Δημοπρασία των αγωνιστικών Ducati GP3 του Capirossi και GP7 του Stoner [VIDEO]

Στο φεστιβάλ του Silverstone στις 23-25 Αυγούστου 2024
Η Ducati GP7 του Casey Stoner σε δημοπρασία
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/8/2024

Στην 14η δημοπρασία του οίκου Iconic Auctioneers στο Silverstone Festival του 2024, στο σφυρί θα βγουν δυο ιστορικές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες του Borgo Panigale. Η Desmosedici GP3 του Loris Capirossi και η Desmosedici GP7 του Casey Stoner.

Ξεκινούμε με την Desmosedici GP3 των 989 κ.εκ. του 2003, μοτοσυκλέτα με την οποία η Ducati έκανε το ντεμπούτο της στο MotoGP, ενώ με το συγκεκριμένο μοντέλο αγωνιζόταν ο “Capirex”, που τερμάτισε 4ος στη σεζόν εκείνη, με την Ducati να τερματίζει 2η στους κατασκευαστές πίσω από τη Honda. Στη σεζόν του 23 η Ducati πήρε 3 pole positions αλλά η μοναδική νίκη της ήρθε στην Catalunya με τον Capirex να επικρατεί των Honda που οδηγούσαν οι Valentino Rossi και Sete Gibernau.

gp3

Το GP3 φορά V4 κινητήρα 90 μοιρών και 989 κ.εκ., με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο και απόδοση 220+ hp / 16.000 rpm, με ψεκασμό και ανάφλεξη Magneti Marelli. Ζυγίζει 145 κιλά, ενώ η τελική της ταχύτητα ξεπερνά τα 320 χλμ/ώρα. Φέρει ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα, αλουμινένιο ψαλίδι και πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Ohlins. Στα φρένα βρίσκουμε δυο carbon δίσκους 305 mm μπροστά με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες Brembo, ενώ πίσω έχουμε ατσάλινο δίσκο 220 mm με διπίστονη δαγκάνα. Στα γραφικά ξεχωρίζει ο χορηγός Marlboro.

Οι Iconic Auctioneers αναφέρουν πως οι παλαιότερες μοτοσυκλέτες MotoGP, όπως η συγκεκριμένη, μπορούν να συντηρηθούν χωρίς την ανάγκη εργοστασιακής υποστήριξης και να χρησιμοποιηθούν σε track-days και φεστιβάλ κλασσικών μοτοσυκλετών, και η μοτοσυκλέτα της δημοπρασίας είναι έτοιμη για οδήγηση.

Η GP3 του Capirossi αναμένεται να πιάσει μεταξύ 180.000-200.000 βρετανικές λίρες, δηλαδή μεταξύ 211.000-235.000 ευρώ.

Συνεχίζουμε με μια ακόμα πιο πολύτιμη MotoGP μοτοσυκλέτα, την Ducati Desmosedici GP7 των 799 κ.εκ. του θρυλικού Αυστραλού Casey Stoner.

Stoner

Το 2007, ο Stoner κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP για την Marlboro Ducati Factory Team, τερματίζοντας στη γενική μπροστά από τους Dani Pedrosa και Valentino Rossi, με την Ducati να κερδίζει και τον τίτλο κατασκευαστών, μπροστά από Honda και Yamaha. Την χρονιά εκείνη το ιταλικό εργοστάσιο πήρε 5 pole positions και 11 νίκες, με τον Stoner να είναι υπεύθυνος για τις 10 και τον Capirossi για μία.

GP7

Η Desmosedici GP7 κινούταν από έναν V4 90 μοιρών και 799 κ.εκ., με δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων (όπως και η παραπάνω GP3), με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο και απόδοση 220+ hp, με ανάφλεξη και ψεκασμό Magneti Marelli. Το βάρος της ήταν 148 κιλά, ενώ μπορούσε να ξεπεράσει τα 305 χλμ/ώρα. Κι εδώ το πλαίσιο ήταν ατσάλινο τύπου χωροδικτύωμα, με αλουμινένιο ψαλίδι και πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις Ohlins. Δυο ήταν οι carbon δίσκοι μπροστά στα 305 mm, με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες Brembo, και ένας ατσάλινος δίσκος 220 mm πίσω συμπλήρωνε το πακέτο. Η μοτοσυκλέτα της δημοπρασίας διαθέτει δυο ζευγάρια από ζάντες, τόσο τις original των 16,5 ιντσών, όσο και 17 ιντσών. Η μοτοσυκλέτα έχει ανακατασκευαστεί από τον εξπέρ στις αγωνιστικές Ducati, Dave Allenby και είναι έτοιμη για οδήγηση.

Η GP7 του Stoner αναμένεται να πιάσει μεταξύ 380.000-400.000 βρετανικών λιρών, δηλαδή μεταξύ 447.000-471.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε πως οι δυο μοτοσυκλέτες είχαν βγει ξανά σε δημοπρασία την άνοιξη του 2024, όμως δεν είχαν πουληθεί καθώς δεν υπήρξε προσφορά που να ικανοποιούσε την τιμή εκκίνησης τους! Μένει να δούμε αν τώρα κάποιος ενδιαφερθεί, ή αν θα παραμείνουν ξανά διαθέσιμες για κάποια μελλοντική δημοπρασία.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τη σελίδα της δημοπρασίας, ΕΔΩ.

MotoGP Mugello Sprint: Νίκη Fernandez μπροστά από τις εργοστασιακές Aprilia

Κανείς δεν είχε στον Sprint, τον ρυθμό του Fernandez!
MotoGP Mugello Sprint: Νίκη Fernandez μπροστά από τις εργοστασιακές Aprilia
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/5/2026

Πολύ δυναμική η εκκίνηση όπου οι μοτοσυκλέτες της Aprilia δεν είχαν μόνο την μεταξύ τους διαφορά να επιλύσουν στην πρώτη στροφή, αλλά ταυτόχρονα και έναν Marc Marquez που βούτηξε από την εσωτερική κάνοντας μία φανταστική εκκίνηση.

Τελικά ο Marc Marquez έκανε το 4-1 το οποίο κράτησε μέχρι την έξοδο από το εσάκι όπου άνοιξε γραμμή και ο Fernandez πέρασε εμπρός, έχοντας παλέψει με τον Martin ακριβώς πριν.

Martin και Marquez ακουμπούν ελαφρά σε εκείνο το σημείο με την Ducati να αποσταθεροποιείται και να βρίσκει την ευκαιρία ο Moreira να βουτήξει, φέρνοντας την Honda στο επίκεντρο των πρώτων θέσεων.

Ένα απίστευτο το πλάνο έχουν χορτάσει κατά την πρώτη στροφή οι εξέδρες και αργότερα κατά τον 7ο γύρο θα τον έβλεπαν και οι τηλεθεατές, όταν ο Aldequer με τον Bagnaia, τον Binder και τον Ai Ogura στρίβουν ταυτόχρονα και οι τέσσερις την πρώτη στροφή, ακριβώς δίπλα – δίπλα, σε ένα φανταστικό στιγμιότυπο.

Οι επόμενες πρώτες στροφές του πρώτου γύρου ξεκαθαρίζουν την σειρά του αγώνα για τις δύο πρώτες θέσεις του βάθρου καθώς ο Fernandez έχει καταφέρει να χτίσει ήδη μία διαφορά μεγαλύτερη των τριών μοτοσυκλετών από τον Martin η οποία αυξομειώνεται, αλλά όχι σε σημείο που φτάνει για να αφήσει την εργοστασιακή Aprilia να επιτεθεί.

Αρχικά ο Moreira βρίσκεται στην 3η θέση και είναι ευκαιρία για το κοινό να ακούσει το όνομα αυτό που διαφορετικά, όπως και του Razgatlioglu δεν έχει κανέναν λόγο να απασχολήσει το ευρύ κοινό. Ο Βραζιλιάνος Diogo Moreira είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής Moto2 2025 είναι νεότατος, μόλις 22 ετών και έχει γράψει ήδη από δύο σεζόν σε Moto3 και Moto2, κερδίζοντας όπως είπαμε πέρσι τον τίτλο. Τον κέρδισε η LCR Honda και εξαιτίας της δεν τον βλέπουμε να πρωταγωνιστεί τόσο συχνά, όσο δικαιολογεί το μεγάλο του ταλέντο, αναμένεται αυτό να ξεδιπλωθεί από την επόμενη σεζόν. Ωστόσο σήμερα έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε μία γεύση, δημιουργώντας επίσης στο μη φανατικό κοινό την απορία, για το ποιος κοντράρει τον Marc Marquez.

Στην πράξη οι δυο τους γνωρίζονται αρκετά καλά και έχουν προπονηθεί μαζί, ίσως για αυτό ήταν πολύ δύσκολο για την εργοστασιακή Ducati να τον περάσει στα φρένα όπου ο Moreira φρέναρε πάρα πολύ αργά κρατώντας πίσω τον Marc Marquez μέχρι τελικά να πάρει ο Marquez την εξωτερική και να τον τραβήξει μαζί του τέρμα έξω. Αυτό όμως ήταν λίγο μετά το μισό του αγώνα, στον 7ο γύρο, τόσο πολύ αντιστάθηκε!

Ήδη όμως μέχρι να τελειώσει οπ πρώτος γύρος ο Di Giannantonio είχε κάνει την επίθεσή του στον Marc Marquez, είχε περάσει εμπρός και έπειτα τα είχε βάλει και με τον Moreira κερδίζοντας αμέσως. Ο Marc Marquez αντισάθηκε στην αρχή του 2ου γύρου αλλά χωρίς να καταφέρει κάτι περισσότερο από το να ξεκολλήσουν όσοι μάχονταν για την τρίτη θέση, από τους πρώτους δύο.

Στον 3ο γύρο κατάφερε ο Di Giannantonio να περάσει τον Moreira, εκεί όπου και ο Bezzecchi έχει περάσει τον Marc Marquez και έχουν ένα μικρό κενό οι δυο τους από την μάχη για την 3η θέση. Ήδη από αυτό το σημείο οι δύο πρώτοι έχουν διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπους που κυμαίνεται στο 1,5 δευτερόλεπτο και μικρή διαφορά 3 μοτοσυκλετών και μεταξύ τους.

Στον 5ο γύρο περνά και ο Bezzecchi τον Moreira και πλέον από εδώ και πέρα θα παλέψει ξανά με τον Marc Marquez για άλλους δύο γύρους.

Σε αυτό τον γύρο πέφτει και ο Bastianini και ο Morbidelli σε δύο ξεχωριστά περιστατικά με low side χωρίς τραυματισμούς.

Από την στιγμή που έληξε και η μάχη Moreira, Marc Marquez η πεντάδα είχε κλειδώσει. Για τους επόμενους τέσσερις γύρους η μάχη Aldeguer, Bagnaia, Ai Ogura και Acosta κρατούσε το θέαμα για το κοινό, θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν από την πρώτη στροφή αυτό με τελική επικράτηση την ανωτέρω σειρά και μεγάλο χαμένο τον Acosta από αυτή την μάχη.

Θερμά συγχαρητήρια στον Fernandez και στον φανταστικό αγώνα που έκανε, με μία πολύ σωστή επιλογή ελαστικών με την μεσαία γόμα, την οποία αντέγραψε από τον Martin και μία πολύ καλή θέση στην εκκίνηση την οποία απέκτησε από τον Bezzecchi και μπράβο του και για τα δύο!

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

1

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

19:28.40

2

89J. Martin

Aprilia Racing

+1.289

3

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+3.287

4

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+4.481

5

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+9.055

6

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+9.758

7

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+10.983

8

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+11.411

9

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+11.809

10

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+12.932

11

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+16.690

12

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+17.043

13

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+18.407

14

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+20.619

15

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+20.669

16

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+22.907

17

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+25.423

18

51M. Pirro

BK8 Gresini Racing MotoGP

+27.085

19

35C. Crutchlow

Castrol Honda LCR

+39.671

 

36J. Mir

Honda HRC Castrol

 
 

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

 
 

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team