MotoGP Liqui Moly Teruel Ελεύθερα δοκιμαστικά: Μπροστά τα Honda

Με κεκτημένη ταχύτητα ο Alex Marquez
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

23/10/2020

H απόφαση της Dorna να ξεκινήσει το πρόγραμμα πιο αργά μέσα στην ημέρα, έλυσε σήμερα ένα μέρος από το πρόβλημα των χαμηλών θερμοκρασιών που βασάνισε τους αναβάτες και τις ομάδες την προηγούμενη εβδομάδα. Πράγματι η θερμοκρασία της ασφάλτου ήταν 10⁰C παραπάνω και έτσι οι χρόνοι ήταν σαφώς καλύτεροι. Αν δεν είχαν προηγηθεί οι δύο σερί δεύτερες θέσεις στο βάθρο, θα μας προκαλούσε έκπληξη το γεγονός πως ο Alex Marquez ήταν ταχύτερος όλων στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά. Βέβαια προς το τέλος το παράκανε από τον ενθουσιασμό και είχε μια πτώση, αλλά ευτυχώς χωρίς τραυματισμό. Πίσω του με +0,438’ ήταν άλλη μια Honda, του Ιάπωνα Takaaki Nakagami, που επίσης δείχνει μια σταθερά ανοδική πορεία.

Τρίτος ταχύτερος ο Joan Mir που θυμίζουμε πως πλέον προηγείται στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, μετά την αποκαρδιωτική 18η θέση που είχε στον προηγούμενο αγώνα σε αυτή την πίστα ο Fabio Quartararo. Πίσω από τη Suzuki του Mir βλέπουμε άλλη μία Honda στην τέταρτη θέση, όχι όμως του Cal Crutchlow όπως φαντάζεστε αλλά του δοκιμαστή του HRC κυρίου Stefan Bradl. Κι όλα αυτά τη στιγμή που μέσα στη δεκάδα δεν βλέπουμε τα ονόματα του Quartararo και του Dovizioso, οι οποίοι έμειναν στην 16η και 17 θέση. Τα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά είχαν διαφορετικούς πρωταγωνιστές αλλά την ίδια γενική εικόνα. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του  Nakagami να βάλει το όνομά του πρώτο και μαζί αυτό της Honda και μάλιστα με έναν πάρα πολύ καλό χρόνο στο 1:47.782 Που σε σχέση με τα δεδομένα του προηγούμενου αγώνα του εξασφαλίζουν από τώρα μια θέση στα Q2 αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αύριο.

Ο Vinales κατάφερε να χωθεί ανάμεσα στη Honda του Nakagami και του Crutchlow και να αποτρέψει αυτή τη φορά το 1-2 για το HRC. Ο Marquez αυτή τη φορά ήταν 10ος, ενώ στην 6η θέση είναι ο συνονόματος και νικητής του αγώνα Alex Rins. Για την Ducati τα πράγματα δείχνουν τραγικά, καθώς ο Zarco με την περσινή μοτοσυκλέτα της Avintia είναι στη 13η θέση, ενώ όλοι οι άλλοι Ducatisti βρέθηκαν μαζεμένοι μεταξύ 17ης και 21ης θέσης!

 

Αποτελέσματα FP1

 

Αποτελέσματα FP2

MotoGP - Το πρόβλημα του arm pump για τον Quartararo εμφανίζεται ξανά "λόγω της συμπεριφοράς της M1"

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει εμφανιστεί και σε άλλους αγώνες φέτος σε πιο ήπια μορφή
motomag MotoGP – Το πρόβλημα του arm pump για τον Quartararo εμφανίζεται ξανά λόγω της συμπεριφοράς της M1
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/5/2024

Ο Fabio Quartararo μετά το τέλος του αγώνα της Jerez έκανε γνωστό πως κατά τη διάρκεια του αγώνα αντιμετώπισε arm pump -σύνδρομο του διαμερίσματος αντιβραχίου-, αναφέροντας με δηλώσεις του πως "η οδηγική συμπεριφορά της Yamaha M1 δυσχεραίνει το πρόβλημα".

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Quartararo αντιμετωπίζει πρόβλημα arm pump, με το συγκεκριμένο θέμα να κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του τον Ιούλιο του 2019, ενώ για να απαλλαχθεί από αυτό  ο αναβάτης της Yamaha υπεβλήθη το 2021 σε χειρουργική επέμβαση.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το arm pump είναι το συχνότερο ιατρικό πρόβλημα για τους αναβάτες του MotoGP, πριν πιάσουμε τις πτώσεις. Το σύνδρομο του διαμερίσματος αντιβραχίου εμφανίζεται μετά από έντονη άσκηση ενώ όταν η άσκηση σταματήσει, αυτό εξαφανίζεται. Το πρόβλημα όταν κάποιος πάσχει από αυτό το σύνδρομο είναι πως εκτός από τον πόνο, δεν έχεις δύναμη στο χέρι σου… οπότε φανταστείτε πως ένας αναβάτης του MotoGP προσπαθεί για παράδειγμα να φρενάρει με δύναμη πριν μπει σε μία στροφή αλλά δεν έχει δύναμη στο χέρι για να πατήσει τα φρένα.

MotoGP – Το πρόβλημα του arm pump για τον Quartararo εμφανίζεται ξανά λόγω της συμπεριφοράς της M1

Κάποιες φορές οι αναβάτες ακολουθούν ήπια αντιμετώπιση -χάπια, ειδικές ασκήσεις για τους μύες- αλλά στο τέλος οι περισσότεροι καταλήγουν στο χειρουργείο καθώς είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα -σημειώστε όμως πως ακόμη και αν εγχειριστείς το arm-pump μπορεί να επανέλθει αργότερα στο προσκήνιο.

Κάτι τέτοιο συνέβη στον Fabio Quartararo στον αγώνα της Jerez -αλλά και σε κάποιους  προηγούμενους αγώνες όπως ο ίδιος αναφέρει- με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2021 να εξηγεί πως το πρόβλημα αυτό αυξάνεται λόγω της δυσκολίας στην οδήγηση της Yamaha M1.

“Από την αρχή έκανα καλή εκκίνηση, αλλά στον αγώνα σπριντ ήταν και ο παράγοντας τύχη που έπαιξε τον ρόλο του. Καλή εκκίνηση έκανα και στον αγώνα της Κυριακής αλλά δεν κατάφερα να κερδίσω τόσες πολλές θέσεις.

Στον αγώνα της Κυριακής παλέψαμε από τον πρώτο γύρο με την πρόσφυση του πίσω ελαστικού και δυσκολευόμουν πολύ να στρίψω, οπότε αναγκαζόμουν να στρίβω στα φρένα με αποτέλεσμα να έχω το θέμα με το χέρι μου.

Έτσι έπρεπε από τα μέσα του αγώνα μέχρι το τέλος να επιβραδύνω. Όταν οδηγείς σφιγμένος δεν είναι καλό. Στους 10 τελευταίους γύρους απλά έκανα βόλτες γιατί αντιμετώπιζα θέμα με το arm pump.

Δεν ήταν έκπληξη για εμένα που συνέβη αυτό -το πρόβλημα του arm pump- καθώς η μοτοσυκλέτα φέτος το έχει προκαλέσει (σε πιο ήπια μορφή) και σε άλλους αγώνες. Αυτή τη φορά ήταν στο όριο. Σε κάποιους αγώνες το είχα, αλλά όχι τόσο πολύ και όχι τόσο νωρίς.

Η Jerez επίσης είναι μία πίστα που επιδεινώνει τα ελαττώματα της μοτοσυκλέτας μας. Όταν αισθάνεσαι καλά, όλα είναι τέλεια. Όταν οδηγείς και πιέζεις πολύ τη μοτοσικλέτα στη συγκεκριμένη πίστα τα πράγματα δεν πάνε καλά γιατί η αδυναμία μας βρίσκεται στις στροφές και στην πρόσφυση, κάτι που σε αυτή την πίστα τα χρειάζεσαι ώστε να πας καλά.

Στον επόμενο αγώνα του Le Mans θεωρώ πως θα είναι καλύτερα τα πράγματα καθώς έχει λιγότερο φρενάρισμα”.

MotoGP – Το πρόβλημα του arm pump για τον Quartararo εμφανίζεται ξανά λόγω της συμπεριφοράς της M1

O Fabio Quartararo είχε ένα Σαββατοκύριακο στη Jerez το οποίο όπως φάνηκε είχε τα πάνω και τα κάτω του ωστόσο και στις δοκιμές της Δευτέρας που πραγματοποιήθηκαν μετά τον αγώνα δεν είδαμε να καλυτερεύουν τα πράγματα όσον αφορά τους χρόνους της M1 παρά τα νέα εξαρτήματα που δοκίμασαν.

Μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Yamaha θα προσθέσει στη λίστα με τα αρνητικά που συμβαίνουν φέτος όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι και αυτό του συνεχιζόμενου προβλήματος του arm pump.

MotoGP

Ετικέτες