MotoGP και F1 στην ίδια πίστα, την ίδια ημερομηνία! - Ριζοσπαστικό σχέδιο Dorna και Liberty Media

Οι CEO της Dorna Sports και της F1, Carmelo Ezpeleta και Stefano Domenicali καλοβλέπουν το σενάριο
motomag Dorna και Liberty Media εξετάζουν την ιδέα για αγώνα MotoGP και F1 στην ίδια τοποθεσία και στην ίδια ημερομηνία
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

31/1/2024

Μία ιδέα που θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ίσως στο κοντινό μέλλον να γίνει πραγματικότητα, καθώς οι υπεύθυνοι για τις δυο μεγαλύτερες διοργανώσεις μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο (F1 & MotoGP) εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός κοινού event όπου την ίδια ημερομηνία και στην ίδια πίστα θα γίνουν παράλληλα αγώνας F1 και αγώνας MotoGP! 

Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς και συγκεκριμένα στο Grand Prix του Portimao. Αν θυμάστε, ο CEO της F1, Stefano Domenicali -Διευθυντής της Ferrari στην F1 από 2007 έως το 2014- είχε παρευρεθεί στον αγώνα του MotoGP, με τον Ιταλό να συνομιλεί με τον Carmelo Ezpeleta. Εκεί είχε πέσει στο τραπέζι, όπως είπε ο Ezpeleta στην ισπανική εθνική ημερήσια αθλητική εφημερίδα Marca, η σκέψη το να βρεθούν στην ίδια πίστα και στην ίδια ημερομηνία MotoGP και F1.

O Ezpeleta δήλωσε στη Marca: “Με τον Stefano Domenicali, με τον οποίο έχω μια εξαιρετική σχέση εδώ και πολλά χρόνια, το σκεφτόμαστε εδώ και πολύ καιρό. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν μπορούμε να το βγάλουμε από το μυαλό μας. Αν είναι δυνατόν, θα το κάνουμε.”

Dorna και Liberty Media εξετάζουν την ιδέα για αγώνα MotoGP και F1 στην ίδια τοποθεσία και στην ίδια ημερομηνία

Οι δηλώσεις του Ezpeleta όπως είναι λογικό ενθουσίασαν τους οπαδούς και των δύο μηχανοκίνητων θεσμών ωστόσο οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που θα πρέπει να ξεπεραστούν είναι αρκετές. Δεν αναφερόμαστε στο κομμάτι συνύπαρξης των χορηγών και στα τηλεοπτικά δικαιώματα καθώς σε αυτό είμαστε σίγουροι πως θα βρεθεί λύση. Το δύσκολο είναι να βρεθεί η τοποθεσία για να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα. Αφενός αρκετές πίστες θα θέλουν να έχουν αυτή την παγκόσμια πρωτοπορία καθώς θα δουν τα έσοδα τους να εκτινάζονται αφετέρου όμως θα πρέπει να σκεφτούμε πως το σημαντικότερο πρόβλημα έγκειται στον τομέα της ασφάλειας καθώς οι κανονισμοί ασφαλείας των δύο θεσμών έχουν αρκετά κοινά αλλά και αρκετές διαφορές. Δεν χρειάζεται να πούμε πως οι αγώνες της F1 που διεξάγονται σε δημόσιους δρόμους όπως το Μονακό, το Λος Άτζελες και άλλα, δεν υπάρχει πιθανότητα να φιλοξενήσουν “κοινό αγώνα” αν και οι διοργανωτές πολύ θα το ήθελαν, παρολαυτά στο βωμό του χρήματος όλα και όλοι θυσιάζονται. Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις της πίστας που θα επιλεγεί θα πρέπει να μπορούν να φιλοξενήσουν την ίδια χρονική στιγμή όλα τα φορτηγά και motorhomes των δυο Πρωταθλημάτων, και φυσικά το προσωπικό όλων των ομάδων.

Η ιδέα του να δούμε αγώνα MotoGP και F1 στην ίδια τοποθεσία και στην ίδια ημερομηνία μπορεί να απέχει αρκετά από το να υλοποιηθεί ωστόσο η ιδέα και μόνο μας ιντριγκάρει πολύ.

Ετικέτες

MotoGP: Επιστροφή στη Βραζιλία μετά από πάνω από 20 χρόνια - Με Acosta πρωτοπόρο του πρωταθλήματος

Στην Goiânia ο δεύτερος γύρος της σεζόν 2026 μετά το άνοιγμα της σεζόν στην Ταϊλάνδη
Brazil MotoGP
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

16/3/2026

Μετά από έναν εκρηκτικό πρώτο αγώνα στην Ταϊλάνδη, το MotoGP ταξιδεύει στη Βραζιλία για τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, σηματοδοτώντας την επιστροφή της κορυφαίας κατηγορίας στη χώρα μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Η δράση μεταφέρεται στην πίστα της Goiânia, μια πίστα άγνωστη για όλους τους αναβάτες, κάτι που υπόσχεται ένα ιδιαίτερα απρόβλεπτο αγωνιστικό τριήμερο. Με 22 αναβάτες στην εκκίνηση και χωρίς καμία εμπειρία από MotoGP μοτοσυκλέτα στη συγκεκριμένη πίστα, οι ισορροπίες μοιάζουν εύθραυστες.

Ο Acosta οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πρώτου γύρου ήταν ο Pedro Acosta της Red Bull KTM Factory Racing. Ο νεαρός Ισπανός ξεκίνησε τη σεζόν με εντυπωσιακό τρόπο, κατακτώντας τη νίκη στο Sprint της Ταϊλάνδης ύστερα από μια σκληρή μάχη σώμα με σώμα με τον Marc Marquez της Ducati Lenovo Team.

Ο Acosta συνέχισε δυνατά και στον κυρίως αγώνα της Κυριακής, ανεβαίνοντας στο βάθρο και φεύγοντας από το Buriram ως πρωτοπόρος του πρωταθλήματος. Μπορεί να μην πήρε την πολυπόθητη νίκη της Κυριακής, όμως το αποτέλεσμα έδειξε ξεκάθαρα τη μεγάλη πρόοδο της KTM σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Στην άλλη πλευρά του γκαράζ της KTM, ο Brad Binder είχε επίσης ένα θετικό ξεκίνημα, με δύο αποτελέσματα μέσα στην πρώτη επτάδα που τον φέρνουν στην έκτη θέση της βαθμολογίας πριν από τη Βραζιλία.

Την ίδια στιγμή, οι Enea Bastianini και Maverick Viñales της Red Bull KTM Tech3 θα επιδιώξουν να βελτιώσουν την εικόνα τους. Ο Viñales δεν κατάφερε να επαναλάβει την εντυπωσιακή φόρμα που είχε δείξει στις δοκιμές της Sepang, ενώ ο Bastianini πήρε τη 12η θέση εξασφαλίζοντας τους πρώτους βαθμούς για την ομάδα.

Η Aprilia δείχνει έτοιμη να αμφισβητήσει την Ducati

Αν η KTM έδειξε δυνατή, η Aprilia ίσως ήταν η μεγάλη αποκάλυψη του πρώτου αγώνα. Ο Marco Bezzecchi κυριάρχησε στον κυρίως αγώνα της Κυριακής στην Ταϊλάνδη, έχοντας ήδη κατακτήσει την pole position με ρεκόρ γύρου, πριν οδηγήσει την Aprilia σε μια επιβλητική νίκη.

Παράλληλα, ο Raul Fernandez της Trackhouse MotoGP Team ανέβηκε δύο φορές στο βάθρο, ενώ ο Jorge Martin της εργοστασιακής Aprilia έδειξε ότι επανέρχεται στα επίπεδα που τον οδήγησαν στον τίτλο του 2024. Εξαιρετική ήταν και η παρουσία του rookie Ai Ogura, που ολοκλήρωσε τον αγώνα μέσα στην πρώτη πεντάδα.

Έτσι, τέσσερις αναβάτες με Aprilia βρίσκονται στις θέσεις δύο έως πέντε της βαθμολογίας πριν από τον αγώνα της Βραζιλίας, δείχνοντας ότι το εργοστάσιο του Noale έχει μειώσει ή ίσως ακόμη και καλύψει το κενό από την Ducati.

Η Ducati θέλει άμεση απάντηση

Για την Ducati, το ξεκίνημα της σεζόν στο Buriram δεν ήταν αυτό που περίμενε κανείς. Η ιταλική εταιρεία είδε να σταματά το εντυπωσιακό σερί των 88 συνεχόμενων βάθρων, όμως παραμένει φυσικά ένας από τους βασικούς διεκδικητές της νίκης.

Καλύτερος αναβάτης της Ducati στη βαθμολογία είναι προς το παρόν ο Fabio Di Giannantonio της Pertamina Enduro VR46 Racing Team, ο οποίος έδειξε πολύ ανταγωνιστικός στην Ταϊλάνδη, παρά την ατυχία που αντιμετώπισε.

Ο Marc Marquez, εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής, έχασε την ευκαιρία για βάθρο εξαιτίας ενός ασυνήθιστου κλαταρίσματος στο πίσω ελαστικό στον αγώνα της Κυριακής και φτάνει στη Βραζιλία με διαφορά 23 βαθμών από τον Acosta. Ωστόσο, κανείς δεν θεωρεί ότι ο επτάκις πρωταθλητής έχει βγει εκτός μάχης, ειδικά σε μια πίστα όπου όλοι ξεκινούν από το μηδέν.

Δύσκολο Σαββατοκύριακο είχε και ο Francesco Bagnaia της Ducati Lenovo Team, ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα αίσθησης στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας, ενώ χωρίς βαθμούς έφυγε από την Ταϊλάνδη και ο Alex Marquez της Gresini Racing.

Ο Moreira μπροστά στο κοινό της πατρίδας του

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η παρουσία του Diogo Moreira της LCR Honda, ο οποίος επιστρέφει στη χώρα του για τον πρώτο εντός έδρας αγώνα του στο MotoGP. Ο Βραζιλιάνος rookie εντυπωσίασε στο ντεμπούτο του στην Ταϊλάνδη, καταφέρνοντας να τερματίσει μέσα στους βαθμούς.

Με την υποστήριξη των Βραζιλιάνων φιλάθλων και με όλους τους αναβάτες να βρίσκονται στην ίδια αφετηρία όσον αφορά την εμπειρία στην πίστα της Goiânia, ο Moreira μπορεί να ελπίζει σε ακόμη ένα δυνατό αποτέλεσμα.

Αναζητώντας πρόοδο Honda και Yamaha

Η Honda έδειξε σημάδια προόδου στον πρώτο αγώνα της χρονιάς. Ο Joan Mir ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός πριν ένα τεχνικό πρόβλημα τον αφήσει χωρίς βαθμούς στον αγώνα της Κυριακής, ενώ ο Luca Marini, ο Johann Zarco και ο Moreira κατάφεραν να μπουν στη δεκάδα ή να πάρουν βαθμούς.

Από την πλευρά της Yamaha, η αρχή της νέας εποχής με τον V4 κινητήρα της YZR-M1 δεν ξεκίνησε ιδανικά, όμως υπήρξαν θετικά σημάδια. Οι Fabio Quartararo και Alex Rins πήραν βαθμούς στην Ταϊλάνδη, ενώ ο rookie Toprak Razgatlioglu εντυπωσίασε με την ανταγωνιστικότητά του παρά το γεγονός ότι όλα ήταν καινούρια για εκείνον.

Με ένα grid γεμάτο άγνωστες παραμέτρους και μια πίστα που κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά, το Grand Prix της Βραζιλίας υπόσχεται ένα από τα πιο απρόβλεπτα Σαββατοκύριακα της χρονιάς.