Husqvarna Moto3 2020 – EICMA: Τα Husqy στα GP! [video]

Μια φιλόδοξη προσπάθεια
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/11/2019

Στην EICMA η Husqvarna πέρα από την παρουσίαση των νέων μοντέλων της και του πρωτότυπου Norden 901, παρουσίασε και την μοτοσυκλέτα με την οποία θα συμμετέχει από του χρόνου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα GP στην κατηγορία της Moto3, με την ομάδα Max racing Team, ιδιοκτησίας του πολυπρωταθλητή Max Biaggi και με team manager τον Peter Öttl.

Αναβάτες της ομάδας θα είναι οι Romano Fenati και Alonso Lopez, που θα προσπαθήσουν να γράψουν ιστορία με το καινούργιο FR 250GP. Για όσους δεν το γνωρίζουν, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Husqvarna έχει μια πλούσια αγωνιστική παράδοση στο road racing μέχρι και την δεκαετία του '60 και η είσοδός της στο Π.Π. GP είναι το όχημα που θα την καθιερώσει ξανά ως μια εταιρεία για street μοτοσυκλέτες, όπως είναι και το όραμα του Stefan Pierer.

Ο Romano Fenati τερμάτισε φέτος δεύτερος στο πρωτάθλημα, ενώ κατά την διάρκεια της θητείας στην κατηγορία έχει κατακτήσει 11 νίκες, 24 τερματισμούς στο βάθρο και τέσσερις pole positions. Ο Alonso Lopez είναι μόλις 17 ετών και το 2020 θα είναι η τρίτη του χρονιά στην Moto3, καθώς είχε κάνει το ντεμπούτο του το 2018.

Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο τέλος του άρθρου και το video της παρουσίασης

Ο Stefan Pierer, CEO της KTM AG στην οποία ανήκει πλέον η Husqvarna δήλωσε ότι ανυπομονεί να δει την επιστροφή της εταιρείας στα paddock των GP και ότι οι αγώνες είναι η ιδανική πλατφόρμα για να καθιερωθεί η Husqvarna ως μια εταιρεία που κατασκευάζει street μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων. O Pit Beirer με τη σειρά του, ο αγωνσσιτικός Διευθυντής της ΚΤΜ, τόνισε ότι με την εμπειρία του Biaggi και του Öttl η ομάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει νίκες μέσα στο 2020.

Ετικέτες

Τουλάχιστον 31 εκατομμύρια ευρώ σε έναν χρόνο από πρόστιμα για κράνος – Παραβάτης ένας στους 10

Η καμπάνια ‘Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους’ συμπλήρωσε έναν χρόνο και η Αστυνομία εξέδωσε τον απολογισμό της
sym ttlbt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Ιούνιο του 2025 και έκτοτε έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι μπλόκων και ελέγχων από την Αστυνομία, με τη χρήση κράνους να συνιστά μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς συνοδεύεται από εβδομαδιαία δελτία Τύπου με τα σχετικά ευρήματα.

Κάνοντας λοιπόν τον απολογισμό της, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χτες, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026, πως στη διάρκεια του χρόνου αυτού έγιναν 974.582 έλεγχοι και μέσω αυτών βεβαιώθηκαν 95.603 παραβάσεις για μη χρήση κράνους.

Αυτό σημαίνει πως χοντρικά ένας στους δέκα δεν φορούσε κράνος, το 9,8% για την ακρίβεια.

Η ανάλυση των ευρημάτων μας λέει πως 84.943 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε αναβάτες δικύκλων – με 3.054 εξ αυτών εργαζόμενους ως διανομείς – και άλλες 10.660 αφορούσαν επιβάτες σε δίκυκλα.

Στο άθροισα συγκαταλέγονται και 15.940 αναβάτες ΕΠΗΟ (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα), για τους οποίους το κράνος είναι επίσης υποχρεωτικό, αλλά το πρόστιμο μόλις 30 ευρώ.

Με έναν απλό υπολογισμό (παραβάσεις επί πρόστιμα, υπολογίζοντας διπλά για τους συνεπιβάτες καθώς πληρώνει πρόστιμο γι’ αυτούς και ο αναβάτης), προκύπτει μια σούμα τουλάχιστον 31.582.700 ευρώ.

Λέμε ‘τουλάχιστον’ διότι δεν αποκλείεται κάποιοι εκ των παραβατών να είναι υπότροποι, κάτι που σημαίνει πως τα πρόστιμα γι’ αυτούς θα είναι πολύ αυστηρότερα. Θυμίζουμε πως βάσει του νέου ΚΟΚ, η πρώτη υποτροπή επισύρει χίλια ευρώ πρόστιμο, ενώ από τη δεύτερη και μετά πέφτουν διχίλιαρα.

Για κάθε μια από τις δεκάδες χιλιάδες παραβάσεις αυτές, οι αναβάτες έχασαν και το δίπλωμα οδήγησής τους για 30 μέρες, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής το διάστημα αυτό πολλαπλασιάζεται σε έξι μήνες για την πρώτη και έναν χρόνο για κάθε επόμενη. Μάλιστα από την πρώτη υποτροπή απαιτείται επανάληψη εκπαίδευσης και εξέτασης για να επιστραφεί το δίπλωμα, αυξάνοντας κι άλλο τη λυπητερή.

Από τα εβδομαδιαία δελτία Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. μπορούμε ακόμη να δούμε πως υπάρχει μια ελαφρά περιοδική διακύμανση που δίχως άλλο συνδέεται με την εποχή του χρόνου, αλλά και την εκάστοτε συγκυρία (λ.χ. γιορτές και αργίες).

Ο αριθμός των αστυνομικών ελέγχων ακολουθεί μια ανάλογη διακύμανση, καθώς τον Χειμώνα έχουμε κατά μέσο όρο 15 με 16.000 ελέγχους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός αυτός ξεπερνά με συνέπεια τους 20.000.

Έτσι το ποσοστό παραβατών ανά ελέγχους επιδεικνύει μια σχετική σταθερότητα, κυμαινόμενο μεταξύ 6 και 10%, με τις μεγαλύτερες τιμές να σημειώνονται τους ζεστούς μήνες του χρόνου και τις μικρότερες τους κρύους.