Suzuki: Οι τελικές πατέντες της νέας δικύλινδρης πλατφόρμας

Τέλος το αλουμινένιο πλαίσιο για τα V-Strom
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/12/2020

Η Suzuki κατέθεσε πρόσφατα στο αρμόδιο τμήμα καταχώρησης πατεντών της Ιαπωνίας τα τελικά σχέδια του δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα των 700 κυβικών (μπορεί να είναι και μεγαλύτερος σε χωρητικότητα), που θα αντικαταστήσει τον θρυλικό πλέον V2 που χρησιμοποιεί εδώ και 20 χρόνια στα SV 650 και V-Strom 650. Δεδομένου πως ο μικρός V2 κατάφερε να περάσει τις προδιαγραφές Euro5, κρατώντας ζωντανά τα σημερινά μοντέλα, σημαίνει πως η Suzuki δεν έχει λόγο να βιαστεί να παρουσιάσει άμεσα την καινούρια δικύλινδρη εν σειρά πλατφόρμα. Η νέα πλατφόρμα φέρνει μεγάλες αλλαγές σε ό,τι αφορά το πλαίσιο, καθώς ο κινητήρας θα αποτελεί πλέον ενεργό δομικό στοιχείο. Όπως βλέπουμε θα είναι ανοιχτού τύπου, με ατσάλινους σωλήνες που συνδυάζονται με δύο μεγάλου μεγέθους ατσάλινες πλάκες στα κάρτερ του κινητήρα, όπου θα εδράζεται η πίσω ανάρτηση μοχλισμού.

Στο σχέδιο της πατέντας το υποπλαίσιο φαίνεται πως είναι αφαιρούμενο, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε και παραλλαγές του πλαισίου με ενιαίο υποπλαίσιο για τα φτηνότερα μοντέλα.

Στην περιοχή του λαιμού σχηματίζεται ένα μικρό χωροδικτύωμα που δένει σταθερά στην κεφαλή του κινητήρα. Το φιλτροκούτι βρίσκεται στην παραδοσιακή θέση πίσω από τον ψεκασμό και κάτω από την σέλα, μια λύση που δείχνει πως η Suzuki ενδιαφέρεται περισσότερο για την μείωση του κόστους μέσω της απλότητας, παρά για τις επιδόσεις και την συγκέντρωση των μαζών στο κέντρο της μοτοσυκλέτας.. Διότι εκεί που βρίσκεται το φιλτροκούτι, δεν μπορεί να έχει μεγάλο όγκο, τα σώματα του ψεκασμού δεν μπορούν να είναι ευθυγραμμισμένα με τον αυλό εισαγωγής και φυσικά η βενζίνη θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά πάνω από τον κινητήρα, αντί για να βρίσκεται χαμηλά, ανάμεσα στα πόδια του αναβάτη.

Βλέπουμε δηλαδή μια παραδοσιακή σχεδίαση, που εξοικονομεί χρόνο στις γραμμές παραγωγής, αλλά και διευκολύνει τους μηχανικούς κατά την διάρκεια των service, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση στα σημεία που χρειάζεται για αλλαγή φίλτρων, λαδιών, μπουζί κ.τ.λ.

Αυτή τη στιγμή το V-Strom 650 έχει πάνω του υλικά και σχεδίαση που δεν αντιστοιχούν στα σημερινά δεδομένα της κατηγορίας, όπως ακριβό αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών αντί για τα φτηνά ατσάλινα σωληνωτά του ανταγωνισμού και φυσικά V2 κινητήρα που κοστίζει πολύ περισσότερο να κατασκευαστεί από τους δικύλινδρους εν σειρά με την μία αντί για τις δύο κυλινδροκεφαλές και τους δύο αντί τους τέσσερεις εκκεντροφόρουςτου V2, με τα αντίστοιχα διπλάσια εξαρτήματα για την κίνησή τους. Γιατί να έχεις ακριβά υλικά και περίπλοκη μηχανολογική τεχνολογία σε μια κατηγορία που όλοι οι άλλοι κόβουν κόστος από κάθε βίδα;    

         

QJMOTOR COV 500 X: Νέα Enduro από τους Κινέζους - 47,6hp/134kg

Με 47,6 ίππους στα 134 κιλά!
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

21/11/2025

Η QJMOTOR παρουσιάζει τη νέα Enduro μοτοσυκλέτα COV 500 X, που αποδίδει 47,6 ίππους και ζυγίζει γεμάτη 134 κιλά.

Ο κινητήρας της COV 500 X είναι ένας μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας 449,4 κυβικών που αποδίδει 47,6 ίππους στις 9.500 στροφές και 4,3 kg.m ροπής στις 7.500 στροφές, είναι εναρμονισμένος με προδιαγραφές Euro5+ και συνδυάζεται με 6τάχυτο κιβώτιο.

Το πιρούνι της είναι ανεστραμμένο και πίσω φέρει ένα monoshock αμορτισέρ χωρίς όμως να δίνονται πληροφορίες ως προς τις διαδρομές. Το βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται στα 134 κιλά, με γεμάτο το ντεπόζιτο χωρητικότητας 10 λίτρων.

COV

Οι τροχοί είναι 21 ιντσών μπροστά και 18 πίσω, τονίζοντας τον χωμάτινο προσανατολισμό της μοτοσυκλέτας. Το μεταξόνιο της COV 500 X είναι στα 1.495 mm και το ύψος της σέλας ορίζεται στα 960 mm.

Αναμένουμε από την εταιρεία περισσότερες πληροφορίες ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά, την τιμή και φυσικά ως προς το αν θα εισαχθεί στην χώρα μας.
Η τιμή θα παίξει σημαντικό λόγο καθώς δεν αναμένεται να έχει την εξέλιξη που έχει φανεί στο KOVE και αντανακλάται και στην ζυγαριά μεταξύ άλλο. Παρόλο που η απόδοση δεν διαφέρει πολύ από τον υπόλοιπο ανταγωνισό, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί από KTM-Beta την τελευταία κυρίως πενταετία που η ιπποδύναμη έπεσε, τα κιλά του νέου COV 500X κάνουν την διαφορά αλλά προς τα πάνω. Σχεδόν είκοσι κιλά βαρύτερο από τα αντίστοιχα KTM και Beta και με παρόμοια απόδοση, η τιμή του COV 500X θα είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του... 

Ετικέτες