MotoGP Ταϊλάνδη: Pole Position Marquez x 2 και ένας φανταστικός Ai Ogura!

Εξαιρετικός Bagnaia σβήνει Q1 ανεβαίνει πρώτη σειρά εκκίνησης!
MotoGP Ταϊλάνδη: Pole Position Marquez x 2 και ένας φανταστικός Ai Ogura!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/3/2025

 

Δυνατές στιγμές στην πρώτη αναμέτρηση της σεζόν για την κατάταξη όπου κυριάρχησαν οι δύο Marquez και μάλιστα στην αρχή με διαφορετική από την αναμενόμενη σειρά καθώς ο Alex Marquez είχε τον καλύτερο χρόνο στις δοκιμές.

Βέβαια έπαιξε ρόλο πως ο μόνος καθαρός γύρος του Bagnaia ακυρώθηκε όταν αναγκάστηκε να πατήσει φρένο γιατί μπροστά του είχε τον Morbidelli που έκοβε πάνω στην αγωνιστική γραμμή.

Έξαλλος ο Bagnaia που μόλις είχε αντιληφθεί πως πήγαινε στην Q1 άρχισε τις χειρονομίες με τον Morbidelli να εξηγεί αργότερα πως ήταν πράγματι λάθος του αλλά ταυτόχρονα είχε άλλους δύο που έκοβαν μπροστά του και θα προσπαθήσει στο μέλλον αν συμβεί κάτι τέτοιο να φεύγει από την αγωνιστική γραμμή όπως κόβει.

Ο Bagnaia δήλωσε πως ήταν τελικά άτυχος που βρέθηκε στον καυτό γύρο στο τέλος και τελικά κατάφερε να ανέβει από την Q1 με το πρώτο εισιτήριο, φέρνοντας μαζί του τον Miller σε μία πολύ καλή πρώτη στιγμή με την Yamaha και την Pramac.

 

 

Ωστόσο φάνηκε πως το δίδυμο Marquez μπορούσε να κάνει την διαφορά έχοντας και τον Bagnaia μαζί τους γιατί τελικά επικράτησαν στην Q2, αυτή τη φορά με την συνηθισμένη τους σειρά ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Marc Marquez λίγο έλειψε να κάνει ρεκόρ γύρου στην πίστα, κάνοντας το λάθος σε μία στροφή που του έχει και παλαιότερα κοστίσει αρκετά. Στην ίδια στροφή σημειώθηκαν στο τέλος δύο πτώσεις, ήπιες και οι δύο του Mir και του Bezzecchi, ακυρώνοντας μερικούς βασικούς γύρους πριν το τέλος.

Επέστρεψε ο Marc Marquez στην προσπάθεια του να βελτιώσει τον χρόνο του στο τέλος, χωρίς να καταφέρει κάτι τέτοιο καθώς το περιθώριο ήταν πολύ μικρό, όμως εκεί που θέλω να σταθώ είναι στον απίστευτο Ai Ogura που ήδη από εχθές μας κάνει να εστιάζουμε επάνω του. Σήμερα έφτασε κάποια στιγμή στην Q2 να έχει τον δεύτερο χρόνο και τελικά θα πάρει σε λίγο εκκίνηση για τον αγώνα Sprint εμπρός από τον Acosta και στην φανταστική, 5η θέση της σειράς εκκίνησης!

Το μεγάλο φαβορί της Honda για την θέση που θέλει να κρατά για έναν Ιάπωνα αναβάτη, αλλά εκείνος την έφτυσε και πήγε στην Aprilia για να είναι σε μία ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα, ο περσινός πρωταθλητής της Moto2, προξενεί άμεσο αντίκτυπο στα MotoGP χωρίς να τρέξει αγώνα!

MotoGP Ταϊλάνδη: Pole Position Marquez x 2 και ένας φανταστικός Ai Ogura!
Απίστευτος Ai Ogura πρώτη φορά σε MotoGP - Και ταυτόχρονα μία μεγάλη ντροπή για την Honda που δεν κατάφερε να τον διεκδικήσει

Άσχετο πώς θα τα πάει στο Sprint, τι θα κάνει αύριο, ασχέτως και με την υπόλοιπη σεζόν, το γεγονός πως σήμερα στην Ταϊλάνδη ήταν φανταστικός είναι αρκετό για του δώσει κανείς συγχαρητήρια, στην πρώτη του αυτή προσπάθεια στα MotoGP!

Μπροστά του βρέθηκε ο Miller, στην 4η θέση της εκκίνησης όταν ο Quartararo είναι στην 10η έχοντας πίσω του τις δύο Honda του Mir και του Zarco.

Η 4η θέση του Miller είναι και αυτή μία μικρή έκπληξη γιατί είναι σε νέα μοτοσυκλέτα, σε νέα ομάδα η οποία ομάδα επίσης είναι πρώτη φορά μετά από μεγάλο διάστημα με άλλον κατασκευαστή! Κι όμως ο Miller κατάφερε μετά την Q1 να πάει πολύ καλά και στην Q2 δείχνοντας ευδιάθετος δημιουργώντας την εντύπωση πως δεν είναι συγκυριακό αλλά μπορεί να μας δείξει φέτος μεγαλύτερη σταθερότητα από εκείνη που είχε στο παρελθόν με την KTM.

Στην 6η θέση ο Morbidelli με την VR46 σε μία επίσης πολύ καλή σειρά εκκίνησης κρατώντας πίσω του τον Acosta -κι αυτός- ενώ πριν κλείσει η δεκάδα με τον Quartararo συναντάμε τους Fernandez και τον Bezzecchi που παρά την πτώση κατάφερε να είναι εντός δεκάδας.

Δυναμικό ξεκίνημα για τα MotoGP η πρώτη αναμέτρηση για την pole position με τον Marquez στον ρόλο που ήρθε για να διαδραματίσει και την Ducati σε αναμονή να δείξει ότι έχει κάνει την σωστή επιλογή βουλώνοντας τόσα πολλά στόματα που δεν προλάβαιναν πλέον να σημειώνουν…

Ο πρώτος αγώνας, σήμερα στις 10:00 αναμένεται να ξεκινήσει επίσης πολύ δυναμικά στην μάχη για το ποιος θα πάρει την πρώτη στροφή…

Αποτελέσματα Q2

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

Διαφ.

Χρόνος

1

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

 

01:28.782

2

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+0.146 / +0.146

01:28.928

3

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+0.173 / +0.027

01:28.955

4

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+0.308 / +0.135

01:29.090

5

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+0.352 / +0.044

01:29.134

6

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+0.389 / +0.037

01:29.171

7

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+0.538 / +0.149

01:29.320

8

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+0.585 / +0.047

01:29.367

9

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+0.599 / +0.014

01:29.381

10

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+0.607 / +0.008

01:29.389

11

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+0.640 / +0.033

01:29.422

12

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+0.827 / +0.187

01:29.609

 

Αποτελέσματα Q1

 

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

Διαφ.

Χρόνος

1

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

 

01:29.180

2

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+0.006 / +0.006

01:29.186

3

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+0.057 / +0.051

01:29.237

4

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+0.288 / +0.231

01:29.468

5

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+0.304 / +0.016

01:29.484

6

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+0.352 / +0.048

01:29.532

7

88M. Oliveira

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+0.407 / +0.055

01:29.587

8

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+0.521 / +0.114

01:29.701

9

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+0.553 / +0.032

01:29.733

10

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+0.736 / +0.183

01:29.916

11

35S. Chantra

IDEMITSU Honda LCR

+0.896 / +0.160

01:30.076

12

32L. Savadori

Aprilia Racing

+1.450 / +0.554

01:30.630

 

MotoGP Δοκιμές Jerez: Ταχύτερος όλων ο M.Marquez - Ισχυρότερος κινητήρας για τη Yamaha

Πολύ καλός ο καιρός έκανε τη χάρη σε ομάδες και αναβάτες
MotoGP Jerez Test 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες μετά τον αγώνα της Jerez έδωσαν την ευκαιρία στις ομάδες του MotoGP να δοκιμάσουν πολλά πράγματα στις επίσημες δοκιμές στην ισπανική πίστα.

Ο Marc Marquez (Ducati Lenovo Team) σημείωσε τον ταχύτερο γύρο της ημέρας, στο δεύτερο απογευματινό session όντας ο μόνος αναβάτης με χρόνο κάτω από 1:36 (01:35.8760), ενώ ήταν ταχύτερος από όλους και στο πρώτο. Εστίασε κυρίως στη βελτίωση της αίσθησης του μπροστινού μέρους της μοτοσυκλέτας του, ενώ δοκίμασε ένα νέο αλλά και ένα παλιότερο ψαλίδι για την GP25. 

Από την άλλη ο Pecco Bagnaia εργάστηκε πάνω στην ισορροπία της Desmosedici που τον ταλαιπώρησε όλο το Σαββατοκύριακο σύμφωνα και με την επίσημη αναφορά της διοργάνωσης, ενώ στο τέλος δεν έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι πέρασε πολλές ώρες χωρίς να γυρνάει στην πίστα, ίσως γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που του  φταίει με την ισορροπία της GP25.

Οι ανεξάρτητες ομάδες συμμετείχαν με λιγότερους αναβάτες. Ο Franco Morbidelli (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) απουσίαζε λόγω πτώσης, ενώ ο ομόσταυλός του Fabio Di Giannantonio εργάστηκε κυρίως πάνω στη διαχείριση της πρόσφυσης του πίσω μέρους. Το ίδιο έκανε και ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Alex Marquez (BK8 Gresini Racing MotoGP) και ο team mate του στην Gresini Fermin Aldeguer.

Η Yamaha παρουσίασε αναβάθμιση στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, με τους Fabio Quartararo και Alex Rins να διαπιστώνουν βελτίωση και αυτό μόνο θετικό θα είναι για την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Ο Rins ανέφερε αύξηση τριών χλμ./ώρα σε τελική ταχύτητα, ενώ πιο σκεπτικός φάνηκε ο Quartararo, ο οποίος δοκίμασε επίσης νέα σέλα προς βελτίωση της εργονομίας της μοτοσυκλέτας.

Ο Jack Miller (Prima Pramac Yamaha MotoGP) και ο δοκιμαστής Augusto Fernandez επίσης συμμετείχαν και επιβεβαίωσαν τα θετικά αποτελέσματα. Η Yamaha θα εισάγει τις αναβαθμίσεις κινητήρα στον επόμενο αγώνα στον επόμενο κιόλας γύρο στο Le Mans.

Η (Red Bull KTM Factory Racing) εργάστηκε πάνω στη γενικότερη ανταγωνιστικότητα της RC16. Ο Pedro Acosta είχε πτώση αλλά επέστρεψε γρήγορα στην πίστα. Ο Brad Binder, ήταν από τους πρώτους στην πιστά το πρωί αλλά έφυγε και νωρίς το απόγευμα χωρίς να καταφέρει να βελτιώσει τον χρόνο του, με καλύτερο το πρωινό 01:37.0550.

Στην Tech3, ο Maverick Viñales δοκίμασε διαφορετικά μοτίβα απόδοση ισχύος στην ΚΤΜ του και πέτυχε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο της ημέρας με 01:36.2370 γυρνώντας παράλληλα σημαντικά πιο γρήγορα από όλους τους αναβάτες της KTM. Ο Enea Bastianini συνέχισε την γενική προσπάθεια προσαρμογής του στην RC16.

Ο Marco Bezzecchi (Aprilia Racing) δούλεψε στη σταθερότητα στο φρενάρισμα στο πρώτο σκέλος και ολοκλήρωσε 99 γύρους συνολικά. Χρησιμοποίησε νέο αεροδυναμικό πακέτο και άλλα εξαρτήματα με τα οποία σημείωσε πρόοδο με καλύτερο χρόνο στον δεύτερο session το 01:36.6150. Ο Lorenzo Savadori είχε τεχνικό πρόβλημα το απόγευμα και έμεινε στους 68 γύρους.

Στην Trackhouse Aprilia, ο Raul Fernandez έκανε αισθητή βελτίωση (8ος το απόγευμα) με 85 γύρους, ενώ ο rookie Ai Ogura έκανε 88 γύρους, δείχνοντας πρόοδο σε σχέση με το Σαββατοκύριακο συμπληρώνοντας με τρίτη Aprilia τις 11 πρώτες θέσεις στο απογευματινό session και καλύτερο χρόνο το 1:36.8610.

Η Honda εστίασε στη σταδιακή πρόοδο και δοκίμασε νέο ψαλίδι, χωρίς ωστόσο να σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις στους χρόνους με τους Joan Mir και Luca Marini (Honda HRC Castrol) να συνεχίζουν μέχρι την καρό σημαία συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα. Ο Johann Zarco ξεχώρισε με ισχυρή παρουσία, 3ος το πρωί, 8ος το απόγευμα είχε ως καλύτερο χρόονο το 01:36.60. Ο Somkiat Chantra επανήλθε μετά από πτώση, ενώ ο Takaaki Nakagami που αντικατέστησε στις δοκιμές την wildcard συμμετοχή του Aleix Espargaro, εργάστηκε πάνω σε 3 μοτοσυκλέτες με διάφορες ρυθμίσεις και πληθώρα εξαρτημάτων οπού και σημείωσε πρόοδο στην διάρκεια 68 γύρων.

Ετικέτες