Ο Rossi για όλους και για όλα

Ο Γιατρός δεν μασάει τα λόγια του
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

6/12/2017

Ο Valentino Rossi κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από όλους, ακόμη και εκτός της αγωνιστικής περιόδου: Γίνεται το επίκεντρο της προσοχής. Όχι άδικα, καθώς μέσα από τις πρόσφατες συνεντεύξεις που έδωσε, αλλά και από τις εξωαγωνιστικές του δραστηριότητες, επιβεβαιώνει με τον πιο πειστικό τρόπο ότι αποτελεί πόλο έλξης για οτιδήποτε κι αν κάνει.


Πρόσφατα, έτρεξε για άλλη μια φορά στο Monza Rally και για άλλη μια φορά χρίστηκε νικητής, όντας ο μοναδικός οδηγός στα 4ο χρόνια του θεσμού που καταφέρνει να πάρει έξι νίκες! Μάλιστα, κατάφερε να ξεπεράσει και μια ποινή δέκα δευτερολέπτων που έφαγε μετά την δεύτερη ειδική, καθώς το αμάξι του βρέθηκε ελαφρύτερο κατά εφτά κιλά από το όριο των κανονισμών. Προφανώς του ήρθαν μνήμες από τον αγώνα του Phillip Island το 2003, στον οποίο κέρδισε μετά από μια αντίστοιχη ποινή, και έκανε κάτι ανάλογο κερδίζοντας τις εννέα ειδικές μαζί με τον συνοδηγό του Carlo Cassina, τερματίζοντας 5,7 δευτερόλεπτα μπροστά από τον οδηγό του WRC Andreas Mikkelsen.
Την παραμονή του αγώνα, ο Rossi έδωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο ιταλικό ραδιόφωνο, στην οποία σχολίασε πολλά από τα δρώμενα της σεζόν που τέλειωσε, ενώ μίλησε και σχετικά με τις βλέψεις του για το μέλλον.


Η συνέντευξη ξεκίνησε λέγοντας πώς νιώθει τις Κυριακές πριν τους αγώνες και για την ένταση και τον φόβο που κορυφώνεται μετά την εκκίνηση της Moto2. "Όποιος πει κάτι διαφορετικό, δεν λέει αλήθεια", δήλωσε με νόημα ο Γιατρός. "Έχεις άγχος και φοβάσαι ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά ή ότι μπορεί να κάνεις λάθη", συνέχισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Zarco για τον οποίο είχε εκφράσει και την άποψή του κατά τη διάρκεια της σεζόν. "Ο Zarco είναι σαν τον Verstappen στην F1. Κανείς από τους δυο τους δεν φρενάρει. Πρέπει να ανοιχτείς στο πλάι γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταλήξετε και οι δύο στο χώμα", είπε γελώντας.
Σχετικά με το μέλλον του στους αγώνες, ένα θέμα που έχει αρχίσει να συζητιέται εδώ και καιρό, ο Rossi δεν κρύφτηκε πίσω από δηλώσεις με άρωμα δημοσίων σχέσεων και καθωσπρεπισμού, απαντώντας με ειλικρίνεια: "Φοβάμαι να σταματήσω. Αν φύγω από τα MotoGP, θα είναι σαν να απουσιάζει η Εθνική Ιταλίας από το Μουντιάλ", αστειεύτηκε. "Όταν πάψω να τρέχω στα MotoGP όμως, θα έχω δέκα χρόνια ακόμη στους αγώνες με αυτοκίνητα, όπως για παράδειγμα στα rally, ή σε αγώνες ταχύτητας. Θα μου άρεσε να τρέξω στις "24 ώρες του Le Mans". Ο Alonso τρέχει ήδη εκεί (σ.σ. ο οποίος έχει δεσμό εδώ και ένα χρόνο με την πρώην κοπέλα του Vale, την Linda Morselli), και ίσως τρέξουμε μαζί, σα να βγαίναμε μαζί έξω για φαγητό.Όσο είμαι ανταγωνιστικός, θα θέλω να τρέχω, καθώς είναι μια τεράστια δέσμευση."

Παρόλα αυτά και τα πλάνα του για το πιο μακρινό μέλλον, ο βραχυπρόθεσμος στόχος για τον δέκατο παγκόσμιο τίτλο του είναι πιο ζωντανός από ποτέ. "Θα μπορούσα να το έχω καταφέρει το 2016", είπε, "αλλά φέτος ήταν πιο δύσκολο. Όλα θα εξαρτηθούν από μένα και την μοτοσυκλέτα. Τώρα η Yamaha πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά την ποιότητα. Ο Maverick κι εγώ κάναμε πολλή σκληρή δουλειά και πλέον η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο. Οι Ιάπωνες πρέπει να δουλέψουν πάνω στον κινητήρα και το πλαίσιο."
Πέρα όμως από τον εαυτό του, μίλησε και για άλλους αναβάτες και κυρίως γι' αυτούς με τους οποίους είχε σκληρές μάχες και αντιπαραθέσεις τα τελευταία 20 χρόνια. Ανάμεσα απ' όλους αυτούς ξεχώρισε τον Marquez, που τον θεωρεί πολύ δυνατό, τον Stoner και τον Lorenzo. Ιδιαίτερα για τον πρώην team mate του, είπε πως η Ducati είναι μια δύσκολη μοτοσυκλέτα, ειδικά αν προέρχεσαι από τη Yamaha. "Είναι δύο εντελώς αντίθετες μοτοσυκλέτες, αν και ο Jorge έγινε πιο ανταγωνιστικός προς το τέλος", δήλωσε ο Rossi. "Τώρα οι "Κόκκινοι" είναι γρήγοροι. Είδαμε τον Dovizioso αλλά και τον Jack Miller στις δοκιμές της Valencia. Φοβάμαι ότι το 2018 ο Lorenzo θα είναι πολύ γρήγορος."


Η συνέντευξή του έκλεισε με ένα σχόλιο σχετικά με τον ετεροθαλή αδελφό του, Luca Marini, ο οποίος θα τρέξει του χρόνου με την ομάδα του Rossi στην Moto2 ενώ ήταν παρών και στο Monza Rally. "Τον φωνάζουμε Marinovic, όπως τον Ρώσο οδηγό, επειδή είναι ψυχρός, ήρεμος και συγκεντρωμένος, αλλά την ίδια στιγμή κρύβει πολύ καλά τα συναισθήματά του", είπε ο Γιατρός. "Έχουμε πολύ καλή σχέση και μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για τις προκλήσεις".
Πριν από λίγες μέρες, ο Rossi βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο των ειδήσεων, αυτή τη φορά όμως για τελείως διαφορετικούς λόγους, καθώς τρεις από τις γειτονικές οικείες του Ranch στην Tavullia έκαναν προσφυγή στον TAR (τον ιταλικό οργανισμό που δίνει τις άδειες για τις χρήσεις της γης) παραπονούμενοι για περιορισμό της προσωπικής τους ελευθερίας λόγω του θορύβου και της σκόνης από το camp. Ο Albi Tebaldi, CEO της VR46 Academy είπε πως η χρήση της πίστας γίνεται μεταξύ 14:30 – 19:00 και μόνο για τέσσερις ημέρες το μήνα, αν και θα μπορούσαν να την χρησιμοποιούν κάθε μέρα. Η τεχνική διαδικασία της κατασκευής της ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη και τηρήθηκαν όλες οι προδιαγραφές που απαιτούνταν. Πριν από κάθε χρήση ελέγχουν τα επίπεδα θορύβου από δύο σταθερά όργανα μετρήσεων που διαθέτουν, ενώ γίνονται συνεχείς έλεγχοι από το κράτος και την ομοσπονδία που δίνει την έγκρισή της σε ετήσια βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι γύρω από το Ράντσο υπάρχουν δεκαπέντε οικείες και οι τρεις που έκαναν την προσφυγή δεν είναι καν από τις πιο κοντινές…

Dakar 2027: Αποκαλύφθηκε η διαδρομή των 5.320 χιλιομέτρων

Παράλληλα άνοιξαν και οι εγγραφές
dakar27
Από τον

Παύλο Καρατζά

7/5/2026

Αποκαλύφθηκε στο Institut du Monde Arabe στο Παρίσι η διαδρομή του Dakar 2027, που θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Αυτή θα είναι η 49η διοργάνωσή του και η 8η στη Σαουδική Αραβία, με τον αγώνα να περιλαμβάνει τρεις εντελώς νέες ειδικές διαδρομές με επίκεντρο την Ερυθρά Θάλασσα, με αφετηρία και τερματισμό στην King Abdullah Economic City και το μεγαλύτερο χιλιομετρικό άθροισμα ειδικών διαδρομών της “σαουδικής” εποχής (5.320 χλμ.), η οποία ξεκίνησε το 2020.

Στον χάρτη η διαδρομή δεν γεμίζει το μάτι, όμως είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι αναβάτες θα πρέπει να διανύσουν πάνω από 5.000 χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών, με μεγάλη ποικιλομορφία εδάφους φυσικά. Κατά την διάρκεια του Dakar 2027, οι αναβάτες θα περάσουν μία νύχτα στην έρημο (refuge bivouac) και δύο μαραθωνίους, ενώ η διαδρομή φαίνεται πως θα περιλαμβάνει περισσότερη άμμο και λιγότερη πέτρα. Παράλληλα με την αποκάλυψη της διαδρομής, άνοιξαν και οι εγγραφές του αγώνα και αναμένουμε την συμμετοχή για ακόμη μία χρονιά του Έλληνα αναβάτη Βασίλη Μπούδρου.

Σημαντικός παράγοντας είναι και ο πόλεμος στο Ιράν και κατά πόσο και εάν θα επηρεάσει τον αγώνα. Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε πως το 2025, που το MOTO ήταν παρόν στον αγώνα, έπεσαν πύραυλοι από τους Χούθι εναντίον ελικοπτέρων της διοργάνωσης και ακυρώθηκε η ειδική διαδρομή εκείνης της ημέρας, με αναγκαστική αναπροσαρμογή των διαδρομών.

Ο περσινός νικητής του αγώνα Luciano Benavides δήλωσε: “Θα είναι ένα μεγαλύτερο Ντακάρ και αυτό μου αρέσει πολύ, γιατί σημαίνει ότι οι καλύτερα προετοιμασμένοι αναβάτες, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, θα βρίσκονται σε καλύτερη φόρμα στο τέλος και αυτό μου αρέσει. Ως αναβάτης προτιμώ τις μεγάλες ημέρες. Μου αρέσει επίσης η μορφή με δύο μαραθώνιους και το γεγονός ότι ο δεύτερος θα γίνει στο τέλος του αγώνα θα τον κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Θα υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες, λιγότερη στρατηγική, κάτι που μπορεί να κάνει τον αγώνα ακόμα πιο συναρπαστικό. Θα είναι μια υπέροχη διοργάνωση και με αυτή τη μακρύτερη διαδρομή, με περισσότερη άμμο, είμαι αποφασισμένος να επιστρέψω στη Σαουδική Αραβία και να υπερασπιστώ τον τίτλο μου, γνωρίζοντας ότι αυτός ο αγώνας δεν κρίνεται παρά μόνο στο τελευταίο χιλιόμετρο.”

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και τις λεπτομέρειες ανά ημέρα αγώνα:

Stage

Date

Start and Finish

Total | Special

 

P

Friday, january 1, 2027

KING ABDULLAH ECONOMIC CITY > KING ABDULLAH ECONOMIC CITY

265 km | 30 km

Prologue

1

Saturday, january 2, 2027

KING ABDULLAH ECONOMIC CITY > YANBU

500 km | 350 km

Stage 1

2

Sunday, january 3, 2027

YANBU > ALULA

535 km | 310 km

Stage 2

3

Monday, january 4, 2027

ALULA > HAIL

745 km | 480 km

Stage 3

4

Tuesday, january 5, 2027

HAIL > HAIL

735 km | 380 km

Stage 4

5

Wednesday, january 6, 2027

HAIL > AL DUWADIMI

720 km | 480 km

Stage 5

6

Thursday, january 7, 2027

AL DUWADIMI > MARATHON REFUGE

565 km | 440 km

Stage 6

7

Friday, january 8, 2027

MARATHON REFUGE > BISHA

480 km | 430 km

Stage 7

-

Saturday, january 9, 2027

BISHA

 

Rest

8

Sunday, january 10, 2027

BISHA > BISHA

680 km | 460 km

Stage 8

9

Monday, january 11, 2027

BISHA > WADI AD-DAWASIR

730 km | 460 km

Stage 9

10

Tuesday, january 12, 2027

WADI AD-DAWASIR > BISHA

650 km | 515 km

Stage 10

11

Wednesday, january 13, 2027

BISHA > AL BAHAH MARATHON

630 km | 480 km

Stage 11

12

Thursday, january 14, 2027

AL BAHAH MARATHON > KING ABDULLAH ECONOMIC CITY

905 km | 455 km

Stage 12

13

Friday, january 15, 2027

KING ABDULLAH ECONOMIC CITY > KING ABDULLAH ECONOMIC CITY

250 km | 50 km

Stage 13