MotoGP, Buriram Test, 1η ημέρα: Ο Marc Marquez ταχύτερος όλων, μισό δευτερόλεπτο μπροστά

Με Ducati οι τρεις πρώτοι, κακά ξεκίνησε η Yamaha, εντυπωσιακά ο… Luca Marini για Honda!
Marc Marquez - Buriram test, 1η ημέρα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/2/2025

Η πρώτη ημέρα του τελευταίου τεστ πριν την έναρξη της σεζόν 2025 του MotoGP τελείωσε, με τη θερμοκρασία στην πίστα Chang της Ταϊλάνδης να φτάνει το μεσημέρι ακόμα και τους 35 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά. Ο Marc Marquez ήταν ταχύτερος όλων, με διαφορά μισού δευτερολέπτου από τον 2ο, τον αδελφό τού Alex.

Στην Ταϊλάνδη λοιπόν, όπου στις 28 Φεβρουαρίου ξεκινά η νέα σεζόν του MotoGP, βρέθηκαν όλοι οι αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας -πλην των τραυματιών Martin & Di Giannantonio-, για το τελευταίο διήμερο τεστ πριν ξεκινήσουν οι αγώνες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στο τεστ βρέθηκε και ο Raul Fernandez της Trackhouse Aprilia, που είχε πέσει στο πρόσφατο τεστ της Sepang, σπάζοντας το 5ο μετακάρπιο στο αριστερό του χέρι. Ο Raul είχε εγχειριστεί πριν λίγες ημέρες από τον γνωστό γιατρό Xavier Mir, και παρά τους πόνους και την αποκατάστασή του, συμπλήρωσε… 70 γύρους την πρώτη μέρα του τεστ στην πίστα Chang!

Στην Ταϊλάνδη επικρατεί πολλή ζέστη, με το θερμόμετρο να δείχνει 35 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι.

Marc

Την πρώτη ημέρα του τεστ, ο Marc Marquez ήταν σταθερά στους κορυφαίους χρόνους, ενώ λίγα λεπτά πριν την καρό σημαία έγραψε χρόνο 1:29.184, που απέχει 0.484 δευτερόλεπτα από το ρεκόρ γύρου που κατέχει ο Bagnaia από το 2024 -1:28.700. Ο Marc δοκίμαζε διαφορετικές θέσεις οδήγησης στο GP25, ώστε να είναι πιο άνετος πάνω στη μοτοσυκλέτα του, ενώ δοκίμασε και το κοστούμι της GP24. Η Ducati πρέπει σύντομα να αποφασίσει ποιον κινητήρα θα χρησιμοποιήσει (του 24 ή του 25), καθώς θα πρέπει να κρατήσει τον ίδιο κινητήρα για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι την έλευση του νέου, μικρότερου κυβισμού στο MotoGP. Κι όπως όλα δείχνουν, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του κινητήρα του 2024, που έχει αποδείξει τις επιδόσεις και την αξιοπιστία του.

Alex Marquez

Επιδόσεις που έδειξαν με το παραπάνω ο Alex Marquez που σημείωσε τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο με την περυσινή μοτοσυκλέτα της Ducati, αλλά και ο τρίτος Franco Morbidelli.

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Marco Bezzecchi, με την Aprilia, δείχνοντας να προσαρμόζεται γρήγορα στη νέα του μοτοσυκλέτα.

Ταχύτερος αναβάτης ΚΤΜ ήταν όπως αναμενόταν ο Pedro Acosta, στην 5η θέση, με τον Binder να βρίσκεται λίγο πιο πίσω, 9ος, και τους υπόλοιπους “πορτοκαλί” να ψάχνουν ακόμα να βρουν τα πατήματά τους στις νέες τους μοτοσυκλέτες, με τον Bastianini 16ο και τον Vinales 18ο.

Απόδοση-έκπληξη είχε ο Luca Marini της εργοστασιακής Honda που τερμάτισε 6ος, μια θέση μπροστά από τον Johann Zarco, ενώ ο Joan Mir ήταν 11ος, και ο Somkiat Chantra… 20ος. Κάπου εδώ θυμηθήκαμε το ανεκδιήγητο πρόσφατο σχόλιο του Ταϊλανδού αναβάτη της Honda πως… “στην πίστα Chang θα παίζω εντός έδρας και θα έχω πλεονέκτημα”. Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς.

Από την κορυφή στην κατάταξη του τεστ στη Μαλαισία, σε ελεύθερη πτώση στο τεστ της Ταϊλάνδης βρέθηκε ο Fabio Quartararo της Yamaha την 1η ημέρα του τεστ στο Buriram, γράφοντας μόλις τον 13ο ταχύτερο χρόνο, 1.049 δευτερόλεπτα πίσω από τον χρόνο του Marc, ενώ ήταν μία θέση πίσω ακόμα και από τον Jack Miller που προσαρμόζεται στη νέα του Yamaha.

Fermin - Alex

Όσον αφορά στους rookies, 14ος ήταν ο Aldeguer και 15ος ο Ogura, με τον Fermin να έχει μια θεαματική στιγμή όπου σε εκκίνηση η μοτοσυκλέτα του γύρισε στο πλάι και παραλίγο να εμβολίσει τον ομόσταυλό του! Από μία πτώση είχαν οι δυο rookies, που είναι φυσικό να σπρώχνουν για να ανακαλύψουν τα όρια των πανίσχυρων μοτοσυκλετών της νέας για αυτούς κατηγορίας, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσουν.

Για την 8η θέση του Bagnaia δεν λέμε πολλά, είναι γνωστό πως ο Ιταλός έχει βραδύκαυστο φιτίλι, και αναμένουμε μεγάλη πρόοδο στη δεύτερη και τελευταία ημέρα του τεστ.

Να σημειώσουμε τέλος την περίεργη απόφαση της ΚΤΜ να μην αφήσει τους αναβάτες και τεχνικούς της να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους του ειδικού τύπου, την πτώση που είχε χωρίς δυσάρεστα επακόλουθα ο Binder, και το τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισε με τη μοτοσυκλέτα του ο Marc.

Ακολουθούν οι χρόνοι της πρώτης ημέρας του τεστ στο Buriram.

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ / ΔΙΑΦΟΡΑ

1

Marc Marquez

Ducati Lenovo (GP25)

1:29.184s

2

Alex Marquez

Gresini Ducati (GP24)

+0.465s

3

Franco Morbidelli

VR46 Ducati (GP24)

+0.499s

4

Marco Bezzecchi

Aprilia Racing (RS-GP25)

+0.610s

5

Pedro Acosta

Red Bull KTM (RC16)

+0.720s

6

Luca Marini

Honda HRC Castrol (RC213V)

+0.744s

7

Johann Zarco

LCR Honda (RC213V)

+0.777s

8

Francesco Bagnaia

Ducati Lenovo (GP25)

+0.844s

9

Brad Binder

Red Bull KTM (RC16)

+0.857s

10

Jack Miller

Pramac Yamaha (YZR-M1)

+0.880s

11

Joan Mir

Honda HRC Castrol (RC213V)

+0.883s

12

Alex Rins

Monster Yamaha (YZR-M1)

+1.022s

13

Fabio Quartararo

Monster Yamaha (YZR-M1)

+1.049s

14

Fermin Aldeguer

Gresini Ducati (GP24)

+1.189s

15

Ai Ogura

Trackhouse Aprilia (RS-GP25)

+1.269s

16

Enea Bastianini

Red Bull KTM Tech3 (RC16)

+1.277s

17

Miguel Oliveira

Pramac Yamaha (YZR-M1)

+1.554s

18

Maverick Viñales

Red Bull KTM Tech3 (RC16)

+1.643s

19

Raul Fernandez

Trackhouse Aprilia (RS-GP25)

+1.791s

20

Somkiat Chantra

LCR Honda (RC213V)

+2.024s

21

Lorenzo Savadori

Aprilia Test Rider (RS-GP25)

+2.546s

Jorge ‘Aspar' Martinez και CFMOTO για MotoGP – Καραμπόλα με Tech3 που μιλά με Honda

Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη ψήνεται στο παρασκήνιο του MotoGP ενόψει της νέας εποχής των 850 cc
aspar
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/4/2026

Ο Jorge Martinez, γνωστός και από το αγωνιστικό του παρατσούκλι Aspar, εκτός από τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής στις κατηγορίες 80 και 125 κυβικών των Grand Prix τη δεκαετία του 1980, είναι ιδιοκτήτης των δύο ομάδων CFMOTO Aspar Team σε Moto3 και Moto2.

Μετά από μια πορεία γεμάτη με σημαντικές επιτυχίες, ο Aspar εύλογα σκέφτεται την επέκταση στην κορυφαία κλάση MotoGP και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν αυτόν τον καιρό στο paddock του παγκοσμίου πρωταθλήματος μιλούν ακριβώς γι’ αυτό.

aspar

Υπάρχουν λοιπόν σοβαρότατες πιθανότητες να δούμε ομάδα CFMOTO Aspar Racing στη μεγάλη κατηγορία MotoGP με μοτοσυκλέτες προερχόμενες από την ΚΤΜ, συνεργάτιδα της κινέζικης εταιρείας εδώ και χρόνια τόσο στα μοντέλα παραγωγής, όσο και στις δύο μικρότερες κλάσεις των Grand Prix.

Για να γίνει αυτό ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί χώρος και αυτός μαθαίνουμε πως ενδέχεται να δημιουργηθεί με την αποχώρηση της Tech 3 από το σχήμα της ΚΤΜ. Η Tech 3 μάλιστα φέρεται να είναι σε συζητήσεις με τη Honda για συνεργασία από το 2027 και μετά, στο οποίο σενάριο η ομάδα του Aspar θα σπεύσει να αναλάβει τις δύο KTM RC16 που τρέχει σήμερα η γαλλική ομάδα με Maverick Vinales και Enea Bastianini.

aspar
O Jorge Martinez με τον David Alonso

Ο Jorge Martinez έχει χτίσει μια σπουδαία υποδομή στη Βαλένθια με επίκεντρο την ιδιόκτητη πίστα Aspar Circuit, στην οποία θα βρει κανείς συχνά όλους τους μεγάλους Ισπανούς πρωταθλητές (αδελφοί Marquez, Jorge Martin κ.ά.) να προπονούνται, αλλά η σημαντικότερη δουλειά που γίνεται εκεί είναι σε επίπεδο ακαδημιών, καθώς ο Aspar έχει ήδη αναδείξει πολλά ταλέντα μέσω του εκπαιδευτικού του προγράμματος και του MIR Racing Aspar Cup.

aspar
Max Quilles

Πρόκειται για έναν θεσμό που συγκεντρώνει νεαρούς αναβάτες από δεκάδες χώρες του κόσμου και μέχρι τώρα έχει χαρίσει στην Ισπανία έναν παγκόσμιο πρωταθλητή, τον David Alonso που το 2024 έφερε στη CFMOTO έναν σπουδαίο τίτλο τιμής: το πρώτο πρωτάθλημα Grand Prix (Moto3) για κινέζικη ομάδα, έστω και με μοτοσυκλέτα ΚΤΜ. Επιπλέον, από το ίδιο πρόγραμμα έχει βγει ένα από τα νέα μεγάλα ταλέντα της Ισπανίας, ο Max Quilles που αυτή τη στιγμή προηγείται στην κατάταξη της Moto3 και μοιάζει με το μεγαλύτερο φαβορί για τον φετινό τίτλο – και είναι επίσης προστατευόμενος του Marc Marquez και τακτικός παρτενέρ του στις προπονήσεις – ενώ δύο ακόμη αναβάτες που έχουν φτάσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα μέσω του προγράμματος του Aspar είναι οι Dani Holgado και Marco Morelli.

aspar
Dani Holgado

Φέτος μάλιστα ο Aspar επέκτεινε το πρόγραμμα αυτό στην Ασία με τη συνεργασία της CFMOTO, αναζητώντας τα επόμενα μεγάλα ταλέντα των Grand Prix στην άλλη άκρη του κόσμου και πρωτίστως στην Κίνα, μια χώρα ουσιαστικά “παρθένα” για τον κόσμο του MotoGP και διακαής πόθος της Liberty Media.

Όλα μοιάζουν να δένουν όμορφα και τακτικά, καθώς το όραμα Aspar και CFMOTO ευθυγραμμίζεται ιδανικά με τα θέλω των διοργανωτών, Libery Media και Moto Grand Prix Sports Entertainment (Dorna), τόσο που αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με θέμα χρόνου παρά με φήμη.