Honda: 50 χρόνια στην κορυφαία κατηγορία των GP

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

14/10/2016

Ο φετινός αγώνας Motul Gran Prix of Japan στο Motegi είναι ένας αγώνας-ορόσημο για την Big-H, καθώς σηματοδοτεί μισό αιώνα παρουσίας της εταιρείας στην κορυφαία κατηγορία των GP. Κατά τη διάρκεια των 50 αυτών ετών (η Honda δεν συμμετείχε στο πρωτάθλημα μόνο το 1968 και το 1978) οι αγώνες αποτέλεσαν ένα μεγάλο σχολείο για τους μηχανικούς και τους αναβάτες της Honda, οι οποίοι μέσα από εκεί έμαθαν τι σημαίνει μοτοσυκλετιστικός σχεδιασμός και εξέλιξη. Εκτός όμως από… παιδαγωγικό χαρακτήρα, η μεγάλη κατηγορία έφερε πολλές και σημαντικές επιτυχίες στο εργοστάσιο: 270 νίκες και 38 παγκόσμια πρωταθλήματα στα 500cc και στα MotoGP, τόσο σε επίπεδο αναβατών όσο και κατασκευαστών.
Η Honda έκανε το ντεμπούτο της στα 500cc το 1966, εφτά χρόνια αφού είχε μπει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1959 στο Isle of Man TT με 125cc. Από τότε η εταιρεία έχει επιτύχει πάνω από 700 νίκες συνολικά σε όλες τις κατηγορίες (MotoGP/500cc, 350cc, 250cc, 125cc και 50cc). Από το 1961, 31 αναβάτες έχουν κερδίσει αγώνες στην κορυφαία κατηγορία για λογαριασμό της Honda, η οποία μάλιστα έχει και το ρεκόρ των περισσότερων νικών μέσα σε μια σεζόν στην μεγάλη κατηγορία: 15 νίκες το 1997 και το 2003, 14 νίκες το 2002 και το 2014 και 13 νίκες το 1996, το 1998 και το 2011.


Γι' αυτό το λόγο, ως φόρο τιμής σ' εκείνη την πρώτη προσπάθεια πριν από 50 χρόνια, η οποία καρποφόρησε με τον καλύτερο τρόπο για την Honda, το εργοστάσιο έφερε στα πιτς της εργοστασιακής ομάδας Repsol Honda το αυθεντικό RC181, με τους Marquez και Pedrosa να συναντούν ένα κομμάτι της Ιστορίας της οποίας την συνέχεια γράφουν οι ίδιοι.

RC181: Η ιστορία της πρώτης μοτοσυκλέτας για την μεγάλη κατηγορία της Honda

Η πρώτη νίκη της Honda στην κατηγορία έγινε τον Μάιο του 1966. Δεδομένων των εξωτικών μελών της υπόλοιπης οικογένειας των αγωνιστικών μοτοσυκλετών της Honda –που συμπεριελάμβανε το εξακύλινδρο 250 RC166 και το πεντακύλινδρο RC149 των 125 κυβικών- το RC181 ήταν μια σχετικά απλή μοτοσυκλέτα, η οποία ενσωμάτωνε την τυπική αρχιτεκτονική των κινητήρων της Honda: τετρακύλινδρος εν σειρά με ελαφριά κλίση προς τα εμπρός, ο οποίος διέθετε εκκεντροφόρους που έπαιρναν κίνηση από γρανάζια για να ελέγξουν 16 βαλβίδες (τέσσερις ανά κύλινδρο). Στην πρώτη του έκδοση, με αναβάτη τον Jim Redman, απέδιδε 85 ίππους στις 12.500 στροφές με μέγιστη τελική τα 170km/h.
Ο Redman ξεκίνησε την καριέρα της Honda στην μεγάλη κατηγορία με στιλ, κερδίζοντας τον Giacomo Agostini (με MV Agusta) στο Hockenheim στις 22 Μαΐου του 1966. Έχοντας δεχθεί μια τόσο μεγάλη ήττα, η MV Agusta κατασκεύασε μια υπερκυβισμένη έκδοση του ελαφριού τρικύλινδρου κινητήρα των 350cc για το ολλανδικό GP που ακολουθούσε, όπου ο Redman οδήγησε αριστοτεχνικά νικώντας ξανά τον Ιταλό αναβάτη. Όλα έδειχναν ότι ο Redman ήταν στο σωστό μονοπάτι για την πραγματοποίηση του ονείρου της Honda να κατακτήσει την κατηγορία των 500.
Μια εβδομάδα όμως αργότερα, στο Spa-Francorchamps, ο Redman είχε μια πτώση στο βρεγμένο GP του Βελγίου. "Υπήρχε μια λίμνη με νερό, η μοτοσυκλέτα έκανε υδρολίσθηση και έπεσα με πάνω από 250 χιλιόμετρα την ώρα", δήλωσε ο Redman ο οποίος τραυματίστηκε αρκετά από αυτή την πτώση και λίγο αργότερα ανακοίνωσε πως αποσύρεται.
Με τον Redman εκτός, η Honda έριξε όλο το βάρος της στον Mike Hailwood, ο οποίος είχε ήδη εμπειρία από τις κατηγορίες των 125, 350 και 500. Στο Assen o Hailwood έπεσε ενώ ήταν μπροστά και στο Spa δεν κατάφερε να κερδίσει εξαιτίας προβλήματος στο κιβώτιο. Στο Brno κατάφερε μια εμφατική νίκη απέναντι στον Ago, αλλά στην Imatra της Φιλανδίας τερμάτισε δεύτερος μετά από μια έξοδο που είχε. Ο Hailwood ξανακέρδισε στο Ulster και στο Isle of Man, οπότε αν πετύχαινε ακόμη μια νίκη στο φινάλε της σεζόν στην Ιταλία, ο τίτλος θα πήγαινε στην Honda κι ας είχε χάσει τους τρεις πρώτους αγώνες. Ο Hailwood κι ο Ago έδωσαν σκληρές μάχες στην Monza μέχρι που στο RC181 έσπασε μια βαλβίδα εξαγωγής.
Η κόντρα μεταξύ της Honda και της MV ήταν πλέον στο "κόκκινο", αλλά παρά τον έντονο ανταγωνισμό οι δύο ομάδες ανέπτυξαν δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης που εξελίχθηκαν σε δεσμούς φιλίας. "Μερικές φορές ανταλλάσσαμε και δώρα", θυμάται ο team leader της Honda, Michihiko Aika. "Η MV μας έδινε ιταλικό κρασί κι εμείς του δίναμε αποξηραμένα φύκια από την Ιαπωνία".

O Mike Hailwood με το RC181 του 1967


Μπορεί ο Hailwood να απέτυχε να κερδίσει τον τίτλο στην μεγάλη κατηγορία, αλλά το 1966 ήταν η χρονιά που το εργοστάσιο κατάφερε ένα μοναδικό επίτευγμα, κερδίζοντας και τα πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα κατασκευαστών (στα 500cc, στα 350cc, στα 250cc, στα 125cc και στα 50cc), ενώ ο Hailwood πήρε τον τίτλο σε επίπεδο αναβατών στις κατηγορίες των 350 και 250, κι ο Ελβετός Luigi Taveri στα 125.
"Εκείνη η σεζόν ήταν η χρυσή εποχή μας, αν και είχαμε ελάχιστους ανθρώπους στην ομάδα μας", λέει ο Aika. "Οι περισσότεροι που είχαμε ήταν 12 στο Isle of Man, συμπεριλαμβανομένων των σχεδιαστών του κινητήρα και του πλαισίου, μαζί με τους μηχανικούς. Δεν είχαμε οδηγούς ή βοηθούς. Τα κάναμε όλα μόνοι μας, φροντίζοντας 30 μοτοσυκλέτες, έξι για την κάθε κατηγορία".
Η τιτάνια αυτή προσπάθεια για συμμετοχή και στα πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα παράλληλα με την συμμετοχή στη F1 με αυτοκίνητα είχε ένα τεράστιο κόστος, οπότε η Honda αποφάσισε να αποσυρθεί από τις κατηγορίες 125 και 50cc πριν την έναρξη της σεζόν του 1967. Η Honda είχε μπει για πρώτη φορά στην F1 το 1964, κέρδισε για πρώτη φορά το 1965 και σχεδίασε μια ολοκληρωτική επίθεση για το 1967 με οδηγό τον πρώην αναβάτη αγώνων και παγκόσμιο πρωταθλητή, John Surtees, πίσω από το τιμόνι ενός τρίλιτρου V12 Honda.
Ο Aika ξεκίνησε την σεζόν του 1967 με ελάχιστα μέλη στην ομάδα και με τον Hailwood να διεκδικεί το στέμμα στα 250, στα 350 και στα 500 μόνος του. Το RC181 βελτιώθηκε τη δεύτερη χρονιά της θητείας του, με 10 κυβικά επιπλέον φτάνοντας έτσι στα 499cc, για ακόμη περισσότερη δύναμη. Παρόλα αυτά, ο στρόφαλος παρέδωσε πνεύμα στον πρώτο αγώνα του Hockenheim, ενώ ο Hailwood βρισκόταν πολύ μπροστά από την MV του Agostini. Τον επόμενο μήνα ο Βρετανός πήρε μια θρυλική νίκη απέναντι στον Ago στο Isle of Man TT, πετυχαίνοντας και ρεκόρ γύρου που παρέμεινε για πάρα πολλά χρόνια. Ο Ago έκανε την αντεπίθεσή του κερδίζοντας τους δύο επόμενους αγώνες στο Spa και στο Sachsenring και στη συνέχεια ο Hailwood νίκησε τον Ιταλό στο Brno με διαφορά 17 δευτερολέπτων. Στην Imatra είχε μια πτώση και στην Monza ήταν μπροστά όταν αναγκάστηκε να κόψει ρυθμό εξαιτίας προβλημάτων στο κιβώτιο. Κέρδισε ξανά στο φινάλε της σεζόν στον Καναδά, αλλά αυτή η νίκη δεν ήταν αρκετή. Ο Ago πήρε το πρωτάθλημα τερματίζοντας στην δεύτερη θέση.
Τον Φεβρουάριο του 1968 η Honda ανακοίνωσε την απόσυρσή της από όλες τις κατηγορίες των GP, ώστε να επικεντρωθεί στην εξέλιξη πιο κερδοφόρων μοτοσυκλετών, όπως το τετρακύλινδρο CB750, και στην F1 με στόχο την αγορά των αυτοκινήτων. Το CB750 ήταν η πρώτη superbike μοτοσυκλέτα στον κόσμο και παρουσιάστηκε το 1969, όταν η ετήσια παραγωγή της Honda έφτασε στο 1,5 εκατομμύριο μονάδες για πρώτη φορά στην Ιστορία της.

Ετικέτες

MotoGP Phillip Island: Ακυρώθηκε ο αγώνας εξαιτίας καιρού – Ιδανικό σενάριο για Martin

Τρίτη κατά σειρά αξονική, δείχνει καλύτερη εικόνα κατάγματος
Phillip Island Last Dance
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/10/2026

Για όλους τους Ευρωπαίους που ξύπνησαν νωρίς για να παρακολουθήσουν τον αγώνα διαδικτυακά, το Phillip Island τους έσβησε σήμερα κάθε αμφιβολία για το αν θα έπρεπε να συνεχίσει να υπάρχει στο ημερολόγιο των MotoGP.

Ο τελευταίος αγώνας του παγκόσμιου πρωταθλήματος στην ιστορία του, ακυρώθηκε εξαιτίας του καιρού, οι αλλαγές του οποίου είναι ένας από τους βασικούς λόγους της απόφασης να φύγουν τα MotoGP. Η μειωμένη προσέλευση θεατών επίσης σχετίζεται με την κατάσταση που επικρατεί συνήθως εκεί.

Σήμερα το πρωί δόθηκε κάθε περιθώριο αναμονής που θα μπορούσε, πριν πάρουν την απόφαση να ακυρωθεί τελείως, σενάριο το οποίο είναι άκρως θετικό για την Aprilia καθώς είχε σίγουρους χαμένους βαθμούς που τώρα μένει με την διαφορά των δέκα βαθμών που αποκτήθηκε εχθές.

Το κοντινότερο νοσοκομείο είναι 45 λεπτά μακριά που σημαίνει πως ένα σοβαρό περιστατικό που χρήζει ανάνηψη, θα οδηγούσε στο χειρότερο σενάριο.

Αντίστοιχα και στο Rally Dakar όταν τα ελικόπτερα δεν μπορούν να πετάξουν λόγω ομίχλης ακυρώνεται ολόκληρο το σκέλος, πράγμα που συμβαίνει πιο συχνά στην έρημο, από εκείνο που θα περίμενε κανείς. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί αυτό γιατί στην Ελλάδα επικρατεί η οχλαγωγία σε μερικά μέσα που θα τολμήσουν να μιλήσουν για σκοπιμότητα. Ο μόνος λόγος που το κάνουν αυτό, είναι γιατί μόνο εδώ ανταμείβει το κοινό εκείνον που καταφεύγει στην πρακτική αυτή, έχοντας κοντή μνήμη για να αναγνωρίσει όλα τα λάθη και τις κολοτούμπες που είναι αναπόφευκτες όταν ξεφεύγεις από την πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι αναβάτες δεν ήθελαν να αγωνιστούν σε ένα τέτοιο σενάριο όπου υπήρχε περίπτωση να μην λάβουν το επίπεδο αντιμετώπισης που έχουν ως βάση.

Είναι κρίμα να τελειώνει έτσι η καριέρα της πίστας αυτής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, με τους αναβάτες να βγαίνουν για μία τελευταία παρέλαση ώστε να τιμήσουν και τους θεατές.

Ο Miller ήταν εκείνος που το διασκέδασε περισσότερο από όλους χαρίζοντας θέαμα και αποδεικνύοντας τον βαθμό πρόσφυσης που προσφέρουν τα βρόχινα ελαστικά, ένα από τα οποία έκαψε στο τέλος.

Ο Martin τώρα σπεύδει στην Βαρκελώνη με λίγο καλύτερα νέα από εκείνα που είχε αρχικά. Η νεότερη αξονική έδειξε πως έχει σπάσει μόνο κερκίδα, όχι και ωλένη.

Όπως πάντα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η συντηρητική θεραπεία θα ήταν η καλύτερη λύση, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο.

Στόχος του Martin και της ιατρικής του ομάδας, είναι να μπορέσει να αγωνιστεί στην Μαλαισία που σημαίνει πως θα πρέπει την Πέμπτη να πάρει το ιατρικό ΟΚ.

Για να το πετύχουν αυτό σκοπεύουν να τοποθετήσουν πλάκα τιτανίου σταθεροποιώντας την δεξιά κερκίδα με επαρκή κλινική εικόνα πως δεν θα υπάρχει μετατόπιση αν μπει στον αγώνα.

Είναι κάτι πολύ δύσκολο για αυτό και η Aprilia θα κατεβάσει και δεύτερο αναβάτη στην Μαλαισία, ώστε να βάλει στον αγώνα την δεύτερη μοτοσυκλέτα αν οι γιατροί δεν δώσουν το ΟΚ στον Martin.

Σε κάθε περίπτωση δεν είχε άλλη πιθανότητα να παραμείνει στην διεκδίκηση του τίτλου χωρίς το συγκεκριμένο χειρουργείο.

Αν δεν καταφέρει να αγωνιστεί στην Sepang τότε μαθηματικά δεν θα έχει αποκλειστεί από τον τίτλο αλλά πλέον θα πρέπει να κερδίζει και ο Marquez σταθερά να χάνει βαθμούς, είτε από πτώση, είτε από μηχανικό πρόβλημα, είτε από κάθε άλλη ατυχία.

Για αυτό και όχι απλά ποντάρουν στο να αγωνιστεί την ερχόμενη Κυριακή αλλά να καταφέρει να μείνει και κοντά στον Marquez.

Όπως είπε και η πλευρά της Ducati όμως, «εμείς ελπίζουμε να τον έχουμε απέναντί μας, είναι ο βασικός ανταγωνιστής αυτή την στιγμή και τον θέλουμε στην πίστα».

Ο Martin δεν έχει κερδίσει ποτέ στην Sepang. Το 2022 πήρε την pole position αλλά σημείωσε πτώση στον αγώνα. Είναι γρήγορος στην κατάταξη αλλά όπως έχει πει δεν έχει βρει τον τρόπο να κρατά σε καλή κατάσταση το πίσω ελαστικό για το μήκος του αγώνα. Ο Marquez έχει πάρει δύο νίκες και τέσσερα βάθρα συνολικά στην συγκεκριμένη πίστα.

Αναμένουμε την πολύ καλή έκβαση του χειρουργείου σε πρώτη φάση και έπειτα την εικόνα των επόμενων ημερών που θα καθορίσει την απόφαση του Martin.

UPDATE

Τρίτη κατά σειρά αξονική έδειξε πως το κάταγμα κερκίδας είναι χωρίς παρεκτόπηση και έτσι αποφασίζεται να ακυρωθεί το χειρουργείο και να παραμείνει εκτός Ευρώπης ο Martin. Θα ακολουθήσει υπερβαρική οξυγονοθεραπεία και θα στοχεύσει να αγωνιστεί στην Μαλαισία, κάτι που θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή την Πέμπτη, από τους γιατρούς της διοργάνωσης!