GASGAS - O Augusto Fernandez 2ος πιλότος της στο MotoGP 2023

Δίπλα στον Pol Espargaro για μια 100% ισπανική σύνθεση
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

16/9/2022

Ο ηγέτης της γενικής βαθμολογίας της Moto2 για το 2022 Augusto Fernandez θα είναι ο δεύτερος αναβάτης της GASGAS Factory Racing στο MotoGP για το 2023, δίπλα στον Pol Espargaro.

Ο Augusto Fernandez (δεν έχει συγγένεια με τον Raul), που σε λίγο θα κλείσει τα 25, κατάγεται από τη Μαγιόρκα, ενώ για το πραγματοποιεί ηγετική εμφάνιση με 4 νίκες πριν το GP του Aragon, κατέχοντας την πρώτη θέση στη γενική βαθμολογία με 198 βαθμούς, με τον Ai Ogura να τον κυνηγά από κοντά, στους 194 βαθμούς. Στόχος του φυσικά ο τίτλος για το 2022, στόχος που θα αν επιτευχθεί θα σημάνει τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο για την ομάδα της Red Bull KTM Ajo.

Ο Ισπανός αναβάτης ανήλθε στις τάξεις του Ισπανικού και κατόπιν των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, για να κάνει το ντεμπούτο του στη Moto2 του MotoGP το 2017. Το 2018 εμφανίστηκε στην ίδια κατηγορία ως αντικαταστάτης του Hector Barbera όταν ο τελευταίος απολύθηκε από την Pons Racing όταν πιάστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ

Το 2019 τερμάτισε 5ος στη Moto2 με τη Flexbox HP40,  για να περάσει το 2020 και το 2021 στην Marc VDS, με αποτέλεσμα την 13η θέση τελικής βαθμολογίας την πρώτη χρονιά και μια ακόμη 5η θέση τη δεύτερη.

Το 2022 ο Αύγουστος μεταπήδησε στην Red Bull KTM Ajo, όπου έκανε ταυτόχρονα και άλμα επιδόσεων, παλεύοντας στα ίσα για τον τίτλο.

Κάπως έτσι, το βάπτισμα της Tech 3 στα κόκκινα και στην ισπανική ταυτότητα της GASGAS, συνεχίζεται με μια 100% ισπανική ομάδα όσον αφορά στους πιλότους, με τη μαμά ΚΤΜ να παίζει έξυπνο στρατηγικό παιχνίδι με την “μοτοσυκλετομάνα” Ισπανία.

MotoGP: Λευκός καπνός για συμφωνία διοργανωτών και κατασκευαστών

Στον ερχόμενο αγώνα στο Brno αναμένονται οι ανακοινώσεις και μετά … καταιγίδα μεταγραφών
motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/6/2026

Η περίφημη συμφωνία που θα διέπει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP από το 2027 ως το 2031 έπρεπε κανονικά να έχει υπογραφεί από πέρυσι και, αν δεν είχε προκύψει η εξαγορά του MotoGP από τη Liberty Media, αυτό πιθανότατα θα είχε ήδη συμβεί. Οι νέοι Αμερικανοί ιδιοκτήτες ωστόσο εισέβαλλαν στο πρωτάθλημα ως ταύροι σε υαλοπωλείο και άρχισαν να δείχνουν δείγματα των προθέσεών τους σε όλα τα επίπεδα, από την υποβάθμιση των μικρότερων κατηγοριών ως τις ολοένα και διογκούμενες απαιτήσεις προς τις ομάδες.

Η Concorde Agreement, η συμφωνία που θα διέπει τη συνεργασία διοργανωτών και κατασκευαστών για τα επόμενα πέντε χρόνια ωστόσο δεν έχει υπογραφεί ακόμη, αν και πλέον όλα δείχνουν πως φτάσαμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης και όλα δείχνουν πως στη Grand Prix της Τσεχίας το ερχόμενο σαββατοκύριακο (19-21/6) θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Προφανώς ως τότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι έχει συμφωνηθεί, από τις πηγές μας ωστόσο προκύπτουν κάποια δεδομένα. Πρώτον και βασικότερο, το αίτημα των κατασκευαστών για ποσοστά από τα έσοδα του MotoGP μάλλον δεν περνά και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί πάγιο ετήσιο ποσό προς τις ομάδες, όπως ίσχυε ως τώρα, αλλά πιθανότατα λίγο αυξημένο.

Μαθαίνουμε επίσης πως υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες στο ζήτημα της επικοινωνιακής προβολής, όπου η MotoGP Sports Entertainment Group (MGPSEG, πρώην Dorna) θέλει πολύ αυξημένη εμπλοκή από τις ομάδες και τους κατασκευαστές, αλλά μάλλον δεν έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή εδώ.

Ακόμη περισσότερο όμως, περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι άλλο θα αλλάξει στις διαδικασίες του πρωταθλήματος σε ζητήματα που είχαν τεθεί από την MGPSEG, όπως η ύπαρξη τρίτου αναβάτη ως αναπληρωματικού, η επιβολή μιας μοτοσυκλέτας ανά αναβάτη αντί δύο και άλλα τέτοια ζητήματα που αναμένεται να επηρεάσουν την αγωνιστική δράση πολύ πιο άμεσα από το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση.

Πιθανότατα λοιπόν αυτό που θα ανακοινωθεί θα είναι ένα προσχέδιο συμφωνίας με τις βασικές αρχές που θα διέπουν το πρωτάθλημα από το 2027, με αρκετά ανοικτά θέματα να μεταφέρονται σε επόμενες διαβουλεύσεις. Διαβάζουμε επίσης για πρόβλεψη επέκτασης της συμφωνίας αυτής και για μια ακόμη πενταετία, δηλαδή ως και το 2036.

Στο μεταξύ, ενδεχόμενη ανακοίνωση της πολυπόθητης συμφωνίας θα ξεκλειδώσει και τις ανακοινώσεις μεταγραφών, κάτι που μάλλον δεν θα αλλάξει δραστικά τον κόσμο μας ως θεατές του αθλήματος, μιας και η επικαιρότητα πρακτικά έχει ήδη σκιαγραφήσει τις περισσότερες μετακινήσεις που θα γίνουν ενόψει 2027.

Ετικέτες