Ultraviolette F77 - Ινδική sport ηλεκτρική μοτοσυκλέτα σε 3 εκδόσεις

Με πλάνο να έρθει και στην Ευρώπη
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/11/2022

Η ηλεκτρική F77 της νεότευκτης (2016) ινδικής Ultraviolette Automotive ξεχωρίζει για το συμπαθητικό design της, που δεν θυμίζει καθόλου τα παραδοσιακά χρηστικά ινδικά δίκυκλα, με τη μοτοσυκλέτα να έχει αξοπρεπές επίπεδο εξοπλισμού και επιδόσεις Α2 βενζινοκίνητου δικύκλου.

Η F77 κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην ινδική αγορά σε 3 εκδόσεις, στη βασική F77, στη μεσαία F77 RECON και στην (εξαντλημένη πλέον) κορυφαία έκδοση περιορισμένης παραγωγής F77 LIMITED (με τα κίτρινα γραφικά).

Ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται στο κέντρο της μοτοσυκλέτας και όχι στο κέντρο του πίσω τροχού, με απόδοση 36,2 hp, 38,9 hp και 40.5 hp για τις τρεις παραπάνω εκδόσεις. Αντίστοιχα η ροπή της φτάνει τα 8,6 kgm, τα 9,7 kgm και τα 10,2 kgm, και η επίσημη τελική της ταχύτητα τα 140, 147 και 152 χλμ/ώρα.

Για επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα η F77 χρειάζεται 8,3 δευτερόλεπτα στη βασική της έκδοση, 8 στη μεσαία και 7,8 στην LIMITED, ενώ και οι τρεις εκδόσεις έχουν τρία επίπεδα ανάκτησης ενέργειας από το φρένο του κινητήρα.

Δύο είναι τα Riding Modes του στάνταρ εξοπλισμού, με ένα ακόμη στον έξτρα, ενώ και οι τρεις εκδόσεις έχουν και όπισθεν.

Όσον αφορά στην αυτονομία, όπως με τα περισσότερα ηλεκτρικά δίκυκλα τα εργοστασιακά νούμερα είναι υπερβολικά αισιόδοξα, ενώ για μια πιο ακριβή αίσθηση ας λάβουμε υπόψη μας τα στοιχεία για κίνηση με μέση ωριαία 60 χλμ/ώρα, όπου η F77 θα διανύσει 118 χλμ. στη βασική έκδοση και 171 χλμ. στις άλλες 2 εκδόσεις. Χρησιμοποιώντας ταχυφορτιστή η μπαταρία γεμίζει έως και με 75 χλμ. για κάθε ώρα φόρτισης.

Το βάρος ανακοινώνεται στα 197 κιλά για τη βασική έκδοση με μπαταρία 7,1 kWh και στα 207 για τις εκδόσεις με τη μεγαλύτερη μπαταρία των 10,3 kWh.

Όσον αφορά στα μηχανικά μέρη της F77, το πλαίσιο είναι ατσάλινο χωροδικτύωμα, στις αναρτήσεις έχουμε ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm και μονό αμορτισέρ πίσω, και στα φρένα έναν δίσκο 320 mm μπροστά -με ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα παρακαλώ, έναν ακόμα πίσω σα 230 mm, και δικάναλο ABS της Bosch. Τα ελαστικά έχουν διαστάσεις 110/70-17 και 150/60-17, ενώ το ψαλίδι κλέβει τις εντυπώσεις με τις διαστάσεις του.

Στα όργανα βρίσκουμε μια TFT οθόνη 5 ιντσών με συνδεσιμότητα και OS της Linux(!), με χαρακτηριστικά τηλεφωνίας, πλοήγησης και μουσικής. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται dedicated GPS με εντοπισμό οχήματος, Geofencing, κ.α., IMU 6 αξόνων, full LED φώτα, αισθητήρες πτώσης και E-Call, κλπ.

Οι τιμές στην Ινδία ξεκινούν από τα 4.500 ευρώ, συνεχίζουν στα 5.400 για τη μεσαία έκδοση και φτάνουν τα 6.520 ευρώ για την LIMITED.

Ενώ τώρα η F77 διατίθεται για την ώρα μόνο στην Ινδία, η Ultraviolette έχει την Ευρώπη στα μελλοντικά της πλάνα επέκτασης -αν και όχι σύντομα-, και αν όλα πάνε καλά το πιθανότερο είναι να τη δούμε και στα μέρη μας στα τέλη της δεκαετίας.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Made in Greece από τον Σαρακάκη!
Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2024

Το πρώτο, από δύο που έχει γίνει γνωστό ότι ετοιμάζονται, σκούτερ MADE IN GREECE, έκανε την εμφάνισή του στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 από τον Όμιλο Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ!

Μία πρωτιά για τον ιστορικό Όμιλο που η κατασκευή οχημάτων όχι μόνο δεν του είναι άγνωστη αλλά αποτελεί και ενεργό τομέα στο μακρύ χαρτοφυλάκιό του, παρουσιάστηκε δίχως τυμπανουκρουσίες, όμορφα και ξεκάθαρα, όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία που απευθύνεται. Ίσως για αυτό και δεν το ανακάλυψε κάποιος άλλος και δεν πήρε την έκταση που αρμόζει σε ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους, καθώς το Yum-e έχει στόχο να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Το Yum-E είχε την δική του γωνιά στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024

Το όνομά του έχει επιλεχθεί από την ιαπωνική λέξη για το όνειρο και τα ιαπωνικά είναι άμεσο σημείο αναφοράς στην ιστορία και την παράδοση του Ομίλου Σαρακάκη καθώς υπήρξε ο πρώτος εισαγωγέας Honda στην Ευρώπη κι ένας από τους ελάχιστους ανεξάρτητους που παραμένουν ενώ ταυτόχρονα είναι και ο παλαιότερος με συνεχή λειτουργία. Παράλληλα το όνομα Yum-e αποτελεί και λογοπαίγνιο για την λειτουργία του τρίτροχου σκούτερ που προορίζεται για εταιρείες μεταφορών και παραδόσεων.

Ο σχεδιασμός του έχει εξ αρχής απαντήσει στα γνωστά ζητήματα που καλούνται οι επαγγελματίες του χώρου να απαντήσουν με πρώτο και καλύτερο το ζήτημα της αυτονομίας καθώς μιλάμε για ηλεκτρονικό όχημα.

Για αυτό και έγινε προσπάθεια να ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα αυτονομίας με την έγκριση τύπου να είναι ακριβώς 210χλμ αυτομίας με μέγιστη ισχύ 4.0kW και μέγιστη ταχύτητα 45χ.α.ω. Διαθέτει δύο κινητήρες, έναν σε κάθε πίσω τροχό διαστάσεων 90/90-10 καθώς και τρία δισκόφρενα με λειτουργία CBS.

Εμπρός έχει τροχό 80/90-14 με αιχμηρό σχεδιασμό και μπόλικο χώρο για τα πόδια με ίσια ποδιά. Να σημειωθεί πως έχει χώρο και κάτω από τη σέλα για κράνος με έξυπνη τοποθέτηση των μπαταριών που παραμένουν αποσπώμενες και έτσι δεν υπάρχει περιορισμός στον χώρο παρκαρίσματος.

Οι HUB κινητήρες είναι αθόρυβοι και προσφέρουν και ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση με τις τρεις μπαταρίες λιθίου να είναι τύπου NMC, 48V/45Ah με χρόνο πλήρους φόρτισης 4,5 ώρες και για τις τρεις συνολικά. Οι μπαταρίες προσφέρουν έναν κύκλο 1000 φορτίσεων, δηλαδή σχεδόν τριών χρόνων εντατικής καθημερινής χρήσης των Σαββατοκύριακων συμπεριλαμβανομένων. Στόχος του Yum-e είναι να προσφέρει στις εταιρείες χαμηλό κόστος συντήρησης και εξίσου χαμηλό κόστος χρήσης.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Ο χώρος αποθήκευσης, από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά του νέου τρίκυκλου σκούτερ του Ομίλου Σαρακάκη, έχει ωφέλιμο φορτίο 85 κιλών και έξυπνο σχεδιασμό της πλατφόρμας ώστε το κουτί αποθήκευσης να αφαιρείται εύκολα για να αυξάνονται οι δυνατότητες φόρτωσης. Στο μεταξύ το κουτί αποθήκευσης είναι σχεδιασμένο για να φέρει τα διακριτικά της εταιρείας ενώ στον πλούσιο εξοπλισμό -για τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο- περιλαμβάνονται τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, LED φώτα παντού, λειτουργία οπισθοπορείας, χειρόφρενο, αισθητήρες παρκαρίσματος και ψηφιακά όργανα.

Η γραμμή παραγωγής του Yum-e είναι ήδη έτοιμη και έχει ξεκινήσει να βγάζει τα πρώτα Made in Greece ηλεκτρικά σκούτερ! Μακάρι αυτή να είναι η αρχή και να δούμε περισσότερα δίκυκλα δική μας παραγωγής, καθώς τρίκυκλα σίγουρα θα δούμε και άλλα. Η σκέψη να ξεκινήσουν με κάτι που απαντά σε ένα κενό της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι απολύτως σωστή καθώς όχι μόνο εξασφαλίζεται η πώληση αλλά ταυτόχρονα χτίζεται και ο τομέας της αξιοπιστίας διότι είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως αν πετύχεις στις μεταφορές, έχεις πετύχει και γενικότερα στην λιανική πώληση. Έναν τομέα που θα θέλαμε να δούμε να διευρύνεται.