Απειλείται το GP Αργεντινής λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας

Οι δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες στην Αργεντινή έχουν φέρει ερωτηματικά σχετικά με τον τρίτο γύρο της χρονιάς
motomag Απειλείται το GP Αργεντινής λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/1/2024

Η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιβάλει ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Javier Milei, απειλεί τον τρίτο γύρο του πρωταθλήματος του MotoGP με αποτέλεσμα όλα να είναι ανοιχτά όσον αφορά το μέλλον διεξαγωγής του αγώνα.

Το GP της Αργεντινής έχει περάσει δύσκολα τα τελευταία χρόνια. Το 2020 και το 2021 ο αγώνας δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας Covid-19, ενώ το 2021 μία τεράστια πυρκαγιά διέλυσε πάνω από το 80% των εγκαταστάσεων με τον αγώνα να μην διεξάγεται εν τέλει. Και το 2022 τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά όμως για το GP Αργεντινής, καθώς μία καθυστέρηση στις μεταφορές του εξοπλισμού στην πίστα Termas de Rio Honda περιόρισε το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου. Το 2023 ο αγώνας πραγματοποιήθηκε κανονικά αλλά τα προβλήματα δεν φαίνεται να έχουν τελειώσει για το GP της Αργεντινής.

Απειλείται το GP Αργεντινής λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας

Το 2024 ο αγώνας της Αργεντινής είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 5 – 7 Απριλίου ωστόσο τώρα αυτός κινδυνεύει σοβαρά να μην πραγματοποιηθεί. Ο λόγος της ακύρωσης του GP Αργεντινής αυτή τη φορά δεν είναι ούτε η πανδημία ούτε κάποια φυσική καταστροφή αλλά η οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο νέος πρόεδρος Javier Milei ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της χώρας στις 10 Δεκεμβρίου 2023, έχει προχωρήσει σε σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή με αποτέλεσμα αυτή να απειλεί και κάθε μηχανοκίνητη δραστηριότητα η οποία θα διεξαχθεί στην Αργεντινή. Με δεδομένο πως η κρατική επιδότηση είναι αναγκαία για την πραγματοποίηση του αγώνα της Αργεντινής κατανοούμε πως οι επόμενες ημέρες θα είναι σημαντικές όσον αφορά το μέλλον του συγκεκριμένου GP.

Ακόμη ένα μελανό σημείο στο συγκεκριμένο γεγονός είναι η απουσία ενημέρωσης των ομάδων του MotoGP. Μέχρι στιγμής καμία ομάδα δεν έχει ενημερωθεί για το τι μέλλει γενέσθαι και αυτό εγείρει πολλά ερωτηματικά. Θα πει κάποιος πως έχουμε ακόμη κάποιους μήνες μπροστά μας για να λυθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα, ωστόσο όταν μιλάμε για ζητήματα οικονομικής φύσεως τότε τα πράγματα περιπλέκονται. Αν όντως το GP Αργεντινής ακυρωθεί τότε το MotoGP θα έχει ένα κενό διάστημα 19 ημερών, με τους ιθύνοντες του θεσμού να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο καθώς πόνταραν πως το αγωνιστικό ημερολόγιο του 2024 θα ήταν το μεγαλύτερο κάθε άλλης χρονιάς με 22 αγώνες.

Απειλείται το GP Αργεντινής λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας
Ετικέτες

MotoGP – O Alex Marquez επιστρέφει στη δράση στο Brno!

Ο Ισπανός αναβάτης θα είναι στην Τσεχία και η συμμετοχή του θα κριθεί την Πέμπτη 18/6
alex marquez
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/6/2026

Η ομάδα BK8 Gresini Racing MotoGP μόλις επιβεβαίωσε πως ο Alex Marquez θα μεταβεί στην πίστα Brno για τον αγώνα που έρχεται αυτό το σαββατοκύριακο (19-21/6), το Monster Energy Grand Prix of Czechia.

Εκεί ο Ισπανός αναβάτης θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις την Πέμπτη 18/6, από τις οποίες θα εξαρτηθεί αν θα λάβει το πράσινο φως για να αγωνιστεί στο Grand Prix.

Ο μικρότερος αδελφός του Marc Marquez είχε τραυματιστεί την Κυριακή 17 Μαΐου στο Grand Prix της Καταλονίας στη Βαρκελώνη, μετά από ένα τρομακτικό συμβάν όταν ξαφνικά έσβησε ο κινητήρας της ΚΤΜ του Pedro Acosta, με τον Alex να βρίσκεται μια ανάσα πίσω του με το γκάζι τέρμα ανοικτό και χωρίς το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης.

Από το ατύχημά του ο Alex είχε αποκομίσει ένα μερικό κάταγμα στον σπόνδυλο C7, μια σπασμένη κλείδα και κάμποσα άλλα μικρότερης σημασίας τραύματα, ενώ αρχικά η ομάδα είχε ξεκαθαρίσει πως οι επόμενοι δύο αγώνες σε Mugello και Balaton Park ήταν αναπόφευκτα χαμένοι για τον αναβάτη τους. Ωστόσο άφηναν ένα παράθυρο ελπίδας πως ίσως επέστρεφε στο Brno, σενάριο που τώρα επιβεβαιώνεται.

Πλέον αναμένουμε το ιατρικό πόρισμα της Πέμπτης 18/6 που θα κρίνει αν ο αναβάτης της Gresini θα δώσει το παρών κανονικά από το πρωί της Παρασκευής στη δράση του Brno.