Yamaha V4 MotoGP - Αποκλειστικά στο MOTO ο Paolo Pavesio: «Θα την βγάλουμε το 2026 αν προλάβει να γράψει τους χρόνους της M1»!

Θέλει να προλάβει να έχει δεδομένα πριν το 2027
yamaha_v4
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/7/2025

«Είμαστε οι μόνοι που εξελίσσουμε τρεις διαφορετικές μοτοσυκλέτες για το ίδιο ακριβώς αγώνισμα», μου είπε ο Paolo απαντώντας στην απευθείας ερώτησή μου, για το πότε θα δούμε την νέα V4 σε αγωνιστική δράση.

Πράγματι, αυτή την στιγμή η Yamaha συνεχίζει το πλάνο εξέλιξης της M1 γιατί δεν μπορεί να ξέρει πόσο μακριά θα προλάβει να φτάσει το πείραμα της V4 μοτοσυκλέτας, την ίδια στιγμή που εξελίσσει την V4 για την σεζόν του 2026.

Οι δύο αυτές μοτοσυκλέτες έχουν τελείως διαφορετικά αεροδυναμικά βοηθήματα, τελείως διαφορετικές ανάγκες από το πλαίσιο και τις αναρτήσεις με την V4 να είναι πολύ πιο στενή στο εμπρός τμήμα και απαιτούν από την Yamaha να διατηρεί ένα ξεχωριστό κλαδί εξέλιξης.

Ταυτόχρονα όμως είναι απαραίτητο να εξελίσσουν την μοτοσυκλέτα του 2027 από τώρα, όπως κάνουν όλοι, όπως για παράδειγμα δήλωσε στο MOTO πριν από ένα μήνα και ο Pedrosa, πως συμβαίνει στην KTM αυτή την στιγμή. Κανείς όμως δεν εξελίσσει μία μοτοσυκλέτα μόνο για την σεζόν του 2026 και αυτό ήταν περισσότερο μία αναγκαιότητα για την Yamaha και λιγότερο μία πολυτέλεια.

Συναντήθηκα με τον Paolo Pavesio που πλέον είναι διευθυντής αγωνιστικού τμήματος της Yamaha, στο σπίτι των MotoGP μοτοσυκλετών, στο Yamaha Campus στο Μιλάνο. Είναι η πρώτη φορά που ανοίγουν αυτές οι πόρτες και θα ακολουθήσει ξεχωριστό άρθρο για το μοναδικό μέρος της Yamaha που συναντιούνται τα κέντρα έρευνας και εξέλιξης για όλα τα λογότυπα. Και εκείνο που τα διαπασών πατούν τον κύκλο και εκείνο στα οποίο είναι πιο κοντά και μένουν εντός του.

Αποκαλύφθηκε η νέα Yamaha V4 MotoGP στο Brno! Dovizioso – Fernandez έκαναν δοκιμές!

Με τον Paolo γνωριζόμαστε από την εποχή που οργάνωνε τις δημοσιογραφικές παρουσιάσεις μοτοσυκλετών και υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση για την δουλειά του καθενός, οπότε ήταν έτοιμος να απαντήσει εμβαθύνοντας, όταν του είπα πως πλέον δεν γίνεται παρά να δώσει μία σαφέστερη απάντηση για το που βρίσκεται η V4 πορεία τους.

Κι αυτό γιατί το προηγούμενο βράδυ από την συνάντησή μας, είχαμε ανεβάσει εδώ, τις φωτογραφίες από την δοκιμή της μοτοσυκλέτας στο Brno.

Όπως μου είπε ο Paolo, ουσιαστικά άφησαν τις φωτογραφίες να διαρρεύσουν. Δεν μπήκαν στην διαδικασία να το δημιουργήσουν, δεν ήταν δικός τους ο φωτογράφος, αλλά αποφάσισαν να μην τον σταματήσουν όταν είδαν πως βγάζει φωτογραφίες.

Να σας θυμίσω πως βρέθηκαν στην Τσεχία μαζί με το HRC της Honda, στο πλαίσιο της πρόσθετης δοκιμής που έχουν δικαίωμα να κάνουν βάση κανονισμών. Εκεί είχαν την M1 με Rins αλλά και τους αναβάτες εξέλιξης, Dovizioso και Fernandez με την V4, όπου ήταν κατά μέσο όρο 2 δευτερόλεπτα πιο αργή από την M1.

yamaha_v4_motomag
στο κέντρο ο Paolo Pavesio και δεξιά ο CEO της Yamaha στην Ευρώπη, Olivier Prevost

Αυτό τόνισε και ο Paolo:

«Είμαστε αυτή την στιγμή σε πολύ καλό επίπεδο. Προσοχή μη με παρεξηγήσεις πώς το λέω, δεν εννοώ πως έχουμε φτάσει εκεί που θέλαμε σε καμία περίπτωση. Στόχος είναι να είμαστε στην κορυφή, όμως έχουμε κάνει 4 pole position, έχουμε κάνει γύρους σε χρόνους που γυρίζει και η κορυφή και το ηθικό της ομάδας έχει αναπτερωθεί, καμία σχέση με το που βρισκόταν στην αρχή της σεζόν. Αυτό εννοώ ότι είμαστε σε καλό επίπεδο, πως προχωράμε στην πορεία εξέλιξης που έχουμε σχεδιάσει και δεν μένουμε ούτε στάσιμοι, ούτε έχουμε πισωγυρίσματα!

Αυτό είναι ένα πολύ καλό σημείο, δείχνει πως πατάμε στον δρόμο που είχαμε σχεδιάσει και δεν είμαστε εκτός.

Θα το πω ξεκάθαρα: Στόχος είναι η V4 μοτοσυκλέτα να έρθει το 2026. Να αγωνιστούμε με αυτή την επόμενη σεζόν! Βάλαμε αυτό τον στόχο για να δημιουργήσουμε δεδομένα για την σεζόν του 2027. Αυτή τη σεζόν κοιτάμε, για αυτή τη σεζόν εργαζόμαστε και όλοι οι στόχοι για διάκριση είναι για εκείνη την σεζόν και μετά. Το 2026 είναι μία μεταβατική περίοδος αλλά ταυτόχρονα και μία πολύ σημαντική περίοδος για εμάς.

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε έτοιμη την V4 μοτοσυκλέτα, αλλά αυτό είναι ένα πρόγραμμα που εξελίσσεται και κανείς δεν μπορεί να το υπογράψει. Ναι, πάμε καλά, αλλά δεν είμαστε ακόμη σίγουροι πως η V4 θα προλάβει να είναι ταχύτερη της M1 γιατί ο χρόνος δεν είναι μόνο η τελική στην ευθεία αλλά ένα σωρό άλλες πολύ σημαντικές λεπτομέρειες. Μέχρι στιγμής φαίνεται πως θα τα καταφέρουμε, η μετάβαση στην V4 εποχή έχει προχωρήσει με γοργά βήματα.

Σημείωσε πως είμαστε οι μόνοι αυτή την στιγμή που εξελίσσουμε τρεις μοτοσυκλέτες για την ίδια κατηγορία! Είναι ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα που χρειάζεται τον χρόνο του, στόχος όμως είναι η επιστροφή στην κορυφή και για να το πετύχουμε έχουμε σαφή ενδιάμεσα βήματα».

Όπως ακριβώς έχω γράψει λοιπόν μήνες πριν, το πλάνο της Yamaha με τον Toprak και με την νέα διάταξη κινητήρα γίνεται κάτω από σοβαρές κινήσεις με μεθοδικότητα και είναι στοχεύει στο 2027!

MotoGP, Sachsenring Sprint: Ανίκητος Marc Marquez σε βάθρο Ducati - Πέντε αναβάτες σε απόσταση βολής για τον τίτλο

Alex Marquez και Fabio Di Giannantonio συμπλήρωσαν το βάθρο
Marc_Marquez
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/7/2026

Το highside που υπέστη ο Marco Bezzecchi στις κατατακτήριες δοκιμές είχε ως αποτέλεσμα κάταγμα στην αριστερή του κλείδα και πλεον ο Ιταλός είναι εκτός μάχης για το Γερμανικό Grand Prix. Μέσα στην ατυχία του, ο Bez έχει τουλάχιστον την άνεση της καλοκαιρινής διακοπής που ακολουθεί ώστε να είναι έτοιμος για το Silverstone στις 7-9 Αυγούστου.

Στον αγώνα Sprint o Marc Marquez έκανε μια ιδανική εκκίνηση και τέθηκε εξαρχής πρώτος, πίσω του ήταν ο αδερφός του, Alex, με τον Di Giannantonio και τις Aprilia των Ai Ogura και Raul Fernandez να ακολουθούν.

Μέχρι τα μέσα του αγώνα οι τρεις Ducati μπροστά άρχισαν να ξεχωρίζουν, ενώ από πίσω ο Jorge Martin ανέβαινε φτάνοντας στην έκτη θέση καταδιώκοντας τις δύο Aprilia της Trackhouse. Την ίδια ώρα ωστόσο ο Ogura είχε αρχίσει να αφήνει πίσω τον Fernandez και να προσπαθεί να κυνηγήσει τις Ducati που είχαν γεμίσει τρεις θέσεις του βάθρου. 

Σταδιακά ο Di Giannantonio έχανε επαφή με τους δύο πρώτους, έχοντας μία άνεση πάνω από δευτερόλεπτο από τον Ogura στην τέταρτη θέση, ο οποίος με τη σειρά του είχε αφήσει πάνω από 1,5 δευτερόλεπτο πίσω τους Fernandez και Martin.

Στους τελευταίους τρεις γύρους του αγώνα ήταν εμφανές πως η νίκη θα ήταν ζήτημα της οικογένειας Marquez με τον Marc μπροστά από τον Alex, καθώς ο πρωταθλητής δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του αγώνα να απομακρυνθεί.

Ενόσω λοιπόν περιμέναμε μάχη μεταξύ των δύο αδελφών για τη νίκη, ο Di Giannantonio άρχισε να γράφει πολύ γρήγορους γύρους. Στην έναρξη του προτελευταίου γύρου ήταν ο μόνος στην πίστα που γυρνούσε στο 1:20 και έφτασε κοντά στον Alex πολύ γρήγορα, καθώς και οι δυο τους έβλεπαν σε πολύ κοντινή απόσταση την ουρά της κόκκινης Desmosedici του Marc.

Η μάχη που προμηνυόταν όμως δεν ήρθε ποτέ και οι τρεις πρώτοι πήραν την καρό σημαία με αυτήν ακριβώς τη σειρά, ενώ πιο πίσω ο Ogura πρώτευσε μεταξύ των Aprilia, με τους Fernandez και Martin να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα.

Ο Martin σίγουρα δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος που, όχι μόνο δεν πλησίασε τη μάχη του βάθρου, μα δεν μπόρεσε να περάσει ούτε τις δορυφορικές RS-GP της Trackhouse. Είναι οπωσδήποτε κερδισμένος στη μάχη του πρωταθλήματος πάντως με την έκτη θέση που πήρε, καθώς άνοιξε λίγο ακόμη τη διαφορά του από τον απόντα Bezzecchi στους 11 βαθμούς.

Το πρόβλημα του Martin και ταυτόχρονα το ουσιώδες αποτέλεσμα του σημερινού αγώνα είναι πως ο Di Giannantonio έφτασε 13 βαθμούς από την κορυφή (και δύο από τον Bezzecchi), ο Ogura στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας βλέπει τον πρωτοπόρο μόλις 23 βαθμούς μπροστά, ενώ ο Marc Marquez ακολουθεί σε απόσταση 32 βαθμών από την κορυφή.

Το πρωτάθλημα έχει άλλον έναν κυριακάτικο αγώνα πλέον αύριο (12/7) πριν διακόψει για καλοκαιρινές διακοπές, όντας πλέον ορθάνοικτο για τουλάχιστον τους πέντε πρώτους της βαθμολογίας που στριμώχνονται σε εύρος 32 βαθμών, λιγότερους από το διαθέσιμο άθροισμα βαθμών (37) ενός Grand Prix. Οι δε τέσσερις πρώτοι εξ αυτών έχουν μαθηματικώς πιθανότητες να πάνε διακοπές ως πρώτοι στην κατάταξη μετά τον αυριανό αγώνα!

Στο Sachsenring ο Marc Marquez κατέγραψε δύο νέα ρεκόρ. Εκτός από το νέο απόλυτο ρεκόρ γύρου που σημείωσε στο Q2, έγινε ο πολυνίκης των αγώνων Sprint με 19 νίκες, αφήνοντας δεύτερο τον Martin στις 18. Επιπλέον, βελτίωσε το δικό του ρεκόρ για τις περισσότερες pole positions στην ίδια πίστα, παίρνοντας φέτος την ένατη στο Sachsenring, με δεύτερη επίδοση τη δική του με οκτώ στη Circuit of the Americas και τρίτο της λίστας τον Valentino Rossi που έχει επτά στο Mugello.

Αποτελέσματα MotoGP Sachsenring Sprint Race

#

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος

Διαφορά

1

Marc MARQUEZ

DUCATI

20'12.978

 

2

Alex MARQUEZ

DUCATI

20'13.346

0.368

3

Fabio DI GIANNANTONIO

DUCATI

20'13.791

0.813

4

Ai OGURA

APRILIA

20'15.997

3.019

5

Raul FERNANDEZ

APRILIA

20'18.432

5.454

6

Jorge MARTIN

APRILIA

20'19.133

6.155

7

Francesco BAGNAIA

DUCATI

20'20.729

7.751

8

Pedro ACOSTA

KTM

20'21.946

8.968

9

Fabio QUARTARARO

YAMAHA

20'23.833

10.855

10

Diogo MOREIRA

HONDA

20'26.257

13.279

11

Luca MARINI

HONDA

20'26.384

13.406

12

Brad BINDER

KTM

20'27.089

14.111

13

Jack MILLER

YAMAHA

20'27.985

15.007

14

Enea BASTIANINI

KTM

20'28.376

15.398

15

Joan MIR

HONDA

20'30.955

17.977

16

Alex RINS

YAMAHA

20'31.115

18.137

17

Toprak RAZGATLIOGLU

YAMAHA

20'35.600

22.622

18

Cal CRUTCHLOW

HONDA

20'35.907

22.929

19

Maverick VIÑALES

KTM

20'44.163

31.185



 

Ετικέτες