MotoGP: Νίκη Miller σε ημέρα Yamaha

Αγώνας με μεγάλη ανατροπή
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/5/2021

Έναν αγώνα που πήγαινε σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις αλλά ξανά ξεκίνησε όταν ήταν σίγουρο πως τουλάχιστον μπροστά είχε τελειώσει, μας έδωσε η Jerez. Ξεκίνησε με την Yamaha να μην καταφέρνει να κρατήσει τις Ducati πίσω στην εκκίνηση και τον Morbidelli να περνά κι εκείνος τον Quartararo, αλλά ο πρώτος του πρωταθλήματος δεν θα τα έβαζε κάτω, τουλάχιστον όχι από την πρώτη στιγμή. Ο Miller εκτοξεύεται μπροστά, ο Morbidelli ακολουθεί και ο Bagnaia είναι πίσω τους.

Η μάχη ξεκινά αμέσως. Ο Quartararo κάνει κίνηση για τον Bagnaia που είχε την εσωτερική, με την Ducati να προσπαθεί να κρατήσει τα φρένα χωρίς επιτυχία, αλλά ταυτόχρονα ο Morbidelli ανοίγει την γραμμή μπροστά και ο Quartararo από την εξωτερική γραμμή δεν έχει που να πάει. Περιμένει ελάχιστα και στον ίδιο γύρο περνά τελικά τον Bagnaia. Αμέσως τότε πέφτει ο Rins, ενώ είχε πέσει και ο Binder όσο ο Quartararo προσπαθούσε να περάσει τον Bagnaia και νωρίτερα και ο Alex Marquez.

Στην αλλαγή για τρίτο γύρο ο Quartararo περνά τελικά και τον Morbidelli κι αμέσως χτίζουν με τον Miller που οδηγεί την κούρσα, απόσταση μίας μοτοσυκλέτας με τον Aleix Espargaro να περνά τον Bagnaia.

Θέμα χρόνου πότε θα κάνει την κίνηση η Yamaha έναντι της Ducati και πράγματι το πραγματοποιεί στο τέλος αυτού του γύρου, στην τελευταία στροφή και στην ευθεία κρατάει τα φρένα και γλιτώνει από την επιτάχυνση της Ducati. Αυτό ήταν, ο Quartararo είναι τώρα ελεύθερος και ανοίγει διαφορά αμέσως!

Άλλο έναν γύρο και ο Quartararo κάνει ταχύτερο χρόνο με τους τρεις πρώτους να μην παλεύουν για θέση έχοντας απόσταση μεταξύ τους.

Ο Mir δεν μπορεί να τα βάλει με τον Nakagami που σταθερά από την FP2 είναι η καλύτερη Honda και πίσω από τον Mir ακολουθεί ο Vinales κι έπειτα οι υπόλοιπες Honda που παλεύουν με τον Zarco. Ο Γάλλος έκανε μία από τις χειρότερες εκκινήσεις του και βρέθηκε να παλεύει με τον Espargaro και τον Marquez που επίσης δεν ανέβαιναν σε ρυθμό μέχρι την μέση του αγώνα, ώστε να κυνηγήσουν τον Vinales.

Ο Quartararo ανοίγει την διαφορά στο ένα δευτερόλεπτο κάνοντας ταχύτερο γύρο στο 1:37.770 και πίσω του ο Bagnaia περνά τον Aleix Espargaro στην ευθεία χρησιμοποιώντας την ταχύτητα της Ducati.

Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην μέση, είμαστε στον 10ο γύρο και ο Bastianini πέφτει ενώ παραλίγο να μην είχε ξεκινήσει σε αυτόν αγώνα. Στον 12ο γύρο ο Bagnaia έχει αρχίσει να πιέζει τον Morbidelli και είναι και η μοναδική μάχη για μπροστά που μπορεί να υπάρξει, καθώς ο Miler απέχει 2,2 δευτερόλεπττα και ο Quartararo 1,4 σχεδόν!

Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την Yamaha να γράψει ιστορία κάνοντας 4 συνεχόμενες νίκες και τον Quartararo σε «χατ-τρικ» παρά μόνο η ατυχία, ή ένα πρόβλημα ιατρικής φύσης. Ο Binder πιο πίσω που είχε ξανά μπει στην πίστα μετά την πτώση του στην 2η στροφή, ξανά πέφτει στην 13ηκαι συνολικά έχει πέσει τρεις φορές πλέον αυτό το Σαββατοκύριακο.

Στην έναρξη του 15ου γύρου ο Quartararo ξαφνικά χάνει το προβάδισμα που είχε, την ίδια στιγμή που ο Bagnaia περνά τον Morbidelli. Είναι κρίμα, είναι πραγματικά κρίμα αλλά ξεκινώντας τον 16ο γύρο ο Miller περνά μπροστά στην ευθεία και ο Quartararo δεν έχει απάντηση! Αργότερα θα δείξει πόσο πολύ πονάει εκείνη την στιγμή και αν κάποιος μπορεί να τον καταλάβει, είναι ο Miller που έχει το ίδιο πρόβλημα και χειρουργήθηκε στο χέρι.

Μέχρι ο Quartararo να δώσει απάντηση δεν ξέρει κανείς αν είναι αυτό το πρόβλημα ή τα ελαστικά του, γεγονός είναι πως έδειχνε να βρίσκεται σε πόνο μόλις τελείωσε ο αγώνας κι έτσι στον 18ο γύρο δίνει θέση και στον Bagnaia με την Ducati να κρατά τώρα το 1-2 με βεβαιότητα και τον Morbidelli να περνά κι αυτός, όσο έρχεται και η σειρά των υπολοίπων. Είναι άσχημη εικόνα για τον Quartararo δεν το αξίζει καθόλου, με τον Nakagami και τον Mir να έρχονται και να καταπίνουν και αυτόν και τον Aleix Espargaro.

Είμασταν σε βέβαια νίκη Yamaha και ξαφνικά η πρώτη Yamaha χάνει από τον Marquez και βρίσκεται στην 10η θέση.

Ο Morbidelli κλείνει την διαφορά με τον Bagnaia, αλλά μόνο για λίγο. Το βάθρο το έχουν εκείνη την στιγμή σίγουρο και οι τρεις γιατί απέχουν πολύ από τον Nakagami, σχεδόν δύο δευτερόλεπτα.

Τρεις γύροι έχουν μείνει και ο Bagnaia αποφασίζει πως δεν θέλει να κινδυνεύει από τον Morbidelli έχοντας ανοίξει τον ρυθμό του και φτάνοντας στο ένα δευτερόλεπτο από τον Miller

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αλλαγές, και δεν υπάρχουν και άλλες ατυχίες, ο Miller χρειαζόταν μία νίκη με τα εργοστασιακά χρώματα και μάλιστα μπροστά από τον Bagnaia, κι αυτό ακριβώς πετυχαίνει!

Ο Quartararo χάνει το προβάδισμα στο πρωτάθλημα και η Ducati κάνει την διπλή νίκη που ήθελε από την αρχή της σεζόν! Πρώτη νίκη του Miller στο βρεγμένο Assen το 2016, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, που τις είχα ζήσει από κοντά και πλέον τώρα, στην Jerez, με το 1-2! Γνωρίζοντας τις θυσίες που έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος για να βρεθεί εκεί, τα δάκρυα χαράς και η συγκίνηση που τον κατακλύζει στο τέλος, είναι απόλυτα δικαιολογημένα…

 

Θέση
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Km/h
Διαφ.
1
Ducati
161.4
41'05.602
2
Ducati
161.3
+1.912
3
Yamaha
161.2
+2.516
4
Honda
161.2
+3.206
5
Suzuki
161.1
+4.256
6
Aprilia
161.1
+5.164
7
Yamaha
161.0
+5.651
8
Ducati
160.9
+7.161
9
Honda
160.7
+10.494
10
Honda
160.6
+11.776
11
KTM
160.4
+14.766
12
Honda
160.3
+17.243
13
Yamaha
160.2
+18.907
14
KTM
160.1
+20.095
15
KTM
160.1
+20.277
16
Ducati
160.0
+20.922
17
Yamaha
159.9
+22.731
18
Ducati
159.4
+30.314
19
Aprilia
159.0
+37.912
20
Suzuki
158.9
+38.234

 

UPDATE:


MotoGP: Χειρουργείο στο χέρι για τον Fabio Quartararo - Η αιτία να χάσει τον αγώνα της Jerez

Ετικέτες

MotoGP Αυστρία: Χρωστούμενη νίκη Acosta, ανοίγει ψαλίδα ο Martin

Αγώνας που ξεκίνησε πολύ δυναμικά
Αγώνας που ξεκίνησε πολύ δυναμικά
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/9/2026

Άλλη μία δυναμιτισμένη εκκίνηση με μπόλικη δράση στους πρώτους γύρους ζήσαμε στην Austria και αυτή τη φορά, η δικαιωματική από εχθές νίκη του Acosta, ήρθε για να δώσει το καλύτερο τέλος στην συνεργασία του με την KTM και ταυτόχρονα μία ανάσα στην Αυστριακή -παραμένει ακόμη- εταιρεία.

Ο αγώνας ξεκίνησε με τις Aprilia να τα καταφέρνουν καλύτερα από κάθε άλλον και εκτός από τον Martin που υπερασπίστηκε την pole position, ξεπετάχτηκε και ο Bezzecchi που πήρε την δεύτερη θέση.

Ο Marc Marquez δεν ξεκίνησε άσχημα από την δεύτερη θέση, αλλά με μία μικρή σούζα δεν ήταν ο πλέον γρήγορος. Πάτησε μάλιστα εκτός γραμμής και στο όριο της τιμωρίας όμως επειδή δεν κέρδισε θέση και το άνοιγμα της γραμμής του έγινε για να αποφύγει την σύγκρουση, απέφυγε την ποινή που για το παράπτωμα αυτό είναι να παραχωρήσεις μία θέση, σε αντίθεση με τον Quartararo που κέρδισε ακριβώς αυτό.

Ο πρώτος γύρος έχει ωραίες μάχες και δεν περίμενε κανείς πως μία από αυτές θα είναι στην κορυφή μεταξύ των δύο Aprilia. Ο Bezzecchi κάνει την κίνησή του, περνά μπροστά με καθαρό τρόπο παρότι η κίνηση του έχει ρίσκο για τον ίδιο και ο Martin απαντά αμέσως και παίρνει πίσω την πρώτη θέση. Ο Acosta που τα έχει πάει καλά στην εκκίνηση αρχίζει να πιέζει αμέσως από τις πιο πίσω θέσεις, έχοντας μπροστά του και τις δύο εργοστασιακές Ducati, η μία από τις οποίες έχει περισσότερες πιθανότητες να τον δυσκολέψει.

Σήμερα όμως δεν έχει σκοπό να αφήσει κι άλλη ευκαιρία και το χρέος του απέναντι στην KTM είναι διπλό.

Εχθές είχε την νίκη του Sprint στο τσεπάκι του και έπεσε για τον πλέον χαζό λόγο, όπως είπε και ο ίδιος, κοιτώντας τα όργανα της μοτοσυκλέτας του. Ένα λάθος που κάνει ένας νέος στους αγώνες, όχι ένας από τους καλύτερους οδηγούς της εποχής μας.

Η επάνοδος του Acosta δεν συγκρίνεται με του Martin εχθές, όμως είναι εντυπωσιακός ο ρυθμός με τον οποίο κινείται για να πλησιάσει τις Aprilia. Την μία την έχει σίγουρη καθώς ο Bezzecchi έχει αφήσει τον Martin εμπρός χωρίς να έχει τον ρυθμό του.

Ασχέτως με το ποιον αναβάτη υποστηρίζει κανείς, μία νίκη της KTM μέσα στο σπίτι της, μία εταιρεία που έχει υποφέρει πολύ και από τον Acosta που κι αυτός αξίζει κάτι τέτοιο, γιατί είναι πράγματι ένας από τους κορυφαίους αναβάτες, είναι κάτι που όλοι θέλουν να δουν, εκτός από τους θαμώνες των μοτοκαφενείων που λέγαμε εχθές.

Σε κάθε περίπτωση μία τέτοια έκβαση του αγώνα δεν φαίνεται πολύ σίγουρη εκείνη την στιγμή. Υπάρχει ως πολύ δυνατό ενδεχόμενο γιατί ο Acosta έχει τον καλύτερο ρυθμό από τις πρώτες δοκιμές, αλλά σίγουρο δεν είναι σε καμία περίπτωση.

Πιο πριν άλλωστε όλες οι Aprilia έχουν δείξει πως είναι ανταγωνιστικές, καθώς πίσω από Martin και Bezzecchi έχει στρίψει στην εκκίνηση ο Ai Ogura που ακόμη αναρρώνει από το χειρουργείο στο χέρι.

Την μάχη με τον Marc Marquez ο Acosta έδωσε με άμεσο και καθαρό τρόπο, τον πέρασε πριν κλείσει ο πρώτος γύρος.

Του πήρε άλλους δύο γύρους να περάσει τον Ai Ogura και να αρχίσει να πιέζει τον Bezzecchi. Πίσω του ο Marc Marquez δεν μπορούσε να κυνηγήσει την τρίτη  Aprilia, είχε αφήσει την διαφορά με τον Ai Ogura να ανοίξει.

Την ίδια στιγμή ο Acosta κάνει ταχύτερους γύρους πίσω από τις Aprilia και τελικά στον 4ο γύρο, στο εσάκι περνά τον Bezzecchi.

Για τον Martin είχε κάτι διαφορετικό, όμως θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος.

Μέχρι τον 8ο γύρο ο Acosta απλά διαβάζει και πλησιάζει τον Martin, μπαίνει και λίγο στα φρένα, βάζοντας απλά μούρη δίπλα, χωρίς ακόμη να μπορεί να κάνει την επίθεσή του. Όμως αυτή τώρα διαφαίνεται πλήρως και ξεκάθαρα πως ετοιμάζεται.

Στο διάστημα αυτό έχει επανακάμψει και ο Marc Marquez και έχει πλησιάσει τον Ai Ogura. Έχει βελτιώσει τον χρόνο του λίγο και έχει χαλάσει τον δικό του ο Ιάπωνας και η διαφορά τους έχει μειωθεί.

Στον 9ο γύρο, στην έξοδο της πρώτης στροφής πριν ακόμη από το εσάκι όπου έχει κάνει όλες του τις προσπεράσεις, ο Acosta περνά τον Martin με αποφασιστικό και καθαρό τρόπο χωρίς ρίσκο.

Λίγο αργότερα και ο Marc Marquez κερδίζει θέση από τον Ai Ogura και έτσι φαίνεται πως το πρωτάθλημα δεν θα ανοίξει πολύ βαθμολογικά. Δεν θα άντεχε αυτό ούτε ένα γύρο.

Στην αρχή του 10ου γύρου ο Marc Marquez γλιστρά εκεί που έπεσε στις ελεύθερες δοκιμές, εκεί που έπεσε και ο Alex στην κατάταξη, στα φρένα της πρώτης στροφής. Κάνοντας ένα μικρό ντριφτάρισμα με ανάποδο τιμόνι, γλιτώνει την πτώση αλλά έχει χάσει αρκετές θέσεις, βρισκόμενος στην 6η θέση.

Στο μεταξύ ο Bagnaia έχει και αυτός κατρακυλήσει προς τα πίσω με τον Aldeguer να είναι η καλύτερη Ducati. Άσχημα τα πάει και ο Alex, λίγο αργότερα θα εγκαταλείψει από πτώση χωρίς τραυματισμό.

Ο Marc Marquez παλεύει για τους βαθμούς όμως παρόλο που καταλήγει στην 7η θέση. Μέχρι τα μισά του αγώνα θα περάσει τον Binder που είχε μπροστά του και περισσότερο θα τον δυσκολέψει η δορυφορική Ducati της Gresini που απομένει μπροστά του.

Στον 20ο γύρο ο Acosta δείχνει πως αν είναι να χάσει, αυτό θα γίνει μόνο από δικό του λάθος, πράγμα που ευτυχώς δεν κάνει, καθώς ο Martin δεν μπορεί να πιέσει περισσότερο. Δεν υπάρχει άλλη πλέον μάχη εμπρός και πλέον από πλευράς πρωταθλήματος το θέαμα επικεντρώνεται στο πότε θα περάσει ο Marc Marquez τον Aldeguer για τους πολύτιμους πόντους, πράγμα που καταφέρνει. Δεν προλαβαίνει όμως να πλησιάσει την τρίτη Aprilia.

Ο Acosta οδηγεί με διαφορά ασφαλείας την κούρσα ξεσηκώνοντας τις κερκίδες της Αυστρίας στους τελευταίους γύρους που απομένουν. Τρία χρόνια μετά η πρώτη του νίκη στα MotoGP έρχεται με τον κατασκευαστή που τον στήριξε όσο κανείς άλλος στην καριέρα του μέχρι τώρα.

Το γιορτάζει ξαπλώνοντας ήπια και προσεκτικά την RC16 εκεί που έπεσε στον Sprint. Θα ήταν το καλύτερο τριήμερο, με νίκη και στους δύο αγώνες αν δεν ήταν το λάθος αυτό και δεν μπορεί να το παραβλέψει, παρά μόνο να το αναδείξει.

Μία όμορφη λοιπόν νίκη για τον Acosta και ένα δίκαιο άνοιγμα της ψαλίδας στην βαθμολογία για τον Martin. Τέσσερα χρόνια η KTM δεν έχει δει το ψηλότερο σκαλί του βάθρου, ήταν τώρα η καλύτερη στιγμή και μάλιστα με εκπληκτικό καιρό, πράγμα σπάνιο για την εποχή στην περιοχή αυτή, ενώ και τα MotoGP την επισκέπτονται τώρα πιο αργά από άλλες φορές. Όλα δούλεψαν για την στιγμή αυτή λοιπόν.

Τα MotoGP κατευθύνονται τώρα στην Ιαπωνία με τον Martin πρώτο και 306 βαθμούς και τον Marc Marquez να ακολουθεί με 294 βαθμούς!

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΜΟΤΟ

Διαφ.

ΒΑΘΜΟΙ

1

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

42:16.996

25

2

89J. Martin

Aprilia Racing

+1.017

20

3

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+1.209

16

4

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+2.139

13

5

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+7.339

11

6

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+8.720

10

7

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+9.686

9

8

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+12.365

8

9

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+14.869

7

10

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+16.266

6

11

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+16.640

5

12

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+20.940

4

13

30T. Nakagami

Honda HRC Castrol

+21.032

3

14

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+22.391

2

15

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+24.949

1

16

44P. Espargaro

Red Bull KTM Tech3

+25.148

 

17

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+30.140

 

18

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+34.200

 

19

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+34.413

 

20

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+46.724

 

21

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+67.530

 

Πτώσεις

 

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

12 Laps

 

 

Ετικέτες