MotoGP: Χειρουργείο στο χέρι για τον Fabio Quartararo

Η αιτία να χάσει τον αγώνα της Jerez
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/5/2021

Εγχειρίστηκε με επιτυχία ο Quartararo στο χέρι πάσχοντας από σύνδρομο διαμερίσματος αντιβραχίου, “arm pump” το συχνότερο πρόβλημα των αναβατών MotoGP. Πρόκειται για πόνο που εμφανίζεται μετά από έντονη άσκηση και εξαφανίζεται μετά από ώρα μόλις η άσκηση σταματήσει. Δεν είναι όμως ο πόνος αυτός που κάνει έναν αναβάτη σαν τον Quartararo να χάσει έναν σίγουρο αγώνα και το προβάδισμά του στο πρωτάθλημα. Ο πόνος είναι απλά ένα σύμπτωμα στους μύες του αντιβραχίου που δεν παίρνουν την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζονται καθώς έχουν εγκλωβιστεί από την περιτονία, την λεπτή μεμβράνη που περιβάλλει όλους τους μυς. Δεν σφίγγεις λοιπόν τα δόντια και κάνεις υπομονή, γιατί δεν είναι ο πόνος το μόνο πρόβλημα καθώς χάνεται η δύναμη στο χέρι.

Η εικόνα του Quartararo μέσα στον αγώνα ήταν σε πλήρη αναλογία αυτού του προβλήματος για αυτό και -τουλάχιστον- εμείς από την πρώτη στιγμή στο ρεπορτάζ του αγώνα το αποδώσαμε πρώτα εκεί και μετά σε οτιδήποτε άλλο όπως τα ελαστικά.

Καταρχήν ο Quartararo είχε ξανά αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, ακριβώς δύο χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 2019. Κι έπειτα η τόσο ταχεία πτώση ρυθμού δεν δικαιολογείται από απλή φθορά στα ελαστικά παρά μόνο αν μιλάμε για κατασκευαστικό τους πρόβλημα. Κι έπειτα το πρόβλημα το είχε κυρίως στα φρένα, στην είσοδο της στροφής, εκεί δηλαδή που χρειάζεται την περισσότερη δύναμη από τους μυς του χεριού. Ο ίδιος το επιβεβαίωσε αργότερα το ίδιο βράδυ και το ζήτημα ήταν πλέον το επόμενο βήμα.

φωτογραφία από τον Ιούλιο 2019 για το ίδιο πρόβλημα

Κι εκεί όμως δεν υπήρχαν πολλές επιλογές για την καλύτερη λύση που έπρεπε να ακολουθήσει. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά ενώ η διάγνωσή του δεν είναι εύκολη γιατί εμφανίζεται μόνο με καταπόνηση. Από την στιγμή που η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και ήδη έχασε έναν αγώνα εξαιτίας του, ο Quartararo δεν είχε άλλη επιλογή παρά να κάνει άμεσα το χειρουργείο. Τυχερός που ο επόμενος αγώνας δεν είναι το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο και το γεγονός πως πρόκειται να γίνει στην έδρα του, αποτελεί ηθικό προβάδισμα που θα το χρειαστεί.

Ο ίδιος θέλει να είναι 100% έτοιμος για το Le Mans και το είδος της επέμβασης επιτρέπει κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα μετά την καλή του έκβαση

Περισσότερα για το σύνδρομο αυτό:

Ετικέτες

MotoGP – Marc Marquez: “Είμαι ξανά στο επίπεδο που είχαν πριν τον τραυματισμό”!

Σε 12 αγώνες έχει σχεδόν τους ίδιους βαθμούς με ολόκληρη την περσυνή χρονιά
Marquez
Από τον

Παύλο Καρατζά

30/7/2025

Ο Marc Marquez διανύει μία εξαιρετική χρονιά. Είμαστε λίγο μετά τα μέσα της σεζόν και ο Ισπανός αναβάτης έχει μόλις 11 βαθμούς λιγότερους από όσους μάζεψε όλη την περσυνή χρονιά.

Στα 32 του χρόνια, ο Ισπανός όχι μόνο έχει φτάσει τα θρυλικά νούμερα του 2019, αλλά τα έχει ξεπεράσει. Με 381 βαθμούς σε 12 αγώνες, έχει συγκεντρώσει το 85,8 % των διαθέσιμων πόντων, ξεπερνώντας το ήδη εξαιρετικό 83,3 % του 2019! Η σύγκριση ποσοστών για τον ίδιο αναβάτη, είναι ο καλύτερος τρόπος να σχηματίσεις εικόνα μεταξύ διαφορετικών περιόδων στα MotoGP με αρκετές αλλαγές να έχουμε μεσολαβήσει.

Κατά την διάρκεια του Ουγγρικού GP ο Marquez δήλωσε “Είναι δύσκολο να πω αν είμαι ο καλύτερος Marc ever. Αλλά έχω επιστρέψει στο επίπεδο πριν τον τραυματισμό, με περισσότερο έλεγχο και την ίδια δίψα για νίκες. Και φαίνεται η ωριμότητα στην πίστα: λιγότερη επιθετικότητα, μεγαλύτερη ψυχραιμία. Το sprint στη Γερμανία, όπου κέρδισα στο τελευταίο γύρο πλησιάζοντας τον Bezzecchi, ήταν ξεχωριστό. Τώρα μπορώ να διαχειρίζομαι καλύτερα τον εαυτό μου, με λιγότερο ρίσκο”.

Όσον αφορά τον τίτλο, δήλωσε: “Ακολουθώ μια ειλικρινή προσέγγιση, μετά το καλοκαίρι, αντιμετωπίζω τους τελευταίους δέκα αγώνες με την νοοτροπία ότι μόνο εγώ μπορώ να χάσω αυτόν τον τίτλο. Αν πρέπει να διαχειριστούμε, θα το κάνουμε. Αν μπορούμε να νικήσουμε, θα προσπαθήσουμε σίγουρα”.