Suzuki: Οι τελικές πατέντες της νέας δικύλινδρης πλατφόρμας

Τέλος το αλουμινένιο πλαίσιο για τα V-Strom
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/12/2020

Η Suzuki κατέθεσε πρόσφατα στο αρμόδιο τμήμα καταχώρησης πατεντών της Ιαπωνίας τα τελικά σχέδια του δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα των 700 κυβικών (μπορεί να είναι και μεγαλύτερος σε χωρητικότητα), που θα αντικαταστήσει τον θρυλικό πλέον V2 που χρησιμοποιεί εδώ και 20 χρόνια στα SV 650 και V-Strom 650. Δεδομένου πως ο μικρός V2 κατάφερε να περάσει τις προδιαγραφές Euro5, κρατώντας ζωντανά τα σημερινά μοντέλα, σημαίνει πως η Suzuki δεν έχει λόγο να βιαστεί να παρουσιάσει άμεσα την καινούρια δικύλινδρη εν σειρά πλατφόρμα. Η νέα πλατφόρμα φέρνει μεγάλες αλλαγές σε ό,τι αφορά το πλαίσιο, καθώς ο κινητήρας θα αποτελεί πλέον ενεργό δομικό στοιχείο. Όπως βλέπουμε θα είναι ανοιχτού τύπου, με ατσάλινους σωλήνες που συνδυάζονται με δύο μεγάλου μεγέθους ατσάλινες πλάκες στα κάρτερ του κινητήρα, όπου θα εδράζεται η πίσω ανάρτηση μοχλισμού.

Στο σχέδιο της πατέντας το υποπλαίσιο φαίνεται πως είναι αφαιρούμενο, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε και παραλλαγές του πλαισίου με ενιαίο υποπλαίσιο για τα φτηνότερα μοντέλα.

Στην περιοχή του λαιμού σχηματίζεται ένα μικρό χωροδικτύωμα που δένει σταθερά στην κεφαλή του κινητήρα. Το φιλτροκούτι βρίσκεται στην παραδοσιακή θέση πίσω από τον ψεκασμό και κάτω από την σέλα, μια λύση που δείχνει πως η Suzuki ενδιαφέρεται περισσότερο για την μείωση του κόστους μέσω της απλότητας, παρά για τις επιδόσεις και την συγκέντρωση των μαζών στο κέντρο της μοτοσυκλέτας.. Διότι εκεί που βρίσκεται το φιλτροκούτι, δεν μπορεί να έχει μεγάλο όγκο, τα σώματα του ψεκασμού δεν μπορούν να είναι ευθυγραμμισμένα με τον αυλό εισαγωγής και φυσικά η βενζίνη θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά πάνω από τον κινητήρα, αντί για να βρίσκεται χαμηλά, ανάμεσα στα πόδια του αναβάτη.

Βλέπουμε δηλαδή μια παραδοσιακή σχεδίαση, που εξοικονομεί χρόνο στις γραμμές παραγωγής, αλλά και διευκολύνει τους μηχανικούς κατά την διάρκεια των service, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση στα σημεία που χρειάζεται για αλλαγή φίλτρων, λαδιών, μπουζί κ.τ.λ.

Αυτή τη στιγμή το V-Strom 650 έχει πάνω του υλικά και σχεδίαση που δεν αντιστοιχούν στα σημερινά δεδομένα της κατηγορίας, όπως ακριβό αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών αντί για τα φτηνά ατσάλινα σωληνωτά του ανταγωνισμού και φυσικά V2 κινητήρα που κοστίζει πολύ περισσότερο να κατασκευαστεί από τους δικύλινδρους εν σειρά με την μία αντί για τις δύο κυλινδροκεφαλές και τους δύο αντί τους τέσσερεις εκκεντροφόρουςτου V2, με τα αντίστοιχα διπλάσια εξαρτήματα για την κίνησή τους. Γιατί να έχεις ακριβά υλικά και περίπλοκη μηχανολογική τεχνολογία σε μια κατηγορία που όλοι οι άλλοι κόβουν κόστος από κάθε βίδα;    

         

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες