Moto2 2020: O Tetsuta Nagashima με KTM

Ομόσταβλος του Jorge Martin
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

15/11/2019

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την λήξη του πρωταθλήματος και οι τελευταίες θέσεις είναι ώρα να συμπληρωθούν. Χθες, ήρθε η τέταρτη σημαντικότερη -σύμφωνα με τον ίδιο- στιγμή της επαγγελματικής ζωής του Jorge Lorenzo με την ανακοίνωση της παραίτησής του από το εν ενεργεία συμβόλαιο με την Honda και της αποχώρησής του από την ενεργό δράση. Αυτό έφερε μία κενή καρέκλα στα MotoGP που ήδη σφάζονται για το ποιος θα την κάνει δική του. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες κατηγορίες οι τελευταίες θέσεις συμπληρώνονται σιγά - σιγά. Σήμερα, η KTM ανακοίνωσε τη νέα συμφωνία που έκλεισε με τον 27χρονο Ιάπωνα, Tetsuta Nagashima, ο οποίος από του χρόνου θα είναι teammate του Jorge Martin στην Red Bull KTM Ajo Moto2. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα βέβαια, γιατί ξεκίνησαν με την παραίτηση του Zarco από το συμβόλαιο του. Αυτό έφερε μία κενή θέση στα MotoGP που καλύφθηκε από τον αναβάτη της Moto2,  Iker Lecuona, που είχε ήδη ανανεώσει το συμβόλαιό του για το 2020. Με την σειρά, εκείνη η θέση καλύπτεται τώρα...

Ο 27χρονος Nagashima μετρά ήδη τέσσερα χρόνια εμπειρίας στη μεσαία κατηγορία, ενώ φέτος γιόρτασε την πρώτη του pole position στον αγώνα της Αυστρίας. Στη φετινή σεζόν έχει αποδείξει ότι ο ρυθμός του είναι ανταγωνιστικός και θα αποτελέσει “δυνατό χαρτί” για την ομάδα της KTM στη Moto2 την επόμενη χρονιά.

Το 2019 για την ΚΤΜ ήταν μια αρκετά περιπετειώδης χρονιά στα MotoGP γενικότερα, με την καταστροφική πορεία του Zarco, την αποχώρησή της απ’ τα Moto2 ως κατασκευστής πλαισίων, ενώ παράλληλα επενδύει περισσότερο στη Moto3 βάζοντας στο παιχνίδι και την Husqvarna.

Η KTM ακολουθεί πίστα τη δική της φιλοσοφία σχετικά με τους αναβάτες της, καθώς επενδύει στη συνεργασία τους που ξεκινά απ' τη Moto3 και φτάνει μέχρι και τα MotoGP, όπως έγινε με τον Binder. Για αυτό το λόγο, ο Ιάπωνας αναβάτης είναι παράλληλα και η πιο πρόσφατη προσθήκη στη νεοσύστατη KTM GP Academy που εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Είναι μια ακαδημία, που “ακονίζει” το ταλέντο των αναβατών της, οι οποίοι προέρχονται από το Northern Talent Cup, το Red Bull MotoGP Rookies Cup, ενώ η δράση της επεκτείνεται και στους αναβάτες των Moto3 και Moto2.

“Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με αυτό το νέο κεφάλαιο της καριέρας μου. Κατάφερα να βελτιωθώ αρκετά φέτος, ιδίως μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα που ήμουν κοντά στους πέντε πρώτους στα Qualifying, όμως αντιμετώπισα μερικά μικροπροβλήματα με αποτέλεσμα να μένω εκτός του βάθρου.” Ο Nagashima συνέχισε λέγοντας: “Τώρα πηγαίνω σε μια από τις καλύτερες ομάδες με τις καλύτερες οργανωτικές δομές στο paddock. Γνωρίζω τον Aki από το 2016 και έμαθα πάρα πολλά όταν ήμουν στην ακαδημαϊκή του ομάδα. Οι αναβάτες της Moto2 βρίσκονται πολύ κοντά στο επίπεδο ικανοτήτων τους με το κενό να μεταξύ τους να είναι πολύ μικρό και οι διαφορές πολύ μεγάλες φτάνοντας τις πέντε με έξι θέσεις. Έτσι μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο το να βελτιωθείς ατομικά αλλά με την κατάλληλη ομάδα είναι πολύ πιθανό να κάνεις αυτό το βήμα.”  Έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας πως έχει ήδη πολλά κίνητρα για να προσπαθήσει όσο καλύτερα μπορεί την ερχόμενη σεζόν.

Εξαιρετικά σημαντικές ήταν και οι δηλώσεις του Διευθυντή του αγωνιστικού τμήματος της ΚΤΜ,  Pit Beirer, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του για τον Ιάπωνα αναβάτη. Με τη μεταγραφή του Binder στη MotoGP o Nagashima, λόγω της “θητείας” του στην ακαδημία του Ajo ήταν ένας απ’ τους αναβάτες που κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον του Beirer.

Ετικέτες

MotoGP: Μεταφέρεται στο τέλος της σεζόν ο αγώνας του Κατάρ! Νέο ημερολόγιο!

Αναβολή πριν την ακύρωσή του...
MotoGP: Μεταφέρεται στο τέλος της σεζόν ο αγώνας του Κατάρ! Νέο ημερολόγιο!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/3/2026

Την λύση της αναβολής για το τέλος της σεζόν, επέλεξαν τελικά οι διοργανωτές των MotoGP για τον αγώνα στο Κατάρ, που όπως όλοι μας υπολογίζαμε από την πρώτη στιγμή της έναρξης του πολέμου στην Μέση Ανατολή, θα ήταν αδύνατο να γίνει.

Η αντικατάστασή του με άλλο αγώνα στις ίδιες ημερομηνίες ήταν πρακτικά αδύνατη, παρότι και συζητήθηκε.

Ωστόσο δεν υπήρχε ο χρόνος να προετοιμαστεί για μία τέτοια διοργάνωση, οποιαδήποτε πίστα, ενώ η οικονομική καταστροφή ήταν βέβαιοι καθώς θα ήταν αδύνατο να προσελκύσει το τεράστιο πλήθος που απαιτείται για να καλύψει μέρος των εξόδων.

Ένας νέος τόπος διεξαγωγής σε τόσο κοντινές ημερομηνίες δεν θα άφηνε το περιθώριο για τις δύο εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών που απαιτούνται, να το εντάξουν στον προγραμματισμό τους.

Κυρίως όμως σκόνταφτε σε μία σειρά από δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν μεταξύ διοργανωτών και της εκάστοτε πίστας, για την περίπτωση ακύρωσης που προσπερνιούνται όταν πρόκειται για μεταβολή ημερομηνίας.

Ως αποτέλεσμα ο αγώνας στο Portimao θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου και ο τελευταίος αγώνας της σεζόν μεταφέρεται στην Valencia στις 29 Νοεμβρίου.

Δεν γίνεται να μην κλείσει πρωτάθλημα στην Ισπανία, και έτσι φυσικά και δεν θα πήγαινε στο τέλος της σεζόν το Κατάρ.

Στο μεταξύ η πιθανότητα της πλήρους ακύρωσής του, είναι μεγαλύτερη από το να γίνει στην πράξη. Κι ένας λόγος που πήγε και στο τέλος είναι για να μην χωρά νέα αλλαγή ημερομηνίας.

Ο Carmelo Ezpeleta, Πρόεδρος των MotoGP είπε για την αλλαγή αυτή:

«Αυτή η απόφαση ήρθε μετά από αρκετή σκέψη και με την απόλυτη συμφωνία από την πλευρά της πίστας του Κατάρ, όπως και με το σύνολο των paddock. Προτεραιότητά μας είναι πάντα η ασφάλεια και η ευημερία όλων όσων εμπλέκονται στα MotoGP καθώς και η διασφάλιση ότι κάθε Grand Prix διεξάγεται με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα. Αναγνωρίζουμε επίσης τη σημασία του να κρατάμε πλήρως ενημερωμένους τους φίλαθλους με αμεσότητα και φυσικά θα δοθεί η ευκαιρία να μεταφέρουν τα εισιτήριά τους για την επόμενη διοργάνωση.
 

Ομοίως πρέπει να ευχαριστήσω την πίστα στο Portimao και την Valencia για τη συνεργασία και την ευελιξία τους στο να μας βοηθήσουν να πετύχουμε μια ομαλή μετάβαση στο νέο ημερολόγιο. Είμαστε βέβαιοι ότι το ενημερωμένο πρόγραμμα θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε την ποιότητα του πρωταθλήματος, προσφέροντας παράλληλα στους φιλάθλους μια εξαιρετική αγωνιστική σεζόν».

 

Ο Abdulrahman bin Abdullatif Al Mannai, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου & Μοτοσυκλέτας του Κατάρ (QMMF) και της Διεθνούς Πίστας LosailΛουσάιλ (LIC), δήλωσε: «Σεβόμαστε και προσυπογράφουμε την απόφαση του Ομίλου Αθλητισμού και Ψυχαγωγίας των MotoGP να αναβάλει το Qatar Airways Grand Prix του Κατάρ για τις 6–8 Νοεμβρίου 2026. Ευχαριστούμε ειλικρινά τους φιλάθλους, τις ομάδες και τους συνεργάτες μας για την κατανόηση και τη συνεχή υποστήριξή τους, και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους πάντες ξανά στη Διεθνή Πίστα του Losail».

Ο Jorge Viegas, Πρόεδρος της FIM, πρόσθεσε: «Η FIM υποστηρίζει πλήρως την απόφαση για τον επαναπρογραμματισμό του Grand Prix του Κατάρ. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, η διασφάλιση της προστασίας των αναβατών, των ομάδων, των στελεχών και των οπαδών μας πρέπει πάντα να έρχεται πρώτη. Είμαστε βέβαιοι ότι το νέο ημερολόγιο διασφαλίζει ότι η διοργάνωση στο Κατάρ μπορεί να διεξαχθεί στις πιο ασφαλείς και επαγγελματικές συνθήκες».