Moto2 2020: O Tetsuta Nagashima με KTM

Ομόσταβλος του Jorge Martin
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

15/11/2019

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την λήξη του πρωταθλήματος και οι τελευταίες θέσεις είναι ώρα να συμπληρωθούν. Χθες, ήρθε η τέταρτη σημαντικότερη -σύμφωνα με τον ίδιο- στιγμή της επαγγελματικής ζωής του Jorge Lorenzo με την ανακοίνωση της παραίτησής του από το εν ενεργεία συμβόλαιο με την Honda και της αποχώρησής του από την ενεργό δράση. Αυτό έφερε μία κενή καρέκλα στα MotoGP που ήδη σφάζονται για το ποιος θα την κάνει δική του. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες κατηγορίες οι τελευταίες θέσεις συμπληρώνονται σιγά - σιγά. Σήμερα, η KTM ανακοίνωσε τη νέα συμφωνία που έκλεισε με τον 27χρονο Ιάπωνα, Tetsuta Nagashima, ο οποίος από του χρόνου θα είναι teammate του Jorge Martin στην Red Bull KTM Ajo Moto2. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα βέβαια, γιατί ξεκίνησαν με την παραίτηση του Zarco από το συμβόλαιο του. Αυτό έφερε μία κενή θέση στα MotoGP που καλύφθηκε από τον αναβάτη της Moto2,  Iker Lecuona, που είχε ήδη ανανεώσει το συμβόλαιό του για το 2020. Με την σειρά, εκείνη η θέση καλύπτεται τώρα...

Ο 27χρονος Nagashima μετρά ήδη τέσσερα χρόνια εμπειρίας στη μεσαία κατηγορία, ενώ φέτος γιόρτασε την πρώτη του pole position στον αγώνα της Αυστρίας. Στη φετινή σεζόν έχει αποδείξει ότι ο ρυθμός του είναι ανταγωνιστικός και θα αποτελέσει “δυνατό χαρτί” για την ομάδα της KTM στη Moto2 την επόμενη χρονιά.

Το 2019 για την ΚΤΜ ήταν μια αρκετά περιπετειώδης χρονιά στα MotoGP γενικότερα, με την καταστροφική πορεία του Zarco, την αποχώρησή της απ’ τα Moto2 ως κατασκευστής πλαισίων, ενώ παράλληλα επενδύει περισσότερο στη Moto3 βάζοντας στο παιχνίδι και την Husqvarna.

Η KTM ακολουθεί πίστα τη δική της φιλοσοφία σχετικά με τους αναβάτες της, καθώς επενδύει στη συνεργασία τους που ξεκινά απ' τη Moto3 και φτάνει μέχρι και τα MotoGP, όπως έγινε με τον Binder. Για αυτό το λόγο, ο Ιάπωνας αναβάτης είναι παράλληλα και η πιο πρόσφατη προσθήκη στη νεοσύστατη KTM GP Academy που εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Είναι μια ακαδημία, που “ακονίζει” το ταλέντο των αναβατών της, οι οποίοι προέρχονται από το Northern Talent Cup, το Red Bull MotoGP Rookies Cup, ενώ η δράση της επεκτείνεται και στους αναβάτες των Moto3 και Moto2.

“Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με αυτό το νέο κεφάλαιο της καριέρας μου. Κατάφερα να βελτιωθώ αρκετά φέτος, ιδίως μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα που ήμουν κοντά στους πέντε πρώτους στα Qualifying, όμως αντιμετώπισα μερικά μικροπροβλήματα με αποτέλεσμα να μένω εκτός του βάθρου.” Ο Nagashima συνέχισε λέγοντας: “Τώρα πηγαίνω σε μια από τις καλύτερες ομάδες με τις καλύτερες οργανωτικές δομές στο paddock. Γνωρίζω τον Aki από το 2016 και έμαθα πάρα πολλά όταν ήμουν στην ακαδημαϊκή του ομάδα. Οι αναβάτες της Moto2 βρίσκονται πολύ κοντά στο επίπεδο ικανοτήτων τους με το κενό να μεταξύ τους να είναι πολύ μικρό και οι διαφορές πολύ μεγάλες φτάνοντας τις πέντε με έξι θέσεις. Έτσι μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο το να βελτιωθείς ατομικά αλλά με την κατάλληλη ομάδα είναι πολύ πιθανό να κάνεις αυτό το βήμα.”  Έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας πως έχει ήδη πολλά κίνητρα για να προσπαθήσει όσο καλύτερα μπορεί την ερχόμενη σεζόν.

Εξαιρετικά σημαντικές ήταν και οι δηλώσεις του Διευθυντή του αγωνιστικού τμήματος της ΚΤΜ,  Pit Beirer, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του για τον Ιάπωνα αναβάτη. Με τη μεταγραφή του Binder στη MotoGP o Nagashima, λόγω της “θητείας” του στην ακαδημία του Ajo ήταν ένας απ’ τους αναβάτες που κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον του Beirer.

Ετικέτες

MotoGP Βρετανία SPRINT: Μεγάλη νίκη Martin σε απόλυτη επικράτηση της Aprilia

Πρώτη φορά όλο το βάθρο Aprilia στον Sprint!
MotoGP Βρετανία SPRINT: Μεγάλη νίκη Martin σε απόλυτη επικράτηση της Aprilia
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/8/2026

Ισοφάρισε ο Martin σήμερα, το ρεκόρ νικών του Marc Marquez, στην σύντομη ιστορία του θεσμού των Sprint αγώνων των MotoGP. Ταυτόχρονα είχαμε για πρώτη φορά στους αγώνες του Σαββάτου, ένα βάθρο πλήρως γεμάτο με μοτοσυκλέτες της Aprilia σε μία διπλή ήττα για την Ducati καθώς δεν ήταν σε θέση να δώσουν μάχη και να υπερασπιστούν την θέση τους. Απεναντίας, στην περίπτωση του Marc Marquez απλά περίμενε να τελειώσει το μαρτύριο διασώζοντας την τελευταία στιγμή τον έναν και μοναδικό βαθμό που θα τον έχανε και αυτόν, αν η γραμμή τερματισμού ήταν μερικά μέτρα πιο μπροστά.

Αιτία το γεγονός πως οι εργοστασιακές Ducati χρησιμοποιούν πολύ πίσω ελαστικό σε μία πίστα που έτσι και αλλιώς το καταναλώνει γρήγορα χωρίς να προσφέρει και κορυφαία πρόσφυση. Οι Aprilia έφτασαν στο όριο πολύ πιο αργά, επικρατώντας πλήρως των υπολοίπων.

Η εκκίνηση έδωσε όπως πάντα μία πιο ωραιοποιημένη εικόνα για το τι θα ακολουθούσε με τον Martin να φεύγει εμπρός χωρίς αντίσταση, πίσω του όμως οι δορυφορικές Ducati και ο Marc Marquez έδιναν τον δικό τους αγώνα με καλές πιθανότητες για την συνέχεια. Ο Marc Marquez βούτηξε στην εσωτερική του Bezzecchi αλλά έκοψε αμέσως για να γλιτώσει την επαφή την οποία δεν απέφυγε πλήρως αλλά ήταν αναίμακτη. Σε αντίθεση με των Morbidelli και Lecuona που οδήγησε σε πτώση του δεύτερου. Είχε προηγηθεί η πτώση του Crutchlow που δεν κατάφερε να δώσει μία καλή εικόνα στους συμπολίτες του, στον αγώνα εντός -για αυτόν- έδρας.

Η κόντρα των Bezzecchi και Marc Marquez που ξεκίνησε από την πρώτη στροφή ολοκληρώθηκε άμεσα με προβιβασμό της Ducati και έτσι την αρχική εικόνα πως θα μπορέσει να παλέψει για αρκετούς από τους βαθμούς που δίνει ο Sprint ακόμη και για μία θέση του βάθρου. Εικόνα σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα είδαμε λίγο αργότερα.

Η πτώση του Fernandez από χαμένη πρόσφυση εμπρός, άνοιξε τον δρόμο στον Alex Marquez να πλησιάσει τους πρώτους δύο και στέρησε επίσης την ευκαιρία από την Aprilia να γεμίσει με ακόμη περισσότερες μοτοσυκλέτες τις πρώτες θέσεις γιατί έγινε βέβαιο αργότερα, πως θα είχε καταφέρει να περάσει εμπρός.

Για τους πρώτους γύρους όμως ο Martin απλά συνεχίζει ανέμελος την πορεία του ενώ στην δεύτερη θέση ο Ai Ogura χρειάστηκε να προστατευτεί από τον Di Giannantonio, όχι όμως για πολύ.

Πριν ακόμη αρχίσουν να γίνονται εμφανή σε όλους τα προβλήματα της Ducati, ο Bezzecchi πέρασε όμορφα και καθαρά τον Marc Marquez και αμέσως μετά και ο Alex που παρόλο που έδειχνε να μην βρίσκει και αυτός κορυφαία πρόσφυση, ήταν όμως σε καλύτερη μοίρα από τον Marc Marquez που από την μέση του αγώνα και μετά το πίσω μέρος γλιστρούσε συνέχεια και αποσταθεροποιούνταν ο τροχός του σε κάθε άνοιγμα. Στο τέλος ο Alex Marquez πέρασε και τον Di Giannantonio που είχε ακριβώς τα ίδια θέματα με τον Marc αλλά λίγο πιο αργά μέσα στον αγώνα προλαβαίνοντας να κρατήσει αρκετούς από τους πόντους που είχε αρχικά στην εκκίνηση.

Για ακόμη μία φορά η εκκίνηση ήταν η αναμενόμενη, έντονος συναγωνισμός που όμως αργότερα δεν εξελίχθηκε σε μία θεαματική μάχη. Αύριο θα είναι μία παρέλαση των Aprilia αν δεν καταφέρουν να βρουν στην Ducati μία λύση για την πολύ μεγάλη φθορά των ελαστικών σε πολύ σύντομο χρόνο.

 

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

89J. Martin

Aprilia Racing

19:49.066

12

2

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+1.530

9

3

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+3.974

7

4

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+6.956

6

5

49F. Di Gianna

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+8.651

5

6

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+10.745

4

7

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+10.826

3

8

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+12.539

2

9

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+13.965

1

10

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+13.992

 

11

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+14.142

 

12

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+14.344

 

13

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+14.540

 

14

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+15.213

 

15

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+16.892

 

16

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+20.194

 

17

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+23.722

 

18

44P. Espargaro

Red Bull KTM Tech3

+24.380

 

19

47A. Fernandez

Yamaha Factory Racing

+27.593

 

20

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+34.332

 

Πτώσεις

 

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

5 Laps

 
 

35C. Crutchlow

Castrol Honda LCR

3 Laps

 
 

27I. Lecuona

BK8 Gresini Racing MotoGP

0 Laps