MotoGP-Aleix Espargaro: Επιστροφή στη δράση με HRC ως Wildcard συμμετοχή

Πρώτη φορά αγωνίζεται με Honda ο Ισπανός στην κορυφαία κατηγορία
Aleix Espargaro - MotoGP Jerez 2025
Από το

motomag

22/4/2025

Οι φίλαθλοι που θα γεμίσουν τις πλαγιές της Χερέθ θα έχουν έναν ακόμη ήρωα να αποθεώσουν στο Gran Premio Estrella Galicia  de Espana, καθώς ο δοκιμαστής της Honda HRC, Aleix Espargaro, ετοιμάζεται να επιστρέψει στη δράση με μία συμμετοχή wildcard για την Honda.

Όπως είχαμε αναφέρει μετά την απόσυρσή του από τη μόνιμη αγωνιστική δράση πέρσι, στο τέλος της σεζόν 2024, ο Espargaro ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του ως ένας από τους βασικούς δοκιμαστές εξέλιξης της Honda παράλληλα με την ποδηλατική αγωνιστική πορεία του. Έχοντας συμμετάσχει σε αρκετές ιδιωτικές δοκιμές, καθώς και στο επίσημα δοκιμαστικά τον Φεβρουάριο, ο τρεις φορές νικητής αγώνα MotoGP παρέμεινε ιδιαίτερα δραστήριος τους τελευταίους μήνες – με την πιο πρόσφατη δοκιμή να γίνεται στην πίστα Ricardo Tormo στη Βαλένθια, μαζί με τη Yamaha.

Aleix Espargaro - MotoGP Jerez 2025

Τώρα όμως, ο αναβάτης με το νούμερο #41 ετοιμάζεται να αγωνιστεί για πρώτη φορά με τα χρώματα της Honda HRC. Ο Espargaró θα παραταχθεί δίπλα στους Joan Mir και Luca Marini της εργοστασιακής ομάδας Honda HRC Castrol, καθώς και στους Johann Zarco (LCR Honda Castrol) και Somkiat Chantra (LCR Honda Idemitsu), δημιουργώντας ένα δυναμικό πενταμελές σχήμα για την Honda στην Jerez – λίγο πριν το σημαντικό μονοήμερο Επίσημο Test που θα διεξαχθεί στην Ανδαλουσία τη Δευτέρα 28 Απριλίου.

Aleix Espargaro - MotoGP Jerez 2025

 

Ετικέτες

MotoGP: H KTM θέλει να λύσει τεχνικό πρόβλημα στους κινητήρες της μα μόνο η Aprilia συναινεί!

Οι τακτικές βλάβες στους V4 των RC16 παραμένουν άλυτο πρόβλημα και οι επιτρεπόμενοι κινητήρες τελειώνουν σύντομα
ktm motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/7/2026

Το θέμα πήρε σοβαρές διαστάσεις μετά το ατύχημα της Βαρκελώνης, όταν η ΚΤΜ του Pedro Acosta έσβησε ξαφνικά σε μια μικρή ευθεία μη αφήνοντας κανένα περιθώριο ελιγμού στον επερχόμενο Alex Marquez που έπεσε πάνω στον αντίπαλό του με τις γνωστές συνέπειες. Ωστόσο αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που μια μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ αντιμετώπιζε μηχανικά προβλήματα στη διάρκεια δοκιμών ή αγώνων, ούτε έμελλε να είναι η τελευταία.

Στην πορεία οι Αυστριακοί είπαν πως βρέθηκε λύση στο πρόβλημα και κυκλοφόρησε η πληροφορία πως είχαν ρίξει ελαφρώς την απόδοση των V4 τους για παν ενδεχόμενο, ωστόσο αποκαλύπτεται πως οριστική λύση δεν έχει βρεθεί. Και ο λόγος είναι απλός: η ΚΤΜ δεν επιτρέπεται να ανοίξει τους κινητήρες της για να τους ελέγξει και διορθώσει!

Σύμφωνα με τους τρέχοντες κανονισμούς του MotoGP, οι επιτρεπόμενοι κινητήρες – 8 ανά αναβάτη ανά σεζόν ή 10 για ομάδες που απολαμβάνουν παραχωρήσεων (concessions), κάτι που αυτή τη στιγμή ισχύει μόνο για τη Yamaha – εγκρίθηκαν και σφραγίστηκαν στην αρχή της σεζόν και ουδεμία παρέμβαση επιτρέπεται δίχως τη συγκατάθεση της Ένωσης Αγωνιστικών Ομάδων, MSMA.

Για να δοθεί αυτή η συγκατάθεση απαιτείται απόλυτη ομοφωνία και η ΚΤΜ έχει ήδη αιτηθεί στην MSMA να ανοίξει τα μοτέρ της για να ψάξει και να διορθώσει το όποιο πρόβλημα, ωστόσο μόνο η Aprilia έχει συναινέσει! Κοινώς Ducati, Honda και Yamaha δεν εγκρίνουν το σχέδιο της ΚΤΜ.

Στο μεταξύ η ΚΤΜ, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής Motorsport της εταιρείας, Pit Beirer, έχει ήδη αποσύρει μερικούς κινητήρες από την εργοστασιακή ομάδα και σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλοκαιρινή διακοπή για να βρει ποιο ακριβώς είναι το τεχνικό πρόβλημα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ωστόσο πως οι Pedro Acosta και Brad Binder έχουν μείνει με έναν κινητήρα ο καθένας, κάτι που θα οδηγήσει πιθανότατα σε υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού που προβλέπουν οι κανονισμοί με τις όποιες συνέπειες – εκκίνηση από pitlane την πρώτη φορά και το ίδιο με επιπλέον ποινή long lap για κάθε επόμενη υπέρβαση.

Στο μεταξύ όμως το ζήτημα δεν αφορά μόνο στον ανταγωνισμό, αλλά έχει και σοβαρές προεκτάσεις στο ζήτημα της ασφάλειας. Το συμβάν της Βαρκελώνης, που οδήγησε σε κάταγμα σπονδύλου στην πλάτη του Alex Marquez, μας δείχνει ξεκάθαρα τον κίνδυνο που προκύπτει όταν μια μοτοσυκλέτα ενδέχεται να σβήσει στα καλά καθούμενα την ώρα του αγώνα, θέτοντας ρίσκα τόσο για τους αναβάτες της, όσο και για όλους τους άλλους που αγωνίζονται εκείνη τη στιγμή τριγύρω τους.

Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει ακατανόητη τη διαφωνία των τριών άλλων εργοστασίων που αντιτίθενται στην πρόταση της ΚΤΜ για άνοιγμα των σφραγισμένων μοτέρ της.

Ετικέτες