Οριστικό: Χάνει τις επίσημες δοκιμές o Iannone

Στις 4 Φεβρουαρίου η ακρόαση της υπόθεσης
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

21/1/2020

Η ιστορία ξεκίνησε όταν στο δείγμα των ούρων του Iannone μετά τον αγώνα στη Sepang τον περασμένο Νοέμβριο, βρέθηκαν ίχνη αναβολικών ουσιών. Έκτοτε, η υπόθεση εξελίχθηκε σε σίριαλ μετά την ανακοίνωση της FIM πως ο Ιταλός αναβάτης της Aprilia αποκλείεται προσωρινά από οποιαδήποτε αγωνιστική δραστηριότητα. Να θυμίσουμε πως είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί και δεύτερος έλεγχος όπως δικαιούται, όμως και πάλι ανιχνεύτηκαν ίχνη αναβολικών. Η Aprilia ξεκίνησε να εξετάζει τις επιλογές της, αφού το ενδεχόμενο να μην έχει τον Iannone στις επίσημες δοκιμές της Sepang ήταν όλο και πιο κοντά στη πραγματικότητα.

Στη Μαλαισία σκοπεύει να δοκιμάσει έναν νέο κινητήρα V με περιεχόμενη γωνία 90 μοιρών, που τον φέρνει πιο κοντά στη φιλοσοφία των κινητήρων των Honda και Ducati. Η συλλογή δεδομένων είναι ο βασικός στόχος της Aprilia αυτή τη στιγμή και θέλει οπωσδήποτε να έχει τρείς αναβάτες μέσα στην πίστα. Από τα πιο “hot” ονόματα που "έπαιζαν" για τη θέση του Iannone, είναι ο “Ρωμαίος Αυτοκράτορας” Max Biaggi, που φέτος θα γίνει MotoGP Legend στο Mugello, ενώ η λίστα των αναβατών συμπληρώνεται με τον Karel Abraham που διώχτηκε απ’ την Avintia Ducati, με τον Zarco να παίρνει τη θέση του, και τον Lorenzo Savadori που αυτή τη στιγμή έχει συμβόλαιο με την Team Pedercini Racing Racing by Global Solutions στα Superbikes.

Ο Max Biaggi οδηγεί την RSVX της Aprilia

 

Οι μέρες έχουν περάσει και απ’ την πλευρά της FIM επικρατούσε σιγή ιχθύος, τουλάχιστον μέχρι τώρα, που ορίστηκε η ακρόαση της υπόθεσης του Ιταλού αναβάτη στις 4 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Πειθαρχικό Δικαστήριο της Ελβετίας. Ακριβώς δηλαδή την ημέρα που λήγουν οι δοκιμές στη Sepang. Αυτό σημαίνει πως ο Iannone θα χάσει σίγουρα τις επίσημες δοκιμές, ενώ από τη λίστα των “μνηστήρων” της Aprilia διαγράφεται και ο Max Biaggi. Ο τέσσερις φορές πρωταθλητής παρότι είναι πάντοτε διαθέσιμος για την Aprilia, ανέφερε πως δεν έχει κάποια επίσημη ενημέρωση απ’ την ιταλική εταιρεία για το αν θα λάβει μέρος στις δοκιμές. “Μου αρέσει όταν είμαι απαραίτητος και όταν με ζητά η Aprilia,” τόνισε χαρακτηριστικά ο Biaggi.

Ωστόσο, η διαγραφή του απ’ τη λίστα των αναβατών επιβεβαιώθηκε απ’ τον ιδιοκτήτη της Aprilia Racing Team Gresini, Fausto Gresini, ο οποίος έδωσε μια πολύ διπλωματική και αφοπλιστική απάντηση: “Θα ήταν πάρα πολύ ωραίο να δούμε τον Max να οδηγεί την Aprilia, όμως πρόκειται για μια πολύ απαιτητική δουλειά. Η ταχύτητα και οι οδηγικές του γνώσεις είναι πέρα από κάθε κριτική, όμως έχει διαφορά το να οδηγείς για να περάσεις όμορφα από το να οδηγείς για να δοκιμάσεις και να αξιολογήσεις μια νέα μοτοσυκλέτα.”

Μένει να δούμε ποιος θα είναι τελικά ο αναβάτης που θα βρεθεί στη σέλα της νέας μοτοσυκλέτας της Aprilia, αλλά και ποιος θα είναι ο αναβάτης της για τη φετινή σεζόν στην περίπτωση που ο Iannone αποκλειστεί απ’ τους αγώνες. Για τις δοκιμές, η ζυγαριά γέρνει περισσότερο στον Savadori που έχει ξανασυνεργαστεί με την ιταλική εταιρεία στο παρελθόν, ενώ για τη θέση του αναβάτη το πιθανότερο σενάριο είναι να αναλάβει ο Bradley Smith αυτό το ρόλο. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει καθώς ο Smith δεν μπορεί να επωμιστεί τόσο με το ρόλο του αναβάτη εξέλιξης όσο και του εργοστασιακού αναβάτη. Οπότε η Aprilia συνεχίζει να ψάχνει για έναν ακόμη αναβάτη είτε στο ρόλο του δοκιμαστή είτε στο ρόλο του αγωνιζόμενου.

Ετικέτες

MotoGP, Mugello Practice – Ο Di Giannantonio οδηγεί τετράδα Ιταλών στην κορυφή – Κατευθείαν Q2 ο Marc Marquez

Διαφορετική από την πρωινή η εικόνα των κρίσιμων δεύτερων δοκιμών της Παρασκευής, με τέσσερις Ducati στην πρώτη εξάδα
diggia practice
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

29/5/2026

Τα πρωινά ελεύθερα δοκιμαστικά της μεγάλης κατηγορίας είχαν αναδείξει ως ταχύτερο όλων τον Fabio di Giannantonio, αλλά η επόμενη Ducati βρισκόταν μόλις στην όγδοη θέση. Η εικόνα αυτή άλλαξε άρδην μετά το τέλος του Practice session, καθώς αυτή τη φορά τέσσερις Desmosedici GP βρίσκονται στην κορυφαία εξάδα χρόνων, με δύο από αυτές στις δύο πρώτες θέσεις.

Αυτό που δεν άλλαξε είναι η ταχύτητα του Di Giannantonio, ο οποίος ήταν για μια φορά ακόμη ταχύτερος όλων, μα τώρα έχει μόλις 91 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω του τον Pecco Bagnaia.

Στην τρίτη θέση και σε πολύ κοντινή απόσταση γυρνά ο Enea Bastianini με την ΚΤΜ της Tech3 και πίσω του ακολουθεί μια ακόμη αρμάδα Ducati με τους Franco Morbidelli, Fermin Adleguer και Marc Marquez κατά σειρά.

Οι δύο εργοστασιακές Aprilia γεμίζουν τις θέσεις 7 και 8 με τους Marco Bezzecchi και Jorge Martin αντίστοιχα, όντας 2 και 3 δέκατα πιο αργοί από τον πρώτο.

Την προνομιούχο δεκάδα που περνά απευθείας στις δεύτερες κατατακτήριες δοκιμές Q2 συμπληρώνουν οι Alex Rins και Diogo Moreira, ο τελευταίος μάλιστα για πρώτη φορά στην καριέρα του στη μεγάλη κατηγορία.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να περάσουν από το Q1 αρκετά βαριά ονόματα, με τις μεγαλύτερες εκπλήξεις να συνιστούν οι Pedro Acosta και Ai Ogura.

Αποτελέσματα Mugello MotoGP Practice

#

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ

ΑΠΟ ΠΡΟΗΓ.

1

Fabio DI GIANNANTONIO

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

1'44.808

 

 

2

Francesco BAGNAIA

Ducati Lenovo Team

1'44.899

0.091

0.091

3

Enea BASTIANINI

Red Bull KTM Tech3

1'44.911

0.103

0.012

4

Franco MORBIDELLI

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

1'44.959

0.151

0.048

5

Fermin ALDEGUER

BK8 Gresini Racing MotoGP

1'45.004

0.196

0.045

6

Marc MARQUEZ

Ducati Lenovo Team

1'45.010

0.202

0.006

7

Marco BEZZECCHI

Aprilia Racing

1'45.024

0.216

0.014

8

Jorge MARTIN

Aprilia Racing

1'45.132

0.324

0.108

9

Alex RINS

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

1'45.149

0.341

0.017

10

Diogo MOREIRA

Pro Honda LCR

1'45.162

0.354

0.013

11

Ai OGURA

Trackhouse MotoGP Team

1'45.241

0.433

0.079

12

Raul FERNANDEZ

Trackhouse MotoGP Team

1'45.270

0.462

0.029

13

Pedro ACOSTA

Red Bull KTM Factory Racing

1'45.294

0.486

0.024

14

Maverick VIÑALES

Red Bull KTM Tech3

1'45.469

0.661

0.175

15

Joan MIR

Honda HRC Castrol

1'45.595

0.787

0.126

16

Jack MILLER

Prima Pramac Yamaha MotoGP

1'45.617

0.809

0.022

17

Fabio QUARTARARO

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

1'45.670

0.862

0.053

18

Brad BINDER

Red Bull KTM Factory Racing

1'45.804

0.996

0.134

19

Luca MARINI

Honda HRC Castrol

1'45.954

1.146

0.150

20

Toprak RAZGATLIOGLU

Prima Pramac Yamaha MotoGP

1'46.299

1.491

0.345

21

Michele PIRRO

BK8 Gresini Racing MotoGP

1'46.842

2.034

0.543

22

Cal CRUTCHLOW

Castrol Honda LCR

1'48.088

3.280

1.246