Honda: 50 χρόνια στην κορυφαία κατηγορία των GP

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

14/10/2016

Ο φετινός αγώνας Motul Gran Prix of Japan στο Motegi είναι ένας αγώνας-ορόσημο για την Big-H, καθώς σηματοδοτεί μισό αιώνα παρουσίας της εταιρείας στην κορυφαία κατηγορία των GP. Κατά τη διάρκεια των 50 αυτών ετών (η Honda δεν συμμετείχε στο πρωτάθλημα μόνο το 1968 και το 1978) οι αγώνες αποτέλεσαν ένα μεγάλο σχολείο για τους μηχανικούς και τους αναβάτες της Honda, οι οποίοι μέσα από εκεί έμαθαν τι σημαίνει μοτοσυκλετιστικός σχεδιασμός και εξέλιξη. Εκτός όμως από… παιδαγωγικό χαρακτήρα, η μεγάλη κατηγορία έφερε πολλές και σημαντικές επιτυχίες στο εργοστάσιο: 270 νίκες και 38 παγκόσμια πρωταθλήματα στα 500cc και στα MotoGP, τόσο σε επίπεδο αναβατών όσο και κατασκευαστών.
Η Honda έκανε το ντεμπούτο της στα 500cc το 1966, εφτά χρόνια αφού είχε μπει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1959 στο Isle of Man TT με 125cc. Από τότε η εταιρεία έχει επιτύχει πάνω από 700 νίκες συνολικά σε όλες τις κατηγορίες (MotoGP/500cc, 350cc, 250cc, 125cc και 50cc). Από το 1961, 31 αναβάτες έχουν κερδίσει αγώνες στην κορυφαία κατηγορία για λογαριασμό της Honda, η οποία μάλιστα έχει και το ρεκόρ των περισσότερων νικών μέσα σε μια σεζόν στην μεγάλη κατηγορία: 15 νίκες το 1997 και το 2003, 14 νίκες το 2002 και το 2014 και 13 νίκες το 1996, το 1998 και το 2011.


Γι' αυτό το λόγο, ως φόρο τιμής σ' εκείνη την πρώτη προσπάθεια πριν από 50 χρόνια, η οποία καρποφόρησε με τον καλύτερο τρόπο για την Honda, το εργοστάσιο έφερε στα πιτς της εργοστασιακής ομάδας Repsol Honda το αυθεντικό RC181, με τους Marquez και Pedrosa να συναντούν ένα κομμάτι της Ιστορίας της οποίας την συνέχεια γράφουν οι ίδιοι.

RC181: Η ιστορία της πρώτης μοτοσυκλέτας για την μεγάλη κατηγορία της Honda

Η πρώτη νίκη της Honda στην κατηγορία έγινε τον Μάιο του 1966. Δεδομένων των εξωτικών μελών της υπόλοιπης οικογένειας των αγωνιστικών μοτοσυκλετών της Honda –που συμπεριελάμβανε το εξακύλινδρο 250 RC166 και το πεντακύλινδρο RC149 των 125 κυβικών- το RC181 ήταν μια σχετικά απλή μοτοσυκλέτα, η οποία ενσωμάτωνε την τυπική αρχιτεκτονική των κινητήρων της Honda: τετρακύλινδρος εν σειρά με ελαφριά κλίση προς τα εμπρός, ο οποίος διέθετε εκκεντροφόρους που έπαιρναν κίνηση από γρανάζια για να ελέγξουν 16 βαλβίδες (τέσσερις ανά κύλινδρο). Στην πρώτη του έκδοση, με αναβάτη τον Jim Redman, απέδιδε 85 ίππους στις 12.500 στροφές με μέγιστη τελική τα 170km/h.
Ο Redman ξεκίνησε την καριέρα της Honda στην μεγάλη κατηγορία με στιλ, κερδίζοντας τον Giacomo Agostini (με MV Agusta) στο Hockenheim στις 22 Μαΐου του 1966. Έχοντας δεχθεί μια τόσο μεγάλη ήττα, η MV Agusta κατασκεύασε μια υπερκυβισμένη έκδοση του ελαφριού τρικύλινδρου κινητήρα των 350cc για το ολλανδικό GP που ακολουθούσε, όπου ο Redman οδήγησε αριστοτεχνικά νικώντας ξανά τον Ιταλό αναβάτη. Όλα έδειχναν ότι ο Redman ήταν στο σωστό μονοπάτι για την πραγματοποίηση του ονείρου της Honda να κατακτήσει την κατηγορία των 500.
Μια εβδομάδα όμως αργότερα, στο Spa-Francorchamps, ο Redman είχε μια πτώση στο βρεγμένο GP του Βελγίου. "Υπήρχε μια λίμνη με νερό, η μοτοσυκλέτα έκανε υδρολίσθηση και έπεσα με πάνω από 250 χιλιόμετρα την ώρα", δήλωσε ο Redman ο οποίος τραυματίστηκε αρκετά από αυτή την πτώση και λίγο αργότερα ανακοίνωσε πως αποσύρεται.
Με τον Redman εκτός, η Honda έριξε όλο το βάρος της στον Mike Hailwood, ο οποίος είχε ήδη εμπειρία από τις κατηγορίες των 125, 350 και 500. Στο Assen o Hailwood έπεσε ενώ ήταν μπροστά και στο Spa δεν κατάφερε να κερδίσει εξαιτίας προβλήματος στο κιβώτιο. Στο Brno κατάφερε μια εμφατική νίκη απέναντι στον Ago, αλλά στην Imatra της Φιλανδίας τερμάτισε δεύτερος μετά από μια έξοδο που είχε. Ο Hailwood ξανακέρδισε στο Ulster και στο Isle of Man, οπότε αν πετύχαινε ακόμη μια νίκη στο φινάλε της σεζόν στην Ιταλία, ο τίτλος θα πήγαινε στην Honda κι ας είχε χάσει τους τρεις πρώτους αγώνες. Ο Hailwood κι ο Ago έδωσαν σκληρές μάχες στην Monza μέχρι που στο RC181 έσπασε μια βαλβίδα εξαγωγής.
Η κόντρα μεταξύ της Honda και της MV ήταν πλέον στο "κόκκινο", αλλά παρά τον έντονο ανταγωνισμό οι δύο ομάδες ανέπτυξαν δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης που εξελίχθηκαν σε δεσμούς φιλίας. "Μερικές φορές ανταλλάσσαμε και δώρα", θυμάται ο team leader της Honda, Michihiko Aika. "Η MV μας έδινε ιταλικό κρασί κι εμείς του δίναμε αποξηραμένα φύκια από την Ιαπωνία".

O Mike Hailwood με το RC181 του 1967


Μπορεί ο Hailwood να απέτυχε να κερδίσει τον τίτλο στην μεγάλη κατηγορία, αλλά το 1966 ήταν η χρονιά που το εργοστάσιο κατάφερε ένα μοναδικό επίτευγμα, κερδίζοντας και τα πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα κατασκευαστών (στα 500cc, στα 350cc, στα 250cc, στα 125cc και στα 50cc), ενώ ο Hailwood πήρε τον τίτλο σε επίπεδο αναβατών στις κατηγορίες των 350 και 250, κι ο Ελβετός Luigi Taveri στα 125.
"Εκείνη η σεζόν ήταν η χρυσή εποχή μας, αν και είχαμε ελάχιστους ανθρώπους στην ομάδα μας", λέει ο Aika. "Οι περισσότεροι που είχαμε ήταν 12 στο Isle of Man, συμπεριλαμβανομένων των σχεδιαστών του κινητήρα και του πλαισίου, μαζί με τους μηχανικούς. Δεν είχαμε οδηγούς ή βοηθούς. Τα κάναμε όλα μόνοι μας, φροντίζοντας 30 μοτοσυκλέτες, έξι για την κάθε κατηγορία".
Η τιτάνια αυτή προσπάθεια για συμμετοχή και στα πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα παράλληλα με την συμμετοχή στη F1 με αυτοκίνητα είχε ένα τεράστιο κόστος, οπότε η Honda αποφάσισε να αποσυρθεί από τις κατηγορίες 125 και 50cc πριν την έναρξη της σεζόν του 1967. Η Honda είχε μπει για πρώτη φορά στην F1 το 1964, κέρδισε για πρώτη φορά το 1965 και σχεδίασε μια ολοκληρωτική επίθεση για το 1967 με οδηγό τον πρώην αναβάτη αγώνων και παγκόσμιο πρωταθλητή, John Surtees, πίσω από το τιμόνι ενός τρίλιτρου V12 Honda.
Ο Aika ξεκίνησε την σεζόν του 1967 με ελάχιστα μέλη στην ομάδα και με τον Hailwood να διεκδικεί το στέμμα στα 250, στα 350 και στα 500 μόνος του. Το RC181 βελτιώθηκε τη δεύτερη χρονιά της θητείας του, με 10 κυβικά επιπλέον φτάνοντας έτσι στα 499cc, για ακόμη περισσότερη δύναμη. Παρόλα αυτά, ο στρόφαλος παρέδωσε πνεύμα στον πρώτο αγώνα του Hockenheim, ενώ ο Hailwood βρισκόταν πολύ μπροστά από την MV του Agostini. Τον επόμενο μήνα ο Βρετανός πήρε μια θρυλική νίκη απέναντι στον Ago στο Isle of Man TT, πετυχαίνοντας και ρεκόρ γύρου που παρέμεινε για πάρα πολλά χρόνια. Ο Ago έκανε την αντεπίθεσή του κερδίζοντας τους δύο επόμενους αγώνες στο Spa και στο Sachsenring και στη συνέχεια ο Hailwood νίκησε τον Ιταλό στο Brno με διαφορά 17 δευτερολέπτων. Στην Imatra είχε μια πτώση και στην Monza ήταν μπροστά όταν αναγκάστηκε να κόψει ρυθμό εξαιτίας προβλημάτων στο κιβώτιο. Κέρδισε ξανά στο φινάλε της σεζόν στον Καναδά, αλλά αυτή η νίκη δεν ήταν αρκετή. Ο Ago πήρε το πρωτάθλημα τερματίζοντας στην δεύτερη θέση.
Τον Φεβρουάριο του 1968 η Honda ανακοίνωσε την απόσυρσή της από όλες τις κατηγορίες των GP, ώστε να επικεντρωθεί στην εξέλιξη πιο κερδοφόρων μοτοσυκλετών, όπως το τετρακύλινδρο CB750, και στην F1 με στόχο την αγορά των αυτοκινήτων. Το CB750 ήταν η πρώτη superbike μοτοσυκλέτα στον κόσμο και παρουσιάστηκε το 1969, όταν η ετήσια παραγωγή της Honda έφτασε στο 1,5 εκατομμύριο μονάδες για πρώτη φορά στην Ιστορία της.

Ετικέτες

MotoGP Jerez SPRINT: Απίστευτη νίκη Marc Marquez μετά από πτώση σε flag-to-flag αγώνα!

Ο πιο επεισοδιακός αγώνας Sprint
MotoGP Jerez SPRINT: Απίστευτη νίκη Marc Marquez μετά από πτώση flag-to-flag αγώνα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/4/2026

Είπαμε πως ο καιρός θα είναι άστατος για τον αγώνα Sprint αλλά μέχρι και τα φώτα της εκκίνησης είχε κρατηθεί ώστε να μην ξεκινήσει με βροχή, αλλά να φέρει τα πάνω κάτω στην διάρκεια.

Η πρώτη νίκη μετά από πτώση για τον Marc Marquez και οι πιο τρελές συνθήκες νίκης στην πολυετή καριέρα του, μας έδωσε σήμερα ο αγώνας Sprint στην Ισπανία.

Έκανε μία καταπληκτική εκκίνηση σε στεγνό αγώνα μπαίνοντας μπροστά με τον Zarco να λειτουργεί ως πορτιέρης, μην αφήνοντας κανέναν να περάσει. Ήταν ξεκάθαρο πως ο Zarco καθυστερούσε τους υπόλοιπους από την διαφορά που αυτοί έκαναν όταν τον πέρασαν.

Σε αντίθεση με τον Quartararo που αντέχει εκεί για δύο γύρους το πολύ, ο Zarco ξέρει να μπλοκάρει τον αντίπαλο αλλά και να τον κερδίζει ξανά, όπως έκανε με τον Acosta και η προσπέρασή του δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ο Bezzecchi έκανε μία πολύ κακή εκκίνηση εξαιτίας προστατευτικού ζελατίνας που ήταν στο πίσω ελαστικό. Το έχουμε δει ξανά αυτό να συμβαίνει, δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο, αλλά δεν συμβαίνει και συχνά.

Στην συνέχεια ο Martin λειτούργησε αρκετά επιθετικά πίσω από τον Alex Marquez ο οποίος ήταν ταχύτερος από τον Zarco αλλά δεν έβρισκε ευκαιρία καθαρής προσπέρασης. Ο πιο έμπειρος Γάλλος έκλεινε κάθε πόρτα αλλά κρατούσε πίσω και τον νεότερο Marquez που έβλεπε τον μεγάλο αδερφό να ξεμακραίνει σε μία πίστα που μπορεί να τον περάσει πιο εύκολα.

Στο τέλος του πρώτου γύρο και σε μία από τις προσπάθειες αυτές του Alex, ο Martin βρίσκει την ευκαιρία και τον περνά, μπαίνοντας τρίτος πίσω από τον Zarco. Όλη αυτή η μάχη, άφηνε τον Marc Marquez να ανοίγεται μπροστά ακόμη περισσότερο και εκεί, στα φρένα της πρώτης στροφής για τον δεύτερο γύρο ο Martin βλέπει το εμπρός φρένο να έχει κορώσει, η δισκόπλακα να έχει πιάσει φωτιά κυριολεκτικά και εγκαταλείπει την προσπάθεια!

Ο Alex Marquez δεν έχει άλλες άγκυρες και γρήγορα περνά τον Zarco που πλέον κρατά πίσω τον Diggia. Ανταλλάσσουν θέσεις δύο φορές και βλέπουμε μία φανταστική μάχη, από αυτές που ο Zarco μπορεί να δώσει.

Η βροχή που είχε κρατηθεί, πλέον δεν αφήνει πολλά περιθώρια και η pit lane ανοίγει για όποιον θέλει να αλλάξει μοτοσυκλέτα, κάτι που κανείς δεν κάνει.

Περιμένουν να σχηματίσει γραμμές η πίστα ώστε και τα βρόχινα ελαστικά να είναι σε άμεση ισχύ η επίδρασή τους ενώ πλέον ο Zarco έχει μείνει στην 6η θέση και ανεβαίνει στην 5η παλεύοντας με τον Acosta και μαζί με όλες τις KTM μαχί.

Στο μεταξύ ο Alex Marquez έχει φτάσει τον τροχό του Marc και τον περνά με μία πολύ καλή και καθαρή κίνηση. Μία ξεκάθαρη κίνηση που δείχνει αυτό που έχουν πει πολλές φορές και οι δύο, πως όταν πρόκειται για αγώνα η μεταξύ τους μάχη είναι ανοικτή.

Περνώντας μπροστά ο Alex Marquez και με την βροχή να πέφτει πλέον στο όριο για βρόχινα ελαστικά, ο Marc Marquez παίρνει την απόφαση να μπει για αλλαγή, παρασύρεται, όπως είπε, από το γεγονός πως ο Alex συνέχισε και μένει πίσω του. Στην τελευταία στροφή όμως σημειώνει πτώση και κρατώντας το γκάζι για να μην σβήσει η μοτοσυκλέτα, καβαλά ξανά και περιμένει όλες τις μοτοσυκλέτες να περάσουν. Στο σημείο που έπεσε ξεκινά και η pit lane και ο Marc Marquez μπαίνει κατευθείαν για αλλαγή. Είναι ο τελευταίος γύρος που επέτρεπε στις μοτοσυκλέτες να συνεχίσουν, ένα κομβικό σημείο και συγκυριακά ο Marc Marquez αλλά και ο Bagnaia που μπήκαν αμέσως πριν να αλλάξουν ελαστικά, βρίσκονται σε προνομιακό σημείο.

Το νεότερο σημάδι, πριν την πτώση του Marc Marquez το δίνει ο Toprak που έπεσε και πήρε μαζί του και τον άτυχο Salvadori. Από εκείνο το σημείο όλοι οι θεατές σκεφτόντουσαν τι μπορούσε να συμβεί, μέχρι που είδαν τον Marc να πέφτει.

Με 4 γύρους να απομένουν η απόφαση για αλλαγή ελαστικών δεν ήταν εύκολη υπόθεση και δεν πρέπει να θεωρεί κανείς πως συνέβη γενικευμένη παράκρουση και κανείς δεν ήθελε να αλλάξει ελαστικά.

Μόλις ο Marc Marquez βγαίνει με τα βρόχινα ελαστικά, αρχίζουν όλοι όσοι δεν άλλαξαν να πέφτουν σαν ντόμινο, ο ένας πίσω από τον άλλο, πέφτει και ο Alex Marquez.

Ο Bagnaia είναι μπροστά από τον Marc και κρίμα για αυτόν γιατί ο Marc Marquez τον περνά με επιθετικό αλλά καθαρό τρόπο και του δείχνει και την διαφορά τους χτίζοντας αμέσως μεγάλη διαφορά.

Εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τον Bezzecchi που πέφτει και μένει παγιδευμένος κάτω από την μοτοσυκλέτα του, ενώ πλέον αλλάζουν όλοι ελαστικά για τους τρεις γύρους που απομένουν.

Ο Marc Marquez δεν χρειάζεται να κάνει πολλά, μόνο να οδηγήσει σταθερά για το λίγο που απομένει και πράγματι κερδίζει την στιγμή που οι δύο βασικοί ανταγωνιστές στο πρωτάθλημα μένουν εκτός βαθμών, ώστε να μειώσει την διαφορά τους στο πρωτάθλημα!

Μία μεγάλη νίκη σήμερα, ενώ αύριο αναμένονται καλύτερες καιρικές συνθήκες που θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους όσους αισθάνονται πως σήμερα δεν την είχαν, να κάνουν έναν δυνατό αγώνα.

Χαρακτηριστική η στιγμή που ο Morbidelli βρίσκεται να μιλά στην κάμερα καθώς συγκυριακά βρέθηκε στην τρίτη θέση:

«Αφιερώνω την νίκη στον αγώνα σε όλους εκείνους που είναι απογοητευμένοι και αισθάνονται πως δεν έχουν καμία ευκαιρία» είπε ο εν ολίγοις ο Morbidelli, φανερώνοντας έτσι και το πώς αντιμετωπίζει τα πράγματα από την εποχή που έφυγε από την Yamaha και πήγε στην VR46.

ΘΕΣΗ

Αναβάτης

MOTO

Χρόνος

Βαθμοί

1

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

21:25.651

12

2

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+3.050

9

3

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+7.493

7

4

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+8.752

6

5

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+9.237

5

6

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+11.958

4

7

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+13.525

3

8

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+14.522

2

9

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+15.769

1

10

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+15.821

 

11

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+16.190

 

12

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+17.985

 

13

47A. Fernandez

Yamaha Factory Racing

+19.777

 

14

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+21.583

 

15

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+31.079

 

16

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+44.686

 

17

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+58.756

 

Εγκατέλειψαν / Πτώσεις

 

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

9 Laps

 
 

36J. Mir

Honda HRC Castrol

9 Laps

 
 

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

8 Laps

 
 

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

7 Laps

 
 

32L. Savadori

Aprilia Racing

7 Laps

 
 

89J. Martin

Aprilia Racing

1 Laps

 

 

 

Ετικέτες