European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental, Ε’ μέρος

Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ουγαρία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα
European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

21/9/2023

Μετά την Εσθονία, ήρθε η σειρά της Λετονίας να παραλάβει την ταξιδιωτική “σκυτάλη” του EUROPEAN HERITAGE TOUR. Στους δρόμους της Εσθονίας, η μαύρη BMW R18 TRANSCONTINENTAL είχε «γράψει» μόλις 195 χλμ., ενώ οι αποστάσεις που κληθήκαμε να διανύσουμε κατόπιν στη Λετονία (190 χλμ.) και στη Λιθουανία (320 χλμ.) ήταν εξίσου μικρές.

Με πληθυσμό περίπου 780.000 κατοίκους, η πρωτεύουσα Ρίγα της Λετονίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη των χωρών της Βαλτικής. Με πλούσια ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα, η Ρίγα μάς κέρδισε απόλυτα. Στις art nouveau γειτονιές, στα δαιδαλώδη πλακόστρωτα σοκάκια της παλαιάς Πόλης, στα καλοδιατηρημένα πυργόσπιτα και στα ενδιαφέροντα μουσεία της, είδαμε αποτυπωμένη όλη την ιστορία μιας πόλης που θεωρείται ένα αυθεντικό έργο τέχνης της Βαλτικής.

European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental

Στην επίπεδη Λιθουανία, τη 16η κατά σειρά χώρα του EUROPEAN HERITAGE TOUR, γράφτηκε ο επίλογος της περιοδείας μας στις Βαλτικές χώρες. Δύο ήταν οι σημαντικότερες στάσεις μας στη Λιθουανία: ο περίφημος “Λόφος των Σταυρών” (με 100.000 σταυρούς αντιπροσωπεύει έναν ιερό τόπο προσκυνήματος των ντόπιων) και το μεσαιωνικό κάστρο της ατμοσφαιρικής πόλης Kaunas.

European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental

Και μετά τις Βαλτικές χώρες, για τα επόμενα 730 χλμ. αναπνέαμε… αέρα  Πολωνίας! Ένας υποδειγματικός αυτοκινητόδρομος (δίχως ευτυχώς διόδια) φιλοξένησε τους τροχούς της ακούραστης BMW R18 TRANSCONTINENTAL, η οποία μάς οδήγησε αρχικά στη πρωτεύουσα Βαρσοβία και κατόπιν στη μνημειακή πόλη Κρακοβία. Οι δυο πόλεις της Πολωνίας, μέσα από τα εξαίσια γοτθικά-αναγεννησιακά αρχιτεκτονήματα, την αξιόλογη πολιτιστική κληρονομιά και τη δυνατή μεσαιωνική ταυτότητά τους μάς εξιστόρησαν την μακραίωνη ιστορική διαδρομής τους και μας χάρισαν ένα μοναδικό ταξίδι πίσω στον χρόνο.

European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental

Το ταξιδιωτικό κεφάλαιο “Πολωνία” έκλεισε μόλις 105 χλμ. νότια της Κρακοβίας, όταν διαβήκαμε τα σύνορα της Σλοβακίας. Όλη μας η πορεία στη Σλοβακία (210 χλμ.) ήταν μια δαντελωτή ορεινή διαδρομή μέσα στο καταπράσινο βασίλειο των ορέων Τάτρα, ενώ στη γειτονική Ουγγαρία, ο δρόμος απέκτησε απόλυτα ευθυτενή χαρακτήρα καθώς διέσχιζε τις επίπεδες εκτάσεις της χώρας.

European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental

Στη Σερβία επιλέξαμε την πόλη Novi Sad για τη μοναδική διανυκτέρευσή μας εντός της σερβικής επικράτειας. Παρεμπιπτόντως, προσεγγίζοντας την παραδουνάβια Novi Sad, το κοντέρ της BMW R18 TRANSCONTINENTAL κατέγραφε 13.630 χλμ. από την αρχή του πανευρωπαϊκού οδοιπορικού μας, ενώ για την ολοκλήρωσή του υπολείπονταν μόνο 1.200 χλμ. Ήμασταν κοντά στο τέλος!

European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental

Κι από την Σερβία, πέρασμα κατόπιν στη Βόρεια Μακεδονία! Η πρωτεύουσα Σκόπια μάς ξενάγησε στην κεντρική πλατεία με τα πομπώδη αγάλματα και τις κακόγουστες αρχιτεκτονικές κατασκευές, καθώς και στο ανατολίτικο παζάρι της μουσουλμανικής συνοικίας. Τίποτα το συγκλονιστικό, τίποτα το ενδιαφέρον…

European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental

Ο χρόνος σημάδευε την 40η ημέρα του EUROPEAN HERITAGE TOUR όταν φωτογραφιζόμασταν δίπλα στην πινακίδα “WELCOME TO HELLAS”. Με την άφιξή μας στη συνοριακή είσοδος των Ευζώνων, η επιστροφή στα πάτρια εδάφη ήταν πλέον γεγονός. Έχοντας μοιραστεί τη σέλα της εμβληματικής cruiser BMW R18 TRANSCONTINENTAL, πατέρας και γιος πρωταγωνιστήσαμε σε μια ακόμα ανατρεπτική ταινία δρόμου, γεμίσαμε το μυαλό μας με εικόνες μοναδικές και “κτίσαμε” κοινές εμπειρίες ζωής που θα τις θυμόμαστε για πάντα…  

ΣΤΗ ΣΕΛΑ ΤΗΣ BMW R18 TRANSCONTINENTAL

European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental

Σχεδιασμένη αποκλειστικά για ταξίδια με πολυτέλεια και απολαυστικό cruising, η BMW R18 TRANSCONTINENTAL αποδείχτηκε μια σχετικά ευκολοδήγητη μοτοσυκλέτα, παρά τον μεγάλο όγκο και τα κιλά της (τα οποία είναι κατανεμημένα όπως πρέπει). Για 40 ημέρες η BMW R18 TRANSCONTINENTAL μάς ταξίδεψε με άνεση και ασφάλεια, καταγράφοντας συνολικά 14.826 χλμ. Στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους ήταν μια δίτροχη “λιμουζίνα”, ενώ στους επαρχιακούς δρόμους έστριβε με απρόσμενη ευκολία.

Ο “Big Boxer” κινητήρας διέθετε κτηνώδη ροπή (τραβούσε δυνατά από τις 1.500 στροφές) και το σύστημα φρένων της Brembo ανταποκρινόταν άψογα στην ακινητοποίηση της μοτοσυκλέτας. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η κατανάλωση καυσίμων, αφού με ταχύτητες ταξιδιού 110–120 km/h κυμαινόταν γύρω στα 5,3 lt/100km.

Πλήρως λειτουργικός αποδείχθηκε ο εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας, που περιλάμβανε φαίρινγκ με ψηλή ζελατίνα και αεροδυναμικό σχεδιασμό (απόλυτη ήταν η προστασία από βροχή και αέρα), τέσσερα αναλογικά όργανα μαζί με μια TFT οθόνη 10,25'', δύο επιπλέον στρογγυλούς προβολείς, ηχοσύστημα Marshall, προστατευτικά κάγκελα για τον κινητήρα και 3 βαλίτσες (δύο πλαϊνές και top case).

Όσον αφορά τον Γιώργο, στο τέλος της κάθε ημέρας -ακόμα και μετά από 12 ώρες ταξιδιού- κατέβαινε ξεκούραστος και ευδιάθετος από την άνετη σέλα της BMW R18 TRANSCONTINENTAL, σαν να ταξίδευε με αυτοκίνητο. Χάρη στην εργονομική σχεδίαση της θέσης του συνοδηγού, ο Γιώργος απολάμβανε κάθε μέρα το EUROPEAN HERITAGE TOUR, μέχρι την ολοκλήρωση του.

ΧΟΡΗΓΟΙ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

European Heritage Tour - Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R18 Transcontinental

Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς και υποστηρικτές που συμμετείχαν στο ταξιδιωτικό εγχείρημα EUROPEAN HERITAGE TOUR: 

1) BMW MOTORRAD HELLAS (παραχώρηση BMW R18 
    TRANSCONTINENTAL)
2) MOTOREX (Λιπαντικά μοτοσυκλετών)
3) MOTO MARKET (Στον συνοδηγό χορηγήθηκαν ένδυση NORDCΟDE, μπότες    
    REVIT, κράνος CABERG, γάντια & αδιάβροχα NORDCΟDE).
4) GIVI (Dry bag)
5) HELMET HOME (Καθαρισμός–πώληση κρανών & μοτοσυκλετιστικής ένδυσης)
6) Περιοδικό μοτοσυκλέτας ΜΟΤΟ & www.motomag.gr    
7) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr   
8) PHOTOAGORA. GR (Κατάστημα φωτογραφικών ειδών)
9) CANON (εταιρία φωτογραφικών ειδών)

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Ζ’ - Πακιστάν (ΛΑΧΩΡΗ)

Κάποτε ήταν το “Ιερό Μαργαριτάρι της Πενταποταμίας”, ενώ σήμερα έχει τον τίτλο της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του Πακιστάν”
motomag QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Ζ’ - Πακιστάν (ΛΑΧΩΡΗ)
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

25/7/2024

Η πόλη των 10.000.000 κατοίκων με το όνομα Λαχώρη, είναι η τελευταία μου στάση με την QJMOTOR SRT 800X πριν φύγω από το Πακιστάν με την πυξίδα να δείχνει τα σύνορα της Ινδίας.

Ινδοί μαχαραγιάδες και Μογγόλοι αυτοκράτορες άφησαν πίσω τους εντυπωσιακά παλάτια, φρούρια και ινδομογγολικά μαυσωλεία, που πλέον έχουν ανακατευτεί με τα οχήματα, τον κόσμο και τη φασαρία μιας μεγαλούπολης.

Στη μέση της κοιλάδας Punjab, μια ανάσα από τα ινδικά σύνορα, με καρτερούσε η Λαχώρη (310 χλμ. νότια του Islamabad). Σε αλλοτινές εποχές, το "Ιερό Μαργαριτάρι της Πενταποταμίας" αντιπροσώπευε τη μυθική βασίλισσα των Ινδών μαχαραγιάδων και των Μογγόλων αυτοκρατόρων, ενώ χάρη στα εντυπωσιακά ινδομογγολικά μαυσωλεία, τα αυτοκρατορικά παλάτια, τα στιβαρά φρούρια και στην ιδιαίτερη κουλτούρα της, η Λαχώρη φέρει σήμερα τον τιμητικό τίτλο της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του Πακιστάν".

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Ζ’ - Πακιστάν (ΛΑΧΩΡΗ)

Στους πολύβουους δρόμους της Λαχώρης των 10.000.000 ψυχών, άνθρωποι, ζώα, ποδήλατα, ποικιλοστόλιστα λεωφορεία, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και ζωήλατα κάρα αποτελούσαν τους πρωταγωνιστές μιας αρκετά ζωντανής πραγματικότητας - θόρυβος, κίνηση, σκόνη, σκουπίδια, καυσαέριο, όλα σε υπερθετικό βαθμό! Πάντως, ο γρηγορότερος και συνάμα πιο διασκεδαστικός τρόπος να ξεναγηθώ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν ήταν τα γραφικά τρίκυκλα tuk-tuk. Δίχως δεύτερη σκέψη, κλείδωσα την QJ SRT 800X στο ξενοδοχείο και βολτάριζα στους κυκλοφοριακά κορεσμένους δρόμους της Λαχώρης μ’ ένα τρίκυκλο ταξί.

Αφήνοντας τις εξερευνητικές επιθυμίες μου να οδηγήσουν τα βήματά μου, μοιραία βρέθηκα στην παλαιά πόλη και επισκέφθηκα -μεταξύ άλλων- το εκτεταμένο κάστρο Shahi Qila, το ισλαμικό τέμενος Badshahi Mosque και τους περίφημους κήπους Shalimar Gardens. Κι όταν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, φόρτωσα τις σκονισμένες αποσκευές μου στην QJ SRT 800X και χάραξα πορεία για τα κοντινά σύνορα της αιώνιας Ινδίας.

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Ζ’ - Πακιστάν (ΛΑΧΩΡΗ)
Ετικέτες