Buon compleanno Valentino Rossi! - Ο γιατρός κλείνει τα 45

Την επόμενη χρονιά θα γίνει το μεγάλο πάρτι καθώς θα γιορτάσει τον αγαπημένο του αριθμό
motomag O Valentino Rossi γίνεται 45 - Buon compleanno!
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/2/2024

Ο θρύλος του MotoGP, Valentino Rossi κλείνει σήμερα 16/2/2024 τα 45 του χρόνια, με τον Ιταλό να συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο αστέρι το οποίο ξεπέρασε τα στενά όρια του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Πριν από 45 έτη και συγκεκριμένα στις 16 Φεβρουαρίου του 1979 στο Urbino της Ιταλίας γεννιέται ο Valentino Rossi. Ο γιος του Graziano Rossi και της Stefania Palma ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του ο οποίος αγωνιζόταν στα 250 και 500 κυβικά. Ο Rossi το 1996 έκανε την εμφάνιση του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μοτοσυκλετών στην κατηγορία των 125 κυβικών, με την ομάδα της Aprilia κερδίζοντας το GP του Brno της Τσεχίας.

O Valentino Rossi γίνεται 45 - Buon compleanno!

Το 1997 ο Valentino Rossi με την ομάδα της Nasttro Azzurro Aprilia σημειώνει 11 νίκες κατακτώντας το πρώτο του πρωτάθλημα και κάπου εκεί ο “Γιατρός” συστήνεται για τα καλά στο ευρύ κοινό του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Τα ιδιαίτερα σκετσάκια πανηγυρισμών που σκαρφίζεται η ομάδα του Rossi σε συνεργασία με τον ίδιο μετά τις νίκες του, κάνουν τον νεαρό Ιταλό ακόμη πιο δημοφιλή στο κοινό της μοτοσυκλέτας -και όχι μόνο.

Έναν χρόνο αργότερα, το 1998, ο Rossi ανεβαίνει στα 250 κυβικά, με τον Ιταλό να κερδίζει πέντε φορές τη συγκεκριμένη χρονιά. Το 1999 με την ομάδα της Nasttro Azzurro Aprilia κατακτά 9 νίκες κερδίζοντας τον δεύτερο Παγκόσμιο Τίτλο του αυτή τη φορά σε διαφορετική κατηγορία.

O Valentino Rossi γίνεται 45 - Buon compleanno!

Το 2000 έρχεται η πολυπόθητη προαγωγή, με τον Rossi να ανεβαίνει στα GP500, με την ομάδα Nastro Azzurro Honda. Ο Ιταλός εκείνη τη χρονιά οδηγούσε την Honda NSR500, πετυχαίνοντας μάλιστα και δύο νίκες. Το 2001 ήταν το κύκνειο άσμα των δίχρονων 500αριων με τον Valentino Rossi να αναδεικνύεται Παγκόσμιος Πρωταθλητής για τρίτη φορά στην καριέρα του, κερδίζοντας τους 11 από τους 16 αγώνες της χρονιάς.

Στην νέα τετράχρονη εποχή του MotoGP ο Valentino Rossi συνέχισε να κυριαρχεί με την ομάδα της Honda. O Ιταλός κατάφερε να πάρει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2002 και 2003 με την τελευταία χρονιά του στη Honda να είναι επεισοδιακή. Ο χωρισμός Rossi – Honda ήταν δραματικός με τον Ιταλό να μετακομίζει στη Yamaha το 2004.

Πηγαίνοντας στην ομάδα Gauloises Fortuna Yamaha ο Rossi το 2004 είχε να αποδείξει πολλά κυρίως στην προηγούμενη του ομάδα, τη Repsol Honda. Ο Ιταλός με 9 νίκες σε 16 αγώνες κατακτά τον έκτο του Παγκόσμιο Τίτλο με τη νέα του ομάδα. Το 2005 ο “Γιατρός” συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά. Με 11 νίκες με την M1 κατακτά για έβδομη φορά στην καριέρα του Παγκόσμιο Τίτλο.

O Valentino Rossi γίνεται 45 - Buon compleanno!

Φρένο στην κυριαρχία Rossi – Yamaha βάζουν τις δύο επόμενες χρονιές οι Nicky Hayden με Honda και Casey Stoner με Ducati. To 2008 o Rossi επανέρχεται στον θρόνο του με την Yamaha κατακτώντας τον όγδοο του Παγκόσμιο Τίτλο. To 2009 έμελλε να είναι η χρονιά η οποία ο Valentino Rossi θα κέρδιζε τον ένατο και τελευταίο Παγκόσμιο Τίτλο του στο MotoGP.

Το 2011 ο Rossi κάνει το όνειρο των Ιταλών πραγματικότητα καθώς ο “Γιατρός” μετακομίζει στην Ducati ωστόσο τα πράγματα δεν κυλούν όπως θα ήθελαν και οι δύο πλευρές. Πτώσεις, γκρίνια και τσακωμοί ήταν αυτό που χαρακτήρισε την εποχή Rossi - Ducati. Και κάπως έτσι ο Valentino Rossi επιστρέφει στην αγαπημένη της καρδιάς του την M1. To 2019 στο Assen ο Rossi κερδίζει για τελευταία φορά στην καριέρα του, με το τελευταίο του βάθρο να επιτυγχάνεται το 2020 στο GP της Jerez.

O Valentino Rossi γίνεται 45 - Buon compleanno!

Στα τέλη του 2021 ο Ιταλός άσσος αποφάσισε να πει το στερνό αντίο στο MotoGP, αφήνοντας πίσω του μια λαμπρή καριέρα, γεμάτη Παγκόσμια Πρωταθλήματα, νίκες, βάθρα, σπουδαίες στιγμές και πολλά-πολλά ρεκόρ που είναι δύσκολο να αποτυπωθούν σε μερικές γραμμές. Ο Rossi ταυτόχρονα άφησε μια κληρονομιά η οποία θα μείνει για πάντα γραμμένη με χρυσά γράμματα καθώς αποτέλεσε μια περσόνα η οποία ξεπέρασε τα στενά όρια των αγώνων μοτοσυκλέτας, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο Rossi λατρεύεται στην Ιταλία περισσότερο και από τον Πάπα.

Ο εορτάζοντας Rossi μπορεί να μην αγωνίζεται πλέον στις μοτοσυκλέτες ωστόσο ο ίδιος συνεχίζει να βρίσκεται στις πίστες και συγκεκριμένα στους αγώνες αυτοκινήτου, με τον Ιταλό να έχει βάλει ως στόχο τα επόμενα χρόνια να βρεθεί στον 24ωρο αγώνα αντοχής του Le Mans στην κορυφαία κατηγορία LMP1. Επιπρόσθετα ο Rossi μέσω της ακαδημίας του VR46 Academy και της ομάδας του στο MotoGP συνεχίζει να κάνει το όνειρο πολλών αναβατών πραγματικότητα καθώς προσφέρει πολύτιμες συμβουλές και οικονομική υποστήριξη σε πολλούς από αυτούς.

O Valentino Rossi γίνεται 45 - Buon compleanno!

Του ευχόμαστε να συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους τους φαν του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της μοτοσυκλέτας στην υφήλιο.

O Valentino Rossi γίνεται 45 - Buon compleanno!
Ετικέτες

MotoGP, Sepang Test 2η ημέρα - Στην κορυφή ο... Mordibelli, ακολουθούμενος από Quartararo και Alex Marquez

Πολλή ζέστη στην πίστα όπου μόνο 4 αναβάτες έπεσαν κάτω από τον καλύτερο χρόνο που σημείωσε ο Quartararo την 1η ημέρα
Franco Mordibelli
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/2/2025

Στη Μαλαισία συνεχίστηκε η προσαρμογή των αναβατών στις νέες μοτοσυκλέτες και ομάδες τους, δοκιμάζοντας νέα φαίρινγκ και αεροδυναμικά βοηθήματα, διαφορετικά εξαρτήματα σε κινητήρες, αναρτήσεις και πλαίσιο, με τα αποτελέσματα να είναι αρκετά αλλοπρόσαλλα, και πιστεύουμε μη ενδεικτικά της συνέχειας που θα έλθει.

Ταχύτερος όλων στις 6/2 ήταν ο Franco Morbidelli της VR46 Ducati με το GP24, σημειώνοντας χρόνο 1:57.210. Ο ομόσταυλός του, Fabio Di Giannantonio απουσίαζε αφού έχει επιστρέψει στην Ευρώπη όπου και θα υποβληθεί σε εγχείρηση για την αριστερή κλείδα του.

Δεύτερος ήταν ο Fabio Quartararo της Yamaha, που ήταν πρώτος την πρώτη ημέρα, έχει όμως σετάρει καλά τη μοτοσυκλέτα του από το προηγούμενο τεστ που έγινε πρόσφατα στην ίδια πίστα. Βέβαια εδώ έχουμε και τον παράγοντα αναβάτη να παίζει μεγάλο ρόλο, αφού οι υπόλοιποι πιλότοι της Iwata ήταν πολύ πιο πίσω, με τον Oliveira 8ο, τον Miller 10o και τον Rins 13ο.

Alex Marquez

Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Alex Marquez, που ήταν τρίτος και την πρώτη ημέρα, με τον ομόσταυλό του και rookie φέτος Fermin Aldeguer να εντυπωσιάζει ευχάριστα στην 4η θέση!

Bagnaia

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2022 και 2023 Pecco Bagnaia έκλεισε την πρώτη πεντάδα, ενώ είχε και μια ευτυχώς ανώδυνη πτώση.

Joan Mir

Ταχύτερος αναβάτης της Honda ήταν ο Joan Mir στην 6η θέση, με τον Ισπανό να το διασκεδάζει δεόντως τις δυο πρώτες ημέρας των δοκιμών της Sepang, αφού α) δεν έχει πέσει και β) δείχνει ταχύς και όπως δήλωσε αισθάνεται άνετα πάνω στην εξελιγμένη RC213V της ιαπωνικής εταιρείας.

Pedro Acosta

Πρώτος από το στρατόπεδο της ΚΤΜ ήταν ο Pedro Acosta, στην 7η θέση, με επόμενο ΚΤΜ αυτό του Binder που ήταν 11ος.

Bezzecchi

Ταχύτερος αναβάτης της Aprilia ήταν ο Bezzecchi στιν 9η θέση, με τον Ai Ogura της Trackhouse Racing 18ο. Θυμίζουμε πως οι έτεροι δυο αναβάτες του Noale είναι τραυματίες, με τον Martin τελικά να γλιτώνει το χειρουργείο για τα κατάγματα στο πόδι (θα αντιμετωπιστούν συντηρητικά), και να ετοιμάζεται σήμερα να εγχειριστεί από τον Δρ. Mir στο χέρι, και τον Raul Fernandez να περιμένει επίσης χειρουργείο.

Marc Marquez

Όσο για τον Marc Marquez, ο εργοστασιακός αναβάτης της Ducati δεν εντυπωσίασε, είχε μια -ανώδυνη- πτώση, και τερμάτισε μόλις 14ος, μία θέση μπροστά από τον... Luca Marini του HRC. Ακόμα νωρίς είναι.

Ακολουθούν οι χρόνοι της 2ης ημέρας.

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

1

Franco Morbidelli

Pertamina Enduro VR46

1:57.210

2

Fabio Quartararo

Monster Energy Yamaha

1:57.324

3

Alex Marquez

Gresini Racing

1:57.340

4

Fermin Aldeguer

Gresini Racing

1:57.545

5

Francesco Bagnaia

Ducati Lenovo Team

1:57.652

6

Joan Mir

Honda HRC Castrol

1:57.791

7

Pedro Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

1:57.805

8

Miguel Oliveira

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:57.971

9

Marco Bezzecchi

Aprilia Racing

1:57.995

10

Jack Miller

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:58.005

11

Brad Binder

Red Bull KTM Factory Racing

1:58.132

12

Johann Zarco

Castrol Honda LCR

1:58.138

13

Alex Rins

Monster Energy Yamaha

1:58.275

14

Marc Marquez

Ducati Lenovo Team

1:58.447

15

Luca Marini

Honda HRC Castrol

1:58.518

16

Maverick Vinales

Red Bull KTM Tech3

1:58.524

17

Enea Bastianini

Red Bull KTM Tech3

1:58.532

18

Ai Ogura

Trackhouse Racing

1:58.611

19

Augusto Fernandez

Yamaha Test Team

1:58.697

20

Somkiat Chantra

Idemitsu Honda LCR

1:59.038

21

Michele Pirro

Ducati Lenovo Team

1:59.406

22

Lorenzo Savadori

Aprilia Racing

1:59.771

Ετικέτες