), ενώ η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι 48V20Ah με χωρητικότητα 1kWh, με τη Felo να κάνει λόγο για τελική ταχύτητα 35 χλμ/ώρα και αυτονομία 100 χιλιομέτρων σε ιδανικές συνθήκες.

Η επίσημη τιμή του M-1 στην Ιαπωνία είναι 380.000 γιεν, ήτοι 2.680 ευρώ, ενώ οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στο τελευταίο τρίμηνο του 2023

Ετικέτες