MotoGP 2020: Επιστρέφει ο “Σπαρτιάτης” στη Yamaha!

Επίσημα πλέον ως αναβάτης εξέλιξης ο Lorenzo
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

30/1/2020

Μετά από δύο δύσκολα χρόνια, γεμάτα με τραυματισμούς και κυρίως μετά από μια αποτυχημένη σεζόν στη Honda, ο Jorge Lorenzo ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο πριν τον αγώνα της Valencia, πως αυτή θα ήταν η τελευταία του χρονιά της αγωνιστικής του καριέρας. Καθοριστικός παράγοντας στην απόφασή του, ήταν η πτώση του στα ελεύθερα δοκιμαστικά στο Assen, όπου έσπασε τον έκτο θωρακικό σπόνδυλο. Τότε, φούντωσε η φοβία που χτίστηκε σταδιακά μέσα από πολλές πτώσεις, πως είναι μεγάλη η πιθανότητα να μείνει παράλυτος και να περάσει την υπόλοιπη ζωή του σε ένα αναπηρικό καροτσάκι.

Έκτοτε, ο Ισπανός αναβάτης απολαμβάνει τη ζωή του “συνταξιούχου” με ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς και την αγορά πανάκριβων supercars και κάνοντας όλα όσα δεν είχε ποτέ τον χρόνο να ευχαριστηθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, όταν έχεις περάσει ολόκληρη τη ζωή σου στα paddock και πάνω στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας είναι σχεδόν ακατόρθωτο να σταματήσεις να κάνεις αυτό που αγαπάς, αυτό για το οποίο γεννήθηκες. Κατά καιρούς υπήρχαν διάφορες φήμες με την επιστροφή του Lorenzo στους αγώνες σε διάφορους ρόλους, όπως το να πάρει τη θέση του Iannone στις δοκιμές ή να γίνει αναβάτης εξέλιξης της Yamaha, χωρίς όμως να υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες. Το όνομα του Ισπανού αναβάτη είναι συνυφασμένο με τη Yamaha, αφού μαζί της έκανε το ντεμπούτο του στα MotoGP και αγωνιζόταν με τα χρώματά της για εννέα ολόκληρα χρόνια, χαρίζοντάς της τρία πρωταθλήματα το 2010, το 2012 και το 2015. Τώρα, ανακοινώθηκε επίσημα πλέον, πως για το 2020 θα είναι ο αναβάτης εξέλιξης της Yamaha.

Ο Lorenzo θα βρεθεί στη σέλα της M1 για άλλη μια φορά στις επίσημες δοκιμές της Sepang που ξεκινούν την Κυριακή που μας έρχεται στις 2 Φεβρουαρίου. Επίσης, θα πάρει μέρος και στις επίσημες δοκιμές της IRTA και σε μερικές ιδιωτικές δοκιμές της Yamaha με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει τους μηχανικούς στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας. Το οδηγικό του στιλ, ταιριάζει τέλεια με τα χαρακτηριστικά της Μ1 και η χειρουργική ακρίβεια που διαθέτει ο Lorenzo θα προσφέρει περισσότερα δεδομένα στην ομάδα. Ο πρώην αρχιμηχανικός του Valentino Rossi, Silvano Galbusera ο οποίος αντικαταστάθηκε για το 2020 από τον David Munoz, θα είναι πλέον στην ομάδα εξέλιξης της μοτοσυκλέτας στο πλάι του Jorge Lorenzo για φέτος. Η Yamaha επίσης, έχει αφήσει καθαρά στην κρίση του Lorenzo για το αν θα πάρει μέρος σε αγώνα ως Wildcard σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι τέτοιο, χωρίς να το πιέζει.

Ο Managing Director της Yamaha Motor Racing, Lin Jarvis εξομολογήθηκε μάλιστα πως μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης του Ισπανού αναβάτη, ξεκίνησαν να σκέφτονται τί πρόταση θα του κάνουν για να επιστρέψει στην ομάδα. ”Τα στατιστικά των επιτυχιών του όσο ήταν μαζί μας μιλάνε από μόνα τους,” είπε ο Jarvis. Η εμπειρία του Lorenzo σαν αναβάτης είναι τεράστια και δεν χωρά αμφιβολία σε αυτό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της “θητείας” του έχει περάσει οδηγώντας την M1. Το οδηγικό του στιλ και οι τεχνικές γνώσεις που διαθέτει αποτελούν τις απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζεται να έχει ένας αναβάτης εξέλιξης και για αυτό ήταν νούμερο ένα στη λίστα της Yamaha.

O Ισπανός πολυπρωταθλητής σχολίασε την επιστροφή του στη Yamaha λέγοντας: “Είμαι πολύ χαρούμενος για την απόφασή μου να γίνω μέλος της εργοστασιακής ομάδας εξέλιξης της Yamaha. Σκόπευα να παραμείνω μέσα στα πράγματα των MotoGP και πιστεύω πως η επιστροφή μου ως αναβάτης εξέλιξης είναι ο ιδανικός ρόλος για μένα. Γνωρίζω την ομάδα και την Μ1 πάρα πολύ καλά! Με τη Yamaha έχουμε κοινές πολλές καλές αναμνήσεις και μαζί έχουμε κερδίσει τρεις τίτλους! Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Yamaha που μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω αυτό που αγαπώ (σ.σ. να οδηγεί και να πιέζει τις μοτοσυκλέτες στα όριά τους), ενώ παράλληλα δεν θα χρειαστεί να αλλάξω την καθημερινότητά μου, που πλέον είναι πιο ήρεμη συγκριτικά απ’ την εποχή που ήμουν αγωνιζόμενος.”

Ετικέτες

MotoGP Αυστρία: Χρωστούμενη νίκη Acosta, ανοίγει ψαλίδα ο Martin

Αγώνας που ξεκίνησε πολύ δυναμικά
Αγώνας που ξεκίνησε πολύ δυναμικά
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/9/2026

Άλλη μία δυναμιτισμένη εκκίνηση με μπόλικη δράση στους πρώτους γύρους ζήσαμε στην Austria και αυτή τη φορά, η δικαιωματική από εχθές νίκη του Acosta, ήρθε για να δώσει το καλύτερο τέλος στην συνεργασία του με την KTM και ταυτόχρονα μία ανάσα στην Αυστριακή -παραμένει ακόμη- εταιρεία.

Ο αγώνας ξεκίνησε με τις Aprilia να τα καταφέρνουν καλύτερα από κάθε άλλον και εκτός από τον Martin που υπερασπίστηκε την pole position, ξεπετάχτηκε και ο Bezzecchi που πήρε την δεύτερη θέση.

Ο Marc Marquez δεν ξεκίνησε άσχημα από την δεύτερη θέση, αλλά με μία μικρή σούζα δεν ήταν ο πλέον γρήγορος. Πάτησε μάλιστα εκτός γραμμής και στο όριο της τιμωρίας όμως επειδή δεν κέρδισε θέση και το άνοιγμα της γραμμής του έγινε για να αποφύγει την σύγκρουση, απέφυγε την ποινή που για το παράπτωμα αυτό είναι να παραχωρήσεις μία θέση, σε αντίθεση με τον Quartararo που κέρδισε ακριβώς αυτό.

Ο πρώτος γύρος έχει ωραίες μάχες και δεν περίμενε κανείς πως μία από αυτές θα είναι στην κορυφή μεταξύ των δύο Aprilia. Ο Bezzecchi κάνει την κίνησή του, περνά μπροστά με καθαρό τρόπο παρότι η κίνηση του έχει ρίσκο για τον ίδιο και ο Martin απαντά αμέσως και παίρνει πίσω την πρώτη θέση. Ο Acosta που τα έχει πάει καλά στην εκκίνηση αρχίζει να πιέζει αμέσως από τις πιο πίσω θέσεις, έχοντας μπροστά του και τις δύο εργοστασιακές Ducati, η μία από τις οποίες έχει περισσότερες πιθανότητες να τον δυσκολέψει.

Σήμερα όμως δεν έχει σκοπό να αφήσει κι άλλη ευκαιρία και το χρέος του απέναντι στην KTM είναι διπλό.

Εχθές είχε την νίκη του Sprint στο τσεπάκι του και έπεσε για τον πλέον χαζό λόγο, όπως είπε και ο ίδιος, κοιτώντας τα όργανα της μοτοσυκλέτας του. Ένα λάθος που κάνει ένας νέος στους αγώνες, όχι ένας από τους καλύτερους οδηγούς της εποχής μας.

Η επάνοδος του Acosta δεν συγκρίνεται με του Martin εχθές, όμως είναι εντυπωσιακός ο ρυθμός με τον οποίο κινείται για να πλησιάσει τις Aprilia. Την μία την έχει σίγουρη καθώς ο Bezzecchi έχει αφήσει τον Martin εμπρός χωρίς να έχει τον ρυθμό του.

Ασχέτως με το ποιον αναβάτη υποστηρίζει κανείς, μία νίκη της KTM μέσα στο σπίτι της, μία εταιρεία που έχει υποφέρει πολύ και από τον Acosta που κι αυτός αξίζει κάτι τέτοιο, γιατί είναι πράγματι ένας από τους κορυφαίους αναβάτες, είναι κάτι που όλοι θέλουν να δουν, εκτός από τους θαμώνες των μοτοκαφενείων που λέγαμε εχθές.

Σε κάθε περίπτωση μία τέτοια έκβαση του αγώνα δεν φαίνεται πολύ σίγουρη εκείνη την στιγμή. Υπάρχει ως πολύ δυνατό ενδεχόμενο γιατί ο Acosta έχει τον καλύτερο ρυθμό από τις πρώτες δοκιμές, αλλά σίγουρο δεν είναι σε καμία περίπτωση.

Πιο πριν άλλωστε όλες οι Aprilia έχουν δείξει πως είναι ανταγωνιστικές, καθώς πίσω από Martin και Bezzecchi έχει στρίψει στην εκκίνηση ο Ai Ogura που ακόμη αναρρώνει από το χειρουργείο στο χέρι.

Την μάχη με τον Marc Marquez ο Acosta έδωσε με άμεσο και καθαρό τρόπο, τον πέρασε πριν κλείσει ο πρώτος γύρος.

Του πήρε άλλους δύο γύρους να περάσει τον Ai Ogura και να αρχίσει να πιέζει τον Bezzecchi. Πίσω του ο Marc Marquez δεν μπορούσε να κυνηγήσει την τρίτη  Aprilia, είχε αφήσει την διαφορά με τον Ai Ogura να ανοίξει.

Την ίδια στιγμή ο Acosta κάνει ταχύτερους γύρους πίσω από τις Aprilia και τελικά στον 4ο γύρο, στο εσάκι περνά τον Bezzecchi.

Για τον Martin είχε κάτι διαφορετικό, όμως θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος.

Μέχρι τον 8ο γύρο ο Acosta απλά διαβάζει και πλησιάζει τον Martin, μπαίνει και λίγο στα φρένα, βάζοντας απλά μούρη δίπλα, χωρίς ακόμη να μπορεί να κάνει την επίθεσή του. Όμως αυτή τώρα διαφαίνεται πλήρως και ξεκάθαρα πως ετοιμάζεται.

Στο διάστημα αυτό έχει επανακάμψει και ο Marc Marquez και έχει πλησιάσει τον Ai Ogura. Έχει βελτιώσει τον χρόνο του λίγο και έχει χαλάσει τον δικό του ο Ιάπωνας και η διαφορά τους έχει μειωθεί.

Στον 9ο γύρο, στην έξοδο της πρώτης στροφής πριν ακόμη από το εσάκι όπου έχει κάνει όλες του τις προσπεράσεις, ο Acosta περνά τον Martin με αποφασιστικό και καθαρό τρόπο χωρίς ρίσκο.

Λίγο αργότερα και ο Marc Marquez κερδίζει θέση από τον Ai Ogura και έτσι φαίνεται πως το πρωτάθλημα δεν θα ανοίξει πολύ βαθμολογικά. Δεν θα άντεχε αυτό ούτε ένα γύρο.

Στην αρχή του 10ου γύρου ο Marc Marquez γλιστρά εκεί που έπεσε στις ελεύθερες δοκιμές, εκεί που έπεσε και ο Alex στην κατάταξη, στα φρένα της πρώτης στροφής. Κάνοντας ένα μικρό ντριφτάρισμα με ανάποδο τιμόνι, γλιτώνει την πτώση αλλά έχει χάσει αρκετές θέσεις, βρισκόμενος στην 6η θέση.

Στο μεταξύ ο Bagnaia έχει και αυτός κατρακυλήσει προς τα πίσω με τον Aldeguer να είναι η καλύτερη Ducati. Άσχημα τα πάει και ο Alex, λίγο αργότερα θα εγκαταλείψει από πτώση χωρίς τραυματισμό.

Ο Marc Marquez παλεύει για τους βαθμούς όμως παρόλο που καταλήγει στην 7η θέση. Μέχρι τα μισά του αγώνα θα περάσει τον Binder που είχε μπροστά του και περισσότερο θα τον δυσκολέψει η δορυφορική Ducati της Gresini που απομένει μπροστά του.

Στον 20ο γύρο ο Acosta δείχνει πως αν είναι να χάσει, αυτό θα γίνει μόνο από δικό του λάθος, πράγμα που ευτυχώς δεν κάνει, καθώς ο Martin δεν μπορεί να πιέσει περισσότερο. Δεν υπάρχει άλλη πλέον μάχη εμπρός και πλέον από πλευράς πρωταθλήματος το θέαμα επικεντρώνεται στο πότε θα περάσει ο Marc Marquez τον Aldeguer για τους πολύτιμους πόντους, πράγμα που καταφέρνει. Δεν προλαβαίνει όμως να πλησιάσει την τρίτη Aprilia.

Ο Acosta οδηγεί με διαφορά ασφαλείας την κούρσα ξεσηκώνοντας τις κερκίδες της Αυστρίας στους τελευταίους γύρους που απομένουν. Τρία χρόνια μετά η πρώτη του νίκη στα MotoGP έρχεται με τον κατασκευαστή που τον στήριξε όσο κανείς άλλος στην καριέρα του μέχρι τώρα.

Το γιορτάζει ξαπλώνοντας ήπια και προσεκτικά την RC16 εκεί που έπεσε στον Sprint. Θα ήταν το καλύτερο τριήμερο, με νίκη και στους δύο αγώνες αν δεν ήταν το λάθος αυτό και δεν μπορεί να το παραβλέψει, παρά μόνο να το αναδείξει.

Μία όμορφη λοιπόν νίκη για τον Acosta και ένα δίκαιο άνοιγμα της ψαλίδας στην βαθμολογία για τον Martin. Τέσσερα χρόνια η KTM δεν έχει δει το ψηλότερο σκαλί του βάθρου, ήταν τώρα η καλύτερη στιγμή και μάλιστα με εκπληκτικό καιρό, πράγμα σπάνιο για την εποχή στην περιοχή αυτή, ενώ και τα MotoGP την επισκέπτονται τώρα πιο αργά από άλλες φορές. Όλα δούλεψαν για την στιγμή αυτή λοιπόν.

Τα MotoGP κατευθύνονται τώρα στην Ιαπωνία με τον Martin πρώτο και 306 βαθμούς και τον Marc Marquez να ακολουθεί με 294 βαθμούς!

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΜΟΤΟ

Διαφ.

ΒΑΘΜΟΙ

1

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

42:16.996

25

2

89J. Martin

Aprilia Racing

+1.017

20

3

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+1.209

16

4

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+2.139

13

5

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+7.339

11

6

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+8.720

10

7

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+9.686

9

8

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+12.365

8

9

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+14.869

7

10

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+16.266

6

11

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+16.640

5

12

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+20.940

4

13

30T. Nakagami

Honda HRC Castrol

+21.032

3

14

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+22.391

2

15

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+24.949

1

16

44P. Espargaro

Red Bull KTM Tech3

+25.148

 

17

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+30.140

 

18

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+34.200

 

19

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+34.413

 

20

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+46.724

 

21

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+67.530

 

Πτώσεις

 

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

12 Laps

 

 

Ετικέτες