Σαββατοκύριακο με Motul TT Assen

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

23/6/2016

Ότι κι αν είχατε προγραμματίσει την ημέρα μετά το MOTUL TT Assen το Σάββατο στις 25 Ιουνίου… πρέπει να το αναβάλετε! Αντ’ αυτού επιστρέψτε στο ναό της μοτοσυκλέτας για τον 8ο γύρο του MotoGP 2016 την Κυριακή στις 26 Ιουνίου, γιατί, για πρώτη φορά, ο αγώνας θα διεξαχθεί Κυριακή!

 

Σε μία άλλη εξέλιξη που μόλις ανακοινώθηκε (Πέμπτη απόγευμα) το διάσημο πλέον εσάκι -Geert Timmer- αλλάζει μορφή, με σημαντικές επιπτώσεις για όποιον αναγκαστεί να περάσει από πάνω του. Αφαιρέθηκε το τεχνικό γκαζόν και τοποθετήθηκε ένα δεύτερο, ψηλότερο κερμπ. Σύμφωνα με τον Javier Alonso, υπεύθυνο της Dorna για την επίβλεψη της πίστας, η νέα προσθήκη δεν καθιστά αδύνατη την διέλευση της μοτοσυκλέτας πάνω από το κερμπ, αλλά θα δυσκολέψει πολύ, εκείνον που θα χρειαστεί να το κάνει.

Παράλληλα με αυτό, υπήρξαν παράπονα αναβατών με πρωτεργάτη τον Dovizioso για την διαγράμμιση στο συγκεκριμένο σημείο, που θεωρούν ότι δεν σηματοδοτεί το τελείωμα της πίστας αλλά επηρεάζει την αγωνιστική γραμμή.

Ο Valentino Rossi ωστόσο, που έκανε διάσημο το σημείο πέρσι δίνοντας φοβερή μάχη με τον Marquez, ήταν στην επιτροπή των αναβατών που επέβλεψαν την αλλαγή και δήλωσε πώς για εκείνον αυτό που υπάρχει στο μυαλό του ως ανησυχία είναι τα ελαστικά που θέτουν νέα δεδομένα για την πίστα και ο άστατος καιρός.

 

Στο Assen υπάρχει μία συννεφιά που αναμένεται να οδηγήσει σε βροχές αύριο, ημέρα των δοκιμών, αλλά να καλυτερέψει κατά την διάρκεια του αγώνα. Πάντως ακόμα κι αν κάποιος δεν λάβει ως δεδομένο τον περσινό εκπληκτικό αγώνα, το θέαμα αναμένεται να είναι μοναδικό και φέτος με τους αναβάτες να δηλώνουν ότι βρίσκονται στην καλύτερη τους φόρμα!

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, στον αγώνα του TT Assen Χορηγός Τίτλου θα είναι η Motul. Ως πρωτοπόρος στους αγώνες μοτοσυκλέτας, η Motul θα παρέχει επιπλέον τεχνική υποστήριξη σε τρεις μεγάλες εργοστασιακές ομάδες - Team Suzuki, Monster Yamaha Tech3 και Aprilia Racing Team Gresini – μια έντονη παρουσία με δυνατούς κατασκευαστές και πολλαπλές επιτυχίες για διάκριση.

 

Ως Χορηγός Τίτλου η Motul, θέλοντας να συμβάλει σε μια άκρως επιτυχημένη διοργάνωση, θα οργανώσει μια σειρά από εκδηλώσεις για τους οπαδούς του αθλήματος, ώστε να εμπλακούν ενεργά στην δράση του Σαββατοκύριακου, να διασκεδάσουν και να ζήσουν το πάθος της Motul για τους αγώνες μοτοσυκλέτας.

Το 2015 TT Assen ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Πρωταθλήματος MotoGP, που ένας οπαδός του αθλήματος παρέδωσε τρόπαιο σε νικητή. Φέτος έπειτα από διαγωνισμό που έγινε μεταξύ 8-16 Ιουνίου, η Cynthia Hoven από το Stadskanaal της Ολλανδίας, ανακηρύχθηκε Motul TT Assen Superfan και θα είναι αυτή που ο κόσμος θα δει στις οθόνες του να απονέμει το κύπελο στο podium της Moto3. Παράλληλα η Cynthia κέρδισε έναν γύρο στην πίστα με το Safety Car, πακέτο φιλοξενίας VIP, γνωριμία με τους αναβάτες της Motul και πρόσβαση στο grid!

ΝΕΑ καμπάνια ασφάλειας αναβατών #BikerInside:

Μια νέα εκστρατεία για την ασφάλεια των αναβατών σχεδιασμένη από τους ίδιους τους αναβάτες θα ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο και το βασικό μήνυμα είναι η συνεργασία αναβατών και οδηγών για μεγαλύτερη ασφάλεια στου δρόμους. Με πρωτοβουλία της Motul, η καμπάνια #BikerInside θα διανείμει στους επισκέπτες 50.000 αυτοκόλλητα με το βασικό μήνυμα της εκστρατείας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το ίδιο μήνυμα θα εμφανίζεται στις πύλες εισόδου των χώρων στάθμευσης των μοτοσυκλετών.

Ο Pol Espargaro της Monster Yamaha Tech 3 είναι εκπρόσωπος της καμπάνιας και η Motul προτρέπει όλους τους εμπλεκόμενους να διαδώσουν το μήνυμά της.

 

Το MOTO θα βρίσκειται στο Motul TT Assen παρακολουθώντας από κοντά όλες τις εξελίξεις.

Για να είσαστε μαζί μας στον επόμενο αγώνα, στο Sachsenring, μην ξεχάσετε να πάρετε μέρος στον μεγάλο μας διαγωνισμό που λήγει την επόμενη Δευτέρα!

Πάρτε μέρος και ελάτε μαζί μας στην Γερμανία, στις 17 Ιουλίου!

Ετικέτες

MotoGP Misano: Νίκη Marc Marquez σε αγώνα καριέρας για Bezzecchi

Νίκη Marquez στην έδρα της Ακαδημίας
MotoGP Misano: Νίκη Marc Marquez σε αγώνα καριέρας για Bezzechi
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

14/9/2025

Ένας φανταστικός αγώνας που θα οδηγήσει, το πιθανότερο, στον τίτλο για τον Marc Marquez στην Ιαπωνία κάνοντας το μεγαλύτερο “comeback” στην ιστορία των MotoGP. Το καθηλωτικό θέαμα δεν ήταν της μορφής μάχης αγκώνα με αγκώνα, αλλά κάτι άλλο πολύ πιο δύσκολο αλλά όχι εξίσου εντυπωσιακό για όλους.

Στην εκκίνηση ο Marc Marquez έκανε ότι και εχθές αλλά λίγο καλύτερα, περνώντας ταχύτερα τον Alex και μπαίνοντας πίσω από τον Bezzecchi. Πριν κλείσει ο γύρος, κλασσικός Mir, εμπλέκεται σε πτώση με τον Zarco και πλέον είναι σαν να λες ότι ο Chantra θα τερματίσει τελευταίος. Τις ίδιες πιθανότητες έχει και ο Mir να τον ρίξουν ή να πέσει μόνος του. Τελικά ο Zarco ξανά μπαίνει στον αγώνα, έτσι για να κόψει το σερί του Chantra από την τελευταία θέση.

Στον 2ο γύρο ο Marc έχει κολλήσει στον Bezzecchi και φαίνεται σαν να είναι έτοιμος να κάνει την κίνηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πράγματι έτσι φάνηκε στην 6η στροφή τους 3ου γύρου. Όμως θα μείνουν έτσι κολλητά, για αρκετούς γύρους ακόμη.

Ο Rins κερδίζει μαζί με τον Fernandez που οδηγεί την V4 της Yamaha δύο διελεύσεις από την ποινή μακρύτερους γύρου γιατί έκανε λάθος εκκίνηση, με τον Ai Ogura να συνεχίζει και αυτός τις ατυχίες πέφτοντας στον 4ο γύρο. Μιλάμε για τον μόνο με μαλακή γόμα. Στον ίδιο γύρο ο Acosta περνά τον Di Giannanontio και μπαίνει ανάμεσα στις VR46 που τώρα έχουν την αντίστροφη σειρά από εχθές στον αγώνα Sprint με τον Quartararo μπροστά τους να δημιουργούν ένα διαφορετικό γκρουπάκι καθώς οι τρεις έχουν ήδη αρχίσει να ξεχωρίζουν.

Ο Acosta είναι ασταμάτητος περνά σε δύο γύρους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και τον Morbidelli και τον Quartararo, μία φανταστική κίνηση όπου τρεις διαφορετικοί αναβάτες δεν είχαν απάντηση. Αρχικά ο Quartararo βέβαια αντιστάθηκε αλλά όχι για πολύ. Στο μεταξύ πέφτει και ο Vinales σε ένα πλούσιο σε πτώσεις ξεκίνημα που όμως θα συμπληρωνόταν περισσότερο.

Ο Quartararo δεν κατάφερε να αντισταθεί για πολύ και ο Acosta περνά μπροστά, την ίδια στιγμή που μπορεί να μην συμβαίνει μάχη σώμα με σώμα εμπρός αλλά να είναι τόσο στο όριο η οδήγησή τους, που να μην μπορείς να παρακολουθήσεις τι γίνεται πιο πίσω.

Στον 8ο γύρο εγκατέλειψε ο Acosta από σπασμένη αλυσίδα, ακριβώς όπως έπαθε και ο Binder εχθές και είναι η τρίτη φορά για την KTM, αυτή τη φορά όμως έχοντας προσπεράσει τις δύο VR46 και τον Quartararo και γιατί όχι, βλέποντας και την πιθανότητα να ανέβουν στο βάθρο. Εξαιρετικά ντροπιαστικά για την KTM και αποκαρδιωτικό για τον Acosta.

Ομοίως αποκαρδιωτική ακολουθεί η πτώση του Bagnaia στον 9ο γύρο και ανοίγει το περιθώριο να χάσει την τρίτη θέση στο τέλος του πρωταθλήματος.

Στο μεταξύ το γεγονός πως ο Acosta είχε ευκαιρίες φαίνεται στον 11ο γύρο, όταν οι δύο πρώτοι ξεμακραίνουν πλέον ακόμη πιο ξεκάθαρα από τον Alex Marquez. Είναι δεδομένο πως θα υπάρξει επίθεση από τον Marc, απλά περιμένουμε να δούμε αν θα περιμένει στο τέλος του αγώνα ή όχι.

Δεν θα περιμένουμε πολύ, στον 12ο γύρο ο Bezzecchi κάνει το λάθος, ανοίγει γραμμή στην 8η στροφή και ο Marc Marquez φεύγει εμπρός με μία μικρή διαφορά, όχι κολλημένοι όπως ήταν πριν.

Στον 13ο γύρο τα προβλήματα της KTM συνεχίζονται με πτώση του Bastianini την στιγμή που ο Morbidelli πιέζει τον Quartararo και εκείνος απαντά φεύγοντας λίγο πιο μπροστά.

Η ψαλίδα του Marc Marquez με τον Bezzecchi δεν κλείνει, αντιθέτως πλέον έχουμε τρεις εμπρός που γυρνούν με ξεκάθαρες θέσεις, χωρίς δηλαδή να μπορεί να κάνει κάποιος μία επίθεση σε κάποια στροφή, θα πρέπει να πλησιάσουν πρώτα και αυτό δεν συμβαίνει ακόμη, αντιθέτως η διαφορά με τον Marc έχει φτάσει στο 0,7 ενώ ο Alex είναι ένα δευτερόλεπτο πίσω.

Τελικά στον 15ο γύρο ο Morbidelli καταφέρνει να κάνει την επίθεση που ήθελε και να περάσει στην 4η θέση.

Για πρώτη φορά από την ώρα του λάθους, η απόσταση των δύο πρώτων μειώνεται τώρα, με τον Marc Marquez να λαμβάνει προειδοποίηση για τα όρια της πίστας, κάνοντας έναν γύρο σε διαφορετικό ρυθμό και πλέον ο Bezzecchi είναι σε θέση επίθεσης. Οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί μέσα σε έναν γύρο, όμως θα φτάσουμε στον 20ο χωρίς να αλλάξει η κατάσταση, αντιθέτως η απόστασή τους αυξήθηκε ελάχιστα και πλέον είναι ο Bezzecchi που παίρνει προειδοποίηση για τα όρια της πίστας. Είχε πλησιάσει τον Marc αλλά ποτέ τόσο όσο θα έπρεπε.

Στο μεταξύ πιο πίσω ο Quartararo είχε κάνει το λάθος αφήνοντας τον Di Giannantonio να περάσει και μέχρι να ανακτήσει τον ρυθμό πέρασαν και ο Aldequer και ο Marini με την προσπάθειά του να ακυρώνεται πλέον καθώς δεν φαινόταν πως θα μπορούσε να ανακτήσει τις χαμένες θέσεις.

Στο μεταξύ η προσπάθεια του Bezzecchi επίσης περνά σκαμπανευάσματα για να φτάσουμε στους τελευταίους γύρους όπου δείχνει πως ίσως να μπορέσει να έχει την ευκαιρία.

Στο μεταξύ όλη αυτή η προσπάθειά τους φαίνεται από το πίσω πίσω έχει μείνει ο Alex που μέσα σε 2 γύρους πηγαίνει από το +4 δευτερόλεπτα στα σχεδόν +6!

Ο Bezzecchi κάνει ταχύτερο γύρο εκείνη την στιγμή και αμέσως μετά το κάνει και ο Marc Marquez με τους δύο να γυρνάνε στην κόψη κάνοντας έναν φανταστικό αγώνα. Μπορεί να μην έχει μάχη αγκώνα με αγκώνα για να ικανοποιηθούν οι οπαδοί, αλλά μόλις αντιληφθείς την προσπάθεια η εικόνα των δύο πρώτων σε γεμίζει με αγωνία.

Αυτός είναι και ο λόγος που αμέσως μετά ο Bezzecchi τον χαρακτήρισε τον καλύτερο αγώνα της καριέρας του!

Δεν με νοιάζει η δεύτερη θέση, αλλά παλεύοντας με αυτόν που είναι ο καλύτερος και πιο δυνατός αναβάτης αυτή την στιγμή, δίνοντας τα πάντα για να είμαι ανταγωνιστικός, ήταν το καλύτερο για εμένα. Ευχαριστώντας την ομάδα, την Ακαδημία (δηλαδή την VR46) και τον ίδιο τον Rossi.

Ομοίως και ο Marc Marquez θα πει πως έδωσε τα πάντα σήμερα για να κερδίσει και να μείνει μπροστά, να δώσει στην Ducati δύο νίκες μέσα στην Ιταλία και σε ένα κοινό που αν είχε στεφθεί εδώ πρωταθλητής, όπως κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στην Ιαπωνία, θα τον αποδοκίμαζε.

Οι τελευταίοι τρεις γύροι έγιναν όπως και ο μισός αγώνας, στην κόψη του ξυραφιού με τον Marc Marquez να τερματίζει με 0,6 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Bezzecchi. Ας μην κανείς πως δεν ήταν ένας φανταστικός αγώνας γιατί θα φανεί πως δεν ξέρει τι βλέπει, δύο κορυφαίοι αναβάτες στο μέγιστο που είχαν για αυτό και βλέπαμε την απόσταση να μην μένει απόλυτα σταθερή με τον Marc Marquez να μην κινδυνεύει και άμεσα σε κάποιο σημείο. Έβαλαν 6 δευτερόλεπτα από τον τρίτο στο βάθρο, δεν έκαναν μερικούς γύρους στο όριο, έκαναν έναν αγώνα με την μέγιστη συγκέντρωση με τον Marc Marquez να γδύνεται για να ανέβει στο βάθρο!

Απίστευτη οδήγηση από τους δύο πρώτους και μία ξεκάθαρη επικράτηση του Marc Marquez ως του καλύτερου αναβάτη των MotoGP.

 

ΘΕΣΗ

ΒΑΘΜΟΙ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

1

25

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

41:20.898

2

20

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+0.568

3

16

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+7.734

4

13

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+10.379

5

11

49F. Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+11.330

6

10

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+16.069

7

9

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+17.965

8

8

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+20.964

9

7

88M. Oliveira

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+21.565

10

6

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+23.109

11

5

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+24.592

12

4

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+27.492

13

3

1J. Martin

Aprilia Racing

+29.937

14

2

7A. Fernandez

Yamaha Factory Racing Team

+61.504

15

1

35S. Chantra

IDEMITSU Honda LCR

+61.932

16

 

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+0.000

ΠΤΩΣΕΙΣ

   

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

11 Laps

   

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

9 Laps

   

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

8 Laps

   

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

7 Laps

   

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

4 Laps

   

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

2 Laps

Δεν έκανε έναν γύρο

   

36J. Mir

Honda HRC Castrol