MotoGP: Για πρώτη φορά ηλεκτρονικές σημαίες!

Θα εγκατασταθούν σε όλες τις πίστες μέσα στο 2021
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

15/4/2021

Η Dorna ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την EM Motosport για να προμηθευτούν 22 ψηφιακά, υψηλής τεχνολογίας, πάνελ που θα αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές σημαίες, σε κάθε αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος GP. Από το 2022 θα είναι υποχρεωτικό για κάθε πίστα που θα φιλοξενήσει αγώνα MotoGP, να εγκαταστήσει Τ1 ή Τ2 πάνελ προκειμένου να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της FIM και της FIA, ώστε να αυξηθεί η ορατότητα για τις πληροφορίες που αφορούν την κατάσταση της πίστας προς όλους τους αγωνιζόμενους, και κατά συνέπεια να αυξηθεί το επίπεδο της ασφάλειας, ανεξάρτητα από ζητήματα πειθαρχίας. Η εφαρμογή αυτών των ψηφιακών πάνελ για το υπόλοιπο της σεζόν του 2021, πριν γίνουν υποχρεωτικές από την σεζόν, θα βοηθήσει τόσο τους αναβάτες όσο και τους ανθρώπους των αυτοκινητοδρομίων, να εξοικειωθούν με την συγκεκριμένη τεχνολογία πριν αρχίσει να ισχύει ο καινούργιος κανονισμός.

Τα 22 νέα ψηφιακά πάνελ, που θα ταξιδεύουν μαζί με τα paddock των MotoGP για το υπόλοιπο το 2021, θα κάνουν το ντεμπούτο τους στο επερχόμενο GP της Πορτογαλίας. Τα ομολογκαρισμένα ψηφιακά πάνελ προσφέρουν μεγάλη ορατότητα στις υψηλές ταχύτητες και σε όλες τις καιρικές συνθήκες, διευκολύνοντας τους αναβάτες να παίρνουν τις πληροφορίες για την πίστα, αυξάνοντας έτσι την ασφάλεια. Η ΕΜ Motorsport, η εταιρεία που κατασκευάζει τα πάνελ, έχει κάνει εξαντλητικές δοκιμές σε πολλές και διαφορετικές φωτιστικές συνθήκες, προκειμένου να αποδίδουν πάντα ένταση 64.000 κεριών ανά τετραγωνικό μέτρο. Μάλιστα, είναι τα πρώτα πάνελ που παίρνουν ομολογκασιόν από την FIM και την FIA.

Τα MotoGP θα χρησιμοποιήσουν έναν συνδυασμό από πάνελ Τ1 και Τ2, με τα Τ1 να χρησιμοποιούνται στις μεγάλες διόδους διαφυγής και στις μεγάλες ευθείες, ενώ τα Τ2 θα καλύπτουν τα υπόλοιπα κομμάτια της πίστας. Τα Τ1 αποτελούν το κορυφαίο προϊόν στην γκάμα της ΕΜ Motorsport και τα Τ2 αποτελούν την εξέλιξή τους και απευθύνονται σε ολόκληρη την αγορά του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Μεταξύ τους διαφέρουν σε διαστάσεις και απόδοση, έτσι ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες των διαφορετικών πρωταθλημάτων και πιστών.

Το σύστημα των ψηφιακών πάνελ θα ενταχθεί πλήρως στο υφιστάμενο σύστημα ελέγχου των αγώνων των MotoGP, πράγμα που σημαίνει ότι θα ελέγχονται κυρίως από τους αγωνοδίκες, έχοντας έτσι την δυνατότητα να αλλάζουν το καθεστώς σε ολόκληρη την πίστα αυτομάτως. Κάθε πάνελ διαθέτει μία κονσόλα που θα την χειρίζεται ένας κριτής, για περιπτώσεις κίτρινης σημαίας ή για μεμονωμένα συμβάντα σε συγκεκριμένο σημείο της πίστας. Οι κριτές θα περνούν από πλήρη εκπαίδευση για την χρήση τους πριν από κάθε αγώνα. Οι θέσεις που θα τοποθετηθούν τα πάνελ στην πίστα θα καθοριστούν από τον Υπεύθυνο Ασφαλείας των MotoGP, διασφαλίζοντας ότι θα μπουν εντός του οπτικού πεδίου των αναβατών κατά την διάρκεια ενός γύρου.

Ετικέτες

MotoGP - Θεαματικές αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς για το 2027!

Για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός αλλά και με ενδεχόμενο να δούμε και άλλον κατασκευαστή στον θεσμό
motomag MotoGP – Αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς για το 2027, μια νέα εποχή ξεκινά [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

8/5/2024

Το γνωρίζαμε πως το 2027 οι τεχνικοί κανονισμοί στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP θα άλλαζαν σε πρωτόγνωρο βαθμό, σε κινητήρες, καύσιμα, βάρος, αεροδυναμικά βοηθήματα, αναρτήσεις, παραχωρήσεις και πολλά άλλα, ενώ οι τελικές ανακοινώσεις είναι σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα πιο εντυπωσιακές απ' όσο αναμέναμε! 

Στόχος των ανθρώπων της Dorna μέσω των νέων κανονισμών είναι να αυξηθεί κατακόρυφα ο ανταγωνισμός, να δούμε νέους κατασκευαστές να εισέρχονται στον κορυφαίο θεσμό των αγώνων μοτοσυκλετών αλλά και να γίνει το άθλημα πιο θεαματικό και “πράσινο” -θου, Κύριε...

Ας πάρουμε από την αρχή τις αλλαγές που θα δούμε στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP από το 2027. Η χωρητικότητα των τετράχρονων κινητήρων θα μειωθεί από 1.000 κ.εκ. σε 850 κ.εκ. Για τον σκοπό αυτό μειώνεται η διάμετρος των κυλίνδρων από 81 σε 75 χλστ. Με αυτήν την αλλαγή οι άνθρωποι της Dorna στοχεύουν στη μείωση της τελικής ταχύτητας (μεγαλύτερη ασφάλεια, εντονότερος συναγωνισμός), στην αύξηση του χρόνου ζωής των κινητήρων ενώ έτσι "θα υπάρχει και μεγαλύτερος συσχετισμός με τους κινητήρες των πολιτικών μοτοσυκλετών που συναντάμε στην καθημερινότητα μας" -αν και όλοι γνωρίζουμε καλά πως αυτό απέχει πάρα μα πάρα πολύ από την πραγματικότητα των αγώνων MotoGP με τα πειραματικά one-off πρωτότυπα μοντέλα.

MotoGP – Αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς για το 2027, μια νέα εποχή ξεκινά [VIDEO]

Μείωση θα έχουμε όμως και στον αριθμό των κινητήρων που θα έχει ο κάθε αναβάτης κατά τη διάρκεια μίας αγωνιστικής σεζόν. Πλέον κάθε αναβάτης θα έχει στη διάθεση του 6 κινητήρες σε σχέση με τους 7 κινητήρες που έχει στη διάθεση του με το ισχύον σύστημα των τεχνικών κανονισμών. Αλλαγές όμως που αφορούν τους κινητήρες έρχονται και στα καύσιμα από το 2027, όπου στη μεγάλη κατηγορία MotoGP θα δούμε τα καύσιμα να είναι 100% βιώσιμα (συνθετικά) -το 2024 οι ομάδες χρησιμοποιούν 40% βιώσιμο καύσιμο όπως ορίζει ο κανονισμός- με τα ρεζερβουάρ να μικραίνουν σε χωρητικότητα. Στους αγώνες Sprint οι ομάδες θα έχουν 11 λίτρα ρεζερβουάρ από 12 που είναι τώρα ενώ στους κυρίως αγώνες οι μοτοσυκλέτες θα χρησιμοποιούν 20 λίτρα ρεζερβουάρ αντί για 22 λίτρα που είναι τώρα.

Μεγάλες αλλαγές έρχονται και στο κομμάτι της αεροδυναμικής από το 2027, με στόχο τη μείωση των αρνητικών συνεπειών (πχ. των αναταράξεων και του "dirty air" που έχουν οδηγήσει αρκετές φορές τους αναβάτες που ακολουθούν σε πτώση) της υπερβολικής χρήσης αεροδυναμικών βοηθημάτων. Το πλάτος του επάνω μέρος του μπροστινού φαίρινγκ  θα είναι 50 χλστ. πιο στενό -από 600 θα είναι 550 mm- ενώ και η μούρη της μοτοσυκλέτας θα μπει 50 χλστ. πιο μέσα. Με απλά λόγια η επίδραση των αεροδυναμικών βοηθημάτων θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, με τους υπεύθυνους να εστιάζουν στο γεγονός πως με αυτόν τον τρόπο θα δούμε περισσότερες προσπεράσεις, με αύξηση των μαχών και του θεάματος.

MotoGP

Οι κατασκευαστές επίσης θα έχουν στη διάθεση τους μία αλλαγή του πίσω μέρους της μοτοσυκλέτας ανά σεζόν, με εκείνο να μειώνεται ταυτόχρονα από 1.250 σε 1.150 χλστ.

Από το 2027 θα έχουμε και την απαγόρευση των συστημάτων μορφοποίησης του ύψους της μοτοσυκλέτας (επιτέλους!) καθώς και του holeshot device -θα έχετε δει τους αναβάτες να ρυθμίζουν χειροκίνητα μία συσκευή και ξαφνικά η μοτοσυκλέτα να χαμηλώνει ώστε να έχει καλύτερη αεροδυναμική απόδοση ειδικότερα στην εκκίνηση, αλλά και στις εξόδους των στροφών. Τα παραπάνω συστήματα ουδεμία σχέση έχουν με μοτοσυκλέτα δρόμου, προσθέτουν πολυπλοκότητα και κάποιες φορές παρουσιάζουν προβλήματα που καταστρέφουν τον αγώνα του αναβάτη. Στόχος εδώ από τη μία η απλούστευση του χειρισμού των μοτοσυκλετών και από την άλλη να πέσει το βάρος για μια ακόμη φορά στις ικανότητες των αναβατών, τόσο στη διαχείριση της εκκίνησης όσο και στην αποτροπή αθέλητης σούζας στις ευθείες. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Dorna αυτή η απαγόρευση θα μειώσει παράλληλα και το κόστος καθώς τα τελευταία χρόνια στο κυνήγι των χιλιοστών του δευτερολέπτου οι κατασκευαστές ξόδευαν εκατομμύρια ευρώ στην εξέλιξη αεροδυναμικών βοηθημάτων και συσκευών μεταβολής ύψους.

Ακόμη μία σημαντική αλλαγή -αν όχι η σημαντικότερη- που θα δούμε από το 2027 θα είναι η ελεύθερη πρόσβαση στα δεδομένα GPS ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ! Έτσι, από το 2027 όλες οι ομάδες μετά το τέλος του κάθε αγώνα θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τα δεδομένα των άλλων ομάδων και να τα μελετήσουν ώστε να δουν πού και πώς πάσχουν σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ώστε να βελτιώσουν τις μοτοσυκλέτες τους. Αυτό θα βοηθήσει σίγουρα τους μη ανταγωνιστικούς κατασκευαστές να μειώσουν την ψαλίδα από αγώνα σε αγώνα, ενώ πλέον δεν θα είναι τόσο απαραίτητο να έχει κανείς... οκτώ μοτοσυκλέτες όπως η Ducati φέτος, για μεγιστοποίηση των δεδομένων που οδηγούν στην κορυφαία εξέλιξη μιας μοτοσυκλέτας. Από την άλλη, κάθε εργοστάσιο χρησιμοποιεί δικές του τεχνολογικές λύσεις, και η μελέτη των δεδομένων τηλεμετρίας του αντιπάλου δεν συνεπάγεται αυτόματα πως θα μπορέσει α) να καταλάβει από πού προέρχονται οι καλύτεροι χρόνοι, η μεγαλύτερη ταχύτητα στις στροφές, η καλύτερη συμπεριφορά στο φρενάρισμα, κλπ. και β) να προσαρμόσει τα δεδομένα αυτά στις διαφορετικές τεχνολογικές λύσεις (πλαίσιο, γεωμετρία, κινητήρας, αεροδυναμική) που χρησιμοποιεί. Παρόλα αυτά οι ειδικοί στην τηλεμετρία κάνουν θαύματα, και μάλλον θα γίνουν ακόμα πιο περιζήτητοι από το 2027 και μετά.

Στον τομέα των παραχωρήσεων το τρέχων σύστημα θα συνεχιστεί ωστόσο από το 2027 όλοι οι κατασκευαστές θα ξεκινήσουν από την κατάταξη Β. Στη συνέχεια θα αξιολογηθούν ξανά στη μέση της σεζόν -το καλοκαίρι του 2027- και μπορεί να αλλάξουν κατάταξη προς τα πάνω ή προς τα κάτω, για να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες ή λιγότερες παραχωρήσεις.

Νέα εποχή ξεκινά για το MotoGP από το 2027 με τις αλλαγές των τεχνικών κανονισμών να αλλάζουν άρδην το τοπίο καθώς δεν γνωρίζουμε ποιος θα εκμεταλλευτεί καλύτερα τους κανονισμούς ή ακόμη καλύτερα αν θέλετε μπορεί να γίνει κάποια έκπληξη και να δούμε έναν νέο κατασκευαστή λέμε τώρα BMW να μπαίνει στα χωράφια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μοτοσυκλετών.

Ετικέτες