Διώχνει τα MotoGP η Ταϊλάνδη! Δεν ανανέωσαν για 2027 – Ζητούν νέα διαπραγμάτευση

Θέλουν να συγκεντρώσουν τον προϋπολογισμό στην F1
Διώχνει τα MotoGP η Ταϊλάνδη! Δεν ανανέωσαν για 2027 – Ζητούν νέα διαπραγμάτευση
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/3/2025

Από δύο ξεχωριστές πηγές μέσα στην Ταϊλάνδη και έπειτα με την επαλήθευση του ίδιου του προέδρου της πίστας Chang, κ. Newin Chidchob μας έρχεται η είδηση πως αμέσως μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του πρώτου αγώνα της σεζόν που σημείωσε τεράστια προσέλευση, με 224.634 εισιτήρια, το υπουργείο αθλητισμού δεν ανανεώνει για την σεζόν του 2027.

Η συμφωνία που έχει το SAT (Sports Authority of Thailand) με την Dorna συνεχίζει να ισχύει και για την επόμενη σεζόν, όμως τώρα ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρώσουν την συμφωνία τους για την επέκταση της συνεργασίας τους. Δυστυχώς αυτό το πλάνο ναυάγησε προς μεγάλη απογοήτευση του κ. Newin Chidchob καθώς τα MotoGP στήριζαν την ύπαρξη της πίστας ενώ παράλληλα η επέκταση του συμβολαίου θα ξεκινούσε να φέρνει ουσιαστικό κέρδος. Μέχρι σήμερα η επένδυση που είχε απαιτηθεί για να καλυφθούν οι προδιαγραφές των MotoGP αλλά και η έγκριση FIA grade 1 που έχει η πίστα για F1, ήταν τεράστια και έτρεχαν ακόμη οι μειώσεις της επένδυσης.

Τα οικονομικά μεγέθη που ο Newin λέει ότι αποφέρει ο αγώνας ζαλίζουν και ξεφεύγουν τόσο πολύ προς τα πάνω, που μοιάζει σαν μία προσπάθεια να πείσει τις αρχές για την συνέχιση του αγώνα, παρόλο που στην πράξη έχουν τον τρόπο να ελέγξουν την εγκυρότητα των αριθμών που δίνει στην δημοσιότητα. Από την στιγμή που τα νούμερα δεν διαψεύδονται, τότε μιλάμε για ένα αστρονομικό ποσό που από μόνο του καθιστά τεράστιο το λάθος να μην συνεχίσουν τα MotoGP στην Ταϊλάνδη.

Ο συνολικός τζίρος μαζί με τις δοκιμές για την πίστα Chang ξεπέρασε τα 5 δις Μπατ ή αλλιώς τα 141 εκατ. Ευρώ όταν η Dorna ζητά 14 εκατ. Ευρώ κάθε χρόνο από το υπουργείο τουρισμό για να φέρει τα MotoGP εκεί. Από αυτά τα 8,4 εκατ. Ευρώ εξασφαλίζονται από χορηγίες που σημαίνει ότι το κόστος για την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης είναι εξαιρετικά μικρό, μπροστά στο συνολικό όφελος.

Πόσο μάλλον που τα στοιχεία που το ίδιο το SAT ανακοινώνει, κάνουν λόγο για 7.000 θέσεις εργασίας και μία πολύ σημαντική οικονομική επίδραση στην περιοχή που βρίσκεται σχεδόν έξι ώρες μακριά από την πρωτεύουσα.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ένας γύρος των MotoGP στην Ισπανία με τα μισά εισιτήρια που συνήθως κόβονται εκεί αποφέρει συνολικά έως και 50 εκατ. Ευρώ στην περιοχή με τον αγώνα από μόνο του να δημιουργεί τζίρο 12 εκατ. Ευρώ και άλλο τόσο, περίπου 11 εκατ. Ευρώ σε έμμεσα οικονομικά οφέλη για την περιοχή. Το ποσό αυτό διπλασιάζεται και αγγίζει τα 50 εκατ. Ευρώ όταν υπολογίσει κανείς τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στον τομέα των υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή το κόστος που ζητά η Dorna από μία ισπανική πίστα είναι πολύ μικρότερο, περίπου 8 εκατ. Ευρώ.

Αν τώρα συγκρίνετε το ποσό που ζητά η Dorna από Ισπανική πίστα και το ποσό που εξασφαλίζει το υπουργείο τουρισμού της Ταϊλάνδης από χορηγίες για να φέρει τον αγώνα στην χώρα, θα δείτε ότι ταυτίζονται.

Το SAT προσπάθησε λοιπόν να πείσει την Dorna να δεχτεί μία μείωση στο κόστος των δικαιωμάτων ώστε να μην χρειαστεί να καταβάλει κάτι για τα MotoGP, όχι όμως από απληστία αλλά επειδή θέλει αυτά τα χρήματα -και πολλά περισσότερα- να τα δώσει προς την πορεία των διεργασιών που χρειάζονται για να αποκτήσει η Ταϊλάνδη τον δικό της αγώνα F1. Ουσιαστικά επιστρέφοντας αυτό το ποσό προς την ίδια κατεύθυνση.

Προφανώς αυτό αφήνει παγερά αδιάφορο τον Newin αλλά και όλους στο Buriram γιατί αν η Ταϊλάνδη πάρει την F1 δεν θα δώσει τον αγώνα σε αυτή την πίστα, τόσο μακριά από την πρωτεύουσα.

Αυτή την στιγμή λοιπόν η Ταϊλάνδη έχει χάσει τον αγώνα MotoGP από το 2027 και μετά.

Είναι σε διαπραγματεύσεις να τον κερδίσει και πάλι ζητώντας να καταβάλει ένα πολύ πιο μικρό ποσό. Αντίστοιχα η Dorna ζητούσε να αυξηθεί κιόλας, γιατί η Dorna δεν έχει μία τιμή για όλους αλλά την προσαρμόζει αντίστοιχα με την δυναμική της κάθε διοργάνωσης και βλέποντας ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο κέρδους, δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί για λιγότερα, αλλά για περισσότερα.

Επειδή είναι μία πίστα μακριά από εκείνες που μπορούμε εύκολα να επισκεφτούμε, μπορεί ο Έλληνας αναγνώστης να μην αντιμετωπίζει αυτές τις εξελίξεις με το ίδιο ενδιαφέρον με τους Ασιάτες καθώς είτε γίνει στην Ταϊλάνδη ο αγώνας, είτε στην Ινδία, το ίδιο αποτέλεσμα θα υπάρχει. Ωστόσο είναι καλό να γνωρίζει πώς λειτουργούν τα πράγματα και πόσο πραγματικά τον κοροϊδεύουν όλοι οι πολιτικοί που φωτογραφίζονται με χειραψίες με την Dorna και κάνουν λόγο για «συζητήσεις» για ελληνικό αγώνα MotoGP όταν στην πράξη δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση και ούτε υπάρχει τρόπος να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα μίας τόσο μεγάλης επένδυσης που μόνο τα δικαιώματα για τον αγώνα, χωρίς την κατασκευή της πίστας, είναι ένα τεράστιο ποσό που η πρόβλεψη πώλησης εισιτηρίων μετά βίας το καλύπτει, πόσο μάλλον το διαχειριστικό κόστος των ημερών, πριν αρχίσει κανείς να υπολογίζει την απόσβεση της επένδυσης στην κατασκευή της ίδιας της πίστας. Κυρίως όμως ο Έλληνας αναγνώστης που θα γνωρίζει τις εξελίξεις, θα μπορεί να αντιληφθεί το ύψος των διαπραγματεύσεων αν όλα πάνε καλά και η Ταϊλάνδη κρατήσει τα MotoGP μετά το 2027. Τότε θα ξέρουμε αν το υπουργείο αθλητισμού της Ταϊλάνδης βάζει τα γυαλιά σε κάθε πολυφωτογραφημένο δικό μας μαϊντανό ή αν τελικά ανήκουν στην ίδια συνομοταξία.

ΜotoGP: Ο Francesco Guidotti νέος Team Manager της Trackhouse Racing

Αναλαμβάνει άμεσα δουλειά από το Grand Prix της Τσεχίας
Guidotti
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

18/6/2026

Η Trackhouse Racing ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη της συνεργασίας της με τον Francesco Guidotti, ο οποίος αναλαμβάνει άμεσα καθήκοντα Team Manager της αμερικανικής ομάδας στα MotoGP και θα κάνει ντεμπούτο στον νέο του ρόλο, στο Grand Prix της Τσεχίας στο Brno.

Η επιλογή του έμπειρου Ιταλού έρχεται έπειτα από αξιολόγηση αρκετών υποψηφίων από τη διοίκηση της Trackhouse, η οποία κατέληξε ότι το βιογραφικό, η εμπειρία και η πολυετής παρουσία του στο paddock των MotoGP τον καθιστούν τον ιδανικό άνθρωπο για να ηγηθεί του αγωνιστικού τμήματος της ομάδας.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για την Trackhouse Racing, η οποία συνεχίζει την ανοδική της πορεία στα MotoGP. Η αμερικανική ομάδα, που αποτελεί μέρος της Trackhouse Entertainment Group του Justin Marks, διανύει την τρίτη της χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και έχει ήδη καταφέρει να καθιερωθεί ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και ταχέως εξελισσόμενες παρουσίες του grid.

Η φετινή σεζόν εξελίσσεται ιδιαίτερα θετικά για την ομάδα, καθώς η πρόοδος της Aprilia με τη νέα RS-GP26 έχει επιτρέψει στους Raul Fernandez και Ai Ogura να διεκδικούν σταθερά ανταγωνιστικά αποτελέσματα. Οι εμφανίσεις των δύο αναβατών έχουν ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας, η οποία θεωρεί ότι με την προσθήκη του Guidotti μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα στην προσπάθειά της να καθιερωθεί ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος.

Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Trackhouse, Justin Marks, δήλωσε:

“Είναι μια ιδιαίτερα συναρπαστική εξέλιξη για την Trackhouse να ανακοινώνει επίσημα τον Francesco Guidotti ως νέο Team Manager της ομάδας MotoGP. Ο Francesco διαθέτει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στους αγώνες μοτοσυκλέτας, αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι ταιριάζει απόλυτα με την κουλτούρα και το όραμα της εταιρείας μας. Καθώς εισερχόμαστε στην επόμενη φάση της παρουσίας μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP, η ηγεσία μιας αγωνιστικής ομάδας από έναν άνθρωπο του επιπέδου του Francesco προσθέτει ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές για το μέλλον.”

Για τον Guidotti, η μετακίνηση στην Trackhouse σηματοδοτεί και την επανένωση με την Aprilia, μια εταιρεία με την οποία συνδέεται στενά από τα πρώτα του βήματα στους αγώνες Grand Prix. Η Aprilia αποτέλεσε τον πρώτο του εργοδότη στο paddock των MotoGP, ενώ αργότερα επέστρεψε στην ιταλική εταιρεία και συνέβαλε στην κατάκτηση του τίτλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike το 2010.

Στη συνέχεια ακολούθησαν επιτυχημένες θητείες τόσο σε εργοστασιακές όσο και σε ιδιωτικές ομάδες των MotoGP, με κορυφαία την παρουσία του στην KTM, ενώ μετά από ένα διάστημα αποχής από το paddock επιστρέφει πλέον με έναν νέο και ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο.

Guidotti

Ο ίδιος δήλωσε, “Πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω τον Justin Marks για την εμπιστοσύνη του. Είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω στα MotoGP και δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη ευκαιρία από αυτή. Η Trackhouse είναι μια νέα αλλά εξαιρετικά επαγγελματική ομάδα, η οποία έχει ήδη πετύχει πολύ σημαντικά πράγματα. Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να συμβάλω στην περαιτέρω εξέλιξη της ομάδας και των αναβατών της.

Η επιστροφή μου στη συνεργασία με την Aprilia έχει επίσης ξεχωριστή σημασία για εμένα. Έχω πολλές καλές αναμνήσεις και φίλους εκεί. Ανυπομονώ να ξεκινήσω αυτή τη νέα πρόκληση ως Team Manager της ομάδας MotoGP SuperFile Trackhouse.”

Με τον Guidotti πλέον στο τιμόνι της αγωνιστικής διαχείρισης, η Trackhouse ενισχύει σημαντικά τη δομή της ενόψει της κρίσιμης περιόδου που οδηγεί στους νέους κανονισμούς του 2027. Η αμερικανική ομάδα δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, αξιοποιώντας την εμπειρία ενός εκ των πιο αναγνωρισμένων στελεχών του paddock για να διεκδικήσει περισσότερες επιτυχίες τα επόμενα χρόνια.

O Guidotti αντικαθιστά τον Davide Brivio, ο οποίος έχει ανακοινώσει προ μηνός την αποχώρησή του από την Trackhouse στο τέλος του χρόνου με πιθανότερο προορισμό τη Honda HRC, με τους δύο Ιταλούς να συνεργάζονται για το υπόλοιπο της σεζόν.