MotoGP: Χειρουργείο στο χέρι για τον Fabio Quartararo

Η αιτία να χάσει τον αγώνα της Jerez
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/5/2021

Εγχειρίστηκε με επιτυχία ο Quartararo στο χέρι πάσχοντας από σύνδρομο διαμερίσματος αντιβραχίου, “arm pump” το συχνότερο πρόβλημα των αναβατών MotoGP. Πρόκειται για πόνο που εμφανίζεται μετά από έντονη άσκηση και εξαφανίζεται μετά από ώρα μόλις η άσκηση σταματήσει. Δεν είναι όμως ο πόνος αυτός που κάνει έναν αναβάτη σαν τον Quartararo να χάσει έναν σίγουρο αγώνα και το προβάδισμά του στο πρωτάθλημα. Ο πόνος είναι απλά ένα σύμπτωμα στους μύες του αντιβραχίου που δεν παίρνουν την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζονται καθώς έχουν εγκλωβιστεί από την περιτονία, την λεπτή μεμβράνη που περιβάλλει όλους τους μυς. Δεν σφίγγεις λοιπόν τα δόντια και κάνεις υπομονή, γιατί δεν είναι ο πόνος το μόνο πρόβλημα καθώς χάνεται η δύναμη στο χέρι.

Η εικόνα του Quartararo μέσα στον αγώνα ήταν σε πλήρη αναλογία αυτού του προβλήματος για αυτό και -τουλάχιστον- εμείς από την πρώτη στιγμή στο ρεπορτάζ του αγώνα το αποδώσαμε πρώτα εκεί και μετά σε οτιδήποτε άλλο όπως τα ελαστικά.

Καταρχήν ο Quartararo είχε ξανά αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, ακριβώς δύο χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 2019. Κι έπειτα η τόσο ταχεία πτώση ρυθμού δεν δικαιολογείται από απλή φθορά στα ελαστικά παρά μόνο αν μιλάμε για κατασκευαστικό τους πρόβλημα. Κι έπειτα το πρόβλημα το είχε κυρίως στα φρένα, στην είσοδο της στροφής, εκεί δηλαδή που χρειάζεται την περισσότερη δύναμη από τους μυς του χεριού. Ο ίδιος το επιβεβαίωσε αργότερα το ίδιο βράδυ και το ζήτημα ήταν πλέον το επόμενο βήμα.

φωτογραφία από τον Ιούλιο 2019 για το ίδιο πρόβλημα

Κι εκεί όμως δεν υπήρχαν πολλές επιλογές για την καλύτερη λύση που έπρεπε να ακολουθήσει. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά ενώ η διάγνωσή του δεν είναι εύκολη γιατί εμφανίζεται μόνο με καταπόνηση. Από την στιγμή που η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και ήδη έχασε έναν αγώνα εξαιτίας του, ο Quartararo δεν είχε άλλη επιλογή παρά να κάνει άμεσα το χειρουργείο. Τυχερός που ο επόμενος αγώνας δεν είναι το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο και το γεγονός πως πρόκειται να γίνει στην έδρα του, αποτελεί ηθικό προβάδισμα που θα το χρειαστεί.

Ο ίδιος θέλει να είναι 100% έτοιμος για το Le Mans και το είδος της επέμβασης επιτρέπει κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα μετά την καλή του έκβαση

Περισσότερα για το σύνδρομο αυτό:

Ετικέτες

MotoGP Misano Sprint: Νίκη Bezzecchi με Marc Marquez να πέφτει προσπαθώντας

Δεν γινόταν να κρατήσει πίσω τον Bezzecchi σήμερα
MotoGP Misano Sprint: Νίκη Bezzecchi με Marc Marquez να πέφτει προσπαθώντας
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/9/2025

Σε άλλο ρυθμό ο Bezzecchi σήμερα, όπου σε δύο τουλάχιστον σημεία της πίστας ήταν απλά ότι ταχύτερο πέρασε έως τώρα, από την Παρασκευή με τον Marc Marquez να βλέπει πως πρέπει να κάνει την κίνηση και να τον σταματήσει, κάτι που όμως πλήρωσε με τον πρώτο μεγάλο και μόλις το τρίτο λάθος στην φετινή σεζόν με την πτώση νωρίς στις ΗΠΑ να προηγείται χρονικά.

Στην εκκίνηση ο Bezzecchi έκανε όλα όσα έπρεπε για να μείνει μπροστά και αντίστοιχα ο Marc Marquez πάλεψε με τον Alex για να μην αφήσει την Aprilia να ξεφύγει. Ο Quartararo ήταν μικρότερο πρόβλημα αυτή την φορά, σε αντίθεση με τον προηγούμενο Sprint και έτσι από την τέταρτη στροφή ήδη είχαμε Bezzecchi με Marc Marquez σε καταδίωξη. Λίγο πιο πίσω ο Alex με τον Quartararo που τον ακολουθούσαν οι δύο VR46 με πρώτο τον Di Giannantonio. Μέχρι το τέλος του Sprint ο Morbidelli θα είναι κολλητά χωρίς να καταφέρει να περάσει τον ομόσταυλό του.

Ο Bezzecchi έδειχνε να ελέγχει τον αγώνα, μπορεί να μην ήταν αλάνθαστος, όπως ο ίδιος δήλωσε όμως σε τουλάχιστον δύο σημεία έκοβε κάθε απάντηση που μπορεί να είχαν οι υπόλοιποι. Ίσως αυτό να είδε ο Marc Marquez και ξεκίνησε από την αρχή να πιέζει, θέλοντας να μην αφήσει την Aprilia να χτίζει σταδιακά την διαφορά.

Μέχρι τον 5ο γύρο ο Marc είχε χάσει την πολύ στενή επαφή με τον πίσω τροχό της Aprilia, αντίστοιχη απόσταση είχε ο Alex και όλοι μαζί ήταν πιο μακριά από τον Quartararo.

Τότε ήταν που ήρθε το πρώτο μήνυμα, πως η πίστα δεν θα συγχωρήσει το λάθος με τον Quartararo να πέφτει.

Λίγο πριν κλείσει και ο γύρος αυτός, στις δύο τελευταίες στροφές, ένα μικρό γλίστρημα του Bezzecchi επιτρέπει στον Marc Marquez να πλησιάσει και λίγο μετά, στον 6ο γύρο να περάσει εμπρός. Δεν θα έκλεινε όλο τον κύκλο.

Στην 15η στροφή και στα μισά του αγώνα, ο Marc Marquez πέφτει από την πρώτη θέση επιστρέφοντάς την πίσω στον Bezzecchi πριν προλάβει εκείνος να την διεκδικήσει ξανά, όπως φαινόταν πως μπορούσε να κάνει.

Από εκείνο το σημείο είναι ελεύθερος πλέον καθώς ο Alex Marquez δεν έχει τον ρυθμό να τον κυνηγήσει, λαμβάνει στον 8ο γύρο και προειδοποίηση για τα όρια της πίστας.

Αν τον περνούσε τότε ο Marc Marquez δεν θα μπορούσε να κλειδώσει το πρωτάθλημα μέσα στην Ιαπωνία, τώρα όμως έχει μία μικρή ευκαιρία.

Η μοτοσυκλέτα του Binder παρουσιάζει τεχνικό πρόβλημα με ξεκάθαρο θυμό για τον Binder που μετρά το 3ο κατά σειρά πρόβλημα φέτος ενώ ο Bagnaia έκανε και εκείνος βήματα προς τα πίσω καταλήγοντας 13ος χωρίς να μπορεί σήμερα να βρει τον ρυθμό του.

Τα MotoGP βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον ψυχολογικό παράγοντα και εκτός από τον Bagnaia που είναι η ζωντανή απόδειξη σε κάθε αγώνα πλέον, σήμερα είχαμε άλλο ένα παράδειγμα από τον Bezzecchi με την ξεκάθαρη επικράτησή του.

Αύριο όμως, στους περισσότερους γύρους, ο Marc Marquez μάλλον θα μπορεί να απαντήσει σε αυτό!

ΘΕΣΗ

ΒΑΘΜΟΙ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

1

 

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

19:52.96

2

 

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+1.000

3

 

49F. Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+2.551

4

 

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+3.526

5

 

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+6.834

6

 

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+6.960

7

 

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+9.307

8

 

1J. Martin

Aprilia Racing

+11.027

9

 

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+11.594

10

 

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+12.928

11

 

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+15.490

12

 

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+15.600

13

 

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+16.129

14

 

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+16.727

15

 

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+16.861

16

 

88M. Oliveira

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+17.576

17

 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+18.716

18

 

7A. Fernandez

Yamaha Factory Racing Team

+27.893

19

 

35S. Chantra

IDEMITSU Honda LCR

+28.333

Πτώσεις / Εγκαταλείψεις

   

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

 
   

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

 
   

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team