Οριστικό: Υπέγραψε ο Zarco με την Avintia Ducati

Ανακοινώθηκε επίσημα
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/12/2019

Το γεγονός πως ο Γάλλος αναβάτης, Johann Zarco θα τρέξει με την Avintia Ducati από τη νέα σεζόν, είχε επιβεβαιωθεί από τον ίδιο την προηγούμενη εβδομάδα. Τώρα, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση απ’ την Avintia, παρουσιάζοντας τους αναβάτες της, με τον Zarco να είναι ο teammate του Tito Rabat. Το συμβόλαιο που υπέγραψε με την ομάδα είναι διάρκειας ενός έτους, με αποτέλεσμα να λήγει μαζί με αυτά των υπόλοιπων αναβατών και να μην δημιουργεί προβλήματα στην περίοδο ανανέωσης των συμβολαίων. Ότι ακριβώς έγινε και με την περίπτωση του Alex Marquez.

Να θυμίσουμε πως η Avintia θα έχει πλέον την εργοστασιακή υποστήριξη της Ducati, καθώς και έναν επίσημο συνεργάτη της στην ομάδα, στοιχεία που “έστρωσαν το χαλί” για την έλευση του Zarco στην ομάδα.

Ο ιδιοκτήτης της Reale Avintia Racing Team, Raúl Romero, ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος με την άφιξη του Γάλλου αναβάτη –αυτό θα το δούμε στην πορεία…- καθώς τον θεωρεί εξαιρετικά ταλαντούχο. Ο ερχομός του ενισχύει τις σχέσεις της με την Ducati αφού πλέον θα έχει εργοστασιακή υποστήριξη, κάνοντας ένα τεχνολογικό άλμα στην ποιότητα των εξαρτημάτων των μοτοσυκλετών της, όπως τόνισε ο Romero. “Ελπίζουμε λόγω της εργοστασιακής υποστήριξης, να δούμε τους Zarco και Rabat να βρίσκονται σταθερά εντός της δεκάδας την ερχόμενη σεζόν και η ομάδα να γίνει σημείο αναφοράς. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους χορηγούς μας για την στήριξη που μας έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια, καθώς χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν εδώ που είμαστε.”

Ο Zarco από την άλλη, φρόντισε να ανεβάσει στα social media και την επισημοποίηση της σχέσης του με την Avintia, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάρρωση του αριστερού του αστραγάλου και στο ότι θα ξεκινήσει σύντομα την προετοιμασία για την ερχόμενη χρονιά.

Ετικέτες

MotoGP - Νέα ηλεκτρονική λειτουργία κάνει πρεμιέρα στο Αυστριακό Grand Prix

Το σύστημα Stability Control θα παρουσιαστεί με την αναβάθμιση της ECU στο Grand Prix Αυστρίας.
MotoGP Stability Control
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

13/8/2025

Μια σημαντική νέα ηλεκτρονική λειτουργία θα κάνει το ντεμπούτο της στο Grand Prix Αυστρίας αυτό το Σαββατοκύριακο, με την τελευταία αναβάθμιση της ECU του MotoGP να εισάγει το Stability Control.

Ενώ το traction control, που διαχειρίζεται τη ροπή παρακολουθώντας την ολίσθηση (σπινιάρισμα) του τροχού, υπάρχει από το 2016 όταν εισήχθη το ενοποιημένο λογισμικό της ECU, τώρα θα προστεθεί το stability control, γνωστό και ως slide control.

Αυτό το πιο εξελιγμένο σύστημα μετρά επιπλέον παραμέτρους, όπως τον βαθμό πλευρικής μετατόπισης σε σχέση με την εμπρόσθια κίνηση και τη γωνία κλίσης, πριν αποφασίσει αν θα μειώσει τη ροπή.

Μία από τις αδυναμίες του traction control είναι η σωστή διαχείριση του σπινιαρίσματος σε μεγάλες κλίσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ανεπαρκή μείωση του σπινιαρίσματος, είτε το αντίθετο: απότομη μείωση της ροπής όταν ο αναβάτης χρειάζεται ελεγχόμενο σπινάρισμα για να διατηρήσει μια γρήγορη αλλά σταθερή πλαγιολίσθηση. Και οι δύο περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε highside.

Η εισαγωγή του Stability Control στο MotoGP συζητείται εδώ και χρόνια, ειδικά μετά το τεράστιο highside του Pol Espargaro στη Βαλένθια το 2021, που τον έθεσε εκτός για το υπόλοιπο του Σαββατοκύριακου.
"Με τα ηλεκτρονικά που έχουν στην διάθεση τους έως τώρα, οι κατασκευαστές μπορούν να ρυθμίσουν μόνο ένα είδος “σπινιαρίσματος”, αυτό στο κέντρο", είχε εξηγήσει τότε ο Espargaro. "Όταν σηκώνεις τη μοτοσυκλέτα, υπάρχει ένα σπινάρισμα και το TC το ελέγχει. Αλλά υπάρχει και ένα άλλο είδος πλαγιολίσθησης, όταν η μοτοσυκλέτα είναι γερμένη. Δεν υπάρχει λειτουργία για να το ελέγξει αυτό. Στις μοτοσυκλέτες δρόμου υπάρχει ήδη, και πρέπει να πιέσουμε για να προστεθεί και στους νέους κανονισμούς".

Ο Jack Miller είχε προσθέσει: "Αυτό το πρόβλημα με το πλευρικό σπινάρισμα υπάρχει εδώ και χρόνια. Η μοτοσυκλέτα νομίζει ότι έχεις το σωστό επίπεδο σπινιαρίσματος, αλλά δεν υπολογίζει πόσο πλαγιασμένη είναι εκείνη τη στιγμή. Και τότε κόβει απότομα το γκάζι, που είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε μια μεγάλη πλαγιολίσθηση".

Αναμένεται οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι ομάδες να χρησιμοποιήσουν την αναβαθμισμένη ECU με το stability control στην Αυστρία αυτό το Σαββατοκύριακο.
"Το MotoGP δεσμεύεται να αυξήσει την ασφάλεια του αθλήματος", αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση. "Η ανάπτυξη του stability control ξεκίνησε για να γίνει ακόμη ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς μειώνει περαιτέρω την πιθανότητα ατυχημάτων τύπου highside. Χάρη στη στενή συνεργασία μεταξύ του MotoGP, του προμηθευτή ECU Marelli και της MSMA, το σύστημα είναι πλέον έτοιμο για την πρώτη του εμφάνιση αυτό το Σαββατοκύριακο".