MotoGP: Η βουβή αποχώρηση του Andrea Dovizioso

Ο μόνιμος διεκδικητής του τίτλου
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/9/2022

Η αποχώρηση ενός αναβάτη από την κορυφαία κατηγορία ποτέ δεν πρόκειται να είναι μια εύκολη υπόθεση. Ιδιαίτερα αν αυτός ο αναβάτης ήταν μέσα στους πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος. Σε αυτόν τον αγώνα του Misano ήταν η σειρά Andrea Dovizioso να τερματίσει την αγωνιστική του καριέρα στα MotoGP.

Πριν από αυτόν είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις του Jorge Lorenzo και Valentino Rossi, δύο αναβατών που σημάδεψαν ολόκληρες δεκαετίες στα Grand Prix. Προφανώς η διαδικασία της αποχώρησης του Valentino Rossi διέκρινε αρκετά… χρόνια! Ξεκίνησε με τις ερωτήσεις περί ηλικίας στις συνεντεύξεις τύπου όταν ήταν ακόμα στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha και διεκδικούσε στα ίσια πρωταθλήματα από τον Marc Marquez και φυσικά οι συζητήσεις έγιναν πιο συχνές όταν η Yamaha επένδυσε στον Fabio Quartararo και Maverik Vinales, “υποβαθμίζοντας” τον Rossi στην δορυφορική ομάδα – έστω και με full-spec μοτοσυκλέτα. Όσο αναμενόμενη κι αν ήταν αυτή η αποχώρηση, κι όσο προετοιμασμένο κι αν ήταν το κοινό για αυτή, η ιστορία του ονόματος του Valentino Rossi συνεχίζει να δημιουργεί απόνερα.

Η αποχώρηση του Jorge Lorenzo ήταν πιο “ξαφνική” διότι μόλις ένα χρόνο πριν πει το μεγάλο “αντίο” αποτελούσε ένα από τα ακριβότερα συμβόλαια στην πιάτσα και η μεταγραφή του από την εργοστασιακή ομάδα της Ducati στην εργοστασιακή ομάδα του HRC ήταν η σημαντικότερη είδηση εκείνης της χρονιάς. Παρά την δύσκολη χρονιά που είχε με την Honda, η αποχώρηση του Jorge Lorenzo συνδέθηκε κυρίως με τον τραυματισμό του και όχι τόσο με τα αγωνιστικά αποτελέσματα ή την ηλικία του.

Η περίπτωση του Andrea Dovizioso είναι εντελώς διαφορετική και η αποχώρησή του από τα MotoGP έγινε χωρίς τις τυμπανοκρουσίες και την δημοσιότητα που θα αντιστοιχούσε στην αγωνιστική του πορεία. Σίγουρα το γεγονός πως δεν κατάφερε να πάρει πρωτάθλημα στα MotoGP παίζει μεγάλο ρόλο, όμως για τον περισσότερο ο Andrea Dovizioso είχε φύγει ήδη από τα MotoGP όταν αποφάσισε να μην υπογράψει νέο συμβόλαιο με την Ducati και να μείνει σπίτι του για έναν ολόκληρο χρόνο. Η επιστροφή του στα MotoGP στη δορυφορική ομάδα της Yamaha δεν τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, διότι η Yamaha είχε πολύ πιο σημαντικά θέματα για να απασχολήσει το κοινό των αγώνων.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ο σκηνοθέτης και οι σχολιαστές του αγώνα στο Misano να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στους πανηγυρισμούς του Bagnaia, του Bastianini και των ανθρώπων της Ducati στα πιτς, διακόπτοντας για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου τον γύρο αποχαιρετισμού που έκανε ο Dovizioso στην πίστα.

Για σύγκριση, η αποχώρηση του Danilo Petrucci που το πιο λαμπρό αγωνιστικό του επίτευγμα στα MotoGP ήταν η αντρίκια νίκη στο Mugello απέναντι στον Marquez και τον Dovizioso, κέρδισε περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο από εκείνη του Dovizioso.

Κοιτώντας τα στατιστικά, θα λέγαμε πως αυτός ο “βουβός” αποχαιρετισμός του Andrea Dovizioso είναι μάλλον άδικος. Είναι ο μοναδικός αναβάτης στην ιστορία που έχει κερδίσει αγώνα Grand Prix και τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Επίσης έχει οδηγήσει για τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές (Honda, Yamaha, Ducati) και έχει διεκδικήσει το πρωτάθλημα πέντε φορές, τερματίζοντας δεύτερος στη βαθμολογία το 2006 και το 2007 πίσω από τον Jorge Lozenzo και άλλες τρεις φορές πίσω από τον Marc Marquez. Μάλιστα το 2017 το πρωτάθλημα κρίθηκε στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς.

Ιδιαίτερα οι μάχες σώμα με σώμα που είχε με τον Marc Marquez έως την τελευταία στροφή του αγώνα, έχουν αφήσει εποχή και αποτελούν από τα πιο εντυπωσιακά highlight στην ιστορία των MotoGP.

Από την άλλη μεριά βέβαια, ο δεύτερος θα είναι πάντα ο πρώτος από τους χαμένους και ο Andrea Dovizioso ταύτισε το όνομά του με τον χαρακτηρισμό "διεκδικητής του τίτλου” και όχι με εκείνου του πρωταθλητή.

 

MotoGP Δοκιμές Jerez: Ταχύτερος όλων ο M.Marquez - Ισχυρότερος κινητήρας για τη Yamaha

Πολύ καλός ο καιρός έκανε τη χάρη σε ομάδες και αναβάτες
MotoGP Jerez Test 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες μετά τον αγώνα της Jerez έδωσαν την ευκαιρία στις ομάδες του MotoGP να δοκιμάσουν πολλά πράγματα στις επίσημες δοκιμές στην ισπανική πίστα.

Ο Marc Marquez (Ducati Lenovo Team) σημείωσε τον ταχύτερο γύρο της ημέρας, στο δεύτερο απογευματινό session όντας ο μόνος αναβάτης με χρόνο κάτω από 1:36 (01:35.8760), ενώ ήταν ταχύτερος από όλους και στο πρώτο. Εστίασε κυρίως στη βελτίωση της αίσθησης του μπροστινού μέρους της μοτοσυκλέτας του, ενώ δοκίμασε ένα νέο αλλά και ένα παλιότερο ψαλίδι για την GP25. 

Από την άλλη ο Pecco Bagnaia εργάστηκε πάνω στην ισορροπία της Desmosedici που τον ταλαιπώρησε όλο το Σαββατοκύριακο σύμφωνα και με την επίσημη αναφορά της διοργάνωσης, ενώ στο τέλος δεν έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι πέρασε πολλές ώρες χωρίς να γυρνάει στην πίστα, ίσως γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που του  φταίει με την ισορροπία της GP25.

Οι ανεξάρτητες ομάδες συμμετείχαν με λιγότερους αναβάτες. Ο Franco Morbidelli (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) απουσίαζε λόγω πτώσης, ενώ ο ομόσταυλός του Fabio Di Giannantonio εργάστηκε κυρίως πάνω στη διαχείριση της πρόσφυσης του πίσω μέρους. Το ίδιο έκανε και ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Alex Marquez (BK8 Gresini Racing MotoGP) και ο team mate του στην Gresini Fermin Aldeguer.

Η Yamaha παρουσίασε αναβάθμιση στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, με τους Fabio Quartararo και Alex Rins να διαπιστώνουν βελτίωση και αυτό μόνο θετικό θα είναι για την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Ο Rins ανέφερε αύξηση τριών χλμ./ώρα σε τελική ταχύτητα, ενώ πιο σκεπτικός φάνηκε ο Quartararo, ο οποίος δοκίμασε επίσης νέα σέλα προς βελτίωση της εργονομίας της μοτοσυκλέτας.

Ο Jack Miller (Prima Pramac Yamaha MotoGP) και ο δοκιμαστής Augusto Fernandez επίσης συμμετείχαν και επιβεβαίωσαν τα θετικά αποτελέσματα. Η Yamaha θα εισάγει τις αναβαθμίσεις κινητήρα στον επόμενο αγώνα στον επόμενο κιόλας γύρο στο Le Mans.

Η (Red Bull KTM Factory Racing) εργάστηκε πάνω στη γενικότερη ανταγωνιστικότητα της RC16. Ο Pedro Acosta είχε πτώση αλλά επέστρεψε γρήγορα στην πίστα. Ο Brad Binder, ήταν από τους πρώτους στην πιστά το πρωί αλλά έφυγε και νωρίς το απόγευμα χωρίς να καταφέρει να βελτιώσει τον χρόνο του, με καλύτερο το πρωινό 01:37.0550.

Στην Tech3, ο Maverick Viñales δοκίμασε διαφορετικά μοτίβα απόδοση ισχύος στην ΚΤΜ του και πέτυχε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο της ημέρας με 01:36.2370 γυρνώντας παράλληλα σημαντικά πιο γρήγορα από όλους τους αναβάτες της KTM. Ο Enea Bastianini συνέχισε την γενική προσπάθεια προσαρμογής του στην RC16.

Ο Marco Bezzecchi (Aprilia Racing) δούλεψε στη σταθερότητα στο φρενάρισμα στο πρώτο σκέλος και ολοκλήρωσε 99 γύρους συνολικά. Χρησιμοποίησε νέο αεροδυναμικό πακέτο και άλλα εξαρτήματα με τα οποία σημείωσε πρόοδο με καλύτερο χρόνο στον δεύτερο session το 01:36.6150. Ο Lorenzo Savadori είχε τεχνικό πρόβλημα το απόγευμα και έμεινε στους 68 γύρους.

Στην Trackhouse Aprilia, ο Raul Fernandez έκανε αισθητή βελτίωση (8ος το απόγευμα) με 85 γύρους, ενώ ο rookie Ai Ogura έκανε 88 γύρους, δείχνοντας πρόοδο σε σχέση με το Σαββατοκύριακο συμπληρώνοντας με τρίτη Aprilia τις 11 πρώτες θέσεις στο απογευματινό session και καλύτερο χρόνο το 1:36.8610.

Η Honda εστίασε στη σταδιακή πρόοδο και δοκίμασε νέο ψαλίδι, χωρίς ωστόσο να σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις στους χρόνους με τους Joan Mir και Luca Marini (Honda HRC Castrol) να συνεχίζουν μέχρι την καρό σημαία συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα. Ο Johann Zarco ξεχώρισε με ισχυρή παρουσία, 3ος το πρωί, 8ος το απόγευμα είχε ως καλύτερο χρόονο το 01:36.60. Ο Somkiat Chantra επανήλθε μετά από πτώση, ενώ ο Takaaki Nakagami που αντικατέστησε στις δοκιμές την wildcard συμμετοχή του Aleix Espargaro, εργάστηκε πάνω σε 3 μοτοσυκλέτες με διάφορες ρυθμίσεις και πληθώρα εξαρτημάτων οπού και σημείωσε πρόοδο στην διάρκεια 68 γύρων.

Ετικέτες