Moto2 2020: O Tetsuta Nagashima με KTM

Ομόσταβλος του Jorge Martin
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

15/11/2019

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την λήξη του πρωταθλήματος και οι τελευταίες θέσεις είναι ώρα να συμπληρωθούν. Χθες, ήρθε η τέταρτη σημαντικότερη -σύμφωνα με τον ίδιο- στιγμή της επαγγελματικής ζωής του Jorge Lorenzo με την ανακοίνωση της παραίτησής του από το εν ενεργεία συμβόλαιο με την Honda και της αποχώρησής του από την ενεργό δράση. Αυτό έφερε μία κενή καρέκλα στα MotoGP που ήδη σφάζονται για το ποιος θα την κάνει δική του. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες κατηγορίες οι τελευταίες θέσεις συμπληρώνονται σιγά - σιγά. Σήμερα, η KTM ανακοίνωσε τη νέα συμφωνία που έκλεισε με τον 27χρονο Ιάπωνα, Tetsuta Nagashima, ο οποίος από του χρόνου θα είναι teammate του Jorge Martin στην Red Bull KTM Ajo Moto2. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα βέβαια, γιατί ξεκίνησαν με την παραίτηση του Zarco από το συμβόλαιο του. Αυτό έφερε μία κενή θέση στα MotoGP που καλύφθηκε από τον αναβάτη της Moto2,  Iker Lecuona, που είχε ήδη ανανεώσει το συμβόλαιό του για το 2020. Με την σειρά, εκείνη η θέση καλύπτεται τώρα...

Ο 27χρονος Nagashima μετρά ήδη τέσσερα χρόνια εμπειρίας στη μεσαία κατηγορία, ενώ φέτος γιόρτασε την πρώτη του pole position στον αγώνα της Αυστρίας. Στη φετινή σεζόν έχει αποδείξει ότι ο ρυθμός του είναι ανταγωνιστικός και θα αποτελέσει “δυνατό χαρτί” για την ομάδα της KTM στη Moto2 την επόμενη χρονιά.

Το 2019 για την ΚΤΜ ήταν μια αρκετά περιπετειώδης χρονιά στα MotoGP γενικότερα, με την καταστροφική πορεία του Zarco, την αποχώρησή της απ’ τα Moto2 ως κατασκευστής πλαισίων, ενώ παράλληλα επενδύει περισσότερο στη Moto3 βάζοντας στο παιχνίδι και την Husqvarna.

Η KTM ακολουθεί πίστα τη δική της φιλοσοφία σχετικά με τους αναβάτες της, καθώς επενδύει στη συνεργασία τους που ξεκινά απ' τη Moto3 και φτάνει μέχρι και τα MotoGP, όπως έγινε με τον Binder. Για αυτό το λόγο, ο Ιάπωνας αναβάτης είναι παράλληλα και η πιο πρόσφατη προσθήκη στη νεοσύστατη KTM GP Academy που εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Είναι μια ακαδημία, που “ακονίζει” το ταλέντο των αναβατών της, οι οποίοι προέρχονται από το Northern Talent Cup, το Red Bull MotoGP Rookies Cup, ενώ η δράση της επεκτείνεται και στους αναβάτες των Moto3 και Moto2.

“Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με αυτό το νέο κεφάλαιο της καριέρας μου. Κατάφερα να βελτιωθώ αρκετά φέτος, ιδίως μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα που ήμουν κοντά στους πέντε πρώτους στα Qualifying, όμως αντιμετώπισα μερικά μικροπροβλήματα με αποτέλεσμα να μένω εκτός του βάθρου.” Ο Nagashima συνέχισε λέγοντας: “Τώρα πηγαίνω σε μια από τις καλύτερες ομάδες με τις καλύτερες οργανωτικές δομές στο paddock. Γνωρίζω τον Aki από το 2016 και έμαθα πάρα πολλά όταν ήμουν στην ακαδημαϊκή του ομάδα. Οι αναβάτες της Moto2 βρίσκονται πολύ κοντά στο επίπεδο ικανοτήτων τους με το κενό να μεταξύ τους να είναι πολύ μικρό και οι διαφορές πολύ μεγάλες φτάνοντας τις πέντε με έξι θέσεις. Έτσι μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο το να βελτιωθείς ατομικά αλλά με την κατάλληλη ομάδα είναι πολύ πιθανό να κάνεις αυτό το βήμα.”  Έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας πως έχει ήδη πολλά κίνητρα για να προσπαθήσει όσο καλύτερα μπορεί την ερχόμενη σεζόν.

Εξαιρετικά σημαντικές ήταν και οι δηλώσεις του Διευθυντή του αγωνιστικού τμήματος της ΚΤΜ,  Pit Beirer, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του για τον Ιάπωνα αναβάτη. Με τη μεταγραφή του Binder στη MotoGP o Nagashima, λόγω της “θητείας” του στην ακαδημία του Ajo ήταν ένας απ’ τους αναβάτες που κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον του Beirer.

Ετικέτες

MotoGP: Απογοητευτικό ξεκίνημα στην Ταϊλάνδη για την Tech3 εν μέσω φημών για διαζύγιο με την ΚΤΜ

Εντυπωσιασμένος παρόλα αυτά ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας Guenther Steiner - Ντεμπούτο με πολλά ερωτηματικά στο Buriram
Tech3
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

11/3/2026

Η πρώτη εμφάνιση της Tech3 στα MotoGP υπό τη νέα διοίκηση του Guenther Steiner συνοδεύτηκε από χαμηλές επιδόσεις, τεχνικά προβλήματα και μεγάλη απόσταση από την εργοστασιακή KTM, παρά τις αρχικές προσδοκίες για δυνατό ξεκίνημα στη σεζόν 2026.

Το ντεμπούτο της νέας εποχής της Tech3 στο MotoGP, με τον Guenther Steiner στο τιμόνι της ομάδας, μόνο ιδανικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το Grand Prix της Ταϊλάνδης στην πίστα του Buriram αποτέλεσε μια σκληρή επιστροφή στην πραγματικότητα για την ομάδα, η οποία έφτασε στον πρώτο αγώνα της χρονιάς με μεγάλες προσδοκίες, αλλά αποχώρησε με έντονη απογοήτευση.

Η είσοδος του πρώην επικεφαλής ομάδας της Formula 1 στο MotoGP είχε δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον στο paddock. Ο Steiner ηγείται της επενδυτικής ομάδας που εξαγόρασε την Tech3 το 2025, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για την ιστορική γαλλική ομάδα που αγωνίζεται στο MotoGP από το 2001.

Πέρυσι, όταν ανακοινώθηκε στη Βαρκελώνη το σχέδιο εξαγοράς της Tech3, ο Steiner είχε πανηγυρίσει σχεδόν προφητικά το βάθρο του Enea Bastianini. Τότε ο Hervé Poncharal είχε αστειευτεί λέγοντας πως ο Steiner ήταν "τυχερός" που είδε βάθρο πριν καν ξεκινήσει επίσημα η νέα εποχή. Στον πρώτο αγώνα όμως της σεζόν 2026, η τύχη αυτή απουσίαζε εντελώς.

Tech3

Ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, Nicolas Goyon, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το αποτέλεσμα του Σαββατοκύριακου.

"Είναι ξεκάθαρα μια απογοήτευση. Είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Guenther Steiner μαζί μας και το μόνο που μπορέσαμε να του προσφέρουμε ήταν ένα μάλλον επίπονο θέαμα," δήλωσε.

Η εικόνα της Tech3 στην πίστα έδειχνε μεγάλη προσπάθεια με ελάχιστο αποτέλεσμα. Η ομάδα κατάφερε να πάρει μόλις τέσσερις βαθμούς από τον αγώνα της Κυριακής, χάρη στη 12η θέση του Enea Bastianini.

Αυτό που επιβάρυνε περισσότερο την ανησυχία της ομάδας είναι η διαφορά από τις εργοστασιακές KTM. Την ώρα που οι Maverick Viñales και Enea Bastianini πάλευαν να μπουν στη βαθμολογούμενη εννιάδα του αγώνα Sprint, ο Pedro Acosta με την εργοστασιακή RC16 έφτανε στη νίκη και την πρωτοπορία του πρωταθλήματος.

Tech3

"Είμαστε ξεκάθαρα απογοητευμένοι, ειδικά όταν βλέπουμε τα αποτελέσματα της εργοστασιακής ομάδας. Είναι αυτό που λέμε διπλό χτύπημα," εξήγησε ο Goyon.

Παρότι οι δοκιμές προετοιμασίας στη Sepang είχαν δώσει θετικά σημάδια, στο Buriram επανεμφανίστηκαν τα προβλήματα της περσινής χρονιάς. Το στήσιμο της μοτοσυκλέτας δεν λειτούργησε και οι κατατακτήριες δοκιμές αποδείχθηκαν ξανά το αδύναμο σημείο της ομάδας, με τους δύο αναβάτες να εκκινούν από τη 17η και τη 20ή θέση αντίστοιχα.

Προβλήματα σταθερότητας για τον Bastianini

Ο Enea Bastianini κατάφερε τελικά να διασώσει μια 12η θέση, όμως οι εντυπώσεις του από την RC16 ήταν αρνητικές. Ο Ιταλός αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα σταθερότητας, ιδιαίτερα στα γρήγορα κομμάτια της πίστας.

Tech3

"Δυσκολεύτηκα πολύ στις ευθείες, γιατί η μοτοσυκλέτα κουνιόταν έντονα και χρειάστηκε να δοκιμάσουμε αρκετά πράγματα για να το αντισταθμίσουμε," δήλωσε μετά τον αγώνα.

Οι κραδασμοί ήταν τόσο έντονοι ώστε δεν μπορούσε καν να ανοίξει πλήρως το γκάζι στις μεγάλες ευθείες της πίστας. Όπως εξήγησε, μόλις περνούσε στην πέμπτη σχέση στο κιβώτιο, η μοτοσυκλέτα άρχιζε να ταλαντεύεται έντονα, αναγκάζοντάς τον να κλείνει το γκάζι για να αποφύγει την πτώση.

Εκτός βαθμών ο Viñales

Από την άλλη πλευρά του γκαράζ, ο Maverick Viñales τερμάτισε μόλις στη 16η θέση, εκτός βαθμών. Ο Ισπανός δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του τριημέρου να βρει ρυθμό και στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη πρόσφυσης από το μπροστινό ελαστικό.

Tech3

"Έχασα περίπου ένα δευτερόλεπτο σε ρυθμό σε σχέση με τις δοκιμές. Δοκιμάσαμε πέντε διαφορετικά set-up μέσα στη μέρα για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, αλλά στο τέλος είχα πολύ μικρή πρόσφυση μπροστά και έχανα πολύ χρόνο," εξήγησε.

Χωρίς εμπιστοσύνη στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας, ο Viñales δεν μπορούσε να στρίψει όπως ήθελε και συχνά άνοιγε τη γραμμή του στις στροφές.

Η πρώτη εμπειρία του Steiner στα MotoGP

Παρά τα δύσκολα αποτελέσματα, το πρώτο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο του Steiner στα MotoGP αποτέλεσε και μια εμπειρία γνωριμίας με τον τρόπο λειτουργίας του πρωταθλήματος. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι εντυπωσιάστηκε από το επίπεδο πίεσης και έντασης που βιώνουν οι αναβάτες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Ο πρώην επικεφαλής ομάδας της Formula 1 τόνισε ότι η σωματική και πνευματική καταπόνηση που απαιτούν τα MotoGP είναι ιδιαίτερα υψηλή, επισημαίνοντας πως το επίπεδο συγκέντρωσης και στρες που αντιμετωπίζουν οι αναβάτες είναι εντυπωσιακό για έναν άνθρωπο που προέρχεται από τον κόσμο της F1.

Πολλή δουλειά μπροστά

Το πρώτο Grand Prix της χρονιάς άφησε έτσι την Tech3 με πολλά ερωτήματα και αρκετή δουλειά μπροστά της. Η νέα εποχή της ομάδας ξεκίνησε με πολύ πιο δύσκολο τρόπο από ό,τι περίμεναν στο γκαράζ, ενώ η μεγάλη απόσταση από την εργοστασιακή KTM δείχνει ότι η βελτίωση πρέπει να έρθει άμεσα ενόψει των επόμενων αγώνων της σεζόν.

Όλα στον αέρα

Η κατάσταση στο paddock των MotoGP θυμίζει “μουσικές καρέκλες”, με τις δορυφορικές ομάδες να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων για το 2027. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η Tech3 ενδέχεται να αποχαιρετήσει την KTM αν οι Αυστριακοί δεν καταφέρουν να παραδώσουν μια πραγματικά ανταγωνιστική RC16 που να χτυπά στα ίσια την κορυφή.

Tech3

Οι πληροφορίες θέλουν την Tech3 να μπαίνει σε τροχιά Ducati, παίρνοντας ουσιαστικά τη θέση της VR46 στο Borgo Panigale. Η ομάδα του Valentino Rossi φημολογείται έντονα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μεταπήδησης στην Aprilia (ή ακόμα και τη Yamaha), ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια αναπάντεχη συνεργασία της Tech3 με τους Ιταλούς, αν το project της KTM συνεχίσει να υπολείπεται των προσδοκιών.