MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Το σύστημα παραχωρήσεων θέλουν να εκμεταλλευτούν οι δύο Ιάπωνες κατασκευαστές
motomag MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/5/2024

Μπορεί η εμφάνιση του Fabio Quartararo στο Le Mans να έφερε κάποια χαμόγελα στο στρατόπεδο της Yamaha ωστόσο ο δρόμος για να φτάσει ξανά στην κορυφή η εταιρεία από την Iwata είναι πολύ μακρύς, από την άλλη στην Honda τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα καθώς σχεδόν όλοι οι αναβάτες της ψάχνουν να βρουν φως στην άκρη ενός τούνελ που μοιάζει να είναι ατελείωτο.

Αμφότερες οι δύο ιαπωνικές εταιρείες θα βρεθούν δύο ημέρες -Τρίτη και Τετάρτη- στην πίστα του Mugello για δοκιμές, κάνοντας χρήση του νέου συστήματος παραχωρήσεων του MotoGP. Για τη Yamaha αυτές οι δύο ημέρες θα είναι πολύ σημαντικές καθώς οι Fabio Quartararo και Alex Rins για πρώτη φορά θα πραγματοποιήσουν κάποιο τεστ καθώς ο μόνος χρόνος που είχαν για να δουλέψουν με τις μοτοσυκλέτες τους ήταν αυτός που υπήρχε στα Grand Prix που έχουν διεξαχθεί μέχρι και σήμερα.

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Στο γαλλικό GP o Alex Rins ανέφερε πως αυτό το τεστ είναι πολύ σημαντικό ενώ ο Fabio Quartararo με την σειρά του δήλωσε: “Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε την αποτελεσματικότητα των αλλαγών στο στήσιμο που πραγματοποιήσαμε στο Warm-Up στην Γαλλία. Ένας από τους στόχους μας θα είναι επίσης η επαναξιολόγηση των σημαντικών νέων εξαρτημάτων που φέραμε στη Jerez. Θα είμαστε σε θέση να κάνουμε συγκρίσεις σε μια εντελώς διαφορετική πίστα δίνοντας έμφαση στη νέα αεροδυναμική, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη διόρθωση των προβλημάτων της μοτοσυκλέτας στις στροφές.

Είναι περίπλοκο γιατί ειλικρινά, έχουμε δοκιμάσει τα πάντα. Από το Portimao, νομίζω ότι έχω κάνει περισσότερες αλλαγές από ό,τι σε τέσσερα χρόνια και το πρόβλημα είναι το ίδιο. Έχουμε περισσότερη δύναμη από το μοτέρ ωστόσο έχουμε χάσει στο δυνατό μας σημείο που ήταν οι στροφές και πρέπει να το ανακτήσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό. Όσον αφορά την αεροδυναμική, θα τη βελτιώσουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε και το νέο ψαλίδι που δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω στο Le Mans αλλά μάλλον όχι για πολύ. Οι δύο ημέρες στο Mugello νομίζω ότι θα μπορούσαν να είναι πολύ θετικές".

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Στο αντίπαλο ιαπωνικό στρατόπεδο τα πράγματα επίσης είναι δύσκολα αν και η Honda έχει περισσότερους αναβάτες οι οποίοι θεωρητικά θα μπορούσαν να εξελίξουν ταχύτερα την RC213V και να βρουν λύσεις στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν. Στη Βαρκελώνη ο δοκιμαστής της εταιρείας Stefan Bradl δοκίμασε μία νέα μοτοσυκλέτα ωστόσο οι αναβάτες της LCR δεν την βρήκαν και τόσο καλή. Από την άλλη η Honda πιστεύει ότι η νέα αυτή μοτοσυκλέτα έχει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία… άβυσσος το μυαλό των Ιαπώνων.

Στο Mugello παρόντες στο τεστ θα είναι και οι δύο αναβάτες του HRC με τους Luca Marini και Joan Mir να ανυπομονούν να σημειώσουν κάποια πρόοδο. Ο Marini ανέφερε χαρακτηριστικά: “Έχουμε μπόλικη δουλειά να κάνουμε με τη νέα μοτοσυκλέτα, τα νέα χαρακτηριστικά της θα μας επιτρέψουν να γίνουμε λίγο ταχύτεροι. Θα κάνουμε ένα καλό συμβιβασμό ανάμεσα σε πολλά εξαρτήματα. Δεν πρόκειται να αλλάξουν όλα από την μία μέρα στην άλλη, αλλά για μένα μπορεί να υπάρξει καλή πρόοδος και κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο για το τέλος της σεζόν".

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Για πρώτη φορά σε τεστ παραχωρήσεων θα βρεθούν και οι αναβάτες της LCR. O Johann Zarco θα δοκιμάσει για πρώτη φορά την RC213V στο Mugello και πιστεύει πως ακόμη και αυτά τα εξαρτήματα που δεν δουλεύουν δίνουν ωστόσο μια πληροφορία στην ομάδα. Ο Γάλλος παραδέχτηκε πως προσπαθεί και στους αγώνες να αντιμετωπίσει την κύρια πηγή των προβλημάτων της Honda και πως αυτό το τεστ πρόκειται να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: "Αν ήταν τόσο εύκολο δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που σημαίνει ότι η Honda δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Η δουλειά μου ως αναβάτης είναι να συγκεντρώνομαι και να δίνω τα πάντα με την μοτοσυκλέτα που οδηγώ. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να απαντήσω τι φταίει. Σε ποιο τομέα θα δουλέψουμε στο τεστ θα το γνωρίζω είτε το βράδυ της Τρίτης είτε το πρωί της Τετάρτης”.

Κρίσιμο λοιπόν το διήμερο τεστ στο Mugello για τις Yamaha και Honda όπου αμφότερες θα πρέπει να βρουν λύσεις στα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν τόσο καιρό.

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

 

Ετικέτες

Aspar Circuit - Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και ώρες λειτουργίας
motomagAspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο αναμονής, οι εργασίες αναβάθμισης στην ιδιωτική πίστα Aspar ολοκληρώθηκαν, με το “Aspar Universe”, όπως αποκαλείται το τεράστιο σύμπλεγμα, να ανοίγει τις πύλες του στο κοινό από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή, έχοντας ως στόχο να γίνει μήτρα νέων πρωταθλητών αλλά και ένας χώρος που θα μπορούν όλοι να διασκεδάσουν με ασφάλεια.

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει για το μεγαλεπήβολο όραμα του θρυλικού τέως αναβάτη των GP και νυν ιδιοκτήτη ομάδας σε Moto2 και Moto3, Jorge Martinez “Aspar”. Με έδρα την Guadassuar της Valencia, το τεράστιο σύμπλεγμα της πίστας Aspar απλώνεται σε συνολική έκταση 370.000 τ.μ. και διαχωρίζεται σε τέσσερα τμήματα. Η κύρια ασφάλτινη πίστα έχει συνολικό μήκος 2,2 χιλιομέτρων, ενώ η χωμάτινη φτάνει τα 1,1 χιλιόμετρα. Όπως είναι φυσικό τα καρτ δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν, έχοντας μία δική τους πίστα 850 μέτρων.

Στον αχανή χώρο βρίσκουμε επίσης την ακαδημία Aspar KSB Sport, η οποία μαζί με τις δύο εκπαιδευτικές της πίστες καταλαμβάνει συνολικά 18.000 τ.μ. Ακόμη, υπάρχει το Μουσείο Aspar, τα paddock που απλώνονται σε έναν χώρο 10.000 τ.μ., χώρος στάθμευσης, αίθουσα ενημέρωσης, εστιατόριο, χώρος εκδηλώσεων και αναρρωτήριο. Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο μηχανοκίνητο θεματικό πάρκο.

Aspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Οι εγκαταστάσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στην Aspar Circuit να εξελιχθεί σε ένα μοναδικό περιβάλλον, ικανό να φιλοξενήσει πλήθος δραστηριοτήτων. Η αρχή έγινε στις 15 Μαΐου 2024, ημερομηνία-σταθμός, όπου η πίστα ανακοίνωσε ότι ανοίγει τις πύλες της στο κοινό. Όσοι το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάσουν καρτ (παιδικά, ενηλίκων και διθέσια), με τα οποία θα μπορούν να τρέχουν στην πίστα και να αγωνίζονται. Εννοείται ότι υπάρχει πρόβλεψη και για όσους έχουν δικό τους καρτ, οι οποίοι θα μπορούν βάσει προγραμματισμού να οδηγήσουν στην πίστα. Για τους μοτοσυκλετιστές τώρα, η Aspar Circuit δίνει την δυνατότητα σε όσους θέλουν να τρέξουν με την δική τους μοτοσυκλέτα στην μεγάλη πίστα.

Οι διαδρομές μπορούν να δεχτούν αλλαγές, με στόχο προπονήσεις και ιδιωτικές δοκιμές, ένα χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα ομάδες και αναβάτες, καθώς με αυτόν τον τρόπο έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα όριά τους σε διαφορετικές περιπτώσεις, που απεικονίζουν διαφορετικές πίστες. Η αχανής έκταση παρέχει ακόμη υπηρεσίες για την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, συνέδριων και ό,τι άλλο επιθυμεί κάποια εταιρεία.

Η πίστα θα είναι ανοιχτή τέσσερις ημέρες της  εβδομάδας, από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή. Για την κύρια ασφάλτινη πίστα των 2,2 χιλιομέτρων, οι ώρες λειτουργίας έχουν οριστεί από τις 9:00 π.μ. μέχρι και τις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα), ενώ για αυτή των καρτ το ωράριο διευρύνεται από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 8:00 το απόγευμα. Το εστιατόριο, το οποίο αποτελεί τμήμα του συμπλέγματος Aspar θα ανοίγει τις πύλες του την ίδια ώρα με τις πίστες και θα παραμένει ανοιχτό μέχρι και τις 7:00 μ.μ.

Aspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Δεν σταματάμε όμως εδώ, καθώς η πίστα του Jorge Martinez θέλει να αποτελέσει ταυτόχρονα και φυτώριο νέων αναβατών, περικλείοντας στους κόλπους της, τη σχολή Aspar KSB Sport, με τα γραφεία της να βρίσκονται εντός του χώρου. Στόχος της ακαδημίας είναι η εύρεση, ανάπτυξη και εξέλιξη νέων ταλέντων, τόσο για μέσα στις πίστες, όσο και έξω από αυτές, στα box. Επιπροσθέτως, θα περιλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης οδήγησης μοτοσυκλέτας για όλα τα επίπεδα και ηλικίες. Από την άλλη, οι μηχανολόγοι του Τεχνικού τμήματος της Aspar KSB θα μπορούν να εφαρμόσουν πρακτικά τις γνώσεις τους, εντός επαγγελματικού περιβάλλοντος.

Τέλος, η τεράστια έκταση της πίστας προβλέπεται να αποτελέσει ταυτόχρονα και τα κεντρικά της αγωνιστικής ομάδας Aspar, από το Ισπανικό Πρωτάθλημα μέχρι και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP. Έτσι, γίνεται πιο εύκολο για τις εταιρείες και τους χορηγούς να έρθουν σε επαφή με την ισπανική ομάδα.

Η συγκεκριμένη πίστα αποτελεί το απαύγασμα μίας γενικότερης φιλοσοφίας γύρω από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό που διατρέχει ολόκληρη την Ισπανία. Για να φτάσει όμως εκεί, δημιουργώντας τεράστιας έκταση συμπλέγματα, που μεταξύ άλλων αποτελούν και φυτώρια νέων πρωταθλητών, πέρασε από πολλά στάδια. Όπως έχουμε ξαναπεί, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή κι εμείς να φτάσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο θα πρέπει να ξεκινήσουμε από πιο χαμηλά, φτιάχνοντας πίστες για τον κόσμο και τα εθνικά πρωταθλήματα. Αντί λοιπόν να συζητάμε για πίστες MotoGP και F1 που απαιτούν τεράστια οικονομικά ποσά για να στηθούν και να καλύψουν τις προδιαγραφές, θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε την κουβέντα από πιο γερές βάσεις, φτιάχνοντας πίστες που θα έχουν έσοδα από τους αναβάτες, αλλά και από εταιρείες. Η Ελλάδα έχει πολλούς χώρους, όπου μπορούμε να φτιάξουμε πίστες και χάρη στο ορεινό της ανάγλυφο να είναι και αρκούντως τεχνικές. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε από χαμηλά, χτίζοντας το επίπεδο και την φιλοσοφία γύρω από τους αγώνες, για να φτάσουμε κάποια στιγμή να συζητάμε για Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Ετικέτες