Δημοπρασία των αγωνιστικών Ducati GP3 του Capirossi και GP7 του Stoner [VIDEO]

Στο φεστιβάλ του Silverstone στις 23-25 Αυγούστου 2024
Η Ducati GP7 του Casey Stoner σε δημοπρασία
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/8/2024

Στην 14η δημοπρασία του οίκου Iconic Auctioneers στο Silverstone Festival του 2024, στο σφυρί θα βγουν δυο ιστορικές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες του Borgo Panigale. Η Desmosedici GP3 του Loris Capirossi και η Desmosedici GP7 του Casey Stoner.

Ξεκινούμε με την Desmosedici GP3 των 989 κ.εκ. του 2003, μοτοσυκλέτα με την οποία η Ducati έκανε το ντεμπούτο της στο MotoGP, ενώ με το συγκεκριμένο μοντέλο αγωνιζόταν ο “Capirex”, που τερμάτισε 4ος στη σεζόν εκείνη, με την Ducati να τερματίζει 2η στους κατασκευαστές πίσω από τη Honda. Στη σεζόν του 23 η Ducati πήρε 3 pole positions αλλά η μοναδική νίκη της ήρθε στην Catalunya με τον Capirex να επικρατεί των Honda που οδηγούσαν οι Valentino Rossi και Sete Gibernau.

gp3

Το GP3 φορά V4 κινητήρα 90 μοιρών και 989 κ.εκ., με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο και απόδοση 220+ hp / 16.000 rpm, με ψεκασμό και ανάφλεξη Magneti Marelli. Ζυγίζει 145 κιλά, ενώ η τελική της ταχύτητα ξεπερνά τα 320 χλμ/ώρα. Φέρει ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα, αλουμινένιο ψαλίδι και πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Ohlins. Στα φρένα βρίσκουμε δυο carbon δίσκους 305 mm μπροστά με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες Brembo, ενώ πίσω έχουμε ατσάλινο δίσκο 220 mm με διπίστονη δαγκάνα. Στα γραφικά ξεχωρίζει ο χορηγός Marlboro.

Οι Iconic Auctioneers αναφέρουν πως οι παλαιότερες μοτοσυκλέτες MotoGP, όπως η συγκεκριμένη, μπορούν να συντηρηθούν χωρίς την ανάγκη εργοστασιακής υποστήριξης και να χρησιμοποιηθούν σε track-days και φεστιβάλ κλασσικών μοτοσυκλετών, και η μοτοσυκλέτα της δημοπρασίας είναι έτοιμη για οδήγηση.

Η GP3 του Capirossi αναμένεται να πιάσει μεταξύ 180.000-200.000 βρετανικές λίρες, δηλαδή μεταξύ 211.000-235.000 ευρώ.

Συνεχίζουμε με μια ακόμα πιο πολύτιμη MotoGP μοτοσυκλέτα, την Ducati Desmosedici GP7 των 799 κ.εκ. του θρυλικού Αυστραλού Casey Stoner.

Stoner

Το 2007, ο Stoner κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP για την Marlboro Ducati Factory Team, τερματίζοντας στη γενική μπροστά από τους Dani Pedrosa και Valentino Rossi, με την Ducati να κερδίζει και τον τίτλο κατασκευαστών, μπροστά από Honda και Yamaha. Την χρονιά εκείνη το ιταλικό εργοστάσιο πήρε 5 pole positions και 11 νίκες, με τον Stoner να είναι υπεύθυνος για τις 10 και τον Capirossi για μία.

GP7

Η Desmosedici GP7 κινούταν από έναν V4 90 μοιρών και 799 κ.εκ., με δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων (όπως και η παραπάνω GP3), με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο και απόδοση 220+ hp, με ανάφλεξη και ψεκασμό Magneti Marelli. Το βάρος της ήταν 148 κιλά, ενώ μπορούσε να ξεπεράσει τα 305 χλμ/ώρα. Κι εδώ το πλαίσιο ήταν ατσάλινο τύπου χωροδικτύωμα, με αλουμινένιο ψαλίδι και πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις Ohlins. Δυο ήταν οι carbon δίσκοι μπροστά στα 305 mm, με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες Brembo, και ένας ατσάλινος δίσκος 220 mm πίσω συμπλήρωνε το πακέτο. Η μοτοσυκλέτα της δημοπρασίας διαθέτει δυο ζευγάρια από ζάντες, τόσο τις original των 16,5 ιντσών, όσο και 17 ιντσών. Η μοτοσυκλέτα έχει ανακατασκευαστεί από τον εξπέρ στις αγωνιστικές Ducati, Dave Allenby και είναι έτοιμη για οδήγηση.

Η GP7 του Stoner αναμένεται να πιάσει μεταξύ 380.000-400.000 βρετανικών λιρών, δηλαδή μεταξύ 447.000-471.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε πως οι δυο μοτοσυκλέτες είχαν βγει ξανά σε δημοπρασία την άνοιξη του 2024, όμως δεν είχαν πουληθεί καθώς δεν υπήρξε προσφορά που να ικανοποιούσε την τιμή εκκίνησης τους! Μένει να δούμε αν τώρα κάποιος ενδιαφερθεί, ή αν θα παραμείνουν ξανά διαθέσιμες για κάποια μελλοντική δημοπρασία.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τη σελίδα της δημοπρασίας, ΕΔΩ.

David Alonso: Ο rookie-αστέρι των MotoGP

Ο Κολομβιανός David Alonso ετοιμάζεται για το μεγάλο βήμα στο MotoGP με τη Honda, έχοντας ήδη γράψει ιστορία στις μικρότερες κατηγορίες
David Alonso
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

18/8/2026

Από πρωταθλητής του Red Bull Rookies Cup και της Moto3 μέχρι διεκδικητής του τίτλου στη Moto2, ο 20χρονος αναβάτης έχει ήδη εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της νέας γενιάς αναβατών.

Ο David Alonso είναι ένα από τα ονόματα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή των MotoGP. Ο Κολομβιανός έχει υπογράψει πολυετές συμβόλαιο με τη Honda και το 2027 θα κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία, οδηγώντας για πρώτη φορά μοτοσυκλέτα 850cc.

Ο Alonso θα γίνει ο δεύτερος Κολομβιανός στο grid του MotoGP μετά τον Yonny Hernandez, ο οποίος αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην κορυφαία κατηγορία το 2016.

Η πορεία προς τα Grand Prix

Η πορεία του Alonso προς την κορυφή ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Το 2019 ανέβηκε τέσσερις φορές στο βάθρο του European Talent Cup, ενώ το 2020 κατέκτησε τον τίτλο, κερδίζοντας τους πρώτους τέσσερις αγώνες και ακόμη έναν στη Valencia.

Την ίδια χρονιά έκανε το ντεμπούτο του στο Red Bull Rookies Cup και ολοκλήρωσε τη σεζόν στην τέταρτη θέση, έχοντας ήδη πανηγυρίσει την πρώτη του νίκη.

Το 2021 πέρασε στο Moto3 Junior World Championship, ενώ παράλληλα πρωταγωνίστησε στο Red Bull Rookies Cup. Εκεί κατέκτησε το πρωτάθλημα με έξι νίκες, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ταλέντο.

Το 2022 ήρθε η πρώτη του νίκη στο Moto3 Junior World Championship στη Valencia και αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι θα ανέβαινε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Moto3 με την Aspar για τη σεζόν του 2023.

Ρεκόρ και τίτλος σε δύο σεζόν στην Moto3

Η πρώτη του πλήρης σεζόν στην Moto3 ήταν εντυπωσιακή. Ο Alonso πήρε το πρώτο του βάθρο στη Jerez και στη συνέχεια πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στο Silverstone. Στους τελευταίους δέκα αγώνες της σεζόν ανέβηκε έξι φορές στο βάθρο, με τέσσερις νίκες.

Το 2024, όμως, ήταν η χρονιά που πέρασε σε άλλο επίπεδο.

Ο Alonso κατέκτησε 14 νίκες, ανέβηκε στο βάθρο στο 75% των αγώνων και συγκέντρωσε 421 βαθμούς, καταρρίπτοντας το ρεκόρ για τις περισσότερες νίκες σε μία σεζόν σε οποιαδήποτε κατηγορία των Grand Prix.

Παράλληλα, ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 11 νικών σε μία σεζόν στις μικρές κατηγορίες, που ανήκε στον Valentino Rossi και έγινε ο πρώτος Κολομβιανός παγκόσμιος πρωταθλητής στα Grand Prix.

Από εκεί προέκυψε και το παρατσούκλι "BabyGΟΑΤ" (Greatest Of All Time).

Η μετάβαση στη Moto2

Η μετάβαση στη Moto2 το 2025 ήταν φυσικά πιο απαιτητική. Ο Alonso χρειάστηκε χρόνο για να προσαρμοστεί στη μεγαλύτερη και ισχυρότερη μοτοσυκλέτα, παίρνοντας βαθμούς σε τρεις από τους έξι πρώτους αγώνες.

Στο Silverstone ήρθε το πρώτο του βάθρο στη Moto2, ενώ στην Ουγγαρία πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στην κατηγορία. Ακολούθησαν ακόμη βάθρα στην Αυστραλία, στη Μαλαισία και στην Πορτογαλία.

Το 2026 έχει εμφανιστεί ακόμη πιο σταθερός. Στους πρώτους πέντε γύρους βρέθηκε τέσσερις φορές μέσα στην πρώτη πεντάδα, ενώ πήρε το πρώτο του βάθρο στη Brno και την πρώτη του νίκη της σεζόν στο Assen. Με τα αποτελέσματα αυτά βρέθηκε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας της Moto2.

Επόμενος σταθμός MotoGP

Το επόμενο βήμα είναι πλέον δεδομένο. Ο Alonso έχει υπογράψει πολυετές συμβόλαιο με τη HRC και θα κάνει την πρώτη του δοκιμή με MotoGP μοτοσυκλέτα στο μεταβατικό τεστ της Valencia μετά το τέλος της σεζόν.

Το 2027 θα βρεθεί στο grid μαζί με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον γκρουπ αναβατών της Honda. Ο Diogo Moreira θα συνεχίσει επίσης με τη HRC, ενώ ο Fabio Quartararo θα ενταχθεί στην εργοστασιακή ομάδα, έχοντας τον ρόλο του έμπειρου σημείου αναφοράς για το project. Ο Johann Zarco συμπληρώνει το έμπειρο κομμάτι της σύνθεσης.

Για τον Alonso, η πρόκληση είναι πλέον η μεγαλύτερη της καριέρας του. Από πρωταθλητής Moto3 και διεκδικητής του τίτλου στη Moto2, θα βρεθεί απέναντι στους κορυφαίους αναβάτες του κόσμου, στην πρώτη σεζόν των νέων MotoGP των 850 κυβικών εκατοστών.