Δημοπρασία των αγωνιστικών Ducati GP3 του Capirossi και GP7 του Stoner [VIDEO]

Στο φεστιβάλ του Silverstone στις 23-25 Αυγούστου 2024
Η Ducati GP7 του Casey Stoner σε δημοπρασία
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/8/2024

Στην 14η δημοπρασία του οίκου Iconic Auctioneers στο Silverstone Festival του 2024, στο σφυρί θα βγουν δυο ιστορικές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες του Borgo Panigale. Η Desmosedici GP3 του Loris Capirossi και η Desmosedici GP7 του Casey Stoner.

Ξεκινούμε με την Desmosedici GP3 των 989 κ.εκ. του 2003, μοτοσυκλέτα με την οποία η Ducati έκανε το ντεμπούτο της στο MotoGP, ενώ με το συγκεκριμένο μοντέλο αγωνιζόταν ο “Capirex”, που τερμάτισε 4ος στη σεζόν εκείνη, με την Ducati να τερματίζει 2η στους κατασκευαστές πίσω από τη Honda. Στη σεζόν του 23 η Ducati πήρε 3 pole positions αλλά η μοναδική νίκη της ήρθε στην Catalunya με τον Capirex να επικρατεί των Honda που οδηγούσαν οι Valentino Rossi και Sete Gibernau.

gp3

Το GP3 φορά V4 κινητήρα 90 μοιρών και 989 κ.εκ., με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο και απόδοση 220+ hp / 16.000 rpm, με ψεκασμό και ανάφλεξη Magneti Marelli. Ζυγίζει 145 κιλά, ενώ η τελική της ταχύτητα ξεπερνά τα 320 χλμ/ώρα. Φέρει ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα, αλουμινένιο ψαλίδι και πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Ohlins. Στα φρένα βρίσκουμε δυο carbon δίσκους 305 mm μπροστά με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες Brembo, ενώ πίσω έχουμε ατσάλινο δίσκο 220 mm με διπίστονη δαγκάνα. Στα γραφικά ξεχωρίζει ο χορηγός Marlboro.

Οι Iconic Auctioneers αναφέρουν πως οι παλαιότερες μοτοσυκλέτες MotoGP, όπως η συγκεκριμένη, μπορούν να συντηρηθούν χωρίς την ανάγκη εργοστασιακής υποστήριξης και να χρησιμοποιηθούν σε track-days και φεστιβάλ κλασσικών μοτοσυκλετών, και η μοτοσυκλέτα της δημοπρασίας είναι έτοιμη για οδήγηση.

Η GP3 του Capirossi αναμένεται να πιάσει μεταξύ 180.000-200.000 βρετανικές λίρες, δηλαδή μεταξύ 211.000-235.000 ευρώ.

Συνεχίζουμε με μια ακόμα πιο πολύτιμη MotoGP μοτοσυκλέτα, την Ducati Desmosedici GP7 των 799 κ.εκ. του θρυλικού Αυστραλού Casey Stoner.

Stoner

Το 2007, ο Stoner κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP για την Marlboro Ducati Factory Team, τερματίζοντας στη γενική μπροστά από τους Dani Pedrosa και Valentino Rossi, με την Ducati να κερδίζει και τον τίτλο κατασκευαστών, μπροστά από Honda και Yamaha. Την χρονιά εκείνη το ιταλικό εργοστάσιο πήρε 5 pole positions και 11 νίκες, με τον Stoner να είναι υπεύθυνος για τις 10 και τον Capirossi για μία.

GP7

Η Desmosedici GP7 κινούταν από έναν V4 90 μοιρών και 799 κ.εκ., με δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων (όπως και η παραπάνω GP3), με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο και απόδοση 220+ hp, με ανάφλεξη και ψεκασμό Magneti Marelli. Το βάρος της ήταν 148 κιλά, ενώ μπορούσε να ξεπεράσει τα 305 χλμ/ώρα. Κι εδώ το πλαίσιο ήταν ατσάλινο τύπου χωροδικτύωμα, με αλουμινένιο ψαλίδι και πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις Ohlins. Δυο ήταν οι carbon δίσκοι μπροστά στα 305 mm, με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες Brembo, και ένας ατσάλινος δίσκος 220 mm πίσω συμπλήρωνε το πακέτο. Η μοτοσυκλέτα της δημοπρασίας διαθέτει δυο ζευγάρια από ζάντες, τόσο τις original των 16,5 ιντσών, όσο και 17 ιντσών. Η μοτοσυκλέτα έχει ανακατασκευαστεί από τον εξπέρ στις αγωνιστικές Ducati, Dave Allenby και είναι έτοιμη για οδήγηση.

Η GP7 του Stoner αναμένεται να πιάσει μεταξύ 380.000-400.000 βρετανικών λιρών, δηλαδή μεταξύ 447.000-471.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε πως οι δυο μοτοσυκλέτες είχαν βγει ξανά σε δημοπρασία την άνοιξη του 2024, όμως δεν είχαν πουληθεί καθώς δεν υπήρξε προσφορά που να ικανοποιούσε την τιμή εκκίνησης τους! Μένει να δούμε αν τώρα κάποιος ενδιαφερθεί, ή αν θα παραμείνουν ξανά διαθέσιμες για κάποια μελλοντική δημοπρασία.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τη σελίδα της δημοπρασίας, ΕΔΩ.

MotoGP Αυστρία: Χρωστούμενη νίκη Acosta, ανοίγει ψαλίδα ο Martin

Αγώνας που ξεκίνησε πολύ δυναμικά
Αγώνας που ξεκίνησε πολύ δυναμικά
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/9/2026

Άλλη μία δυναμιτισμένη εκκίνηση με μπόλικη δράση στους πρώτους γύρους ζήσαμε στην Austria και αυτή τη φορά, η δικαιωματική από εχθές νίκη του Acosta, ήρθε για να δώσει το καλύτερο τέλος στην συνεργασία του με την KTM και ταυτόχρονα μία ανάσα στην Αυστριακή -παραμένει ακόμη- εταιρεία.

Ο αγώνας ξεκίνησε με τις Aprilia να τα καταφέρνουν καλύτερα από κάθε άλλον και εκτός από τον Martin που υπερασπίστηκε την pole position, ξεπετάχτηκε και ο Bezzecchi που πήρε την δεύτερη θέση.

Ο Marc Marquez δεν ξεκίνησε άσχημα από την δεύτερη θέση, αλλά με μία μικρή σούζα δεν ήταν ο πλέον γρήγορος. Πάτησε μάλιστα εκτός γραμμής και στο όριο της τιμωρίας όμως επειδή δεν κέρδισε θέση και το άνοιγμα της γραμμής του έγινε για να αποφύγει την σύγκρουση, απέφυγε την ποινή που για το παράπτωμα αυτό είναι να παραχωρήσεις μία θέση, σε αντίθεση με τον Quartararo που κέρδισε ακριβώς αυτό.

Ο πρώτος γύρος έχει ωραίες μάχες και δεν περίμενε κανείς πως μία από αυτές θα είναι στην κορυφή μεταξύ των δύο Aprilia. Ο Bezzecchi κάνει την κίνησή του, περνά μπροστά με καθαρό τρόπο παρότι η κίνηση του έχει ρίσκο για τον ίδιο και ο Martin απαντά αμέσως και παίρνει πίσω την πρώτη θέση. Ο Acosta που τα έχει πάει καλά στην εκκίνηση αρχίζει να πιέζει αμέσως από τις πιο πίσω θέσεις, έχοντας μπροστά του και τις δύο εργοστασιακές Ducati, η μία από τις οποίες έχει περισσότερες πιθανότητες να τον δυσκολέψει.

Σήμερα όμως δεν έχει σκοπό να αφήσει κι άλλη ευκαιρία και το χρέος του απέναντι στην KTM είναι διπλό.

Εχθές είχε την νίκη του Sprint στο τσεπάκι του και έπεσε για τον πλέον χαζό λόγο, όπως είπε και ο ίδιος, κοιτώντας τα όργανα της μοτοσυκλέτας του. Ένα λάθος που κάνει ένας νέος στους αγώνες, όχι ένας από τους καλύτερους οδηγούς της εποχής μας.

Η επάνοδος του Acosta δεν συγκρίνεται με του Martin εχθές, όμως είναι εντυπωσιακός ο ρυθμός με τον οποίο κινείται για να πλησιάσει τις Aprilia. Την μία την έχει σίγουρη καθώς ο Bezzecchi έχει αφήσει τον Martin εμπρός χωρίς να έχει τον ρυθμό του.

Ασχέτως με το ποιον αναβάτη υποστηρίζει κανείς, μία νίκη της KTM μέσα στο σπίτι της, μία εταιρεία που έχει υποφέρει πολύ και από τον Acosta που κι αυτός αξίζει κάτι τέτοιο, γιατί είναι πράγματι ένας από τους κορυφαίους αναβάτες, είναι κάτι που όλοι θέλουν να δουν, εκτός από τους θαμώνες των μοτοκαφενείων που λέγαμε εχθές.

Σε κάθε περίπτωση μία τέτοια έκβαση του αγώνα δεν φαίνεται πολύ σίγουρη εκείνη την στιγμή. Υπάρχει ως πολύ δυνατό ενδεχόμενο γιατί ο Acosta έχει τον καλύτερο ρυθμό από τις πρώτες δοκιμές, αλλά σίγουρο δεν είναι σε καμία περίπτωση.

Πιο πριν άλλωστε όλες οι Aprilia έχουν δείξει πως είναι ανταγωνιστικές, καθώς πίσω από Martin και Bezzecchi έχει στρίψει στην εκκίνηση ο Ai Ogura που ακόμη αναρρώνει από το χειρουργείο στο χέρι.

Την μάχη με τον Marc Marquez ο Acosta έδωσε με άμεσο και καθαρό τρόπο, τον πέρασε πριν κλείσει ο πρώτος γύρος.

Του πήρε άλλους δύο γύρους να περάσει τον Ai Ogura και να αρχίσει να πιέζει τον Bezzecchi. Πίσω του ο Marc Marquez δεν μπορούσε να κυνηγήσει την τρίτη  Aprilia, είχε αφήσει την διαφορά με τον Ai Ogura να ανοίξει.

Την ίδια στιγμή ο Acosta κάνει ταχύτερους γύρους πίσω από τις Aprilia και τελικά στον 4ο γύρο, στο εσάκι περνά τον Bezzecchi.

Για τον Martin είχε κάτι διαφορετικό, όμως θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος.

Μέχρι τον 8ο γύρο ο Acosta απλά διαβάζει και πλησιάζει τον Martin, μπαίνει και λίγο στα φρένα, βάζοντας απλά μούρη δίπλα, χωρίς ακόμη να μπορεί να κάνει την επίθεσή του. Όμως αυτή τώρα διαφαίνεται πλήρως και ξεκάθαρα πως ετοιμάζεται.

Στο διάστημα αυτό έχει επανακάμψει και ο Marc Marquez και έχει πλησιάσει τον Ai Ogura. Έχει βελτιώσει τον χρόνο του λίγο και έχει χαλάσει τον δικό του ο Ιάπωνας και η διαφορά τους έχει μειωθεί.

Στον 9ο γύρο, στην έξοδο της πρώτης στροφής πριν ακόμη από το εσάκι όπου έχει κάνει όλες του τις προσπεράσεις, ο Acosta περνά τον Martin με αποφασιστικό και καθαρό τρόπο χωρίς ρίσκο.

Λίγο αργότερα και ο Marc Marquez κερδίζει θέση από τον Ai Ogura και έτσι φαίνεται πως το πρωτάθλημα δεν θα ανοίξει πολύ βαθμολογικά. Δεν θα άντεχε αυτό ούτε ένα γύρο.

Στην αρχή του 10ου γύρου ο Marc Marquez γλιστρά εκεί που έπεσε στις ελεύθερες δοκιμές, εκεί που έπεσε και ο Alex στην κατάταξη, στα φρένα της πρώτης στροφής. Κάνοντας ένα μικρό ντριφτάρισμα με ανάποδο τιμόνι, γλιτώνει την πτώση αλλά έχει χάσει αρκετές θέσεις, βρισκόμενος στην 6η θέση.

Στο μεταξύ ο Bagnaia έχει και αυτός κατρακυλήσει προς τα πίσω με τον Aldeguer να είναι η καλύτερη Ducati. Άσχημα τα πάει και ο Alex, λίγο αργότερα θα εγκαταλείψει από πτώση χωρίς τραυματισμό.

Ο Marc Marquez παλεύει για τους βαθμούς όμως παρόλο που καταλήγει στην 7η θέση. Μέχρι τα μισά του αγώνα θα περάσει τον Binder που είχε μπροστά του και περισσότερο θα τον δυσκολέψει η δορυφορική Ducati της Gresini που απομένει μπροστά του.

Στον 20ο γύρο ο Acosta δείχνει πως αν είναι να χάσει, αυτό θα γίνει μόνο από δικό του λάθος, πράγμα που ευτυχώς δεν κάνει, καθώς ο Martin δεν μπορεί να πιέσει περισσότερο. Δεν υπάρχει άλλη πλέον μάχη εμπρός και πλέον από πλευράς πρωταθλήματος το θέαμα επικεντρώνεται στο πότε θα περάσει ο Marc Marquez τον Aldeguer για τους πολύτιμους πόντους, πράγμα που καταφέρνει. Δεν προλαβαίνει όμως να πλησιάσει την τρίτη Aprilia.

Ο Acosta οδηγεί με διαφορά ασφαλείας την κούρσα ξεσηκώνοντας τις κερκίδες της Αυστρίας στους τελευταίους γύρους που απομένουν. Τρία χρόνια μετά η πρώτη του νίκη στα MotoGP έρχεται με τον κατασκευαστή που τον στήριξε όσο κανείς άλλος στην καριέρα του μέχρι τώρα.

Το γιορτάζει ξαπλώνοντας ήπια και προσεκτικά την RC16 εκεί που έπεσε στον Sprint. Θα ήταν το καλύτερο τριήμερο, με νίκη και στους δύο αγώνες αν δεν ήταν το λάθος αυτό και δεν μπορεί να το παραβλέψει, παρά μόνο να το αναδείξει.

Μία όμορφη λοιπόν νίκη για τον Acosta και ένα δίκαιο άνοιγμα της ψαλίδας στην βαθμολογία για τον Martin. Τέσσερα χρόνια η KTM δεν έχει δει το ψηλότερο σκαλί του βάθρου, ήταν τώρα η καλύτερη στιγμή και μάλιστα με εκπληκτικό καιρό, πράγμα σπάνιο για την εποχή στην περιοχή αυτή, ενώ και τα MotoGP την επισκέπτονται τώρα πιο αργά από άλλες φορές. Όλα δούλεψαν για την στιγμή αυτή λοιπόν.

Τα MotoGP κατευθύνονται τώρα στην Ιαπωνία με τον Martin πρώτο και 306 βαθμούς και τον Marc Marquez να ακολουθεί με 294 βαθμούς!

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΜΟΤΟ

Διαφ.

ΒΑΘΜΟΙ

1

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

42:16.996

25

2

89J. Martin

Aprilia Racing

+1.017

20

3

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+1.209

16

4

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+2.139

13

5

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+7.339

11

6

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+8.720

10

7

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+9.686

9

8

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+12.365

8

9

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+14.869

7

10

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+16.266

6

11

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+16.640

5

12

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+20.940

4

13

30T. Nakagami

Honda HRC Castrol

+21.032

3

14

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+22.391

2

15

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+24.949

1

16

44P. Espargaro

Red Bull KTM Tech3

+25.148

 

17

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+30.140

 

18

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+34.200

 

19

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+34.413

 

20

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+46.724

 

21

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+67.530

 

Πτώσεις

 

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

12 Laps

 

 

Ετικέτες