MotoGP Κατάρ: Μεγάλη νίκη Marc Marquez σε αγώνα με αρκετές επαφές

Φανταστικός Vinales οδηγεί την κούρσα τερματίζει δεύτερος
MotoGP Κατάρ: Μεγάλη νίκη Marc Marquez σε αγώνα με αρκετές επαφές
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/4/2025

Με τον Morbidelli να οδηγεί την κούρσα ήταν βέβαιο πως το Qatar δεν είχε ξεκινήσει όπως όλοι περίμεναν, και φυσικά κανείς δεν περίμενε, ούτε η ίδια η KTM πως θα είχε τον Vinales όχι μόνο να παλεύει μπροστά αλλά είναι ο ταχύτερος όλων.

Φυσικά ο Marc Marquez κρατούσε την απάντησή του για το τέλος του αγώνα όπως δήλωσε στο τέλος, θέλοντας να έχει πρόσφυση από το εμπρός ελαστικό σε μία πίστα που αυτή είναι περισσότερο απαραίτητη από όλες τις υπόλοιπες με την σκόνη να δημιουργεί αγωνιστικές γραμμές με αυστηρότερα όρια και κυμαινόμενες συνθήκες.

Ο αγώνας ξεκίνησε με επαφή μεταξύ των δύο αδερφών Marquez που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει μία πίσω πτέρυγα ο Marc και να περάσει μπροστά ο Morbidelli. Ήταν δικό του λάθος, όταν άνοιξε γραμμή στην πρώτη στροφή και δεν περίμενε πως ο Alex που ερχόταν δεύτερος θα κρατούσε την θέση του χωρίς να αφήσει χώρο.

Ο Morbidelli όχι απλά πέρασε εμπρός αλλά άνοιξε αρκετά και την απόσταση με τον Marc ουσιαστικά να κρατά τους υπόλοιπους πίσω και στον 5ο γύρο να περνά ακόμη και ο Bagnaia.

Είχε προηγηθεί επαφή του Alex Marquez με τον Di Giannantonio για την οποία ο πρώτος τιμωρήθηκε καθώς βγήκαν εκτός πίστας και οι δύο χάνοντας αρκετές θέσεις χωρίς πτώση. Ο Di Giannantonio κατέληξε τελευταίος αλλά ο Alex Marquez έμεινε στην 6η θέση κατεβαίνοντας στην 12η μετά την εκτέλεση της ποινής.

Αργότερα και ο Di Giannantonio θα τιμωρούνταν με μία θέση γιατί έπεσε πάνω στην Honda του Mir ο οποίος αργότερα εγκατέλειψε. Είχε προηγηθεί και η πτώση του Miller και ακολουθήσε και η ενδεχομένως καταστροφική για τον Martin γιατί δεν σηκώθηκε αμέσως, έδειχνε να πονά στο χέρι που έχει χειρουργήσει και μεταφέρθηκε για εξετάσεις αμέσως.

Ευτυχώς, λίγο μετά τον αγώνα οι γιατροί ανακοίνωσαν πως δεν υπάρχει τίποτα σοβαρό και ο περσινός πρωταθλητής θα είναι μαζί μας στον επόμενο αγώνα.

Εκτός από αυτό το τελευταίο, τα υπόλοιπα περνούσαν απαρατήρητα γιατί ο Vinales οδηγούσε την κούρσα. Ακόμη και ο Marquez είπε πως περίμενε τον Acosta όταν είδε πορτοκαλί και όχι τον Vinales.

Στο μεταξύ αυτό που ξέρουν όλοι στο grid αλλά παραβλέπουν, είναι πως ο Vinales πρέπει να έχει δεκαπλάσιους γύρους από όλους τους στην συγκεκριμένη πίστα που προπονείται με τους Άραβες έχοντας ιδιαίτερη σχέση, ενώ πέρσι στέρησε από την Ducati τον έναν αγώνα που θα την έκανε να έχει κερδίσει όλους τους αγώνες της χρονιάς.

Αυτό δεν σημαίνει πως περίμενε κανείς να τον δει εμπρός, απλά ότι ισοδυναμεί με πτώση από πιο χαμηλά σύννεφα.

Ταυτόχρονα πέρασε τον Morbidelli μαζί με τον Marc Marquez και αμέσως μετά πάλεψε ο αναβάτης της VR46 και με τον Bagnaia, περισσότερο από ότι με τους δύο αμέσως πριν. Έχασε και την θέση από τον Zarco και την πήρε ξανά στο τέλος μετά από λάθος της ταχύτερης μέχρι στιγμής Honda σε όλη την σεζόν.

Πιο ενδιαφέρον είχε το προσπέρασμα του Vinales στις δύο εργοστασιακές Ducati και περισσότερο στον Marc Marquez γιατί κράτησε τα φρένα από την εσωτερική και έπειτα έμεινε παράλληλα με την Ducati χωρίς να τον αφήνει να κλείσει νωρίτερα πίσω του και να εκμεταλλευτεί την αλλαγή κατεύθυνσης.

Μελετημένο και φανταστικό, πεντακάθαρο πέρασμα στον Marc Marquez που δεν τον κέντρισε όμως και έδειξε χαρακτήρα μένοντας πιστός στην στρατηγική του, περιμένοντας την φθορά που ήρθε με ακρίβεια στο ραντεβού της. Όταν ο Marc προσπέρασε στον 16ο γύρο άνοιξε αμέσως την ψαλίδα και έφυγε εμπρός με μεγάλη διαφορά, αποδεικνύοντας έτσι πως η εξήγηση που θα έδινε αργότερα απλά θα συνόδευε την εικόνα που βλέπαμε.

Η προσπέραση στα φρένα του Marc Marquez στον Bagnaia ήταν επίσης μία πολύ καλή στιγμή με τον Bagnaia να έχει ξεκινήσει 13ος και να ανεβαίνει έως και την 2η θέση πριν καταλήξει στην 3η σε έναν αγώνα που ευχήθηκε να τα είχε πάει εξίσου καλά και στον Sprint.

Ο Marc Marquez δεν έχει κερδίσει εδώ από το 2014, δηλαδή πολύ νωρίτερα από την εποχή του καταστροφικού τραυματισμού και της μεγάλης διαφοράς δύναμης της Honda, αλλά ακριβώς για αυτό θέλησε να κάνει αγώνα στρατηγικής και να μην παρασυρθεί από τον Morbidelli που άνοιγε την απόσταση.

Ο Vinales ήταν εκείνη η κίνηση που δεν περίμενε κανείς ούτε και ο Marc Marquez που είχε τον μυαλό του στον Bagnaia και ταυτόχρονα ήταν και το αλατοπίπερο που χρειάζονται οι θεατές.

Θα περιμένουμε τώρα να δούμε το πόρισμα της έρευνας για την πίεση στα ελαστικά του Vinales, πριν μεταφερθούμε σε ευρωπαϊκό έδαφος για τον επόμενο αγώνα σε δύο εβδομάδες.

 

 

Θέση

Βαθμοί

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

25

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

41:29.186

2

20

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+1.800

3

16

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+4.535

4

13

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+6.495

5

11

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+6.668

6

10

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+7.484

7

9

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+9.764

8

8

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+12.895

9

7

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+14.219

10

6

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+14.368

11

5

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+15.137

12

4

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+17.459

13

3

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+17.563

14

2

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+17.632

15

1

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+18.758

16

 

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+26.340

17

 

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+26.925

18

 

35S. Chantra

IDEMITSU Honda LCR

+38.186

Πτώσεις / Εγκαταλείψεις

   

7A. Fernandez

Prima Pramac Yamaha MotoGP

13 laps

   

1J. Martin

Aprilia Racing

13 laps

   

36J. Mir

Honda HRC Castrol

12 laps

   

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

9 laps

 

Ετικέτες

MotoGP – Η Pramac Racing ενισχύεται με τον Ross Brawn στο ΔΣ της – Προσθέτει εμπειρία 22 τίτλων Formula 1

Το έμπειρο στέλεχος με προϋπηρεσία άνω των τεσσάρων δεκαετιών γίνεται στρατηγικός σύμβουλος της ομάδας.
ross-brawn
Ross Brawn αριστερά, Paolo Campinoti δεξιά
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/5/2026

Η Pramac Racing Limited ανακοίνωσε την ένταξη του Ross Brawn στο διοικητικό της συμβούλιο, επιφορτισμένο επιπλέον με τον ρόλο στρατηγικού συμβούλου του διευθυντή της ομάδας, Paolo Campinoti.

Ο Brawn μετρά εμπειρία άνω των 40 ετών στη F1, έχοντας θητεύσει ως τεχνικός διευθυντής των Benetton και Ferrari, διευθυντής της ομάδας της Honda και αργότερα της δικής του ομάδας BrawnGP με οδηγό τον Jenson Button, ενώ από το 2017 ως και το 2022 κατείχε τις θέσεις του διευθύνοντα συμβούλου και αγωνιστικού και τεχνικού διευθυντή της Formula One Management.

Η εισροή πρώην στελεχών της F1 στο MotoGP συνεχίζεται, καθώς από τον τετράτροχο χώρο προέρχεται ο Massimo Rivola της Aprilia, o Guenther Steiner που μόλις απέκτησε την ομάδα Tech3, καθώς και ο Davide Brivio που μετά την απόσυρση της Suzuki από το MotoGP μετακόμισε ως αγωνιστικός διευθυντής της Alpine F1 Team πριν επιστρέψει στους δύο τροχούς για λογαριασμό της Trackhouse Racing (και σύντομα της εργοστασιακής Honda HRC, ως φημολογείται).

Αν μη τι άλλο, η ενίσχυση με στελέχη από έναν διαφορετικό χώρο μπορεί να φέρει φρέσκιες ιδέες και τεχνογνωσία, στοιχεία που στην περίπτωση της Aprilia και του Rivola απέδωσαν καρπούς εν αφθονία με την ιταλική εταιρεία να είναι αυτή τη στιγμή κυρίαρχος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα MotoGP.

Πάνω σε αυτό το σκεπτικό πιθανότατα δουλεύει και η Pramac Racing, καθώς στη μακρά θητεία του Brawn στη F1 οι ομάδες του έχουν καταφέρει 22 τίτλους, 11 Οδηγών και 11 Κατασκευαστών.

Ετικέτες