MotoGP, Misano – Οι πρώτες ελεύθερες δοκιμές

Δυνατή μεν η Yamaha, αλλά με αιχμές για την στρατηγική της
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

11/9/2020

Η επιστροφή σε μια από τις πιο ιστορικές πίστες των MotoGP, στο Misano, ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της φετινής, ιδιαίτερης, σεζόν, καθώς πέρα από όλα τα υπόλοιπα, είναι και η πρώτη φορά που θα επιτραπούν θεατές με όριο τους 10.000 ανά ημέρα. Οι πιο πολλές ομάδες (όλες πλην της Yamaha) είχαν κάνει δοκιμές στον Ιούνιο, παίρνοντας και μια αίσθηση από την καινούργια άσφαλτο της πίστας. Αυτό ήταν μάλιστα και η αφορμή για επικριτικά σχόλια από τους Rossi και Quartararo, οι οποίοι δήλωσαν ομόφωνα κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου της Πέμπτης, πως δεν μπορούν να κατανοήσουν την απόφαση της Yamaha να μην συμμετάσχει στις ιδιωτικές δοκιμές στο Misano, αφήνοντας ανεκμετάλλευτη την εμπειρία του Jorge Lorenzo ως test rider της εργοστασιακής ομάδας. Τόσο ο Rossi όσο και ο Quartararo θεωρούν ότι η συνεισφορά του Lorenzo μέχρι σήμερα ως δοκιμαστής είναι ελάχιστη (έχει κάνει μόνο 20 γύρους στην Sepang), ενώ η δυναμική του και η εμπειρία του με την Yamaha M1 είναι ένα από τα μεγαλύτερα "κεφάλαια" για το εργοστάσιο. Ο Rossi, που όπως πάντα δεν ακολουθεί τα "πολιτικώς ορθά" πρότυπα στις δηλώσεις του, είπε πως "το γιατί δεν συμμετείχε ο Lorenzo στις δοκιμές του Misano, είναι μια απορία που έχω κι εγώ απέναντι στην Yamaha και περιμένω μια απάντηση. Τώρα θα έχουμε προφανές μειονέκτημα απέναντι στα άλλα εργοστάσια που έχουν δεδομένα. Πολλές φορές συμβαίνουν πράγματα στην Yamaha που δεν μπορείς να τα εξηγήσεις".

Στις πρώτες πάντως πρωινές δοκιμές, τα M1 των Vinales και Quartararo κατάφεραν να πετύχουν το 1-2 στους χρόνους, με τρίτο τον Aleix Espargaro και την Aprilia, σε απόσταση εφτά δεκάτων του δευτερολέπτου! Η βελτίωση της Aprilia είναι εμφανής και όπως δείχνουν τα αποτελέσματα έχει και συνέπεια, αλλάζοντας σημαντικά τα δεδομένα μαζί με την αντίστοιχη εικόνα των KTM και των Suzuki. Το πρώτο Ducati ήταν αυτό του Zarco στην τέταρτη θέση των FP1, με τους Smith, Mir, Miller και Crutchlow να ακολουθούν σε απόσταση μικρότερη των τριών δεκάτων. Ο τελευταίος μάλιστα επιστρέφει μετά από εγχείρηση που έκανε στο χέρι (μετά τον αγώνα Αυστρίας), δείχνοντας αρκετά δυνατός. Άλλη μια επιστροφή στην ενεργό δράση είναι αυτή του Bagnaia, ο οποίος μετά το κάταγμα στην κνήμη του κατά την διάρκεια του αγώνα στο Brno, επανέρχεται προσεκτικά πάνω στην Ducati της Pramac.

Οι δεύτερες ελεύθερες δοκιμές ξεκίνησαν με μια… ανακοίνωση, την επιβεβαίωση ουσιαστικά ότι ο Zarco δεν θα είναι με την ομάδα της Avintia (δια στόματος Rube Xaus) με τον Γάλλο να μετακομίζει στην Pramac ή την εργοστασιακή ομάδα, ενώ στην Avintia θα τον αντικαταστήσει ο Enea Bastianini.

Πίσω στα αγωνιστικά δρώμενα, τα Yamaha συνέχισαν από εκεί που σταμάτησαν, δηλαδή στις κορυφαίες θέσεις, αλλά αυτή την φορά ήταν ο Quartararo ο γρηγορότερος, με τον Morbidelli να ακολουθεί. Εντυπωσιακός ήταν όμως και ο Lecuona στην τρίτη θέση της κατάταξης, ενώ και ο Espargaro με το Aprilia διατήρησε την ορμή του από τα FP1. Παρ' όλα αυτά ο Quartararo δεν είχε πιάσει τον πολύ γρήγορο χρόνο του Vinales από το πρωινό session, ενώ ο Mir έφερε έστω και για λίγο, την Suzuki στην κορυφή των ελεύθερων δοκιμαστικών, την ώρα που ο Binder κατέστρεφε την ΚΤΜ του στην Κ6 λόγω γλιστρήματος του μπροστινού. Η βελτιωμένη απόδοση των Suzuki επιβεβαιώθηκε και με τον ταχύτερο χρόνο που πέτυχε ο Alex Rins στα μισά της διαδικασίας, ενώ σε διαμετρικά αντίθετη μοίρα βρισκόταν ο Andrea Dovizioso που εξακολουθούσε να ταλαιπωρείται από τεχνικά προβλήματα στην μοτοσυκλέτα του.

Λίγα λεπτά πριν το τέλος των δοκιμών, ο Binder βρέθηκε μέσα στην πίστα με την δεύτερη μοτοσυκλέτα του κι ένα καινούργιο ζευγάρι ελαστικά, καταφέρνοντας να βρεθεί από την 17η θέση που βρισκόταν στην κορυφή της λίστας με τα γυρολόγια. Ένα λεπτό αργότερα όμως ο Morbidelli έγραψε ταχύτερο χρόνο, όμως ο Quartararo δεν είχε ανοίξει όλα τα χαρτιά του. Στον τελευταίο του γύρο –κι ενώ ήταν 13ος- έγραψε έναν εξαιρετικό χρόνο και ανρριχήθηκε στην πρώτη θέση, κάνοντας για την Petronas το 1-2. Πίσω τους ακολούθησαν δύο ΚΤΜ, αυτές των Espargaro και Lecuona, ενώ ο Rossi από την απογοητευτική θέση που κατείχε στις FP1, τερμάτισε πέμπτος στις FP2.

 

Συνδυασμένα αποτελέσματα FP1-FP2
1
Fabio Quartararo
Petronas Yamaha (YZR-M1)
2
Maverick Vinales
Monster Yamaha (YZR-M1)
3
Franco Morbidelli
Petronas Yamaha (YZR-M1)
4
Pol Espargaro
Red Bull KTM Factory (RC16)
5
Iker Lecuona
Red Bull KTM Tech3 (RC16)
6
Valentino Rossi
Monster Yamaha (YZR-M1)
7
Danilo Petrucci
Ducati Team (GP20)
8
Brad Binder
Red Bull KTM Factory (RC16)
9
Miguel Oliveira
Red Bull KTM Tech3 (RC16)
10
Aleix Espargaro
Factory Aprilia Gresini (RS-GP)
11
Andrea Dovizioso
Ducati Team (GP20)
12
Takaaki Nakagami
LCR Honda (RC213V)
13
Alex Rins
Suzuki Ecstar (GSX-RR)
14
Johann Zarco
Reale Avintia Ducati (GP19)
15
Joan Mir
Suzuki Ecstar (GSX-RR)
16
Bradley Smith
Factory Aprilia Gresini (RS-GP)
17
Jack Miller
Pramac Ducati (GP20)
18
Francesco Bagnaia
Pramac Ducati (GP20)
19
Cal Crutchlow
LCR Honda (RC213V)
20
Stefan Bradl
Repsol Honda (RC213V)
21
Alex Marquez
Repsol Honda (RC213V)
22
Tito Rabat
Reale Avintia Ducati (GP19)

 

 

 

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες