MotoGP Alex Marquez: "Έμαθα λιγότερα στην πιο πετυχημένη σεζόν"

Στην πιο επιτυχημένη σεζόν του, ο Alex Marquez θεωρεί ότι έμαθε λιγότερα!
Alex MArquez
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

17/12/2025

Ο αναβάτης της Gresini Ducati ολοκλήρωσε το 2025 ως δεύτερος στο πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας την πρώτη του νίκη στη μεγάλη κατηγορία και συνολικά τρεις νίκες σε Grand Prix, οδηγώντας μια Ducati προδιαγραφών 2024. Σε μεγάλο μέρος της σεζόν, ειδικά στο πρώτο μισό, ήταν ο μοναδικός που μπορούσε να πιέσει σταθερά τον πρωταθλητή Marc Marquez.

Παρόλα αυτά, ο 29χρονος Ισπανός δηλώνει ότι η δύσκολη σεζόν του 2024, με τη GP23, αποδείχθηκε τελικά πιο πολύτιμη.

Τη χρονιά πριν την εκτόξευσή του, ο Alex Marquez δυσκολεύτηκε σημαντικά να προσαρμοστεί στη Ducati GP23, καταφέρνοντας να ανέβει στο βάθρο μόλις μία φορά. Η έλλειψη σταθερότητας και δυσκολία του να προσαρμοστεί στην μοτοσυκλέτα τον ανάγκασαν να αλλάξει προσέγγιση και να δουλέψει βαθύτερα πάνω στο στυλ οδήγησής του.

Alex Marquez

Μιλώντας στο τέλος της σεζόν 2025, ήταν ξεκάθαρος για το πού θεωρεί ότι έκανε το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του, “Ειλικρινά, το βήμα που έκανα ήταν πέρυσι”, εξήγησε.

Και πρόσθεσε, “Το έχω πει πολλές φορές, όταν υποφέρεις, μαθαίνεις περισσότερα πράγματα. Πρέπει να βελτιώνεσαι, να δουλεύεις πάνω στις αδυναμίες σου και να είσαι εκεί κάθε μέρα”.

Παρότι το 2025 του έφερε νίκες, βάθρα και τη θέση του βασικού διεκδικητή του τίτλου πίσω από τον Marc Marquez, ο Alex Marquez επιμένει ότι το 2024 του πρόσφερε μεγαλύτερη αγωνιστική εξέλιξη.

“Αν πρέπει να πω κάτι, έμαθα περισσότερα πέρυσι απ’ ό,τι φέτος”, δήλωσε.
“Φέτος τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα, φυσικά. Αλλά έμαθα πολύ περισσότερα όταν υπέφερα με τη μοτοσυκλέτα του ’23”.

Alex Marquez

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη η χρονιά τον βοήθησε να κάνει ουσιαστικές αλλαγές, “Τότε έκανα ένα πραγματικά μεγάλο βήμα στο στυλ οδήγησής μου και κατάφερα να βελτιώσω πολλά αδύναμα σημεία”.

Η απόδοσή του το 2025 δεν πέρασε απαρατήρητη. Παρά το γεγονός ότι αγωνιζόταν με δορυφορική ομάδα και περσινών προδιαγραφής μοτοσυκλέτα, η Ducati αποφάσισε να τον εξοπλίσει με μοτοσυκλέτα του τρέχοντος έτους για το 2026, την ίδια με την εργοστασιακή ομάδα Ducati Lenovo.

Στη βαθμολογία, ο Alex Marquez ολοκλήρωσε τη σεζόν 78 βαθμούς πίσω από τον Marc Marquez, ο οποίος μάλιστα έχασε τους τελευταίους τέσσερις αγώνες λόγω τραυματισμού. Παράλληλα, όμως, ήταν 114 βαθμούς μπροστά από τον Marco Bezzecchi και 179 μπροστά από τον Pecco Bagnaia, ο οποίος αγωνιζόταν με εργοστασιακή GP25.

Η Gresini Ducati έκλεισε το 2025 με τέσσερις νίκες σε Grand Prix, με τον rookie Fermin Aldeguer να πετυχαίνει την πρώτη του νίκη στο Grand Prix Ινδονησίας, κερδίζοντας και τον τίτλο του rookie της χρονιάς.

Για τον Alex Marquez, όμως, το μεγαλύτερο κέρδος δεν ήταν οι νίκες. Ήταν τα μαθήματα που πήρε όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Και αυτά, όπως φαίνεται, είναι που τον έφεραν σε αυτό το επίπεδο.

Alex Marquez

 

MotoGP vs WSBK: O Bulega στη Balaton Park έφτασε 2,5 δέκατα από τον ταχύτερο γύρο του Marc Marquez!

Ο Ιταλός έγραψε χρόνο που θα τον ανέβαζε στο βάθρο του MotoGP στην Ουγγαρία!
motogp vs wsbk
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Στις αρχές Μαΐου το WSBK έτρεξε στην ουγγρική πίστα Balaton Park και λιγότερο από έναν μήνα μετά η ίδια πίστα φιλοξένησε αγώνα MotoGP. Με παραπλήσιες καιρικές συνθήκες και στις δύο περιπτώσεις, οι χρόνοι των δύο πρωταθλημάτων αποκτούν το δικό τους ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά όταν αντιπαραβάλλουμε τους ταχύτερους γύρους των δύο νικητών.

Ο Marc Marquez νίκησε στον αγώνα της Κυριακής στην Ουγγαρία έχοντας γράψει ταχύτερο γύρο αγώνα 1:38.313, ενώ ο Nicolo Bulega είχε κερδίσει μερικές εβδομάδες νωρίτερα με ταχύτερο γύρο 1:38.569. Μιλάμε για μια χρονική διαφορά 0,256 δευτερολέπτων, η οποία γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή αν σκεφτούμε πως ο ταχύτερος γύρος του Bulega ήταν περίπου 3 δέκατα ταχύτερος από το 1:38.862 του Pecco Bagnaia που ανέβηκε στο βάθρο ως τρίτος στη Balaton Park!

Τα παραπάνω δεν συνιστούν μια βάση για εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων, είναι όμως ενδεικτικά της ταχύτητας τόσο του Bulega όσο και της νέας Ducati Panigale V4R, ενώ αναπόφευκτα γεννούν ερωτηματικά για το τί θα γίνει όταν τα MotoGP μικρύνουν στα 850 cc. Πιθανότατα η ίδια η σχεδίαση της ουγγρικής πίστας με τις σφικτές στροφές και τις μικρές ευθείες δεν βοηθά τα πρωτότυπα MotoGP να απλώσουν τη σαφώς ανώτερη δύναμή τους, όπως θα συνέβαινε σε μια πιο γρήγορη πίστα όπως η Catalunya ή η Sepang, έτσι ευνοεί ουσιαστικά τη superbike να κινηθεί σε πιο κοντινό γυρολόγιο, πάντως οι χρόνοι του Bulega είναι εντυπωσιακότατοι, αν μη τι άλλο για τη συνέπειά τους και μόνο.

Επίσης δεν παραβλέπουμε πως και ο έτερος εργοστασιακός αναβάτης της Ducati στο WSBK, Iker Lecuona, γυρνά εξίσου γρήγορα με τον Bulega, έχοντας και αυτός ταχύτερο γύρο 1:38.648, επίσης κάτω από τον πιο γρήγορο χρόνο του Bagnaia!

Κατά τον υπεύθυνο ασφαλείας του MotoGP και βετεράνο αγωνιζόμενο, Loris Capirossi, η θεωρητική εκτίμηση είναι πως τα γυρολόγια στην εποχή των 850 cc θα αυξηθούν έως και κατά 2,5 δευτερόλεπτα ανά γύρο: “Τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι μηχανικοί των κατασκευαστών στις προσομοιώσεις που έχουν κάνει δείχνουν πως οι μοτοσυκλέτες του 2027 θα είναι από 1,5 ως 2,5 δευτερόλεπτα πιο αργές από τις τωρινές. Οι βασικοί λόγοι γι’ αυτό είναι η απουσία αεροδυναμικών βοηθημάτων και ο μικρότερος κινητήρας.

“Κατά τη γνώμη μου, η ιστορία θα επαναληφθεί. Αρχικά τα πράγματα θα πηγαίνουν πιο αργά, άλλωστε οι κανονισμοί προσαρμόστηκαν ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά στα επόμενα στάδια εξέλιξης θα γίνουν πάλι ταχύτερα.”

Δεν αποκλείεται λοιπόν του χρόνου να βλέπουμε τις superbikes να γυρνούν πιο γρήγορα από τα πρωτότυπα του MotoGP στις κοινές πίστες των δύο πρωταθλημάτων.