Husqvarna Moto3 2020 – EICMA: Τα Husqy στα GP! [video]

Μια φιλόδοξη προσπάθεια
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/11/2019

Στην EICMA η Husqvarna πέρα από την παρουσίαση των νέων μοντέλων της και του πρωτότυπου Norden 901, παρουσίασε και την μοτοσυκλέτα με την οποία θα συμμετέχει από του χρόνου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα GP στην κατηγορία της Moto3, με την ομάδα Max racing Team, ιδιοκτησίας του πολυπρωταθλητή Max Biaggi και με team manager τον Peter Öttl.

Αναβάτες της ομάδας θα είναι οι Romano Fenati και Alonso Lopez, που θα προσπαθήσουν να γράψουν ιστορία με το καινούργιο FR 250GP. Για όσους δεν το γνωρίζουν, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Husqvarna έχει μια πλούσια αγωνιστική παράδοση στο road racing μέχρι και την δεκαετία του '60 και η είσοδός της στο Π.Π. GP είναι το όχημα που θα την καθιερώσει ξανά ως μια εταιρεία για street μοτοσυκλέτες, όπως είναι και το όραμα του Stefan Pierer.

Ο Romano Fenati τερμάτισε φέτος δεύτερος στο πρωτάθλημα, ενώ κατά την διάρκεια της θητείας στην κατηγορία έχει κατακτήσει 11 νίκες, 24 τερματισμούς στο βάθρο και τέσσερις pole positions. Ο Alonso Lopez είναι μόλις 17 ετών και το 2020 θα είναι η τρίτη του χρονιά στην Moto3, καθώς είχε κάνει το ντεμπούτο του το 2018.

Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο τέλος του άρθρου και το video της παρουσίασης

Ο Stefan Pierer, CEO της KTM AG στην οποία ανήκει πλέον η Husqvarna δήλωσε ότι ανυπομονεί να δει την επιστροφή της εταιρείας στα paddock των GP και ότι οι αγώνες είναι η ιδανική πλατφόρμα για να καθιερωθεί η Husqvarna ως μια εταιρεία που κατασκευάζει street μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων. O Pit Beirer με τη σειρά του, ο αγωνσσιτικός Διευθυντής της ΚΤΜ, τόνισε ότι με την εμπειρία του Biaggi και του Öttl η ομάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει νίκες μέσα στο 2020.

Ετικέτες

Η Polaris πατεντάρει κράνος που διαγιγνώσκει πότε είσαι κουρασμένος

Μένει να δούμε αν θα πάρει τον δρόμο προς την παραγωγή
polaris
Από τον

Παύλο Καρατζά

23/6/2026

Η τελευταία πατέντα της Polaris υποδηλώνει ότι το μελλοντικό σου κράνος θα μπορεί να παρακολουθεί την κόπωσή σου, να ελέγχει το όχημά σου και να αποφασίζει πότε πρέπει να σταματήσεις την οδήγηση.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Polaris περιγράφει ένα modular έξυπνο κράνος εξοπλισμένο με GPS, βιομετρικούς αισθητήρες, εξοπλισμό επικοινωνίας, φώτα και αφαιρούμενες ηλεκτρονικές μονάδες. Οι μοτοσυκλετιστές θα μπορούν να επικοινωνούν μέσω δικτύων, να συντονίζουν ομαδικές βόλτες και να χειρίζονται ορισμένες λειτουργίες του οχήματος απευθείας από κουμπιά τοποθετημένα στο κράνος. Όλα αυτά είναι αρκετά λογικά. Οι μοτοσυκλετιστές χρησιμοποιούν ήδη συσκευές επικοινωνίας Bluetooth, κάμερες, συστήματα πλοήγησης και εφαρμογές. Ο συνδυασμός ορισμένων από αυτές τις λειτουργίες σε μια ενιαία πλατφόρμα δεν λογίζεται ως αρνητικό.

Polaris

Βέβαια, η τεχνολογία του συγκεκριμένου κράνους δεν σταματά εκεί, αφού ένα σύστημα παρακολούθησης της κόπωσης που καταγράφει τις κινήσεις του κεφαλιού, την επιτάχυνση, τα βιομετρικά στοιχεία του αναβάτη και τη δραστηριότητα των αναρτήσεων του οχήματος θα υπολογίσει αυτό που η Polaris ονομάζει “Συνολική Μεταδιδόμενη Ενέργεια” (Total Energy Imparted). Η ιδέα είναι να προσδιοριστεί πόσο σωματικά καταπονημένος έχει γίνει ο αναβάτης με την πάροδο του χρόνου. Αν συγκεντρωθούν αρκετοί “πόντοι” κόπωσης, το σύστημα αρχίζει να εκπέμπει προειδοποιήσεις.

Σύμφωνα με τα σχέδια, το κράνος θα μπορούσε να ζητήσει επιβεβαίωση ότι ο αναβάτης είναι σε εγρήγορση και προσέχει. Εάν ο αναβάτης δεν απαντήσει εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων, το σύστημα θα μπορούσε ενδεχομένως να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του οχήματος, περιορίζοντας την απόδοση ή μειώνοντας την ταχύτητα.

Polaris

Πολλοί έμπειροι αναβάτες θα θεωρήσουν πως δεν πρέπει και δεν χρειάζεται ένα κράνος να πάρει μία τέτοια απόφαση, όμως είναι από τις περιπτώσεις που η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ του ανθρώπου και να προλάβει δύσκολες καταστάσεις.

Μία άλλη λειτουργία της Polaris περιγράφει συστήματα σύνδεσης για ομαδικές βόλτες που μπορούν να παρακολουθούν πόσο μακριά απομακρύνονται οι αναβάτες από έναν καθορισμένο αναβάτη και οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις όταν οι αναβάτες απομακρύνονται υπερβολικά.

Βέβαια, μένει να δούμε αν οι παραπάνω λειτουργίες θα πάρουν τον δρόμο προς την παραγωγή, καθώς πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας έχουν μείνει στα συρτάρια και οι ιδέες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Σημαντικό πάντως είναι να αναφέρουμε πως η η Polaris δεν είναι απλώς ένας κατασκευαστής οχημάτων, αλλά κατέχει επίσης την Klim, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον τομέα του εξοπλισμού για μοτοσυκλέτες και μηχανοκίνητα σπορ.

Ετικέτες