Ultraviolette F77 - Ινδική sport ηλεκτρική μοτοσυκλέτα σε 3 εκδόσεις

Με πλάνο να έρθει και στην Ευρώπη
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/11/2022

Η ηλεκτρική F77 της νεότευκτης (2016) ινδικής Ultraviolette Automotive ξεχωρίζει για το συμπαθητικό design της, που δεν θυμίζει καθόλου τα παραδοσιακά χρηστικά ινδικά δίκυκλα, με τη μοτοσυκλέτα να έχει αξοπρεπές επίπεδο εξοπλισμού και επιδόσεις Α2 βενζινοκίνητου δικύκλου.

Η F77 κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην ινδική αγορά σε 3 εκδόσεις, στη βασική F77, στη μεσαία F77 RECON και στην (εξαντλημένη πλέον) κορυφαία έκδοση περιορισμένης παραγωγής F77 LIMITED (με τα κίτρινα γραφικά).

Ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται στο κέντρο της μοτοσυκλέτας και όχι στο κέντρο του πίσω τροχού, με απόδοση 36,2 hp, 38,9 hp και 40.5 hp για τις τρεις παραπάνω εκδόσεις. Αντίστοιχα η ροπή της φτάνει τα 8,6 kgm, τα 9,7 kgm και τα 10,2 kgm, και η επίσημη τελική της ταχύτητα τα 140, 147 και 152 χλμ/ώρα.

Για επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα η F77 χρειάζεται 8,3 δευτερόλεπτα στη βασική της έκδοση, 8 στη μεσαία και 7,8 στην LIMITED, ενώ και οι τρεις εκδόσεις έχουν τρία επίπεδα ανάκτησης ενέργειας από το φρένο του κινητήρα.

Δύο είναι τα Riding Modes του στάνταρ εξοπλισμού, με ένα ακόμη στον έξτρα, ενώ και οι τρεις εκδόσεις έχουν και όπισθεν.

Όσον αφορά στην αυτονομία, όπως με τα περισσότερα ηλεκτρικά δίκυκλα τα εργοστασιακά νούμερα είναι υπερβολικά αισιόδοξα, ενώ για μια πιο ακριβή αίσθηση ας λάβουμε υπόψη μας τα στοιχεία για κίνηση με μέση ωριαία 60 χλμ/ώρα, όπου η F77 θα διανύσει 118 χλμ. στη βασική έκδοση και 171 χλμ. στις άλλες 2 εκδόσεις. Χρησιμοποιώντας ταχυφορτιστή η μπαταρία γεμίζει έως και με 75 χλμ. για κάθε ώρα φόρτισης.

Το βάρος ανακοινώνεται στα 197 κιλά για τη βασική έκδοση με μπαταρία 7,1 kWh και στα 207 για τις εκδόσεις με τη μεγαλύτερη μπαταρία των 10,3 kWh.

Όσον αφορά στα μηχανικά μέρη της F77, το πλαίσιο είναι ατσάλινο χωροδικτύωμα, στις αναρτήσεις έχουμε ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm και μονό αμορτισέρ πίσω, και στα φρένα έναν δίσκο 320 mm μπροστά -με ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα παρακαλώ, έναν ακόμα πίσω σα 230 mm, και δικάναλο ABS της Bosch. Τα ελαστικά έχουν διαστάσεις 110/70-17 και 150/60-17, ενώ το ψαλίδι κλέβει τις εντυπώσεις με τις διαστάσεις του.

Στα όργανα βρίσκουμε μια TFT οθόνη 5 ιντσών με συνδεσιμότητα και OS της Linux(!), με χαρακτηριστικά τηλεφωνίας, πλοήγησης και μουσικής. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται dedicated GPS με εντοπισμό οχήματος, Geofencing, κ.α., IMU 6 αξόνων, full LED φώτα, αισθητήρες πτώσης και E-Call, κλπ.

Οι τιμές στην Ινδία ξεκινούν από τα 4.500 ευρώ, συνεχίζουν στα 5.400 για τη μεσαία έκδοση και φτάνουν τα 6.520 ευρώ για την LIMITED.

Ενώ τώρα η F77 διατίθεται για την ώρα μόνο στην Ινδία, η Ultraviolette έχει την Ευρώπη στα μελλοντικά της πλάνα επέκτασης -αν και όχι σύντομα-, και αν όλα πάνε καλά το πιθανότερο είναι να τη δούμε και στα μέρη μας στα τέλη της δεκαετίας.

Honda ADV160: Το πρώτο σκούτερ συμβατό με βενζίνη E85 παρουσιάστηκε στην Ινδία με απίστευτη τιμή

Οι παραδόσεις ξεκινούν τον Οκτώβριο
adv
Από τον

Παύλο Καρατζά

25/8/2026

Η Honda της Ινδίας παρουσίασε το ADV160 στην τιμή των 1.500 ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο από τα δέκα μοντέλα της Honda που παρουσιάστηκε στην Ινδία τον Ιούλιο του 2026 και για το οποίο ανακοινώθηκε επίσημη τιμή.

Οι προκρατήσεις έχουν ξεκινήσει μέσω της ιστοσελίδας της Honda και των εξουσιοδοτημένων αντιπροσωπειών, ενώ οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν από τα μέσα Οκτωβρίου 2026.

Το Honda ADV160 θεωρείται το πρώτο σκούτερ στην Ινδία που είναι συμβατό με καύσιμα E85, μίγμα βενζίνης και αιθανόλης. Η ισχύς προέρχεται από έναν υγρόψυκτο κινητήρα 156,93 κυβικών που παράγει 16,3 ίππους και 1,5 kg.m ροπήςΗ συμβατότητα με το E85 σημαίνει ότι ο κινητήρας μπορεί να λειτουργεί με καύσιμο που περιέχει έως και 85% αιθανόλη, όταν στην χώρα μας η αιθανόλη δεν πρέπει να ξεπερνά το 10%. Η διαθεσιμότητα αυτού του καυσίμου θα εξαρτηθεί από την τοπική υποδομή λιανικής πώλησης, αν και το ευέλικτο σύστημα επιτρέπει στο σκούτερ να λειτουργεί εννοείται και με μίγματα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αιθανόλη.

adv

Ο μπροστινός τροχός είναι 14 ιντσών και 13 είναι ο πίσω. Το βάρος του σκούτερ ανέρχεται στα 133 κιλά με γεμάτο το ρεζερβουάρ των 8 λίτρων, ενώ το ύψος της σέλας ορίζεται στα 780 mm και η απόσταση από το έδαφος στα 165 mm.

Το ADV παρά το όνομά του είναι φτιαγμένο για αστική μετακίνηση και κάτω από την σέλα του διαθέτει χώρο αποθήκευσης 27 λίτρων, ενώ ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει οθόνη TFT με συνδεσιμότητα, θύρα USB, Traction Control (Honda Selectable Torque Control) και ABS στον πίσω τροχό.

Με τιμή στα 1.500 ευρώ και με το σκούτερ να είναι συμβατό με βενζίνη E85, όλα δείχνουν πως θα είναι μία εξαιρετικά ανταγωνιστική επιλογή μεταξύ των σκούτερ της κατηγορίας, όπως τα Yamaha Aerox και Hero Xoom 160.

Ετικέτες