Valentino Rossi: Ξεχωριστός ο αγώνας στο Assen

Μια πίστα ορόσημο για τον Γιατρό
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

28/6/2019

Οι δοκιμές για τον αγώνα της Κυριακής στο TT Assen, έχουν ήδη ξεκινήσει. Πέρσι, η πίστα στην Ολλανδία μας χάρισε ίσως τον πιο θεαματικό αγώνα της χρονιάς με πάνω από 100 προσπεράσεις κατά τη διάρκειά του και πολλούς αναβάτες να παίρνουν τα ηνία του αγώνα. Το θέαμα ήταν φοβερό, όμως τελικά ο Marquez επικράτησε ενάντια όλων και ο Rossi βρέθηκε να κλείνει την πεντάδα. Μάλιστα, αυτή ήταν η πίστα που ο Rossi πήρε την τελευταία του νίκη το 2017.

Τώρα εν όψει των δοκιμαστικών είναι χαρούμενος που βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο Assen, όχι όμως επειδή εκεί κατέκτησε την τελευταία του νίκη, αλλά επειδή αγαπά ιδιαίτερα αυτή τη πίστα. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί τόσο στα paddock όσο και στις κερκίδες είναι φανταστική, ενώ η πίστα είναι εξαιρετική για αγώνες μοτοσυκλέτας. Ειδικά για τις μοτοσυκλέτες της Yamaha, διότι λόγω της μικρής ευθείας (μόλις 487 μέτρα) αλλά και των 18 στροφών (12 δεξιές και 6 αριστερές), η ιπποδύναμη και η υψηλή τελική –τομείς που υστερεί η M1- δεν έχουν μεγάλη βαρύτητα. Η Yamaha για τον επικείμενο αγώνα έχει ορισμένες βελτιώσεις αλλά είναι μικρές και η M1 παραμένει σχεδόν ίδια μετά τις δοκιμές που έγιναν στη Catalunya. Οι βελτιώσεις εντοπίζονται κυρίως στη ρύθμιση των ηλεκτρονικών ώστε να αλλάξουν τον τρόπο απόδοσης του κινητήρα, ενώ το φρένο στο τιμόνι για την πίσω δαγκάνα που είδαμε τον Rossi να δοκιμάζει δεν θα χρησιμοποιηθεί απ’ τον ίδιο στο Assen αλλά σε κάποιο μεταγενέστερο αγώνα όπως είπε. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Rossi εστιάζει σε άλλα πράγμα και κάνει κάποιες δοκιμές με τη Yamaha για το μέλλον. Η άποψή του πάντως σχετικά με τη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος είναι θετική, καθώς δεν χρησιμοποιείται πλέον ο συμπλέκτης κατά τη διάρκεια του αγώνα, ενώ έτσι ο αναβάτης έχει ακριβέστερη αίσθηση σχετικά με τη δύναμη που ασκεί συγκριτικά με τον λεβιέ στο πόδι. Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος –κυρίως το δεύτερο- στόχος του Rossi είναι να έχει μια καλή θέση στο πίνακα των χρονομετρημένων και να είναι έτοιμος για τον αγώνα της Κυριακής.

Ετικέτες

MotoGP Brno Sprint: Νίκη Bagnaia με δυνατό Ai Ogura και Marc Marquez να ακολουθεί

Έπεσε ο Bezzecchi ανοίγοντας την ψαλίδα
MotoGP Brno Sprint: Νίκη Bagnaia με δυνατό Ai Ogura και Marc Marquez να ακολουθεί
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/6/2026

Οι πιθανότητες να συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο Ai Ogura παρά το συνεχές σπάσιμο του ρεκόρ πίστας και την pole position, ήταν μικρές με βάση τα πρότερα παραδείγματα της ιστορίας άλλων αναβατών που βρέθηκαν σε αυτή τη θέση. Άλλωστε φέτος, στην μέση της σεζόν, έχουμε ήδη έξι διαφορετικούς αναβάτες που έχουν βρεθεί στην πρώτη θέση της εκκίνησης. Κι όμως, ο Ai Ogura μπήκε ανάμεσα στις δύο εργοστασιακές Ducati και κατάφερε μία δεύτερη θέση σε ένα αποτέλεσμα που στηρίχθηκε περισσότερο στις δυνατότητές του και λιγότερο στον παράγοντα της τύχης.

Από εκεί και πέρα η πρώτη θέση του Pecco Bagnaia έρχεται τώρα να βελτιώσει την εικόνα των αισιόδοξων δηλώσεών του εχθές και να τον δικαιώσει.

Με το μαλακό πίσω ελαστικό ήταν ασυναγώνιστος σήμερα εξασφαλίζοντας την πρώτη νίκη σε αγώνα sprint για φέτος. Ο poleman Ai Ogura βρισκόταν μόλις δύο δέκατα του δευτερολέπτου πίσω από τον Bagnaia στην καρό σημαία, και μπορεί να πει κανείς πως η κακή του εκκίνηση ήταν ο βασικός λόγος, όμως ο ρυθμός έδειξε πως θα ήταν δύσκολο να παλέψει με τον Bagnaia σε όλο τον σύντομο αγώνα. Αν τραβούσε λίγο περισσότερο σε διάρκεια, τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά, κυρίως λόγο ελαστικού, όμως για αυτό το μήκος αγώνα, ο Bagnaia ήταν δύσκολος αντίπαλος.

Ο Marc Marquez εκμεταλλεύτηκε επίσης το πιο μαλακό πίσω ελαστικό για να διεκδικήσει την τελευταία θέση του βάθρου και να κάνει επίσης και τη διεκδίκηση του τίτλου ελαφρώς πιο ρεαλιστική, τώρα που έπεσε ο Bezzecchi ενώ και ο Martin έχει να εκτελέσει μία βαριά ποινή.

Ο Bagnaia βοηθήθηκε από την φανταστική εκκίνηση που έκανε, μπαίνοντας εμπρός από τον Ai Ogura, την ώρα που μια επιθετική αλλά καθαρή κίνηση στη στροφή 1 ανέβασε τον Diogo Moreira στην 3η θέση, μπροστά από τους Fabio Di Giannantonio, Marco Bezzecchi και Marquez. Ο εξαιρετικός κατά τα άλλα Moreira σημείωσε πτώση στη στροφή 12 και δεν μπόρεσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα του αγώνα, παρόλο που θα μπορούσε βάση του ρυθμού που είχε. Αυτό άφησε τον Marquez περίπου οκτώ δέκατα του δευτερολέπτου πίσω από τους πρωτοπόρους Bagnaia και Ogura, και με ένα γκρουπ αναβατών που θα μπορούσαν να κάνουν επίθεση, να ακολουθεί από πίσω, με πρώτους εκείνη την στιγμή τους Di Giannantonio, Bezzecchi, Pedro Acosta, Jorge Martin και Raul Fernandez. Εκτός από τον Bezzecchi και ο Acosta θα έπεφτε αργότερα, μετά όμως από την μοτοσυκλέτα του Vinales!

Ο Enea Bastianini στην 9η θέση οδηγούσε το επόμενο γκρουπ ένα δευτερόλεπτο πιο πίσω, ενώ ο ομόσταβλός του Maverick Viñales εγκατέλειψε νωρίς, έχοντας πτώση την ίδια στιγμή και στο ίδιο σημείο με τον Moreira.

Ο καταιγιστικός ρυθμός του Bagnaia στην κορυφή απομάκρυνε αρχικά τον Ogura κατά περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο, αλλά ένας γρήγορος 5ος γύρος για τον Ιάπωνα αναβάτη τον έφερε αμέσως πίσω σε απόσταση μισού δευτερολέπτου, ενώ ο Marquez πλησίαζε επίσης σταθερά τον poleman. Ο Di Giannantonio σύντομα φάνηκε να δίνει στον Marquez λίγο χώρο να ανασάνει, μένοντας ένα δευτερόλεπτο πίσω, ενώ ο Bezzecchi έδωσε στον συμπατριώτη του άλλο ένα δευτερόλεπτο διαφοράς και συμβιβάστηκε στην 5η θέση. Οι Acosta και Martin προσέφεραν το πρώιμο θέαμα καθώς μονομαχούσαν για την 6η θέση, μέχρι που ο αναβάτης της KTM είχε πτώση στον 6ο γύρο, αφήνοντας στον Fernandez το έργο να καλύψει τη διαφορά και να απειλήσει τον Martin - πράγμα που αποδείχθηκε δύσκολο, ενώ όλο αυτό το διάστημα ο αναβάτης της Trackhouse δεχόταν πίεση από τον Bastianini, ο οποίος προσπαθούσε να το μετατρέψει σε μια μάχη για την 7η θέση.

Επιστρέφοντας στην κορυφή, οι Bagnaia, Ogura και Marquez ήταν αχώριστοι μέχρι να φτάσει ο προτελευταίος γύρος, αλλά η επόμενη αξιοσημείωτη κίνηση για την βαθμολογία του πρωταθλήματος ήρθε από τον Bezzecchi, ο οποίος είχε πτώση χάνοντας την 5η θέση στη στροφή 3 - παραδίδοντας αυτή τη θέση στον αντίπαλό του, Martin. Αν και οι μικρές διαφορές στην κορυφή υπόσχονταν μια μάχη για τη νίκη στον τελευταίο γύρο, αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ και η κατάταξη παρέμεινε η ίδια, με τον Bagnaia να εξασφαλίζει τη νίκη μπροστά από τους Ogura και Marquez. Ο Di Giannantonio κατέλαβε μια μοναχική 4η θέση δύο δευτερόλεπτα αργότερα, με τον Martin 5ο και τον Fernandez να αποκρούει τον Bastianini για την 6η θέση. Οι Fermin Aldeguer και Brad Binder διεκδίκησαν τους εναπομείναντες διαθέσιμους βαθμούς, ενώ ο Mir ολοκλήρωσε την πρώτη δεκάδα.

Άλλο ένα άτυχο Σάββατο για τον Bezzecchi φέρνει τον Martin σε απόσταση 15 βαθμών από την κορυφή του πρωταθλήματος, περιορίζοντας τη ζημιά ενόψει της επερχόμενης ποινής διπλού long lap για τον Ισπανό την Κυριακή. Το μειονέκτημα του Di Giannantonio μειώνεται στους 36 βαθμούς, με τον Acosta να παραμένει 48 βαθμούς πίσω και τον Marquez να πλησιάζει - 65 βαθμούς πίσω από τον Bezzecchi. Οι Ogura και Bagnaia τον ακολουθούν στην πρώτη 7άδα, έχοντας διαφορά 66 και 69 βαθμών αντίστοιχα.

ΘΕΣΗ

No.

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΜΟΤΟ

Χρόνος

1

63

Francesco Bagnaia

Ducati

18:55.527

2

79

Ai Ogura

Aprilia

0.241

3

93

Marc Marquez

Ducati

0.794

4

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

2.905

5

89

Jorge Martin

Aprilia

6.404

6

25

Raul Fernandez

Aprilia

7.440

7

23

Enea Bastianini

KTM

8.110

8

54

Fermin Aldeguer

Ducati

10.195

9

33

Brad Binder

KTM

10.984

10

36

Joan Mir

Honda

11.103

11

7

Toprak Razgatlioglu

Yamaha

13.497

12

21

Franco Morbidelli

Ducati

14.942

13

20

Fabio Quartararo

Yamaha

15.038

14

42

Alex Rins

Yamaha

15.535

15

43

Jack Miller

Yamaha

16.151

Πτώσεις

 

35

Cal Crutchlow

Honda

17:22.337

 

72

Marco Bezzecchi

Aprilia

15:12.985

 

10

Luca Marini

Honda

11:31.210

 

37

Pedro Acosta

KTM

09:33.180

 

12

Maverick Viñales

KTM

 

 

11

Diogo Moreira

Honda

 

 

Ετικέτες