MotoGP Legends οι Lorenzo, Biaggi και Andreson!

Έλαβαν την μεγαλύτερη τιμή!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

17/1/2020

Το να γίνει κανείς MotoGP Legend θεωρείται η μεγαλύτερη τιμή στον κόσμων των αγώνων και για το 2020, θα έχουμε τρία νέα ονόματα στο Hall of Fame των MotoGP. O Jorge Lorenzo θα γίνει MotoGP Legend στον αγώνα της Jerez, ενώ ο Biaggi στο Mugello! Σχετικά με τον  Νεοζηλανδό Hugh Andreson, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το πότε θα μπει στους MotoGP Legends, πέρα απ’ το γεγονός ότι θα είναι ο τελευταίος κατά σειρά. Το πιθανότερο είναι να γίνει στο Philip Island στις 25 Οκτωβρίου, καθώς είναι η κοντινότερη πίστα στην Νέα Ζηλανδία που υπάρχει στο καλεντάρι.

Η απόφαση για το Lorenzo πάρθηκε την ημέρα που ανακοίνωσε την παραίτησή του, ενώ άλλος ένα λόγος που η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Jerez είναι επειδή εκεί έκανε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα την ημέρα των 15ων γενεθλίων του. Το 2003 πήρε την πρώτη του νίκη, ενώ η τελευταία και 68η ήταν το 2018. Στέφθηκε πρωταθλητής των GP250 το 2006 και 2007. Στον πρώτο του αγώνα στα MotoGP πήρε την πρώτη του pole και νίκη, δίνοντάς μας μια γεύση απ’ τις επιτυχίες που θα ακολουθούσαν. Το 2010, το 2012 και το 2015 στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Yamaha και σημείωσε 44 νίκες, πριν ακολουθήσει τα βήματα του Rossi και πάει στην Ducati το 2017. Η διαφορά βέβαια του Ισπανού πολυπρωταθλητή με το Γιατρό είναι πως ο Lorenzo κατάφερε να οδηγήσει την Desmosedici έτσι όπως έπρεπε και κέρδισε τρεις αγώνες πάνω στη σέλα της.

Μετά από μια σεζόν "ξηρασίας" και πολλές αρνητικές κριτικές για τις επιδόσεις του, η σημαία Lorenzo Land κυματίζει για πρώτη φορά με τον Ισπανό πάνω στη σέλα της GP18

 

“Το να συμπεριλάβουν το όνομά μου στους MotoGP Legends με χαροποιεί ιδιαίτερα. Όταν ξεκίνησα να αγωνίζομαι ο στόχος μου ήταν να πάρω μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το να νικήσω τόσους αγώνες και να στεφθώ πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής είναι κάτι που ξεπερνά τις προσδοκίες μου. Εκτός από αυτά όμως, το να γίνω ένας θρύλος των MotoGP σημαίνει πως έχω καταφέρει να αφήσω το σημάδι μου τόσο στην ιστορία του πρωταθλήματος όσο και στους φίλαθλους.” Ο Lorenzo έκλεισε τις δηλώσεις του ευχαριστώντας την Dorna και την FIM για την υποστήριξη που του έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Max Biaggi ανήκει στους αναβάτες των 90ies αφού το 1991 έκανε το ντεμπούτο στο GP250, ενώ ένα χρόνο αργότερα πήρε την πρώτη του νίκη. Το 1994 και για τα επόμενα τρια χρόνια στέφθηκε τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής των GP250 πριν πάει στα GP500. Από το 1998 έως το 2005 που έφυγε απ’ τα MotoGP κέρδισε 13 αγώνες, ενώ τρεις φορές είχε βρεθεί να ηγείται στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, χωρίς όμως τελικά να επικρατήσει. Έκλεισε την καριέρα του ως αγωνιζόμενος αφότου κέρδισε το πρωτάθλημα των Superbikes το 2010 και 2012, ενώ πλέον έχει τη δική του ομάδα στη Moto3 με μοτοσυκλέτα της Husqvarna.

Αυτό που μένει να δούμε τις επόμενες μέρες είναι αν τελικά η Aprilia θα τον επιλέξει για να λάβει μέρος στις επίσημες δοκιμές ή όχι. “Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που το όνομά μου θα είναι δίπλα σε άλλα τεράστιων αναβατών όπως των Agostini, Aspar, Nieto, Sheene… Είμαι πολύ χαρούμενος που η αγωνιστική κληρονομιά μου θα μείνει ανεξίτηλη στο πέρασμα του χρόνου και πως η προσπάθειά μου αναγνωρίζεται μέχρι και σήμερα”, είπε ο Biaggi ευχαριστώντας παράλληλα τους υπεύθυνους που τον ξεχώρισαν.

Ο Hugh Anderson από την άλλη, έκανε τα πρώτα του βήματα στα MotoGP πριν από 60 χρόνια, το 1960 όταν έλαβε μέρος στις κατηγορίες των GP 500 και 350 και κατάφερε να ανεβεί στο βάθρο των GP350 την ίδια χρονιά. Η καριέρα του διήρκησε μόλις έξι χρόνια, ωστόσο κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής τέσσερις φορές και να λάβει μέρος σε όλες τις κατηγορίες εκτός απ’ τα GP250. Το 1963 έγινε πρωταθλητής στα GP125 και GP50, ενώ το 1964 ολοκλήρωσε τη σεζόν παραμένοντας πρωταθλητής των 50 και τερματίζοντας τρίτος στη βαθμολογία των 125. Την επόμενη χρονιά έγινε το αντίστροφο, ενώ το 1966 αποσύρθηκε έχοντας κερδίσει συνολικά 25 αγώνες (εκείνη την εποχή το πρωτάθλημα αποτελούνταν από μόλις 9 αγώνες). Όταν του ανακοίνωσαν πως θα γίνει ένας MotoGP Legend, αρχικά ένιωσε δέος και αμφέβαλλε για το αν οι επιτυχίες του είναι αντάξιες για να δικαιολογήσουν τον τίτλο. “Λίγες ώρες αργότερα ένα ευχάριστο συναίσθημα με περιτριγύρισε. Ήταν η ικανοποίηση πως ο κόσμος σήμερα δεν έχει ξεχάσει το παρελθόν και πως οι αναβάτες μιας παλιότερης και πολύ διαφορετικής εποχής έχουν ακόμη αξία.”

Ετικέτες

MotoGP Αυστρίας: Ώρα για μάχη στο Red Bull Ring

Το δεύτερο μισό της σεζόν ξεκινά στις Άλπεις της Στυρίας με τον Marc Marquez να μοιάζει ασταμάτητος
MotoGP Austria
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

11/8/2025

Μετά από 12 γύρους, η σεζόν του MotoGP μπαίνει στην πιο καυτή της φάση. Ο πρώτος σταθμός μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι το Red Bull Ring για το Grand Prix Αυστρίας, έναν αγώνα που σπάνια λείπει το δράμα και φέτος υπόσχεται να μην αποτελέσει εξαίρεση.

Η μάχη για το πρωτάθλημα συνεχίζεται με τον Marc Marquez να προηγείται με άνεση, αλλά το αυστριακό GP να παραμένει… ανοιχτός λογαριασμός για τον Ισπανό.

Οι τρεις κορυφαίοι: μπορεί να ανακοπεί ο Marquez;
Ο Marc Marquez (Ducati Lenovo Team) έχει 120 βαθμούς διαφορά στην κορυφή και πέντε συνεχόμενες νίκες, αλλά στο Red Bull Ring δεν έχει κερδίσει ποτέ και η τελευταία του παρουσία στο βάθρο ήταν το 2019, μετά από την επική μάχη με τον Dovizioso. Ο αδερφός του, Alex Marquez (BK8 Gresini Racing MotoGP), κυνηγά το πρώτο του βάθρο στην Αυστρία, ενώ ο Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) είναι αήττητος στην πίστα από το 2022.

Η αντεπίθεση της Aprilia
Ο Marco Bezzecchi (Aprilia Racing) μετρά δύο βάθρα στα Grand Prix και δύο στα Sprint στους τρεις τελευταίους γύρους, πιέζοντας τον Marquez σκληρά. Ο Jorge Martin επέστρεψε με μια έβδομη θέση στο Brno, ενώ ο Raul Fernandez (Trackhouse MotoGP) έχει πέντε συνεχόμενους τερματισμούς στο Top 10. Ο Ai Ogura ελπίζει ότι η γνώριμη πίστα θα του χαρίσει ανάκαμψη μετά τις δυσκολίες στην Τσεχία.

KTM: η μεγάλη ευκαιρία εντος έδρας
Με το βάθρο του Pedro Acosta (Red Bull KTM Factory Racing) στην Τσεχία και το βάθρο του Enea Bastianini (Red Bull KTM Tech 3) σε Sprint, η KTM θέλει να μετατρέψει την καλή της φόρμα σε νίκη στον πιο σημαντικό της αγώνα για το 2025. Ο Brad Binder θυμάται την επική νίκη του το 2021, ενώ ο Maverick Viñales επιστρέφει από τραυματισμό.

Στη μάχη για το βάθρο
Ο Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) είναι 9ος στη γενική, ελάχιστα πίσω από τον Johann Zarco (CASTROL Honda LCR), ενώ ο Fabio Di Giannantonio (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) θέλει να αφήσει πίσω του το κακό Σαββατοκύριακο στο Brno. Ο Franco Morbidelli παραμένει κοντά στην πρώτη πεντάδα, ενώ ο Fermin Aldeguer (BK8 Gresini Racing MotoGP) είναι κορυφαίος rookie.

Κυνήγι για την πρώτη δεκάδα
Ο Jack Miller (Prima Pramac Yamaha MotoGP) έχει δύο συνεχόμενα Top 10 και αναμνήσεις βάθρου από το 2022, ενώ ο Luca Marini (Honda HRC Castrol) ισοβαθμεί μαζί του. Ο Joan Mir θέλει να βρει την τύχη του στην αγαπημένη του πίστα, ενώ ο Miguel Oliveira και ο Somkiat Chantra ολοκληρώνουν το grid, με τον Ταϊλανδό να επιστρέφει στο σημείο που ανέβηκε στο βάθρο στη Moto2 το 2022.

Η μάχη ξεκινά
Το MotoGP επιστρέφει και η δεύτερη μισή της σεζόν υπόσχεται άφθονο θέαμα. Ο Marquez θέλει να κλείσει το κενό στην καριέρα του και οι υπόλοιποι να του κόψουν τη φόρα. Ο 13ος γύρος είναι προ των πυλών!