Ultraviolette F77 - Ινδική sport ηλεκτρική μοτοσυκλέτα σε 3 εκδόσεις

Με πλάνο να έρθει και στην Ευρώπη
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/11/2022

Η ηλεκτρική F77 της νεότευκτης (2016) ινδικής Ultraviolette Automotive ξεχωρίζει για το συμπαθητικό design της, που δεν θυμίζει καθόλου τα παραδοσιακά χρηστικά ινδικά δίκυκλα, με τη μοτοσυκλέτα να έχει αξοπρεπές επίπεδο εξοπλισμού και επιδόσεις Α2 βενζινοκίνητου δικύκλου.

Η F77 κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην ινδική αγορά σε 3 εκδόσεις, στη βασική F77, στη μεσαία F77 RECON και στην (εξαντλημένη πλέον) κορυφαία έκδοση περιορισμένης παραγωγής F77 LIMITED (με τα κίτρινα γραφικά).

Ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται στο κέντρο της μοτοσυκλέτας και όχι στο κέντρο του πίσω τροχού, με απόδοση 36,2 hp, 38,9 hp και 40.5 hp για τις τρεις παραπάνω εκδόσεις. Αντίστοιχα η ροπή της φτάνει τα 8,6 kgm, τα 9,7 kgm και τα 10,2 kgm, και η επίσημη τελική της ταχύτητα τα 140, 147 και 152 χλμ/ώρα.

Για επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα η F77 χρειάζεται 8,3 δευτερόλεπτα στη βασική της έκδοση, 8 στη μεσαία και 7,8 στην LIMITED, ενώ και οι τρεις εκδόσεις έχουν τρία επίπεδα ανάκτησης ενέργειας από το φρένο του κινητήρα.

Δύο είναι τα Riding Modes του στάνταρ εξοπλισμού, με ένα ακόμη στον έξτρα, ενώ και οι τρεις εκδόσεις έχουν και όπισθεν.

Όσον αφορά στην αυτονομία, όπως με τα περισσότερα ηλεκτρικά δίκυκλα τα εργοστασιακά νούμερα είναι υπερβολικά αισιόδοξα, ενώ για μια πιο ακριβή αίσθηση ας λάβουμε υπόψη μας τα στοιχεία για κίνηση με μέση ωριαία 60 χλμ/ώρα, όπου η F77 θα διανύσει 118 χλμ. στη βασική έκδοση και 171 χλμ. στις άλλες 2 εκδόσεις. Χρησιμοποιώντας ταχυφορτιστή η μπαταρία γεμίζει έως και με 75 χλμ. για κάθε ώρα φόρτισης.

Το βάρος ανακοινώνεται στα 197 κιλά για τη βασική έκδοση με μπαταρία 7,1 kWh και στα 207 για τις εκδόσεις με τη μεγαλύτερη μπαταρία των 10,3 kWh.

Όσον αφορά στα μηχανικά μέρη της F77, το πλαίσιο είναι ατσάλινο χωροδικτύωμα, στις αναρτήσεις έχουμε ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm και μονό αμορτισέρ πίσω, και στα φρένα έναν δίσκο 320 mm μπροστά -με ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα παρακαλώ, έναν ακόμα πίσω σα 230 mm, και δικάναλο ABS της Bosch. Τα ελαστικά έχουν διαστάσεις 110/70-17 και 150/60-17, ενώ το ψαλίδι κλέβει τις εντυπώσεις με τις διαστάσεις του.

Στα όργανα βρίσκουμε μια TFT οθόνη 5 ιντσών με συνδεσιμότητα και OS της Linux(!), με χαρακτηριστικά τηλεφωνίας, πλοήγησης και μουσικής. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται dedicated GPS με εντοπισμό οχήματος, Geofencing, κ.α., IMU 6 αξόνων, full LED φώτα, αισθητήρες πτώσης και E-Call, κλπ.

Οι τιμές στην Ινδία ξεκινούν από τα 4.500 ευρώ, συνεχίζουν στα 5.400 για τη μεσαία έκδοση και φτάνουν τα 6.520 ευρώ για την LIMITED.

Ενώ τώρα η F77 διατίθεται για την ώρα μόνο στην Ινδία, η Ultraviolette έχει την Ευρώπη στα μελλοντικά της πλάνα επέκτασης -αν και όχι σύντομα-, και αν όλα πάνε καλά το πιθανότερο είναι να τη δούμε και στα μέρη μας στα τέλη της δεκαετίας.

Thrust Motor LT190: Και on-off παπί και CVT μετάδοση

Το νέο μοντέλο που φέρνει στην Ελλάδα η Thrust Motor βασίζεται σε έναν μοναδικό συνδυασμό
Thrust Motor LT190
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

1/4/2026

Η Δ. Γκουντούφας ΙΚΕ μας κρατούσε μιαν έκπληξη για την Έκθεση Μοτοσυκλέτας, καθώς είχε ενημερώσει πως θα δώσει το παρόν με πλήρη ρόστερ των Thrust Motor και FB Mondial, αλλά είχε κρατήσει μυστική την άφιξη του LT190.

Πρόκειται για ένα υβρίδιο σκούτερ και παπιού, καθώς το LT190 βασίζεται σταθερά στη λογική των on-off παπιών, όπως τα Honda CT125 Hunter Cub και Asus CrossX 125, αλλά επενδύεται με έναν κινητήρα σκούτερ με αυτόματη μετάδοση διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης, τη γνωστή μας CVT.

Thrust Motor LT190

Το Thrust Motor LT190 κατασκευάζεται στην Κίνα από τη Leten και ένα βασικό του χαρακτηριστικό είναι οι τροχοί 17 ιντσών μπροστά (90/90) και πίσω (110/80). Ο κινητήρας του είναι μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος και τετραβάλβιδος με δύο εκκεντροφόρους στην κεφαλή, με χωρητικότητα 188 κυβικά εκατοστά και απόδοση που φτάνει σε μέγιστη ισχύ 20,5 ίππων στις 8.250 σ.α.λ. και ροπή 1,8 χιλιογραμμόμετρων στις 6.250 σ.α.λ. για μέγιστη ονομαστική ταχύτητα 120 km/h.

Thrust Motor LT190

Εξοπλίζεται με συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και δύο αμορτισέρ με χωριστά δοχεία υγρών (piggyback) που ρυθμίζονται ως προς την προφόρτιση, ενώ φρενάρει με διπίστονη δαγκάνα μπροστά και υποστήριξη από δικάναλο σύστημα ABS.

Thrust Motor LT190

Το LT190 φέρνει τον αναβάτη του σε ύψος σέλας 810 χιλιοστών από το έδαφος και ζυγίζει 128 κιλά, ενώ έρχεται αρκετά καλά εξοπλισμένο με keyless κεντρικό διακόπτη, σύστημα traction control και έγχρωμη TFT οθόνη με συνδεσιμότητα Bluetooth και ενδείξεις που περιλαμβάνουν και πιέσεις ελαστικών από τους σχετικούς αισθητήρες που διαθέτει.

Thrust Motor LT190

Με το μεγάλο του ρεζερβουάρ δε, που χωρά 14 λίτρα βενζίνης, σε συνδυασμό με την ονομαστική κατανάλωση που δηλώνει μόλις 2,4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, το LT190 προοιωνίζει μεγάλη αυτονομία για εξερευνητικές βόλτες εντός και εκτός δρόμου.

Thrust Motor LT190

Αναμένεται να έρθει σύντομα στην Ελλάδα σε τέσσερα χρώματα – το εικονιζόμενο κίτρινο και ακόμη λευκό, γκρι και χακί – με τιμή που δεν έχει καθοριστεί ακόμη, μαθαίνουμε ωστόσο πως θα βρίσκεται κάτω των τριών χιλιάδων ευρώ.

Ετικέτες